Aktivarum

Genusfolket vs Jämställdismen! – Del 1 Lagstiftning och sexbrott | september 22, 2012

Genusfolket bjuder upp till debatt om Jämställdismen (men glömde bjuda in oppositionen)

I veckan släppte Pär Ström sin bok Mansförbjudet och på måndag släpps Pelle Billings bok Jämställdhetsbluffen. I många sammanhang blir detta Jämställdismens officiella startskott.

”Eftersom den kvinnocentrerade analysen på jämställdhetsområdet varit allenarådande under en så lång period, har den med tiden blivit en allmän sanning. Ordet jämställdhet är i folkmun synonymt med kvinnors rättigheter. ” Jämställdhetsbluffen

Hur ser då Jämställdismens politiska motpart ut? Ord som Feminism och Jämställdhet har fått så vida betydelser att de blivit närmast oanvändbara. Istället används begrepp som Genuseliten.

”Få saker är så larviga som försöken från en liten självutnämnd genuselit att pracka på svenska folket HEN som könsneutralt pronomen.”

Denna benämning har dock problemet att det inte är en som genusfeministerna själva använder.

När de nu använder Genusfolket kan vi lika gärna också göra det. Det är inget perfekt ord (det är inte Jämställdism heller). Däremot är de funktionella ord där det framgår vad man menar.

”Ibland får man som feminist frågan varför vi är så arga på Pär Ström. Varför just han hela tiden utsätts för kritik när hans det enda hans rörelse, ”Jämställdismen”, vill är att män och kvinnor ska vara jämställda?”

På bloggen Genusfolket har Hanna Gustafsson börjat artikelserien ”Vad säger Jämställdismen?Som syfte anger hon att svara på varför feminister är så arga på Pär Ström.

”I ett försök att kasta lite ljus över det kan man titta på vad Jämställdismen faktiskt säger och vilket samhälle de jobbar för”

Här gör Hanna Gustafsson det för genusdebatten oerhört vanliga ”Negativistiska felslutet”

För att kunna bedöma jämställdismen måste vi nämligen ha någonting att jämföra med. FI gjorde samma miss på ett årsmöte: Avskaffa kapitalismen! Ok, vad förespråkar de istället då? Ingen vet!

”Våldtäktslagstiftningen är en stor fråga för Jämställdismen. Läser man Pär Ströms texter är ämnet ett genomgående tema.”

Lagstiftningen är en stor fråga för Jämställdismen. Pär Ström förespråkar Könsneutral Lagstiftning vilket var en av de saker Genusfolkets egen representant Kawa Zolfagary (Vita Kränkta Män) kritiserade i TV-debatten.

Fokusering på våldtäkter och sexbrott är nog betydligt större hos Genusfolket själva.

Hanna Gustafsson började exempelvis serien ”Vad säger jämställdister” med en diskussion om våldtäkter. Vad hon egentligen kommenterar är dock hur jämställdister ifrågasätter feministers åsikter.

”Enligt Pär Ströms synsätt borde de två fallen dömts till våldtäkt, istället för bara det ena. Män ska inte behöva tåla mer. Att att smeka ett könsorgan på någon som sover ses som mildare än att sticka in något i någon som sover”

Det sistnämnda är alltså den feministiska åsikt som blivit ifrågasatt. Män och kvinnor har inte likadana könsorgan. Varför skulle det vara mer ok att fingra på mäns om vi är jämställda?

Vilket svar som ges hänger helt på om man definierar jämställdhet som lika rättigheter mellan könen.

Exempelvis vid ”Sexuella övergrepp mot män i krig” gäller den feministiska jämställdheten inte alls män. Antingen ljuger eller mörkar man antalet offer eller så har man policydokument där män exkluderas.

”The UN Security Council Resolution 1325 in 2000 treats wartime sexual violence as something that only impacts on women and girls”

Observera ”treats” Alltså vad de själva tycker oberoende av fakta. Vad jämställdismen i praktiken säger är att om vi är jämställda så anser vi inte vaginan är det enda fredade könsorganet.

Vill genusfolket förklara hur det är jämställt att sätta vaginan över allt annat får de gärna göra det.

Rent praktiskt är dock den definitionen betydligt närmare de äldre samhällsystem som är besatta vid kvinnans renhet och oskuld. Mäns sexualitet är smutsig så mäns könsorgan är inte lika viktiga.

”Våldtäktslagstiftningen enligt Jämställdismens syn skulle alltså gå tillbaka till en syn på våldtäkt som fokuserade på våld, hot om våld, och penetrationen.”

Det viktiga att komma ihåg här är att jämställdister och genusfolk har två helt olika filosofier om syftet med lagstiftningen vilka i sin tur är grundade i två olika syner på människan.

Det är omöjligt att bedöma ovanstående jämställdismen utan att känna till bägge alternativen.

Jämställdister ser lagar som ett juridiskt redskap för att bestraffa avvikelser hos befolkningen. En tydlig definition av våldtäkt hjälper polisen att med bibehållen rättssäkerhet utföra den uppgiften.

Genusfolk ser lagar som ett normativt redskap för att förmedla rätt attityder till befolkningen. Deras defintion av våldtäkt utgår från  idén om vad vi kan kalla ”den sunda sexuella relationen”

Fortsättning följer (Länk till Del 2 kommer här)

Genusnytt: Vänsterpartiets flumdefinition av Patriarkatet.

Malte On The Roxxx: Feminister har inte längre ”Kvinnor kan” som rättesnöre.

Rockis Månadsbrev: Hälsning till Kawa Zolfagary och Vita Kränkta Män-gänget


13 kommentarer »

 1. Göran Jansson, nej jag känner inte igen mig där, nån hjälp att raljera med härskartekniker behöver du och en del andra ”jämstålldister” sannerligen inte.

  Leifer har du läst va jag skrivit så har det säkert varit i drömmen. Jag har aldrig förnekat patriarkatets existens.

  Kommentar av Madden — september 22, 2012 @ 12:50 e m

 2. Madden: ????? Skrivet på fel kommentarsfält?

  Kommentar av Aktivarum — september 22, 2012 @ 12:55 e m

 3. Väldigt bra tydliggörande. Nu återstår att se om någon från genusfolket klarar av att ta till sig detta. Av Maddens kommentar att döma verkar det inte så….

  Kommentar av Göran — september 22, 2012 @ 12:57 e m

 4. PS. Det är inte jag som är Göran Jansson. DS

  Kommentar av Göran — september 22, 2012 @ 12:58 e m

 5. ”Och ja, Björk har rätt(förutom att hon naturligtvis inte har rätt som överordnad att avgöra vilken makt som är “den viktiga”) Kvinnan har makten och är överordnad mannens makt i samma sociala position. Då vi kvinnor sedan länge kan välja att studera och göra karriär finns det ingen plats kvar där männen har någon makt på grund av sitt kön. Män kan däremot inte göra mycket annat än att “gilla läget” vad gäller hemmets makt och kvinnans total makt över reproduktionen.

  Det är en sak som jag som jämställdist vill förändra så långt det är möjligt.”

  Ninni kommenterar Nina Björk på Genusnytt

  Kommentar av Aktivarum — september 22, 2012 @ 12:58 e m

 6. Göran:

  Kul du gillar det. Måste påpeka att det långifrån är fullständigt. Snarare fick jag sluta mitt i för jag behövde annars skriva en lång förklaring på vad jag tills vidare låter gå under kodnamnet ECC (behöver definieras för att kunna diskuteras) och inlägget var redan lagom längd.

  Kommentar av Aktivarum — september 22, 2012 @ 1:07 e m

 7. ”Bestraffa”… Jag vet inte hur du egentligen kom fram till den slutsatsen, men stora och dömmande ord brukar ofta dyka upp när den som använder dem själv har dessa värderingar i sig. Sprunget av rädsla snarare än kärlek, med andra ord.

  ‘Ekvalismen’ som den egentligen heter handlar inte om att skapa motsatsförhållanden – som t.ex. feminismen eller maskulinismen, vilka säger sig vilja uppnå jämställdhet men på enbart det ena könets premisser och utan ingående analys. Vad ekvalister inte gillar är när vi utifrån kön blir olika behandlade i juridiska eller andra system.

  När det är uppnått kan vi börja att prata om bakomliggande faktorer till varför människor våldför sig på varandra t.ex. Jag vet feminister som slänger ur sig ordet ‘makt’ i dessa lägen, men då menar dessa att styre skulle per automatik vara av ondo, vilket är en minst sagt märklig slutsats.

  Oftare är det snarare maktlöshet och frustration som driver människor att begå detta brott. Även dessa människor är alltså rädda, och blir inte tryggare av att man vägrar tillgodose deras faktiska, naturliga behov.
  Förvägras människor att vara människor kommer de tillslut att gå över en gräns – och det är inte könsbundet, även om män oftare agerar och kvinnor oftare tiger och lider.

  Kommentar av joeytruelove — september 22, 2012 @ 5:52 e m

 8. Försökt bemöta det knäppa i genusfolkets tokerier. Kan ju vara bra om andra också kommer dit och sakligt ger sin syn på skriverierna. Det har kommit en del två nu och del tre är på väg.
  Skrev en lång kommentar på del två men kunde hållit högre kvalitet (http://www.genusfolket.se/media/vad-sager-jamstalldismen-del-2/#comment-69). Tålamodet tröt lite. Min kommentar på del ett verkar ha gått överhuvudet på dem. http://www.genusfolket.se/media/vad-sager-jamstalldismen/#comment-42

  Det verkar inte som om de läser det Ström skriver, utan det de tror han menar.

  Kommentar av Andreas Nurbo — september 22, 2012 @ 8:30 e m

 9. Andreas Nurbo:
  Är du förvånad över att de inte läser vad som faktiskt står utan försöker argumentera mot påhitt?

  Kommentar av toklandet — september 22, 2012 @ 9:04 e m

 10. mot egna påhitt ska det vara

  Kommentar av toklandet — september 22, 2012 @ 9:05 e m

 11. @Nurbo, ha inte för höga förväntningar på Genusfolket. De kommer nog aldrig förstå att lika rättigheter och lika skyldigheter är grunden för jämlikhet. Då kan man heller inte förvänta sig att de ska förstå vad Ström säger. Ska bli kul att se om de är lika blinda för Billings skrivna ord, nu när även han ger ut en bok.

  Kommentar av MG — september 22, 2012 @ 9:15 e m

 12. […] hittar ni Del 1 om lagstifning och Del 2 om könsroller. Hanna Gustafssons tredje del går under rubriken […]

  Pingback av Genusfolket vs Jämställdismen! – Del 3 Medfött eller Socialt konstruerat? « Aktivarum — oktober 6, 2012 @ 12:04 e m

 13. […] Del 1 (Lagstiftning), Del 2 (Könsroller), Del 3 (Könsskillnader) […]

  Pingback av Genusfolket vs Jämställdismen! – Del 4 Omvänd radikalfeminism? « Aktivarum — oktober 7, 2012 @ 9:08 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: