Aktivarum

Rättviseförmedlingens affärsidé verkar vara att sitta på två stolar | augusti 7, 2012

För vem är det egentligen ett problem att de flesta populära artister är av manligt kön?

Genusnytt berättar att massmedia åter klagar på att det saknas kvinnor men vilka signaler ger man egentligen man de låter Rättviseförmedlingens VD Sofia Embrén sitta på två stolar i eget intresse?***

”Artistbokarnas ursäkter att det inte finns kvinnliga ­artister håller ­inte, säger ­Sofia Embrén, vd på Rättviseförmedlingen.”

Sofia Embrén har *edit* ideologiskt intresse i att det bokas fler kvinnor. Det håller inte att hävda konkurrenternas strategi inte håller när man själv verkar i samma bransch.

Men där är problemet med människor som tycker de verkar i godhets och rättvisebranschen.

Det är TÄAG-principen som ger luft under vingarna. Om man bara verkar i det godas och finas tjänst är jävsituationer inga problem, påståenden utan belägg är heller inga problem.

”Musikfestivaler är också en del av sam­hället, som engagerar många. Man ska inte förringa betydelsen. Vi tror att det blir bättre kulturliv om fler får uttrycka sig, ­säger Sofia Embrén.”

Vilket inte innebär att vem som helst får uttrycka sig. När exempelvis Emmabodafestivalens artistbokare Håkan Karlsson uttryckte så var det färre som stöttade mångfalden i åsikter.

Listan på områden där journalister klagat över att det är fler populära män börjar närma sig det löjliga.

Exempelvis barntidningar där Egmonts tidningar fick sitt innehåll utdömt av konkurrenterna Olika Positiv förlag och Olika förlag. Och sedan har vi Genuslego del 1 och del 2.

Precis som i fallet med Egmont så gjorde Lego undersökningar vad tjejer gillar innan de skapade tjejlegot Friends. Sedan fick de skit inte av målgruppen utan av journalister och genusfeminister.

Och sedan har vi halabaloot gällande ”bristen” på kvinnliga gäster i TV-programmen.

Ni kanske har märkt att den debatten försvunnit? Vad som hände är nämligen att flera killar med makt i TV-produktioner kommenterade att det beror på att tjejerna oftare tackar nej.

”Kakan Hermansson frågade dig i radio varför det inte finns fler kvinnor i ditt tv-program och du svarade att kvinnor oftare tackar nej, att det är svårare att få dem att ställa upp. Varför tror du att det är så?”

Observera att denna fråga är en fälla. Detta handlar om kvinnlig hypoagency. Tanken är alltså att det måste finnas en särskild orsak tjejerna tackar nej, ett hinder som genusproffs kan diskutera.

Detta är också en fälla som Magnus Betnér ramlade ner i för han började leka amatörpsykolog.

”Om man generaliserar så har män bättre självförtroende än kvinnor och det gör att män tackar ja även när de kanske borde ha tackat nej medan kvinnor tackar nej medan de borde ha tackat ja. ”

Borde baserat på vilka argument då? Här flummar Betnér hejvilt i ett område som han inte alls kan. Allt för att besvara en fråga som tar sitt eget antagande för givet. Betner försöker då med:

”Sedan kan man diskutera vad det beror på men det är i alla fall så det är. Sitter man på en redaktion och har tight om tid så blir det så att man tar någon av gubbarna som redan har tackat ja.”

Som jag redan påpekat finns dock ingen garanti det beror på någonting som kan diskuteras. Det är bara ett antagande de själva gör för att kunna hävda hypotetiska hittepåkvinnors skulle välja ”rätt”.

Hela debatten utmärks av genuskorrekta människors som navelskådar och verklighetsförnekar.

Från artistbokarna ges en helt annan bild än den som genusexperterna försöker föra fram.

”Vi har försökt få hit fler kvinnliga artister, men jag kan inte påverka att exempelvis Laleh och Loreen har valt att tacka nej, säger Kenny Mattsson, artistbokare.” (Gröna Lund)

Vad gör då journalister och rättviseförmedlare? De framhävdar att det visst går. Detta med Stockholm Music and Arts festival som exempel. Men de har ju samma Laleh på sin kvinnolista!

”Slutresultatet speglar inte nödvändigtvis försöken som gjorts. -Det syns inte att vi kanske har lagt ut bud på fem kvinnliga artister som alla har tackat nej. Det sjätte budet man lägger är en manlig artist och det är han som står på scenen.” Niklas Jonsson, arrangör (Popaganda)

Genusexperterna tar dock för givet att slutresultat och ansträngningar är sammma sak.

Det råder dock lite si och så med vad de menar när de pratar om jämställdhet på festivaler.

Det tycks gå bra att ha 12 kvinnor och 5 män och hänvisa till sitt jämställdhetsarbete men det går inte alls att ha 12 män och 5 kvinnor och prata om hur man arbetat med jämställdhet?

”Men helgens Stockholm music and arts festival gick mot strömmen. 12 kvinnliga akter och fem manliga spelade på den i princip slut­sålda festivalen. – Jämställdhetsarbetet är viktigt (Ola Broquist)”

Det räcker inte med att egna festivalen är ”jämställd” om andra inte är det så får man tydligen kvinnobonus och kan ha 70% kvinnliga artister samtidigt som man kan kalla det ”jämställdhet”.

Som Kristin upptäckt gäller kvinnobonusen även Rättviseförmedlingen själva

”Rättviseförmedlingen starkt kvinnodominerad! Bara kvinnor i toppen. VD, projektledare, grundare tillika talesperson är alla kvinnor. Av samtliga presenterade personer på hemsidan är 21 % män.

Uppdatering: Sedan ovan räkning har hemsidan uppdaterats med mer aktuell information. Enligt Sofia Embrén är det nu 32% män inom Rättviseförmedlningen.

Sedan har vi det där med kvalitet. Vilken kvalitet håller egentligen rättviseförmedlingens lista?

När bloggen Toklandet tar upp några exempel framgår det att listan innehåller minst sagt oseriösa förslag. Exempelvis som fotbollskommentator förespråkas Alexandra Pascalidou.

Men där är också poängen. De här kvinnorna plockas inte fram i konkurrens med manliga namn så de behöver inte vara bättre än någon annan än de andra kvinnorna.

Rubriken blev lite missvisande/dålig så ett förtydligande kan vara på sin plats. Syftet med detta inlägg är att kritisera hur okritiskt massmedia hanterat Rättviseförmedlingen.

*** De två stolarna som hänvisas i rubriken är

1. RF vill det skall bli fler kvinnliga artister/experter

2. RF anser det är bra med fler kvinnliga artister/experter


7 kommentarer »

 1. På tal om rättviseförmedlandet. De har tydligen insett att kvinnor ofta tackar nej men givetvis anser de att detta är den andra partens fel och ansvar (Hypoagency, kvinnor är löv som blåser omkring)

  Ann Petersen förmedlar på newsmill sin instruktionsmanual i hur man skall få kvnnor att tacka ja till medverkan.

  – Förklara varför du tycker att personen har något viktigt att säga i ämnet.
  – Visa att du kan ämnet. Vem vill bli intervjuad av någon som är dåligt påläst?
  – Var inte självupptagen. Journalister gör ofta misstaget att sätta sig själva i centrum.
  – Anpassa intervjusituationen efter personens önskemål. Ska ni träffas hemma eller ute på stan? Måste intervjun sändas direkt eller kan den bandas? Lyhördhet ger trygghet.
  – Om du är redaktör, tänk över debattformatet. Vem vill vara med i respektlös direktsänd pajkastning? Det är sunt att säga nej till sånt.***
  – Säg inte att du redan har ringt alla andra och de har tackat nej. Det får personen att känna sig dålig.
  – Ställ frågan i så god tid du kan. Om man hinner förbereda sig och samla mod är det lättare att tacka ja till en intervju eller debatt.
  – Undvik förenklingar och polariseringar. Vem vill tacka ja om ens enda uppgift är att vara ett överdrivet JA eller NEJ?
  – Tala ej om i förväg vad du vill att personen ska säga i debatten eller intervjun. Folk är inte dina marionetter utan dina källor.
  – Ha respekt för vad personen faktiskt sa i intervjun när du skriver texten eller klipper inslaget. Ingen tackar ja till att bli förvrängd.
  – Kort och gott: Lyssna mer än du pratar om du är journalist och vill få folk att tacka ja!

  Sist men inte minst, vill du slippa kilometerlånga kravlistor ”policing your behavior” tydligen måste du då välja en man.

  ***När en man tackar ja till sånt är det inte konkurrenskraft utan osunt beteende?

  Kommentar av Aktivarum — augusti 7, 2012 @ 12:06 e m

 2. Började tänka på när The Knife bojkottade Grammisgalan 2003 med att skicka två feminister utklädda till gorillor för att protestera mot mansdominansen i musikindustrin samtidigt som bandets Karin Dreijer var fan av bandet El perro del mar (artisten Sarah Assbring) som i sitt livesetup har endast manliga musiker, hon borde istället för att ha bojkottat Grammisgalan bojkottat El perro del mar för att live bestå endast av manliga musiker till vilket Assbring skulle har sagt: Men det finns inte ju inte tillräckligt många och bra kvinnliga musiker! The Knife:s protest var helt verklighetsfrånvänd och externaliserande av problematiken. Om det skulle finnas ett underlag av duktiga kvinnliga musiker skulle det också synas i artistbokningarna. Artister som Assbring och festivalarrangörer har ingenting emot duktiga och framgångsrika kvinnliga artister, som skulle öka sannolikheten för festivalens ekonomiska lönsamhet, men problemet är bara att de inte finns i lika stor utsträckning som manliga.

  Kommentar av Matias — augusti 7, 2012 @ 12:08 e m

 3. Vet inte om just Alexandra Pascalidou stod överst för att hennes namn börjar på A men grejen är ju att vem som helst på ”listan” skulle vara bättre än just henne, fan vet om man inte skulle hitta någon bättre bara genom att blunda och peka i telefonkatalogen… Sen finns ju t ex Fränden på listan som jag personligen tycker är otroligt duktig och väldigt påläst och gärna både ser och hör mer av i tv. Fast hon kanske vill vara just i studio och inte kommentera direkt, vad vet jag? För i studion är hon väldigt bra! Andra på listan är ju också redan ”inne” i verksamheten så att säga så där slår ju förmedlingen in vidöppna stora ladugårdsdörrar.

  Kommentar av toklandet — augusti 7, 2012 @ 12:13 e m

 4. Hela argumentet är larvigt. Ingen har jämfört den kompetens de män som har jobbet med den kompetens kvinnorna har. Rättviseförmedlingen verkar handla om folk som antingen rekommenderar sina tjejkompisar, sina idoler (i roller som inte är relevanta) eller som rekommenderar sig själva och lovar de är ashäftiga och superduktiga.

  Vilken lista hade en manlig lärare på Beckombergaskolan hamnat på? Han hade inte ens varit påtänkt för så många män har kompetens från både journalistik och fotboll att man inte behöver anställa lärare.

  Men jo, Alexandra Pascalidou stod överst för förnamnet började med A, big deal vad gör hon på listan överhuvudtaget? Hon klarade ju inte ens av att vara gäst hos Magnus Betner utan att börja bråka – inte minst på Karin Adelsköld.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 7, 2012 @ 12:38 e m

 5. Haha, jag glömmer inte när A. Pascalidou skulle vara konferencier på en tillställning på Stockholms universitet som jag bevistade. Hon hade inte klart för sig hur många språk som är officiella EU-språk utan trodde att ett land = ett språk, när det finns flera länder som delar på ett språk. Alltså är språken färre än länderna.

  Kommentar av Maria — augusti 7, 2012 @ 12:57 e m

 6. Maria: OMG! Ja språken är färre än länderna vilket knappast är förvånande om man betänker hur vissa av länderna är yngre medan flera av språken är betydligt äldre. För språk att utvecklas i takt med nya länder är en fysisk omöjlighet. Däremot har flera nyligen skapade nationer i Östeuropa utvecklats i linje med redan existerande språk och kultur. Inte konstigt att Pascalidou är så högljudd, hon hoppas väl luckorna i allmänbildningen inte skall märkas. Hennes medverkan på avsnitt 7 av Betner direkt är det mest huvudvärksframkallade tv-”underhållning” jag sett på länge men hade jag fått höra henne presentera Schweiziska som hemspråk i Schweiz hade lyckan varit gjord.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 7, 2012 @ 1:16 e m

 7. Håller helt med, iden med deras listor och själva listorna är jättelarvigt. Skulle kunna förstå om det var menat som humor och hade listor som var så skruvade att man garvade åt det och enbart namn som visade på humor. Eller så kanske det är humor men jag är för dum eller för gammal för att fatta det 🙂

  Men det är ju sjukt bra timing med annonsen om deras ”samarbete” med tillväxtverket! Kanske blev några flaskor fiiiiint rödtjut även till förmedlingen?

  Kommentar av toklandet — augusti 7, 2012 @ 5:30 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: