Aktivarum

Göteborgspostens agenda och Håkan Bjärsdals absurda argumentation | oktober 19, 2012

Så var det dags för tidningarna att gå lite längre i sin uppenbara diskriminering av det manliga könet.

I flera mail till jämställdisten Robert berättar Håkan Bjärsdal – redaktör för Göteborgspostens Namn-sida – hur tidningen aktivt sorterar bort män från avdelningen för att bättra på ”helhetsbilden”

”Vårt uppdrag, på NAMN,  är att ha en stor kvinnoövervikt bland porträtten (cirka 60-40 i vardagslag) Detta för att de andra, nyhetsinriktade avdelningarna, har svårt att uppnå en jämn kvot, männen dominerar, som det är i samhällslivet”

Genusarbetet på Namn-avdelningen innebär alltså att ha mycket mer än 50% kvinnor. Sidan används för att uppväga andra delar av tidningen, exempelvis dem som rapporterar höga politiker.

”Namns uppgift i det här fallet, är att balansera upp underskottet av kvinnor på andra sidor i GP med ett rejält överskott. Ju större desto bättre! /bästa hälsningar Håkan Bjärsdal”

Alltså, ju fler kvinnor desto bättre! Män skall inte ha samma rättigheter som kvinnor annat går nu före!

Inte nog med att Göteborgsposten i vissa delar av tidningen tillämpar aktiv diskriminering av män. Håkan Bjärsdal bjuder till och med på en uppskattning av hur omfattande könsdiskrimineringen är.

”Om inte jag skulle ”styra” över namnmaterialet skulle det med automatik bli cirka 75 procent män gissar jag…”

Det är alltså m.a.o. fler män än kvinnor som försöker komma med och sedan sitter Håkan Bjärsdal och ser till kvinnor får förtur. Hans motivering på detta är redan från början helt absurd.

”Framför allt under sommaren är det svårt att uppnå ett jämnläge på nyhetsavdelningarna och då har vi, Namn alltså,  ”order på” att ha så mycket kvinnor som möjligt.”

Här beskrivs nyheter som om tidningar inte rapporterar dem utan skapar dem från tomma intet.

Nyhetsavdelningarna har alltså svårt att trolla fram kvinnor under sommaren. Det låter nästan som om de önskar det var fler våldtäktsoffer så de kunde ”bättra” på sin superviktiga kvinno-statistik?

”grejen är att man får se gp som helhet och där olika avdelningar får fylla olika funktioner.”

Bjärsdal menar alltså på fullaste allvar att om fler män begår mord eller hoppar fallskärm och hamnar på nyhetsplats så skall Namn-sidan uppväga detta genom att diskriminera andra män.

Inte nog med att GP förespråkar diskriminering. De cementerar även hur könsroller visas i media.

Göteborgsposten lyckas i denna fråga med konststycket att vara i strid med både jämställdismens och genusfeminismens åsikter. Jämställda eller genusmedvetna? GP är varken eller.

”En kvinna omnämnd på GP:s familjesida bör alltså uppfattas som inkvoterad utan eget publiceringsvärde, och en kvinna omnämnd i någon annan del av tidningen bör uppfattas som en konstig anomali.”

Inte nog med att tidningens absurda kvotpolicy genom att uppväga manliga VD:ar på Namn-sidan. cementerar könsrollerna med bilden på kvinnor som familjeinriktade och män som karriärister.

Den cementerar även radikalfeminismens könsroller med männen som förövare och kvinnorna som offer.

Tidningen kallar detta ”helhetsbild”. För dem som inte fattar effekten av att uppväga manlig dominans i grova brott (med högt nyhetsvärde) i andra delar av tidningen här är argumenten från GW Persson.

”För det första att alla dessa brott begås av mindre än en procent av hela befolkningen och detta alldeles oavsett om vi talar “svenskar” eller “invandrare…”

Med andra ord det är ingen ”representation” tidningen pratar om. Det är samma sorts människor och inte sällan samma  lilla grupp personer som cirkuleras om och om igen vid högt nyhetsvärde.

Andra avdelningar av tidningen har alltså funktionen att skriva om ej redan kända människor.

Att vika de avdelningarna till de människor av rätt sort, hudfärg, kön som ej förekom i andra avdelningar är med andra ord fullkomligt vanvett! Ta exempelvis den sk ”mångfaldskvoten”

”För det andra att yngre män med invandrar- eller flyktingbakgrund är mycket kraftigt överrepresenterade bland de gärningsmän som begår sådana brott.” 

Skall antalet grova brottslingar från Irak påverka tidningens rapportering av Irakiska trädsgårdsmästare? Är det verkligen så Göteborgsposten resonerar gällande tidningens helhet?

Här misstänker jag att de knappast är konsekventa gällande mångfaldskvoten i den frågan.

Men det spelar faktiskt ingen roll vad jag anser. Det är Göteborgspostens ansvariga som skall svara på dessa frågor. Här kan det vara bra att komma ihåg bristen på åsiktsmässig mångfald i media.

”För hela Göteborgs-Posten är det Carina Söderström (adm red chef) som ansvarar för kvinnokvoten. Chefredaktören heter Cecilia Krönlein. Epostadresserna följer principen fornamn.efternamn@gp.se.”

Bättrar våldtagna kvinnor på tidningens kvinno-kvot? Bättrar kriminella invandrare på mångfaldskvoten? Skriv gärna och fråga om minoriters mindre smickrande sidor räknas i ”helheten”.

Fortsättning följer…

Internationella mansdagen 19 November.

Demonstration på internationella mansdagen

Du har väl inte missat Sveriges idag bästa böcker i dessa frågor?

Pär Ström – Mansförbjudet – Könsdiskriminering av män och pojkar

Pelle Billing – Jämställdhetsbluffen.

Framtida boksläpp: Erik Wedin – ”Aktivarumboken” (Titel ej bestämd, flera förslag finns)

Aktivarum når strax 500 inlägg. Det blir allt svårare att undvika upprepningar eller motsägelser av tidigare material här på bloggen. Den kommande boken ger mina slutrepliker i flera frågor.


11 kommentarer »

 1. På tal om detta. Jag passade på att kolla upp i vilka sammanhang som Göteborgsposten vanligen förekommer här.

  Hyllade Katrine Kielos bok
  http://www.gp.se/kulturnoje/litteratur/1.951510-katrine-kielos-det-enda-konet

  Anklagade Chalmerstidning för kvinnofientlighet
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.844815-chalmerstidning-far-kritik-for-kvinnofientlighet

  Marcus Svensson demoniserar manlighet
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.684085-skolan-ar-vart-basta-vapen-mot-valdet

  Socialantropolog vill skrota ordet ”invandrare”
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.418106-dags-att-skrota-ordet-invandrare

  Forser klagar på Humaniorans nedgång
  http://www.gp.se/kulturnoje/1.425456-14-8-humanioran-blir-en-parentes

  Dilsa Demirbag Sten Om vänsterns offermentalitet (Replik)
  http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.877695-dilsa-demirbag-sten-vanstern-vadjar-till-offermentalitet

  Här finns som synes ingen mångfald. Här finns en röd tråd som bryts först när något dumt tidningen skrev blev replikerat.

  Kommentar av Aktivarum — oktober 19, 2012 @ 11:57 f m

 2. Tror du att olyckor m.m.där män är inblandade räknas in? Det är nog artiklar med foton på personer (män) i hög postition som han har i åtanke när han säger att män dominerar på nyhetsplats.

  Kommentar av Maria — oktober 19, 2012 @ 12:04 e m

 3. Maria:

  Jag har ingen aning om olyckor och liknande räknas in. Min personliga åsikt är att det där helhetsperspektivet där allt räknas in är något Bjärsdal hittade på. Tidningarna har i åratal sagt att exempelvis hudfärgen på överfalls-våldtäktsmän är irrelevant. Jag har svårt att tro att en enda tidning i Sverige trovärdigt kan frångå den principen. Än mindre tror jag de kan hävda att man skall låta bli att rapportera om iranier som öppnar en populär restaurang för att en annan iranier begår bankrån och nyhetssidan uppfyllt iran-kvoten.

  Jag tror inte Bjärsdal tänkte på det ens men det är i vilket fall hans chefer som skall svara på de här frågorna nu när han öppnat för den sortens tolkningar.

  Kommentar av Aktivarum — oktober 19, 2012 @ 12:19 e m

 4. Jämställdistiska tjejer på Genusnytt:

  Ninni
  http://genusnytt.wordpress.com/2012/10/19/sa-sorterar-goteborgs-posten-bort-man-unikt-avslojande/#comment-115941

  Maria
  http://genusnytt.wordpress.com/2012/10/19/sa-sorterar-goteborgs-posten-bort-man-unikt-avslojande/#comment-115956

  Marianne
  http://genusnytt.wordpress.com/2012/10/19/sa-sorterar-goteborgs-posten-bort-man-unikt-avslojande/#comment-115961

  Ni är toppen! Vad mycket jobbigare det blir för tokfeministerna att hävda det bara är ”männen som gnäller” när ni är klara med deras barnungeretorik.

  – Mamma, mamma han är på fler bilder än mig!

  Men det där är ju från semestern när han bröt benet…

  – 1: Varför får bara han bryta benet? Jag vill också bryta benet! Sluta hindra mig!

  – 2: Varför skulle det vara mer uppmärksamhet på folk som bryter benen? Killar bryter ju benen oftare, det betyder killar får mer uppmärksamhet, Orättvist!

  Kommentar av Aktivarum — oktober 19, 2012 @ 12:29 e m

 5. Barnungeretorik var ordet!
  Jag minns att A-S O sötsurt påpekade att det någonstans hade stått att en av kvinnans (fruns) uppgifter var att ”ge ny kraft” åt mannen, och hon undrade då varifrån kvinnan skulle hämta SIN kraft. Vad mannen bidrog med framgick inte av sammanhanget. Det här rörde sig nog om den förindustriella perioden, men är ej säker. Kan även ha rört den försvinnande korta hemmafruperioden.

  Kommentar av Maria — oktober 19, 2012 @ 12:47 e m

 6. […] Aktivarum tar upp ett intressant fenomen från GP. Rekommenderas också! […]

  Pingback av Aftonbladet vs Expressen « Toklandet — oktober 19, 2012 @ 4:21 e m

 7. Klockren analys som vanligt, och jag känner mig förstås smickrad över att ha fått en kommentar citerad i inlägget.

  PS. Grattis till bloggens #500-jubileum!

  Kommentar av Shastra — oktober 20, 2012 @ 5:15 e m

 8. Dock anar jag att även de ”förhatliga feministerna” skulle ha minst lika många invändningar mot Bjärsdals resonemang som någonsin ”jämställdister”. Det hela handlar ju nämligen om att rättfärdiga en mansdominans på ”viktiga” sidor genom att tillföra kvinnor på ”mindre viktiga” sidor. Ett sätt att snygga till statistiken helt enkelt, på ett sätt som både män och kvinnor blir lidande av.

  Kommentar av Anna — oktober 20, 2012 @ 5:23 e m

 9. […] Göteborgsposten var nyligen i hetluften. Är det tidningen specifikt som har ett särskilt högt mansförakt eller är Anna Westers absurda artikel tecken på en djupare problematik i media? […]

  Pingback av Anna Wester, Göteborgsposten eller Massmediekulturen som helhet? « Aktivarum — oktober 23, 2012 @ 8:32 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: