Aktivarum

Tintin potentiellt skadlig för barn? Vilka idioter! | september 25, 2012

Så har då Sverige fått sitt alldeles egna Tintin-Gate. Kulturhuset vs Kulturhuset.

Det hela började på kulturhusets TioTretton bibliotek vars konstnärlige ledare Behrang Miri bestämt sig för att nu skall äntligen den där hemske Tintin bort för tänk så ”skadade” barn kan bli.

Tintin kastas ut från Kulturhuset i Stockholm. DN kan berätta att den älskade seriefiguren har rensats ut från bibliotekets hyllor. Nu har personalen fått i uppdrag att leta efter fler böcker med rasistiska eller homofobiska värderingar.

Vem är det då som bestämmer vad som är rasism och inte? Uppenbarligen är det inget demokratiskt beslut för Kulturhusets Serietek meddelade så fort de kunde att Tintin blir kvar hos dem.

”Serieteketpersonalens ståndpunkt – med vårt eget bibliotek som utgångspunkt – är glasklar: någon utrensning av böcker kommer inte att förekomma hos oss.”

Med andra ord. De ”förstörda” rasister som redan växt upp med Tintin kan få fortsätta förstöra sig.

Men tack vare Behrang Miris ingripande skulle inga fler barn komma att förstöras. Så var det tänkt i alla fall men sedan backade Kulturhuset och Tintin blir nu kvar även på TioTretton-biblioteket.

”Tintin-böckerna blir kvar på biblioteket. Och Behrang Miri tycker nu att beslutet att plocka bort böckerna i första skedet fattades för snabbt.”

”Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur”, säger Behrang Miri i ett pressmeddelande.

En konstärlig chef som i ett pressmeddelande berättar han nu efter att ha blivit kritiserad förstår det är fel att plocka bort litteratur som strider mot mångfalds och genusideologi. Wow!

”Utrensningen av Tintin (är) en del i en helt ny vision som Behrang Miri arbetat fram för Kulturhusets räkning. En vision som ska styra Kulturhusets verksamhet utifrån diskrimineringslagen. I den ingår att personalen ska jobba med antirasism och genus.”

Problemet är att ”antirasism” och ”genus” vanligen bara är förklädd politisk aktivism.

Det mesta som skrivs om rasism och genus klarar inte ens av grundläggande tester. Det är idéer som uppkommer i extremt likriktade grupper. Ofta saknas helt grund i fakta.

”Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. ”

Och där tappade han all trovärdighet eftersom det där om flygande mattor är ren lögn. Det är talande när de här människorna bara härmar varandra och ingen har koll på källorna.

Det är också typiskt dessa låtsasvetenskaper att framställa rent tyckande som om det vore fakta.

Oacceptabelt av kulturhuset säger Madeleine Sjöstedt (Fp). Hon gläds över att TioTretton backade men anser det inte räcker och efterlyser värdegrundsarbete gällande yttrandefrihet.

Med kritiska glasögon tror jag att minst halva världslitteraturen kan uppfattas som fördomsfull och potentiellt skadlig för barn.

Birgitta Rubin frågar uppgivet vad vi skall göra av vår problematiska historia? Den stora frågan missar hon fullkomligt. Vad är särskilt problematiskt med vår historia jämfört med övriga länders?

Vill ni hävda Sverige är problemantiskt så berätta först vilket land ni jämför med?

Rasism, Slaveri, Förtryck och Elände är saker som funnits i hela världen. Låt den som står utan skuld kasta första stenen i glashuset (förmodligen medan denne står i det)


18 kommentarer »

 1. Omfattar statsfeminism privilegier att tyst godkänna idelogi te x scumutrotning av män. Kan statsfeminism självt censurera bort definition vad som är hat. Eller ännu värre klassificeras manshat inte som något hot mot mänskligheten?

  Kommentar av Peter Benenson — september 25, 2012 @ 5:39 e m

 2. Den enda Tintinbok som är rasistisk är Tintin i Kongo. Men även den är intressant eftersom den visar vilka värderingar som var allmängods i början av 1930-talet. Genom att inte retuschera de fördomar som funnits tidigare kan vi lättare avslöja dagens vanföreställningar.

  Kommentar av Patrik Boman — september 25, 2012 @ 6:36 e m

 3. I egenskap av vara svart själv, eller snarare blandad (pappa från Gambia) så inser jag nu hur mycket pk-poäng jag missat att plocka in.

  Jag ska jämt gå omkring och känna mig kränkt framöver. Vem kan jag stämma först? Siktar på att bli ekonomiskt oberoende av alla skadestånd.

  Kommentar av Jonte — september 25, 2012 @ 7:01 e m

 4. Har ett gammalt uppslagsverk (från 30-talet) som under N skriver att ”negern är slö och lat”. Undrar ifall jag ska bränna det. (skriver om zigenare, judar osv också) Själv tycker jag det är ett intressant tidsdokument på hur världen varit och allt sjukt som passerade som vetenskapligt ”förr” (var ju inte så länge sedan.). Att förstöra och censurera böcker gör man bara inte, att utrota historien är att döma framtiden till undergång.

  Kommentar av Andreas Nurbo — september 25, 2012 @ 8:27 e m

 5. Flygande mattor låter mer som Ture Sventon. Googla och såg att även Bamse varit inblandad i liknande äventyr.

  Kommentar av Wagner — september 25, 2012 @ 8:31 e m

 6. Nu ”rasar” debatten om Tintin på VKM. De försöker få det till att det bara handlade om att serieböckerna skulle flyttas till en annan hylla. Zolfagary beklagar sig över att folk inte förstår sarkasm. Jag kan rekommendera en genomläsning av kommentarsfältet, den här gången gick det inte hem helt smärtfritt.

  Kommentar av rocki — september 25, 2012 @ 10:54 e m

 7. Anders Nurbo. Ja, det är intressant med sådana tidsdokument om vilka fördomar och generaliseringar som ansågs vetenskapliga. Genom historiens misstag inser vi att vi inte heller är felfria idag. Nu är det bara andra grupper som negativt generaliseras. Idag kan man skriva att ”män är lata och tar inte ansvar i hemmet” och ”män slår kvinnor för att bibehålla sin makt” i ”vetenskaplig” publikation. Om 80 år sitter andra med dessa böcker som intressanta tidsdokument.
  Historien går i cirklar och den historielöse är dömd att traska med. T ex sådana som bara läst för tiden godkänd och ”sund” litteratur.

  Kommentar av AV — september 26, 2012 @ 3:05 f m

 8. @Rocki
  Länk? Hade varit intressant att läsa.

  @Andreas Nurbo
  Jag har en bok som beskriver kinesernas moral som låg och falsk. Ska de också brännas?

  Kommentar av robjoh — september 26, 2012 @ 6:37 f m

 9. Såg ett klipp med Pippi långstrump på youtube för ett tag sedan. Där sitter hon bl.a. och pratar om kineser hon träffat och sjunger ”tjing tjong, pling pling” och drar i sidan av ögonen så att de blir långsmala. Detta skulle såklart aldrig gå igenom idag, men tvivlar på att någon vågar röra Pippi – speciellt då både hon och Astrid Lindgren också blivit en symbol för feminismen.

  Värt att notera är att i samma klipp kommer det fram en tjej till Pippi, Tommy och Annika och frågar om de har sett hennes pappa. Pippi frågar ”hade han brunt hår, var han lång” osv., och tjejen svarar ”ja, ja”, alltså beskrivningen stämmer. Då säger Pippi ”nä honom har vi inte sett!”. Sedan fortsätter hon driva med tjejen och när tjejen säger ”det stämmer väl inte” svarar Pippi argt ”tror du jag ljuger?!” och tjejen backar.

  Det finns fler saker men poängen är att sett ur perspektivet att Pippi är starkast i världen och sitter med två kompisar när tjejen kommer ensam och ber om hjälp så är Pippi i en väldig maktposition. Detta skulle idag ses som ett klart fall av mobbing.

  Kommentar av Jonas P — september 26, 2012 @ 7:11 f m

 10. Robjoh: Självklart ska de brännas. Alla 1,2 miljarder. 😉
  Sorry. Älskar bara syftningsfel.

  Om inlägget. ”Vad ska vi göra med vår problematiska historia? ”
  Ingenting. Den har varit. Inget vi kan göra något åt. Hakuna matata. En del våra förfäder gjart var bra annat inte. Vi ska skämmas lika lite för det som dagens unga tyskar ska skämmas för förintelsen. Nada. Endast religiösa dårar tror på arvskuld. Däremot bör vi lära av historien och dagens feministtyckare verkar pinsamt historielösa

  Kommentar av AV — september 26, 2012 @ 7:54 f m

 11. @AV
  Jag ska nog sluta skriva kommentarer när jag är stressad…

  Och jag instämmer i att dagens PK folk är fruktansvärt historielösa.

  Kommentar av robjoh — september 26, 2012 @ 8:07 f m

 12. robjoh:

  Nej, sluta inte skriva kommentarer när du är stressad. Syftningsfel av det där slaget är ju hur kul som helst. Det är klart att om det fanns nån som tog ett sådant förslag på allvar så vore det en annan sak men annars är det bara att garva åt det hela.

  Sedan är nog PK-folk mer aningslösa än historielösa.

  Kommentar av Aktivarum — september 26, 2012 @ 8:36 f m

 13. Angående vår problematiska historia så är väl andra världskriget ett bra exempel.

  Norge stod upp för sig själv. Själva lät vi tyskarna passera så kunde vi blunda. Så vad har vi lärt oss av det?

  Så om grundläggande mänskliga rättigheter hotas vad gör vi idag?

  Jo, vi klubbar hellre igenom nya lagar och mobbar ut de som försöker protestera genom att kalla dem rasister och islamofober. Istället för att visa sanningen så mörkar vi den.

  En svensk tiger.
  Men kanske inte så länge till.

  Kommentar av trollan — september 26, 2012 @ 9:21 f m

 14. […] det resonemang Behrang Miri själv använt skall han sparkas. Han yttrande en oacceptabel åsikt och hur löser vi sådant i […]

  Pingback av Tintin-Gate – När svenskar började förfalska andra länders historia « Aktivarum — september 26, 2012 @ 10:40 f m

 15. Det är väl bara bra att tintin-böckerna visar på hur illa det blir när man generaliserar. Fattas bara att folk inser hur feminismen idag målar ut oss män på samma sätt…… Om 50 år kommer någon att vilja rensa ut de korkade feministiska böckerna med sina hatbudskap…..

  Kommentar av Anders Senior — september 26, 2012 @ 10:42 f m

 16. Trollan:
  Det där en populär myt om Sverige under andra världskriget. Det fanns en debatt i Sverige angående vilken kultursfär Sverige tillhörde, den engelska eller den tyska. Men det officiella Sverige hade tagit parti för England och höll denna ståndpunkt från före kriget och framåt.

  Norge valde inte att vara med i kriget utan angreps (Enbart England och Frankrike valde att vara med i någon mån). Sverige stod öppet på Norrmännens sida fram till kapitulationen och vägrade alla Tyska förslag på genomfart, efter kapitulationen (som kom efter engelsmännens dolkstöt i den norska ryggen) gick Sverige med på obeväpnad permitenttrafik.
  Sveriges outtalade vänskap med England var dock uppenbar för tyskarna och de planerade angrepp på Sverige 1943 (ställdes in på grund av missbedömning av den svenska konventionella armén och rädslan att gerillaförband skulle hinna bildas innan denna var slagen), 1944 (ställdes in på grund av D-dagen) och 1945 (ställdes in eftersom ordern baserades på vanföreställningar från Hitlers sida). Engelsmännen hade med hjälp av Sverige skaffat sig detaljerade kartor över de norrländska malmfältet och skulle bomba dessa utan Svenskt motstånd om tyskarna angrep. Sverige avlyssnade all tysk telegraftrafik och sände denne till engelsmännen osv osv osv

  Kommentar av MJ — september 26, 2012 @ 11:33 f m

 17. […] del 1, del […]

  Pingback av Tankar kring Tintin-debatten mm « Trollan's Tankar om stort och smått — september 26, 2012 @ 7:39 e m

 18. […] Aktivarum: Tintin-Gate Del 1 […]

  Pingback av Tintin och Censuren på Kulturhuset « Aktivarum — september 27, 2012 @ 12:16 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: