Aktivarum

Varför Katrine Kielos, Hanna Rosin & Co har fel – Del 1 Den nya Tyckaradeln | oktober 14, 2012

En gång i tiden fanns en Adel vars samhällsposition hade ingenting att göra med prestation.

Det finns tydliga likheter med denna forntida adel och den bild människor som Katrine Kielos ger av kvinnor idag. Kvinnor dominerar högre utbildningar men inte högavlönade jobb. Alltså är kvinnor bäst!

”Ja, kvinnor klarar sig bättre i skolan, men det verkar ju inte hjälpa. Män tjänar fortfarande mer. En kvinna måste utbilda sig mer än en man för att tjäna ­lika mycket.”

Få se nu om jag förstått detta rätt. Män presterar bättre på arbetsmarknaden totalt trots färre år i skolan och detta bevisar enligt Katrine Kielos & Co att männen är lata, slarvar och borde tjäna mindre?

Det påståendet visar att mediefeminister, vare sig de har utbildning eller inte köper korkade resonemang.

Med samma logik så är det märkligt om Apple säljer bättre än Microsoft för det är ju uppenbart att Microsoft har bättre resurser på papperet och det är ju vad utbildning visar. Vad som är bra på papperet!

”Ända sedan 1980-talet har andelen kvinnor på universiteten ökat. Samtidigt har männens ansökningar avtagit. ­Flickorna är flitiga. Pojkarna slarvar.”

Med logiken Kielos & Co valt är det tvärtom i arbetslivet med vuxna människor. Där är det männen som är enormt flitiga medan kvinnorna är de som slarvar. Män växer upp så småningom, gör kvinnor det?

Nej, jag säger inte så för att nedvärdera kvinnor utan för att visa hur idiotiskt resonemanget är.

Det är därför jag gett bloggen undertiteln ”Institutet för Mansfrågeforskning” Ambitionen är att informationen ni får här om det manliga könet skall vara mer pålitlig än alla andra källor.

”Om män talar två tredjedelar av tiden under ett möte uppfattar vi det som att de har tagit lika mycket plats som kvinnorna.”

Om det tröstar Katrine Kielos så kan jag upplysa henne om att när två män talar så uppfattar jag sällan att de tog lika mycket plats. Jag rankar dem efter vad de sade, inte mängden prat.

Om jag tycker en kvinna tagit mycket plats är det av samma orsak jag anser en man tog mycket plats.

Om det finns ett problem så är det inte ett problem med hur vi ser på män och kvinnor. Snarare är problemet att vi inte är bättre på att bedöma människor objektivt efter prestationer.

Och det borde vi definitivt jobba med.

”Att tjäna lika mycket som en sämre utbildad man är inte samma sak som att tjäna lika mycket som en lika högutbildad man”

Där har hon en poäng. Det är såklart mycket svårare för en lågutbildad person att tjäna bra. Särskilt om den lågutbildade personen ligger ett år efter på arbetsmarknaden pga fullgjord militärtjänst.

Nu avskaffades värnplikten och gymnasier har åter renodlade yrkeslinjer med hög andel praktik.

Det är såklart fortfarande en fördel att vara högutbildad men det är en mycket mindre fördel med hög utbildning idag än det var för 40 år sedan när dagens akademiska överklass skapades.

”För 30 år sedan fanns det dock jobb för dessa ­skoltrötta grabbar. I dag är det just dessa industrijobb som har försvunnit.”

Sedan när är det lågutbildade industriarbetare som har höga löner och är orsaken kvinnor som grupp har en inkomstskillnad till män som grupp? Det går ju inte ihop i nån ände av vintergatan!

Vad som avgör inkomst är inte hur hög utbildning man har utan vad man GÖR med utbildningen!

Jag exempelvis tjänar mindre idag än jag hade gjort om jag saknat integritet och blivit yrkesfeminist som S-regeringen betalar för att styrka könsmaktsordningen som Margareta Winberg förespråkade.

”Amerikanska kvinnor utan barn i storstäderna tjänar mer än männen. Ja, men den här typen av områden består till stor del av högutbildade kvinnor och låg­­utbildade invandrarmän.”

Öhhh? Nej! Snälla nån, vita högutbildade kvinnor bor vanligen inte i samma områden som svarta lågutbildade män. Stockholms vita mp- journalistkvinnor bor inte i Akalla eller Rinkeby.

Den enkla sanningen är att : Män är mer sannolika att ha barn ju mer högavlönade de är!

En kvinna ökar dock inte sin sannolikhet att vara gift och ha barn genom att ha hög lön. Barnlösa kvinnor tjänade mer för att de män som tjänade lika mycket som dem var gifta och hade barn.

fortsättning följer…

Genusnytt: Debatt om hur EU sponsrar Feministiskt självförsvar

Pelle Billing: Hur en feminist påverkades av att få barn av manligt kön.


17 kommentarer »

 1. Girlwriteswhat rekommenderade varmt uppsatsen Sisterhood of the Oppressed av Paula Kirby:

  My background is in business. I have lost count of the number of times I have been present at meetings when the women said nothing and left it all to the men. I’ve been guilty of it myself, many a time. Was it because the men weren’t willing to listen to the women? I don’t think it was. Did the men dismiss our comments if we made them? No, they didn’t. Did they try to stop us making them? No, they didn’t do that either. Were the women lacking in ideas? No, of course not. We just didn’t speak up. Crucially, many of us didn’t speak up, even when openly invited to do so.

  If we, as women, externalize the reasons why we are not being heard as much as we say we’d like to be, and seek to put the blame on other people, nothing is going to change or, at the very best, it is only going to change painfully slowly. It is a simple fact of life that it is always easier to change our own behaviour than to persuade other people to change theirs.

  The doors are open – but it’s no good just standing on the threshold and peering fearfully across at what’s on the other side. All we have the right to demand is that there be no special barriers put in our way on account of our being women: we should not demand that men actively go out of their way to make it easier for us than it otherwise would be. We still need to summon up our courage and our confidence, and step through that open door. And what I’m saying is that, in my experience, whether in the atheist movement or elsewhere in the western world (in Western Europe, at least), women who do just that will almost always be welcomed. We just need to DO it.

  Precis vad jag längtar efter att höra från fler kvinnor!

  Kommentar av Ulf T — oktober 14, 2012 @ 5:32 e m

 2. Ulf T:

  Paula Kirby är på rätt väg men hon underskattar problemet. Det är inte bara det att kvinnor i lägre grad än män ”speak out” Det är även det mycket större problemet att kvinnor som grupp jublar vad än andra kvinnor säger så kvinnor har ingen aning om hur männen gör för att skilja på bra och dåliga ideer. De har i sin tur låtit den inställningen gå före ”patriarkala” bedömningsgrunder på många högre utbildningar. I det första stadiet var problemet att kvinnor inte pratade alls men i det nya andra stadiet har kvinnor fått höra så länge att detta är ett problem att bara en kvinna öppnar munnen så säger andra kvinnor ”there you go girl”

  Med den selektionsgraden så varken kan eller behöver kvinnor prestera på samma grad som de högst presterande männen och kvinnorna kommer inte att ha haft lika stora utmaningar på jobbet som männen på samma nivå. Kvinnorna är yngre, de har mindre arbetserfarenhet och de tycker i mängder att bara de har samma utbildning skall de ha samma lön. Dvs de har inget behov att jobba lika bra som de bästa männen. Därmed kommer de heller aldrig att bli lika bra som de bästa männen. Jag såg på ”THE LOST INTERVIEW” med Steve Jobs häromdagen. Det var likadant där, han hade tunga belägg för sina påståenden men företaget lyssnade hellre på tankar som var bra på papperet.

  The End of Men är i själva verket The Rise of Alpha Men. Ju mer män som grupp attackeras ju mer överlägsna kommer de män som når höga positioner att vara de kvinnor som når höga positioner.

  Kommentar av Aktivarum — oktober 14, 2012 @ 5:53 e m

 3. Från youtube:

  ”I feel so empowered watching this, the fact that men are losing everywhere and in everything inspires me to push harder in my career, in raising my son with my partner, and in promoting more women into positions of power over men who have traditionally swindled those spots from us.
  Hanna Rosin is my personal hero, and one heck of a hardline feminist to boot, everything she speaks is so spot on, it’s uncanny.
  LOL!! Men are losing the game, I find that fact so hilarious, in fact its poetic!!”

  – HardlineFeminist

  Kommentar av Aktivarum — oktober 14, 2012 @ 6:03 e m

 4. @Aktivarum,

  Paula Kirby är på rätt väg men hon underskattar problemet.

  Mycket möjligt, men det kritiska första steget är att börja ta ansvar för sina egna val i stället för att projicera ut dem på andra.

  Det är inte bara det att kvinnor i lägre grad än män “speak out” Det är även det mycket större problemet att kvinnor som grupp jublar vad än andra kvinnor säger så kvinnor har ingen aning om hur männen gör för att skilja på bra och dåliga ideer.

  [Spekulation på]Jo, baksidan av ”Women are Wonderful” tycks vara ”Men Can Fend for Themselves”. På samma sätt som kvinnor tycks selekterade att förvänta sig beskydd och hålla ihop som grupp, tycks de också (liksom män) ha utvecklad en okänslighet för mäns lidanden. Därmed missar de också de uppoffringar som män får göra för att ta sig fram. Eftersom priset män får betala inte intresserat dem, så länge det inte går ut över dem själva, har de också svårt att inse vad som skulle krävas av dem själva, om de vill ha de män har.

  Inte minst tycks detta visa sig hos radikalfeminister. 🙂
  [Spekulation av]

  Å andra sidan tycks en minoritet av kvinnor inte ha något problem med det. Om det beror på uppfostran eller högre halter testosteron i fosterstadiet kan man ju fråga sig.

  Kommentar av Ulf T — oktober 14, 2012 @ 6:22 e m

 5. Jag tror att ju längre ner kvinnors uppskattning av män sjunker desto mer förlorare kommer kvinnor att vara.

  Bl.a blir män undermålligt utbildade och kommer att producera mindre kvalitet men eftersom männen levererar till kvinnor kommer kvinnornas levnadsstandard sjunka.

  Ett större antal barn kommer till genom inseminition p.g.a det ökade hatet i västvärlden. När vanliga män ser det kommer deras villighet att betala skatt minska.

  Kommentar av Lars — oktober 14, 2012 @ 6:22 e m

 6. Ulf T:

  ”[Spekulation på]Jo, baksidan av “Women are Wonderful” tycks vara “Men Can Fend for Themselves”.

  Vilken grupp är mest sannolik att producera de största tänkarna? Adeln där man inte behöver lyfta fingret för att få applåder eller Borgarna där man bara får respekt när man prestera någonting? Vilket land hade den mest produktiva ekonomin? USA där man konkurrerade eller Sovjet där alla samarbetade? Borde inte alla som fick G i historia veta svaret på den andra frågan?

  ”På samma sätt som kvinnor tycks selekterade att förvänta sig beskydd och hålla ihop som grupp, tycks de också (liksom män) ha utvecklad en okänslighet för mäns lidanden.”

  Kvinnor är inte alls okänsliga för mäns lidanden. Se bara på tjejen som åkte till Haiti för att hjälpa just män. Visserligen svarta men ändå.
  http://www.race-talk.org/we-are-not-your-weapons-we-are-women/

  Då är ju kvinnorna inte okänsliga för män som kön. De har bara tränats i att vara rasister mot vita män. Och i grunden är detta inte något kvinnorna hittade på. Rasismen mot vita män på universiteten har sedan starten handlat om den marxistiska samhällsteorin om hur makt skall fördelas i världen.

  ”Därmed missar de också de uppoffringar som män får göra för att ta sig fram. Eftersom priset män får betala inte intresserat dem, så länge det inte går ut över dem själva, har de också svårt att inse vad som skulle krävas av dem själva, om de vill ha de män har. Inte minst tycks detta visa sig hos radikalfeminister.”
  [Spekulation av]

  Nja, det visar sig snarare hos alla kvinnor som har läst ovetenskapliga akademiska discipliner på universiteten. De högst utbildade kvinnorna är de värsta rasisterna och misandrikerna. De känner sig trygga i att de bara gör vad samhället vill de skall göra. Nästan alla högutbildade kvinnor som jag känner till som är sympatiska till män är kvinnor som antingen läst tekniska ämnen (matematik, fysik) eller kvinnor som var mer manshatare förut och ändrade sig först när de blev äldre.

  ”Å andra sidan tycks en minoritet av kvinnor inte ha något problem med det. Om det beror på uppfostran eller högre halter testosteron i fosterstadiet kan man ju fråga sig.”

  Det där är lite som att fråga varför Zlatan klarade sig kvar i Malmö FF utan att ändra den spelstil och mentalitet som sedan gjorde honom till superstjärna. Vissa människor har en inre styrka. Av dem klarar sig en minoritet genom systemet utan att köpa skitsnacket. Men Zlatan var ju enligt David Lagercranz bok också på väg att bli utsparkad från laget i början av sin karriär.

  Kommentar av Aktivarum — oktober 14, 2012 @ 6:51 e m

 7. @Aktivarum,

  Kvinnor är inte alls okänsliga för mäns lidanden. Se bara på tjejen som åkte till Haiti för att hjälpa just män. Visserligen svarta men ändå.

  Jag ser ingen motsägelse. Redan som ung (växte upp bland kommunister och rödstrumpor) konstaterade jag att det tycks fungera med solidariteten i små grupper (t.ex. familj) och globalt (dvs mot personer som är helt anonyma), men däremellan blir det svårt – dvs när det gäller personer som man tvingas förhålla sig till, men inte kan identifiera sig med. Att välja en avlägsen grupp som föremål för sin empati kan vara betydligt enklare än att respektera personer i sin relativa närhet.

  Men att vi avtrubbas när det gäller personer i vår närhet som utför grovarbeten vi själva vill slippa, är nog inte särskilt kontroversiellt. Till mans är vi nog bra på att undvika att fundera på hur det är att hämta sopor, tömma avlopp, m.m. Min spekulation var bara att denna avtrubbning nog aktiveras varje gång vi hamnar i ‘beroendeställning’ till personer vars ‘lidande’ vi helst inte vill belastas med. Och kvinnor har varit beroende av mäns grovarbete i många generationer…

  Jag har inte sett någon forskning på det, och det skulle väl behöva vara korskulturellt för att kontrollera för just den förklaring du för fram.

  “Å andra sidan tycks en minoritet av kvinnor inte ha något problem med det. Om det beror på uppfostran eller högre halter testosteron i fosterstadiet kan man ju fråga sig.”
  Det där är lite som att fråga varför Zlatan klarade sig kvar i Malmö FF utan att ändra den spelstil och mentalitet som sedan gjorde honom till superstjärna. Vissa människor har en inre styrka. Av dem klarar sig en minoritet genom systemet utan att köpa skitsnacket.

  Jo, men som jag noterade nyligen på Genusnytt tar sig de kvinnor som når höga chefsposter dit på signifikant kortare tid (i snitt) än motsvarande män. Det är väl snarare så att de tar sig genom systemet innan skitsnacket ens hinner ifatt dem. 😉

  Hamori & Capelli i The Changing Path to Corporate Leadership:

  In addition, not only are women now a presence in the power structure, but women executives tend to be younger (47 years versus 52), less likely to be lifetime employees (32 percent versus 47 percent), have spent less time in each of their jobs before being promoted (3.4 years versus 4.0), and broke into the executive ranks “much quicker (21 versus 25 years) than did their male counterparts,” the authors find.

  Det man frågar sig är ju då om de kvinnor som trots detta menar att kvinnor måste jobba dubbelt så hårt:

  – medvetet håller fast vid den myt som mest främjar deras egenintresse
  – helt enkelt inte förstår skillnaden mellan ärlig konkurrens och diskriminering
  – har vant sig, eller har en medfödd benägenhet, att inte se vad män faktiskt gör för att göra karriär.

  Jag har inget svar.

  Kommentar av Ulf T — oktober 14, 2012 @ 7:32 e m

 8. […] Vill någon ifrågasätta den heliga kvinnobilden. Se då (som OBE) till att jobba åt DANMARKS massmedier! Nu skall jag återgå till att skriva om hur Katrine Kielos, Hanna Rosin & Co har fel. […]

  Pingback av Robert Pettersson, Män vs Kvinnor och Konsten att bli avstängd från bloggande « Aktivarum — oktober 14, 2012 @ 9:30 e m

 9. ”Kvinnor är inte alls okänsliga för mäns lidanden. Se bara på tjejen som åkte till Haiti för att hjälpa just män. Visserligen svarta men ändå.
  http://www.race-talk.org/we-are-not-your-weapons-we-are-women/

  Då är ju kvinnorna inte okänsliga för män som kön. De har bara tränats i att vara rasister mot vita män. Och i grunden är detta inte något kvinnorna hittade på. Rasismen mot vita män på universiteten har sedan starten handlat om den marxistiska samhällsteorin om hur makt skall fördelas i världen.”

  Dåligt exempel. Hon är uppenbart okänslig för mäns lidande om man talar om känslighet i termer av empati. Hon har ju byggt upp en felaktig akademisk föreställning om hur det måste vara att vara svart man som hon är känslig för men uppenbarligen misslyckades hon fullständigt med att pejla in hans, och andra mäns genuina känslor.

  Jag håller med Ulf T här och oavsett om man talar om akademisk förståelse eller mellanmänsklig empati så är min upplevelse att kvinnor har svårt att förstå män känslomässigt.

  Å andra sidan vet jag inte om det enbart är deras fel. Män funkar inte likadant som kvinnor och för män tycks det ofta vara förenat med en obehaglig sårbarhet och svaghet att öppna sig. En position män inte vill vara i men som för många kvinnor och de vänner de är vana att stötta helt enkelt inte är lika problematisk. Män tycks mig ofta behöva få känna att de fortfarande är starka och ha ett värde för att öppna sig. Kvinnor har inte det problemet för de kopplar inte samman känslomässig sårbarhet och personligt värde på samma sätt, för kvinnor.

  (Förresten, hur får du till quotes?)

  Kommentar av Johan Grå — oktober 15, 2012 @ 6:17 f m

 10. Observera att det här bara är Del 1. Senare idag kommer den spännande fortsättningen Del 2 där jag bla kommer att gå in djupare på avsaknaden av kvinnor på högre positioner.

  Kommentar av Aktivarum — oktober 15, 2012 @ 11:34 f m

 11. ”9.Observera att det här bara är Del 1. Senare idag kommer den spännande fortsättningen Del 2 där jag bla kommer att gå in djupare på avsaknaden av kvinnor på högre positioner.”

  Kommer den innehålla citat från Wallenbergare? =)

  Kommentar av Grodan Boll — oktober 15, 2012 @ 12:40 e m

 12. Grodan Boll:

  ”Kommer den innehålla citat från Wallenbergare? =)”

  Nej, de är ingen vetenskaplig källa 🙂

  Kommentar av Aktivarum — oktober 15, 2012 @ 2:04 e m

 13. Vissa feminister verkar tycka att kvinnor är lika bra som män på alla områden där kvinnorna inte är bättre. Om flickor har bättre skolbetyg än pojkar beror det på att flickorna är smartare och flitigare. Om män lyckas bättre i arbetslivet beror det på diskriminering.

  Det kan ju vara så att flickorna i genomsnitt är bättre i skolan för att de anstränger sig mer under skolåren och männen i genomsnitt är bättre i arbetslivet för att de jobbar hårdare då.

  Kommentar av Patrik — oktober 15, 2012 @ 2:10 e m

 14. Apropå topic och *host* vetenskaplighet:

  Jag hade för mig att någon av dem gick ut i en intervju på temat avsaknad av karriärkvinnor. Han sa uppgivet något i stil med hur han ovilligen blev av med sina högre kvinnliga mellanchefer.

  Något om att de samlat tillräckligt med pengar och istället valde att stanna hemma med familj eller starta den där lilla lokalbutiken med hemmastickade tåvärmare de alltid drömt om…

  Som sagt, minnet sviker mig lite, men kontentan var fortfarande klar och tydlig.

  Kommentar av Grodan Boll — oktober 15, 2012 @ 3:09 e m

 15. Goddamn. Män uppfostrade av moder talar två tredjedelar på mötet. Vad ansea feminist om denna?

  Kommentar av Brother Ali — oktober 15, 2012 @ 7:18 e m

 16. Haha, ”hemmastickade tåvärmare”, det vore nåt nu inför vintern… 🙂

  Kommentar av toklandet — oktober 15, 2012 @ 8:02 e m

 17. @Johan Grå,

  (Förresten, hur får du till quotes?)

  Sådana quotes?

  <blockquote>…</blockquote>

  Kommentar av Ulf T — oktober 20, 2012 @ 12:32 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: