Aktivarum

Legend of the Seeker och Wheel of Time – Missriktad Pseudo-feminism i Fantasy | augusti 7, 2012

Denna text handlar om fantasyböcker från Terry Goodkind (LoTS)*** och Robert Jordan (WoT)

På Genusnytt skriver Pär Ström under rubriken ”Manshatets självförstärkande spiral” om fantasyserien Legend of the Seeker där han hittar en tydlig negativ vinkling av manliga könet.

”en värld där kvinnliga bekännare automatiskt blir goda medan manliga bekännare automatiskt blir onda. Känns grundtemat igen?”

Jadå grundtemat känns igen från bortgångne Robert Jordans ”The Wheel of Time” där de kvinnliga Aes Sedaierna tränas av systerskap att hantera kraften medan de manliga Aes Sedaierna blir galna.

Det är alltså två kända fantasyserier som har ”endast kvinnor kan bruka magi utan att bli farliga” regeln.

Varken Goodkind eller Jordan kommer dock från Sverige så i den mån deras verk har likheter med svenska samhällsdebatten är det nog för att de och svenska debattörer har samma inspirationskällor.

”Jag brukar skriva rätt ofta på denna blogg att enligt dagens svenska samhällsklimat är mannen Det Skyldiga Könet och kvinnan Det Drabbade Könet.”

Därmed är det intressant att se hur män och kvinnor gestaltas i dessa böcker som definitivt inte fått inspiration från Svenska samhällsklimatet. Här är en summering från ett engelskt forum:

The feminist slant is so heavy I created this account just to post about it, I’m not sure I can continue with the show. So far I’ve watched up to around the first sixteen or seventeen episodes of season one.

Feministvinkeln upplevs så uppenbar att serien knappt går att se om man inte har negativ syn på män.

Som Pär Ström reagerat på: Alla Mord Sith-kvinnor har som initiationsrit att döda sin pappa. Alla manliga confessors betraktas så farliga att de måste dödas. Och huvudpersonen är en oduglig man.

Seeker = A dumb kid who really has no magic or powers, even his magic sword doesn’t appear to do anything

Sith = super magical dominatrix whom kill their fathers and had an entire episode (Denna) dedicated to a ”training”

Confessor = Pure good women capable of controlling anyone whom they can touch mind, when they do the person often responds with ”Command me Confessor” and refers to them as ”mistress.” Any time a male confessor is born they are assumed to be so evil they are drowned immediately.

Betyder detta att Goodkind är feminist som trådskaparen trodde?  Doktoranden ”Limyaael” som kommenterat både Goodkind och Jordan anser denna variant av feminism inte alls duger.

Medan Pär Ström hittar manshat så hittar Limyaael negativ gestaltning – Av kvinnor!

2) Hello Misogyny

Goodkind and Jordan both display a variation of “feminism” which is actually more damaging than the normal pseudo-feminism in fantasy”

Här börjar det bli riktigt obehagligt för om hennes analys stämmer är den sannolika förklaringen på hur könen beskrivs att författarna bara skriver pseudo-feminism som de tror folk vill ha.

”Goodkind’s other female characters often either fall in love with Richard, get tortured and raped and killed, or both.”

Detta är helt i enlighet med feministisk ideologi. En svag kille tjejerna blir förälskade i och sedan är såklart kvinnor som inte är under denna killes beskydd otrygga och ständigt offer för patriarkatet

Hundreds and hundreds of women raped are nothing unusual for just one book, and the series now numbers eight.

Som grädde på moset har vi de onda Mord-Sith-kvinnorna vs goda Confessor-kvinnor.

Vi kunde lika gärna ha pratat om utviksmodeller vs radikalfeminister. Mord-Sith är sexuellt aggresiva medan Confessors är vitklädda jungfrur som aldrig skulle ha sex utan att först vara kära.

Det sistnämnda visar sig vara Limyaeels stora invändning. ”The Confessor” blir kär i ”The Seeker of Truth”. Hon oroar sig över att han inte är kär i henne och bla bla bla… Från detta till Jordans TWOT

Robert Jordans tolkning av vad feministerna vill ha lyder: Män är dumma, klaga konstant på dem.

Tro det eller ej. Även här lyckas feminist-doktoranden tolka det till en negativ gestaltning av kvinnor. När kvinnor är offer är det fel, när kvinnor är förövare blir det också fel.

Or you could read Jordan, of course. His women become indistinguishable after a while. They all sniff, smooth their skirts, and cross their arms under their breasts. They all call men woolheads. They all abuse men—and I also use that word advisedly; one of the three main male characters is subject to verbal abuse from his wife, the other to rape from a lover—so that their relationships are not equal. They also get into situations where they have to be half-naked all the time. No, ask Jordan. Not me.

Hängde ni med på hur det inte är manshat att beskriva män som dumskallar som förtjänar konstant verbal abuse av kvinnor men det är kvinnohat att beskriva kvinnor i lättklädda situationer.

Nej fråga Limyaael, eller nån annan ”lättklädda kvinnor är hat”-stolle. Inte mig!.

Misogyni var alltså inte negativ gestalning av kvinnor jämfört med hur män gestaltades. Misogyni var negativ gestaltning av kvinnor jämfört med de ideal som genusexperter hittat på.

Att gestalta både män och kvinnor negativt som ”flawed” räknas alltså inte som ”jämställdhet”

*** Bokserien heter ”Sword of Truth” TV-serien ”LOTS” är löst baserad på böckerna men innehåller en mängd saker som TV-folket själva hittade på.


11 kommentarer »

 1. ” They all sniff, smooth their skirts, and cross their arms under their breasts. They all call men woolheads. They all abuse men

  They also get into situations where they have to be half-naked all the time. No, ask Jordan. Not me.”

  ” Hängde ni med på hur det inte är manshat att beskriva män som dumskallar som förtjänar konstant verbal abuse av kvinnor men det är kvinnohat att beskriva kvinnor i lättklädda situationer.”

  Haha. 🙂

  Visst är det en inte alldeles klockren analys . Lite revanch över det hela ? Det finns många horribla spel riktade till pojkvardagsrummen som har * minst sagt* extremt skruvade rollistor för kvinnor och män.

  En del utav dom är rena orgier i förprogrammerade roller av män som trakkar/misshandlar kvinnofigurer.

  Lite storm i ett vattenglas ?

  Kommentar av Hurtbullen — augusti 7, 2012 @ 7:24 e m

 2. Hurtbullen:

  Men vad menar du med att det finns ”spel” riktade till pojkvardagsrummen? Ämnet var ju fantasyböcker och en TV-serie baserad på nämnda fantasyböcker. Sedan var också poängen att feminism inte handlade om att jämföra hur män och kvinnor behandlas.

  Feminister jämför hur kvinnor behandlas med sina egna hypotetiska hittepåideer om hur det ”borde vara” (för att vara genusteoretiskt korrekt) Detta medan det beskrivs som helt irrelevant hur män framställs även när en av huvudpersonerna våldtas, en annan blir konstant verbalt misshandlad ingen reagerar och alla män får skit hela tiden av kvinnor som framställs alltid ha rätt om allting. Hade Robert Jorden inte dött 2007 hade jag velat fråga om det var så hans fru betedde sig också.

  Sedan har vi det där att det bara är bra när kvinnor får magiska krafter men män som får dem skall jagas och ”släckas” eller dödas. Jag har aldrig hört talas om det omvända men det kanske skall föreställa en hämnd på historier från häxbränningarna för hundratals år sedan? Som om dagens kvinnor hade nåt med dem att göra.

  Om skillnaden mellan män och kvinnor i Stjärnornas krig var att kvinnor som kan hantera kraften måste dödas medan män skall tränas att bli hjältar så är nog risken att en och annan person skickat elaka brev till George Lucas gällande hans kvinnosyn.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 7, 2012 @ 7:58 e m

 3. Spel,fantasyböcker,tv-serier. You name it.

  Min mesta kritik går ut på att vi kan ju inte plötsligt börja räkna på procentuell jämlikhet mellan könen och vilket kön som gör vad i den eviga arketyperna av ont eller gott i konstnärlig verksamhet.

  Är det något som VI har kritiserat tillräckligt länge, så är det den feministiska irrläran om statistisk jämställdhet i verkligheten. Så varför börjar vi själva att göra samma sak – på fantasylitteraturen och som tv-serier ?

  Kommentar av Hurtbullen — augusti 7, 2012 @ 8:17 e m

 4. Läste Jordan en gång i tiden, blev omåttligt trött på beskrivningen av män och kvinnor, manliga ullhuvuden och kvinnor som trots detta blev betuttade i ullhuvudet som var huvudperson (han hade flera kvinnor vill jag minnas). Orkade inte läsa klart och efter det blev jag spyless på fantasy. Vill minnas att jag sett flera feminister som varit upprörda över Jordans beskrivning av kvinnorna i böckerna.

  Kommentar av Matte Matik — augusti 7, 2012 @ 9:43 e m

 5. Lite kommentarer:
  (noterade ditt tillägg rätt långt ner att TV serien skiljer från boken, så mycket vet du säkert om)
  När det gäller tv-serien Legend of the Seeker så skiljer sig den rätt mycket från boken Legend of the Seeker, som när jag slutade läsa var ren libertarian propaganda.

  Sedan kan tilläggas att the Seeker i boken är långt ifrån:
  ”Seeker = A dumb kid who really has no magic or powers, even his magic sword doesn’t appear to do anything”

  Han är bara den starkaste magikern som har existerat de senaste 1000 åren….

  Följande stämmer inte heller:
  ”Confessors är vitklädda jungfrur som aldrig skulle ha sex utan att först vara kära.”

  Confessors har BARA sex om de inte är kära. Anledningen till det är att de kommer utrota allt mannen är vid sexögonblicket. Så nej the Confessor är inte orolig för att the Seeker inte är kär i henne, hon är orolig för att hon är kär i honom!

  (Sedan tillkommer att det inte finns något som säger att manliga confessors måste bli ”onda”, det som sägs i boken är att det bara är manliga confessors som har möjligheten att bli ond då de är så mycket starkare i magin).

  Kommentar av robjoh — augusti 8, 2012 @ 6:16 f m

 6. Delade upp min kommentar i ett WoT och ett Seeker inlägg, hoppas det gick bra.

  Så går vi vidare till WoT som jag nog har läst om en sådär fyra gånger då Jordan aldrig blev färdig, serien skrivs nu klar av Brandon Sandersson då Jordan dog för några år sedan. Jag anser personligen inte att WoT är någon femnisitisk bok. Däremot har Jordan en väldigt barnslig relation mellan kvinnor och män, inget kön kommer ostraffat undan. Män beskriver kvinnor som oansvariga och dumdristiga och tvärtom. Jag instämmer alltså med Matte Matik om språket.

  Nu kommer vi till något där jag anser du har totalt fel:
  ”Jadå grundtemat känns igen från bortgångne Robert Jordans “The Wheel of Time” där de kvinnliga Aes Sedaierna tränas av systerskap att hantera kraften medan de manliga Aes Sedaierna blir galna.”

  Ja de manliga Aes Sedaierna blir galna det finns dock en anledning till detta, i det i förra kriget mot den svarta var det männen som låste in honom i sitt fängelse. Då inneslutningen inte blev perfekt lyckades den svarta smitta den manliga delen av urkällan.

  Männen blir alltså inte galna för att de använder skulle vara onda, de blir galna för att de räddade världen förra gången. (Kan tilläggas att det var en kvinna som släppte fri den Svarta).

  Då har jag inte ens gått in på att de kvinliga Aes Sedaierna inte beskrivs som rent igenom goda. Utan faktiskt beskrivs som allt från goda och ädla till egoistiska rövhål eller i maskopi med den svarta. Om något beskriver den Jordans magi vikten av mäns och kvinnors samarbete, då dagens Aes Sedairer är långtsvagare än de gamla då de inte kan samarbete över könsgränserna.

  !SPOILER ALERT!
  LÄS EJ NEDANSTÅENDE OM NI INTE VILL LÄSA VAD SOM AVSLÖJADES I NÄST SISTA BOKEN!!!

  Så varför blev inte inneslutningen av den svarta perfekt? Jo därför att de kvinnliga Aes Sedaierna avstod från att hjälpa Draken och hans hundrade broderskap i attacken mot den svarta.

  Kommentar av robjoh — augusti 8, 2012 @ 6:43 f m

 7. robjoh:

  Bra poängteringar. För övrigt rätt talande att vissa av de värsta dumheterna i LOTS inte finns i bokserien SoT utan det blev alltså mera mansfientligt på TV än det var i böckerna. Sedan täcker TV-serien huvudsakligen upp de två första böckerna medan de flesta anser liberatarian-propagandan inträffar i senare böcker när Goodkind redan hade läsarna fast.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 8, 2012 @ 6:43 f m

 8. robjoh:

  Jag skrev ett längre svar på ditt andra inlägg men kom under skrivandet fram till att det behövdes en ordentlig uppföljning så dina påpekanden besvaras i ett andra blogginlägg på Fantasy-temat.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 8, 2012 @ 8:48 f m

 9. @aktivarum
  Trodde inte jag skulle orsaka ett blogginlägg 🙂

  Kommentar av robjoh — augusti 8, 2012 @ 10:59 f m

 10. […] I förra inlägget om Fantasy ifrågasatte jag mansfientliga beskrivningar och frågade varifrån inspirationen kommer till värdar där kvinnor ideligen är mäktiga mystiker eller våldsoffer. […]

  Pingback av Robert Jordans Wheel of Time – Feministisk fantasy eller Pseudo-feministisk karikatyr? « Aktivarum — augusti 8, 2012 @ 11:40 f m

 11. […] 7 augusti, 2012 av Malte Skogsnäs 2009-07-08: Drottning Sara I utropar härmed Feministan som ett “mansfritt och kvinnosjälvständigt” land. Feministan, ett land som styrs av könsåtskillnadspolitik. Den kvinnliga normen är ju överlägsen den manliga och männen är bara till besvär. DROTTNINGADÖMET FEMINISTAN Valspråk: För henne i all evighet. Nationalsång: Du gamla, du ofria man. Huvudstad: Amazonia Statsskick: feminazism Nationaldag: 6 juni Statsreligion: feminism I Feministan lever män under ett apartheidförtryck baserat på en könsåtskillnadspolitik. Män får inte avla fram egna barn utan kvinnorna i Feministan använder sig enbart av konstgjorda spermier. HISTORIA Det var en gång ett land som hette Sverige, där allt som varit ansågs vara en social konstruktion skapad av män. Detta kunde inte den tredje vågen av feminism acceptera. Eftersom männen inte fogade sig under den framväxande feministiska rörelsen före och efter millenieskiftet, med hänvisning att det inte fanns några lagar för hur man ska vara som man, skapade man till slut könsåtskillnadslagar för att begränsa den traditionella manligheten. En man skulle alltså bara få vara en man enligt feministisk norm. Världens första statsfeministiska stat var härmed skapad. DIPLOMATI Feministan har mycket nära internationellt utbyte med Genusien. Huvudstaden Amazonia har även ett utbyte med den franska vänorten Bitche. ÖVRIGT En mycket populär tv-serie i Feministan är, den i Genusien producerade, Legend of the Seeker. Bland de populäraste böckerna finns, förutom rent feministiska verk, The Wheel of Time. […]

  Pingback av Feministan. « Malte on the Roxxx — oktober 16, 2012 @ 8:55 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: