Aktivarum

Hen-ivister från Social Justice League protesterar mot Gunilla Herlitz DN-policy | september 13, 2012

Så var det dags för Sociala Rättvisegänget Hen-ivisterna att protestera mot patriarkatet igen.

Den här gången är måltavlan varken Affischer eller Ateister. Nu är det DN:s chefsredaktör Gunilla Herlitz som är den förtryckande strukturen efter artiklar om hur ”DN förbjuder Hen (SVT)”

”I ett internt mejl till personalen, som Dagens Media tagit del av, skriver tidningens redaktionschef Åsa Tillberg att ordet inte ska användas annat än i särskilda undantagsfall.”

Beslutet motiveras med att ordet kan ses som ett Queerpolitiskt ställningstagande och sådant är inte DN:s uppgift. Hen-ivister håller inte med, särskilt inte Dhen.se skaparen Oivvio Polite:

DHEN.se ersätter ”han” och ”hon” med ”hen” på DN.se. För att språket alltid är politiskt.”

Och här börjar det bli närmast omöjligt att inte se likheterna till andra debatter av samma sort.

Girlwriteswhat kommenterar ”The A+ copyright violator social justice league!” där A+ förespråkare goes bananas över att inte få omedelbart medhåll på idén A+ Scribe.

Justin Acula konstaterar: Sociala Rättvisegänget A+ anser sig stå för ”the greater good”. Alla som inte håller med skall mobbas ut. Påminner detta möjligen om någonting från Pride?

Min personliga undran är hur lång tid det dröjer innan A+ byter skepnad till QA+

Det är närmast omöjligt att missa dessa människors likheter i åsikter och metodik. Twitter passar dem som handen i handsken, där finns inte plats för riktiga argument.

Vad säger du om uppståndelsen?
– Det är uppenbart att det är ett ord som väcker känslor i vissa kretsar, de som är flitiga användare av Twitter. (Resume)

DN:s policy har fått P3 Tankesmedjans Moa Lundqvist att åter visa att programmets idé om offentlig debatt är att smutskasta och förlöjliga oliktänkande.

Ni hörde rätt. Bonniers beskrivs som en ”diktatur” av Sveriges (statliga) Radio. Ironi någon?

Det visar sig dock att DN inte är ensamma om sin tolkning. När SVT dras in i debatten bekräftar Eva Landahl, ansvarig utgivare på Aktuellt att hen-användning kan stjäla fokus.

”Anledningen till DN:s förbud var bland annat att användningen av ”hen” kan ta fokus från innehållet i artikeln, enligt DN:s redaktionschef Åsa Tillberg. Det är något som Eva Landahl tror att det kan ligga något i.”

Även Aftonbladet har råkat i hetluften. När Hen ”lanserades” till allmänheten genom en barnbok var det hippt men när ordet förekom i en rubrik så blev det rörigt.

”Vissa trodde att det var ett stavfel eller att vi syftade på Lets dance-deltagaren Camilla Henemark. Både redaktörer och läsare blev förvirrade.”

Såväl Dhen:s Oivvio Polite som Tankesmedjans Moa Lundqvist anser dock det resonemanget inte håller. 

Om läsare blir förvirrade visar det nämligen bara att de är fel sorts läsare. I sann Genusvetarlogik frågas tidningen om det verkligen är sådana läsare de vill ha. Känns detta möjligen igen?

”Så vitt jag vet är det många KD- och SD-politiker som ställt sig positiva till förbudet. Är det där DN vill befinna sig? Vilka läsare vill man attrahera och vilka vill man alienera?”

Det är alltså enligt QA+ inte mängden av nöjda kunder en affärsverksamhet som DN handlar om utan kvaliteten på varje enskild kund. Någon som minns Basil Fawlty i ”A touch of class”

Bäst av allt är dock att DN:s redaktionschef Åsa Tillberg dementerar hela historien.

Under rubriken ”Inget Hen-förbud på DN (Resume)” kallar hon det hela en ”Tidningsanka” Det avsedda mailet handlade om skrivregler för reportage och nyhetsartiklar.

”Vi har alltså inget henförbud. Vi har däremot i skrivregler uttalat vad de flesta ändå inser med sunt förnuft.”

Trodde hon verkligen att QA+ bryr sig om sunda förnuftet? Hon borde ha läst Thomas Sowells eminenta ”Vision of the Anointed” Nåväl Aftonbladet ger dock DN definitivt rätt i en sak:

”Med tanke på den våldsamma reaktion som beslutet väckte hos branschens twittrare kan det vara svårt att bestrida DN-chefernas poäng om att ordet är politiskt”

Men att de flesta i mediebranschen tycker lika är såklart inget som helst problem!

Tvärtom måste det betyda folk som inte stödjer Hen-initiativ är dåliga människor. Sådan tur vi har personer som Oivvio Polite som förklarar hur politiskt det är att inte okritiskt lyda eliten.

”Det viktiga är inte att folk säger ”hen”. Jag vill att folk ska förstå att när man säger ”han” och ”hon” så är det också ett val som även det är politiskt.”

– Och när han säger förstå menar han att de måste hålla med den intellektuella eliten som lovar dyrt och heligt att vad än de säger om vithet, identitet och ”allt är politiskt” är objektiv information.

Uppdatering: Att inte säga hen kan ses som ett heteropolitiskt ställningstagande. (Bortsett från att i riktiga världen finns ingen heteropolitiker eller heterorörelse att ta ställning för)

Hen-debatten (ny egen kategori)

Sist men inte minst Hur man vet om det är Hen eller Hum som gäller?

Jag hörde en intressant diskussion häromdagen.

”Oj vad fort hen körde.”

”Eller hum.”

”Vad menar du, hum?”

”Ja det kan ju vara en man.”

” Men hen är ju könsneutralt?”

”Just det. Hen är den feminina varianten av det könsneutrala pronomet, hum är den maskulina varianten.”

”Men hen är ju ett könsneutralt ord.”

”Exakt, men den maskulina formen av det där könsneutrala ordet är hum. Det är alltså hen man säger när man menar en kvinna som man uttalar sig könsneutralt om.”

”Men varför säga hum när hen gäller för både män och kvinnor?”

”Nej du har missuppfattat det hela. Hen är för kvinnor, hum för män.”

”Du är ju inte mänsklig.”

”Där har du också fel. Ordet mänsklig är borttaget då det ansågs allt för maskulint. Nu heter det hensklig eller humsklig, beroende på vilket kön man menar.”

”Suck.”

”Men du har rätt i att hen eller hum körde lite väl fort.”


13 kommentarer »

 1. Hum, riktigt roligt

  Kommentar av Bashflak — september 13, 2012 @ 10:42 f m

 2. Nu väntar vi bara på att Gunilla Herlitz skall bli Nallebombad.

  Kommentar av Aktivarum — september 13, 2012 @ 11:01 f m

 3. Andra får fina språkpris på 50 000 kr för hen, snippa m.m.:
  ”Erik Wellanders pris 2012 till Karin Milles för forskning om snippa, hen och jämställt språk
  Erik Wellanders pris år 2012 för förtjänstfull vetenskaplig insats inom språkvårdens område har tilldelats docent Karin Milles, Södertörns högskola, för att hon ”med starkt engagemang och stor framgång undersökt språkets möjligheter att bidra till ett mer jämställt samhälle, bland annat genom sin forskning om mäns och kvinnors arbetsplatssamtal, ordet snippas etablering och könsneutrala pronomen.”

  Stiftelsen Erik Wellanders fond delar sedan 1958 ut ett årligt pris till en språkvetare som gjort viktiga forskningsinsatser med anknytning till språkvård. Erik Wellander var Sveriges ledande språkvårdare årtiondena kring 1950 – bland annat skrev han den klassiska boken Riktig svenska – och fonden instiftades i samband med hans sjuttioårsdag 1954. Prissumman uppgår till 50 000 kronor.

  Årets pristagare Karin Milles är docent i svenska språket och lektor vid Södertörns högskola. Hennes doktorsavhandling från 2003, ”Kvinnor och män i möte”, handlar om förhållandet mellan makt, kön och språk vid vardagliga interna arbetsmöten; det visar sig att kön inte avgör de språkliga maktförhållandena. År 2008 gav Karin Milles i samarbete med Språkrådet ut ”Jämställt språk. En handbok i att skriva och tala jämställt”, som fått stor spridning. Bland hennes andra böcker kan nämnas ”Kung Karl och kärleksgrottan. Lek, lust och ideologi i de svenska könsorden” (2010).

  Karin Milles har också skrivit forskningsartiklar om hur ordet snippa relativt snabbt kom att etableras som ord för flickors könsorgan och om hur ordet hen de senaste åren snabbt vunnit mark som könsneutralt pronomen – som språklig rådgivare har hon själv också understött detta ords frammarsch.

  Priset delades ut i dag, den 3 maj, av professor Olle Josephson på konferensen Språkrådsdagen i Folkets Hus i Stockholm.”
  http://www.sprakradet.se/13467

  Kommentar av Maria — september 13, 2012 @ 11:21 f m

 4. Underbar konversation på slut. Stämmer också. Hen låter helt klart mer feminint än hum.

  Kommentar av Björn — september 13, 2012 @ 11:48 f m

 5. Om de twittrande panelhenorna insåg hur insnöade de är, så skulle svensk MSM skrika om ”årtusendets snöstorm” – oavsett årstid…
  Men självinsikt/-kritik är inget som drabbat media- och feministeliten.

  Suverän post, särskilt det sista…

  Kommentar av Hjalmar — september 13, 2012 @ 12:50 e m

 6. ”Ni hörde rätt. Bonniers beskrivs som en “diktatur” av Sveriges (statliga) Radio. Ironi någon?”

  😀 Men mediefolket förstår nog inte ironin…

  Kommentar av Hjalmar — september 13, 2012 @ 12:53 e m

 7. Twitter är antiintellektuellt!

  Kommentar av Malte Skogsnäs — september 14, 2012 @ 3:53 e m

 8. […] nog med att han själv tillhör hen-ivisterna. Trots att han i radio hävdar det inte gick ut på att byta ut könen är det precis så han […]

  Pingback av Ovita Kränkta Hen vs Vita Kränkta Män – Peka finger som argumentationsteknik « Aktivarum — september 15, 2012 @ 10:39 f m

 9. […] slänga den framför tåget tillsammans med allt annat som Ovita Kränkta Hen och deras lobbygrupp Sociala Rättvisegänget Hen-ivisterna tycker är i […]

  Pingback av MRA-affischer vandaliserades – Feminister skyller allting på Patriarkatet « Aktivarum — september 16, 2012 @ 12:18 e m

 10. Varför kan vi inte också problematisera begränsningen till art, eller fysiskt objekt. Jag finner det oerhört kränkande att inte kunna få vara ett bord eller en get t.e.x. Varför skall vi låta verkligheten förtrycka oss till att inte få bli det vi vill?

  Kommentar av Patrik — september 17, 2012 @ 6:34 f m

 11. […] här är min kritik av Vita Kränkta Män (Ovita Kränkta Hen) och här är min senaste kritik av Hen-debatten (en mer lättsam variant […]

  Pingback av Boksläpp av Pelle Billing – Jämställdhetsbluffen « Aktivarum — september 24, 2012 @ 8:37 f m

 12. […] Hen som queerpolitiskt ställningstagande […]

  Pingback av Om HEN är tredje kön varför använda HEN vid okänt kön? | Genusdebatten — augusti 2, 2014 @ 8:05 f m

 13. […] vid den första Hen-debatten framgick det tydligt att användning av pronomet ”Hen” har ideologiska övertoner som sträcker sig långt bortom att lösa problemet med han/hon. Det finns sålunda ingen oskyldig […]

  Pingback av Efter ”Hen” så kommer nu genusdebatten om ”En” | Genusdebatten — oktober 12, 2014 @ 4:35 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: