Aktivarum

Emmaboda nobbar Jämstyrdhet – Inte Jämställdhet | juli 25, 2012

Mediefeminister på DN-kultur har åter börjat trakassera Emmaboda-bokaren Håkan Karlsson.

Ni kanske minns den feministiska stormen i vattenglaset mot Emmabodafestivalens bokare Håkan Karlsson? Det hela började med att DN-kulturs Sofia Juvel fick följande svar av Emmabodas bokare.

”Vi bokar bara bra artister. Nej, vi tänker inte på handikappade och krymplingar eller något annat. Vi bokar det vi tycker om och det som passar. Vi gör en fest för oss själva. Detta intresserar oss inte ett dugg. ”

Det ville inte mediefeminister veta av så de gjorde som de brukar göra. Ringde runt sina kompisar och försökte skapa illusionen av att folk i allmänhet har problem med att festivaler inte tillämpar kvotering.

”Som svar på floden av kritik som följde uttalandet skrev Håkan Karlsson på Facebook: ”Festivalerna är ganska mycket en spegling av hur verkligheten ser ut. ”Efter detta kommenterade många att festivalerna inte borde spegla samhället, utan försöka förändra det. Att festivalarrangörerna har ett ansvar.”

Det var dock inte folk i allmänhet som klagade utan ”organisationer” som Ladyfest och Rättviseförmedlingen.

Den här gången är det DN-kulturs Kitty Ehn som kontaktat Håkan Karlsson och åter fått höra att Emmaboda bokar utifrån musiken, inte artisternas kön. DN-kultur slår nu på stort med rubriken:

”Emmaboda nobbar jämställdhet”

Vad DN-kultur kallar ”jämställdhet” och ”rättvisa” är dock i praktiken när kvinnor slipper konkurrens, en rättighet ingen man har. De förespråkar alltså inte lika rättigheter utan särskilda ”kvinnorättigheter”.

Rubriken är talande. Att inte anställa personer specifikt pga deras kön kallas att ”nobba jämställdhet”

Jämställdhet i deras värld är alltså inte att hänga upp sig mindre på folks kön. Vad de kallar jämställdhet är en besatthet av kön där kön skall sättas före precis allting annat – inklusive kvaliteten/värdet hos produkten.

”Ingen av de festivaler som vi tittade på hade särskilt många kvinnliga akter, säger Tereza Franzén, pressansvarig på Ladyfest Malmö. Med kvinnlig akt räknades i det här fallet de akter som bestod av mer än 50 procent kvinnor, eller en kvinnlig soloartist.”

Att detta är en helt absurd metod tycks hon inte fatta men låt mig demonstrera vad det innebär i praktiken att räkna på det sättet. Enligt feministerna i Ladyfest Malmö är det alltså mansdominans ni ser här nedan:

Nightwish. bara män som får synas i musiken.

Evancescence, noll kvinnor på scen enligt feministisk matte

Lacuna Coil, ytterligare ett band där kvinnor inte får ta plats

Det är uppenbart när man ser dessa videor att kvinnorna är bandens stjärnor och inte alls marginaliserade.

Den teori jämstyrdheten vilar på är felaktig per definition. Kvinnorna får ju större plats genom att vara ensamma medan det hade varit större konkurrens om uppmärksamheten om de var två eller fler.

Finns det några skäl att tro feminister som hävdar kvinnor föredrar den situationen har en poäng? Nej forskare säger raka motsatsen. Om kvinnor får bestämma vill de ha mindre konkurrens – inte mer.

Det finns omfattande belägg för att kvinnor är mindre benägna än män att välja konkurrens, om de kan undvika den” Matthias Sutter

Det finns givetvis likadana belägg för att män är mindre benägna att välja konkurrens – Om de kan undvika den.

Det är bara att titta på hur Apple stoppat Samsungs surfplatta hellre än att konkurrera. Klart det inte bara är kvinnor som väljer att slippa konkurrens (Monopol på marknadsandelar) när möjligheten finns.

”Bråket mellan Samsung och Apple har pågått länge. I förra veckan tvingade en domstol i Storbritannien Apple att i reklam och på sin hemsida publicera ett uttalande om att Samsung inte kopierat Ipad.”

Enligt detta exempel är alltså Apple en kvinna som vill slippa konkurrens. Nej snarare har Mattias Sutter falskeligen gett intryck att kvinnor har en mindre vilja än män att konkurrera för han tjänar på det.

Den riktiga orsaken män statistiskt är mer konkurrensvilliga än kvinnor är att män mer sällan har möjligheten att slippa.

Om du i regel måste konkurrera för att få något så givetvis är det mer sällan du lutar dig tillbaka och gör ingenting  Som ”The Sexual Paradox” visar. I länder där kvinnor måste konkurrera – gör de det också.

”The gender gap is smallest where women have few choices, in countries where they are pushed into careers because of perceived needs of the economy”

Inte nog med att Sutters gäng blåljuger när de hävdar kvinnor är mindre benägna att konkurrera, deras påstående att inga negativa effekter finns när konkurrensen tas bort motbevisas av världsekonomin.

Ju mer kvinnor särbehandlas, ju mindre ekonomisk press kvinnor har på sig, ju mindre anstränger de sig.

De ivrigaste förespråkarna av jämstyrdhet (som de kallar jämställdhet för det associeras till godhetsrörelsen) är för övrigt ofta främsta förmånstagarna av kvoteringen de vill ha.

– Ja, ni på DN-kultur håller säkert med. Men det tycker väl inte alla i världen? Och det tycker verkligen inte jag, säger Håkan Karlsson när DN ringer upp.

Det här förtjänar närmast en applåd. Han påpekar alltså det är tyckande och en åsikt blir inte mer rätt bara för att den är populär på DN:s kulturredaktion. Journalisters uppgift är inte att uppfostra folket.


28 kommentarer »

 1. mmmm.

  ” journalisterna använder inte sin makt för att granska makten, de vill numera granska folket.”

  — opionsbildning i svergie ær som i Kina under Mao.

  Se inget , Tænk inte , yttra inte en Mening annat æn vad som ær i svergie, som i Kina …kulturmæssigt korrekt.

  Per Hagman

  Kommentar av per Hagman — juli 25, 2012 @ 1:43 e m

 2. Så tröttsamt. Som kvinna blir man ständigt trampad och kränkt av sk. jämlikhetsivrare och feminister. Vi är inga offer varken i musiklivet eller hemma vid spisen.

  Kommentar av elina — juli 25, 2012 @ 2:54 e m

 3. Jag skulle nog vilja påstå att rätt få saker är äckligare än en sådan där klassiskt kvoteringskåt, könsorgansräknande, inkvoterad, medial genustant – en feminist – som lägger sin marxistslemmiga, folkmordsförnekande smygkommunist-näsa i musikfestival-blöt.

  Kommentar av Liberalen — juli 25, 2012 @ 3:33 e m

 4. Det här tycker jag Aktivarum borde ta sig en titt på. Står mycket dumt här: http://desmondinatutu.se/2011/08/12/festivaler-ar-fortfarande-grabbfester/

  Kommentar av .CaseyJones — juli 25, 2012 @ 5:21 e m

 5. Arch Enemy!
  …men sen var vi där med förlåtande rock igen. Och fans som ser ut som satan själv men som hjälper gamla tanter över gatan =)

  Kommentar av Grodan Boll — juli 25, 2012 @ 6:13 e m

 6. Om vi ska boka in kreti och pleti som artister bara för att det skall bli 50/50 så har vi till slut ett läge där alla band är halvtaffliga proggband bestående av fyra personer på tamburin och en gitarrist med tre ackord på repertoaren.

  Men det är klart, det kanske passar de som blir så upprörda över att kvalitet på något sätt skulle vara viktigt.

  Kommentar av Lorem Ipsum — juli 25, 2012 @ 6:14 e m

 7. Lol, festivalers syfte är varken att spegla samhället eller att förändra det. Festivalers syfte är att spela levande musik för de som vill komma och lyssna.

  Kommentar av Bashflak — juli 25, 2012 @ 7:12 e m

 8. Inte för att vara dryg, men jag tror du behöver korrekturläsa det här inlägget en gång, Aktivarum. Flera grammatikfel som är svåra att läsa tyvärr. Men vi kan alla vara trötta någon gång.

  Kommentar av Joakim — juli 25, 2012 @ 7:19 e m

 9. Joakim: Helt ok att påpeka. Jag hittade både stavfel och grammatikfel i inlägget och fixade några av dem, inte särskilt förvånande då solen låg på av bara sjutton när jag skrev inlägget tidigare idag.

  Kommentar av Aktivarum — juli 25, 2012 @ 8:19 e m

 10. Jag går bara på festivaler där 50% av roddarna är kvinnor….

  Kommentar av Björn 2 — juli 25, 2012 @ 11:46 e m

 11. Björn 2: Att ändra festivaler räcker inte!!! Som flera personer påpekat är det livsnödvändigt att ha lika många manliga som kvinnliga artister på Spotify!

  Kommentar av Aktivarum — juli 26, 2012 @ 8:26 f m

 12. Ytterligare ett befängt kvoteringsförslag:
  Jag var inne och kollade på den s.k. Rättviseförmedlingens hemsida. Där ondgjorde de sig över att majoriteten forbollskommentatorer i TV fortfarande är män, och presenterade en lista med vad de tyckte var lämpliga kandidater, bl.a. Alexandra Pascallidou och Helle Klein (!). Visst, in med dom två och ut med t.ex. de f.d. proffs- och landslagsspelarna Glenn Strömberg och Jens Fjellström. Allt i den heliga kvoteringshysterins namn, som är så långt från rättvisetänk man kan komma.

  Kommentar av Treve — juli 26, 2012 @ 9:21 f m

 13. ”Som flera personer påpekat är det livsnödvändigt att ha lika många manliga som kvinnliga artister på Spotify!”

  Tror inte det räcker. Om folk inte frivilligt lyssnar på minst 50 % kvinnliga artister så borde det finnas någon funktion som stänger av alla manliga artister tills det lyssnas genuskorrekt och jämställt.

  Kommentar av Chade — juli 26, 2012 @ 9:31 f m

 14. Sen bör det också säkerställas att det är kvinnliga låtskrivare, producenter, förläggare och distributörer. Annars är kvinnorna i bandet bara objekt som utnyttjas av männen bakom musiken för deras ekonomiska vinning. Det är viktigt att se strukturerna.

  Kommentar av Björn 2 — juli 26, 2012 @ 11:26 f m

 15. Förresten så framseglar Helena von Schantz fram som en person som bryr sig om jämställdhet mer än feminism.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article15158080.ab

  Mycket bra artikel som hon säkert kommer att få massa skit för.

  Kommentar av Chade — juli 26, 2012 @ 11:27 f m

 16. @Chade, inte ge kvoteringsivrarna några konstiga idéer nu. 🙂

  Kommentar av Lorem Ipsum — juli 26, 2012 @ 11:42 f m

 17. @Treve Rättviseförmedlingen är ett felaktigt namn, kvinnoförmedlingen bör den heta istället, det framgår ju tydligt i deras slogan att svenska män inte är välkomna så länge man inte har invandrarbakgrund, då kan man på nåder få vara med….handlar inte om rättvisa i mina ögon.

  Nä, jag ska nog åka till Håkan i Emmaboda och stötta honom personligen då han är en som inte viker sig för kvoteringsmaffian.

  Kommentar av jimmy — juli 26, 2012 @ 11:53 f m

 18. men gud.. ist för att bara klaga på att det e för få kvinnor här å där kan de väl själva bara ställa sig på scenen då (om de är en kvinna)..

  Kommentar av Mariel — juli 26, 2012 @ 12:52 e m

 19. Jadu, faktum är att en av de ansvariga för den värsta kritiken – Rättviseförmedlingens ”DJ Ghazal Irandoost” – redan har sagt att hon är för fin för att spela på underhållande tillställningar.

  “jag får rikspanne över ansvaret att “underhålla” folk. barspelningar är perfekt för mig, där finns inget krav att hålla igång ett dansgolv. obs helt autentisk inre monolog, svar ja. hence, spelar ej där jag måste ansvara över dansgolv.”

  Ghazals blogg är numera inte öppen för allmänheten. Hon är bara en av flera som stängt sina bloggar sedan åsikter de spridit offentligt visat sig gå tvärs emot material de hade för privat bruk. Alltså när nån påpekar att deras blogg visar de säger emot sig själva så gör de så bara deras inbjudna kompisar kan läsa vad de skriver på bloggen. Hyckleriet har visst inga gränser.

  Kommentar av Aktivarum — juli 26, 2012 @ 1:57 e m

 20. Chade: Bra länk – fick användning av den i nyaste bloggisen

  Jimmy: Visst är det så. Som Katherine Young säger: minoritetsmän betraktas som hederskvinnor. Endast kvinnor har värde.

  Kommentar av Aktivarum — juli 26, 2012 @ 2:00 e m

 21. Att unga killar, till skillnad från tjejer, blir så uppmuntrade att spela som det så ofta påstås är bara skitsnack. Jag har polare och bekanta som spelar/har spelat i stora band varav en del internationellt kända (jag gick t ex i samma klass i gymnasiet som nuvarande basisten i Entombed) och inga av dem har blivit direkt uppmuntrade utan har valt det själva. För att bli så bra musiker har de valt bort många andra intressen. Om t ex en tjej i 16-årsåldern just har plockat upp en gitarr så är hon av förklarliga själ inte på samma nivå som killar i samma ålder som kanske har spelat i 4-6 år och då är det heller inte konstigt om hon får problem att få spela med dem om hon inte ”hänger med i deras takt”.
  Men som jag har skrivit många gånger förr: Kvinnfolk väljer ofta att låta bli att engagera sig i musik och då ser jag inte heller det rimliga i att komma och gnälla efteråt och vilja ha upprättelse. Inget hindrar tjejer att börja fila på ett instrument i början av tonåren (eller ännu tidigare) precis som manliga musiker och harva på flera år i replokalen/hemstudion, men då får man också vara beredd på att strunta i många andra intressen och snöa in helhjärtat på musiken istället. Men de flesta tjejer brukar oftast ha flera olika intressen medan killar av någon anledning enklare snöar in på enskilda saker (gäller inte bara musik utan allt från modellflyf till frimärksamlingar). Om de inte gör detta kan de ju inte heller förvänta sig att det skall finnas några större mängder kvinnliga artister? Kvotering my ass! Börja spela istället tjejer så ger det där sig automatiskt så småningom.

  Girlschool tycker jag är ett bra exempel på ett rockband bestående av kvinnor som lyckades på samma premisser som de manliga rockbanden från samma tid. Även Sahara Hotnights började som väldigt unga och stod sedan i replokalen och harvade i flera år och gjorde mycket spelningar på massa små skitställen (precis som de manliga banden) innan de blev kända.

  Kommentar av Joe Black — juli 28, 2012 @ 11:29 f m

 22. Joe Black:

  ”Om t ex en tjej i 16-årsåldern just har plockat upp en gitarr så är hon av förklarliga själ inte på samma nivå som killar i samma ålder som kanske har spelat i 4-6 år och då är det heller inte konstigt om hon får problem att få spela med dem om hon inte “hänger med i deras takt”.”

  Javisst, poängen som feminister alltid missar är att detta är lika sant för ANDRA KILLAR. Alla killar kan inte spela på sådana bands nivå. Det är inte bara de flesta tjejer som inte offrar sina intressen för att spela på den nivån. Det är också i stort sett alla killar som inte kan spela på den nivån. Detta felslut är så vanligt i alla jämställdhetsdiskurser att det numera har ett eget namn: Apex Fallacy

  https://aktivarum.wordpress.com/vad-ar-politisk-korrekthet/apex-fallacy/

  Ingen som jämför en nybörjarkille med ett proffs gnäller över att inte nybörjarkillen också får spela med proffsen. Men så snart nybörjaren är en tjej så får chivalry/ feminism/ vara snäll/klaga på rättvisa- tendenser fritt fram att styra diskussionen och plötsligt verkar det rimligt att om det går bra för proffsen skall det plötsligt gå bra för amatörerna också.

  Numera så fort man pratar om vad kvinnor åstadkommer så slutar många personers hjärna att fungera. Vilket inte bara gäller kön det är lika sant om etnicitet också. När vita personer dominerar områden som de normalt varit mer intresserade av i åratal kommer klagomålen och anklagelser om rasism på en gång.

  Observera dock att det pratas bara om vissa länder/kulturer. Förmodligen för att om man bedömer västlevande asiater enligt samma teori upptäcker man plötsligt att vita inte alls byggt ett system som gynnar dem själva mest som många sociologister vill hävda.

  Likadant är det om man bedömer män och kvinnor. De få kvinnor som i sin ungdom tyckte det var viktigare att nörda ner sig i något område än att flyta med i populärkulturen och sociala sammanhang presterar givetvis långt över de män som tyckte det var viktigare att flyta med i populärkulturen och sociala sammanhang. Det är dock långt fler män än kvinnor som offrar sociala livet för att nörda ner sig i saker som musik.

  Observera feministers vanliga ide inte fungerar gällande musik. Feminister menar att kvinnor skall ”utbildas” över männen i dessa områden men ingen examen i världen kommer att göra en kvinnlig musiker till nästa Bruce Springsteen.

  Kommentar av Aktivarum — juli 29, 2012 @ 11:17 f m

 23. Män och kvinnor har ju givetvis samma preferenser och bör ha lika möjligheter!
  Misstänker att män på festivalen är totalt överrepresenterade vad gäller att erbjuda sexuella relationer till kvinnor.
  Vilket innebär att kvinnor med nödvändighet behöver kvoteras in bland besökare tills dess det blir jämställt i detta avseende. Sex och kärlek är ju människans största behov, staten bör starta fler kurser som uppmanar kvinnor att flörta och ta kontakt med män generellt, i jämställdhetens namn!

  Kommentar av Filip — juli 30, 2012 @ 12:19 e m

 24. […] jobb vilket tydligen är en förutsättning för kvoteringsivrarna. Detta med tävlan harAktivarum skrivit bra […]

  Pingback av Kvoteringsivrarna borde stå först i kön « Toklandet — juli 30, 2012 @ 8:46 e m

 25. @Treve
  @jimmy

  Jag var annars inne på att kalla det Räkmackeförmedlingen.

  Kommentar av Adam Bek — juli 30, 2012 @ 11:36 e m

 26. […] inte innebär att vem som helst får uttrycka sig. När exempelvis Emmabodafestivalens artistbokare Håkan Karlsson uttryckte så var det ingen som stöttade mångfalden i […]

  Pingback av Rättviseförmedlingens affärsidé verkar vara att sitta på två stolar « Aktivarum — augusti 7, 2012 @ 11:27 f m

 27. […] att fler kvinnliga artister deltar – det viktiga är att det bara är kvinnor. Detta är en idiotisk mätmetod som ignorerar band typ Lambretta, Nightwish och No […]

  Pingback av Anna Wester, Göteborgsposten eller Massmediekulturen som helhet? « Aktivarum — oktober 23, 2012 @ 8:32 f m

 28. […] Detta hade fungerat om målet var att ha färre band på scenen med noll kvinnor. Det finns dock inget som säger att kvinnor i manliga band är sämre förebilder. Precis som Ladyfest använder Jämställd Festival begreppet mansdominerade akter. Så här såg Ladyfests definition ut […]

  Pingback av Jämställd Festival – Ännu en förening som vill könskvotera musik | Genusdebatten — juli 11, 2013 @ 10:56 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: