Aktivarum

CFR vs Byråkrati – Brandförsvaret fick böta 100.000 kronor för (mans)diskriminering | juli 14, 2012

Är det för att tjejer är smartare än killar som de oftare upplever bakslag bero på dold diskriminering?

Eller beror det på att nära 100% av samhällets institutioner som sysslar med ämnet har som målsättning att få fler ”minoriteter” så endast de absolut starkaste personerna tycker det är någon idé att klaga?

Oavsett vad det beror på är det dags att lyfta frågan om det absurda i att lilla ideella CFR (Centrum för Rättvisa) skall slåss mot beslut på regeringsnivå som uppmuntrar byråkrater att bryta mot lagen.

Lagen säger: Det är inte tillåtet att ge en sökande med sämre kvalifikationer företräde till en anställning eller utbildning. Positiv särbehandling får bara tillämpas mellan individer med lika eller näst intill lika meriter.

Men är det verkligen sant för statliga myndigheter vars ansvariga inte kommer att betala en spänn ur egen ficka?

Redan avgjort är Simon Wallmarks fall där han med hjälp av CFR fick 100.000 kronor i skadestånd för att ha diskriminerats av Södertörns Brandförsvarsförbund (SBFF). Men vem betalar dessa böter egentligen?

”Södertörn gick ju med på att betala hela det yrkade beloppet för att slippa rättsprocessen. Det kan bara tolkas som att SBFF visste att de skulle förlora i huvudförhandlingarna.”

Men låt oss titta på inläggen om vuxenmobbning på arbetsplatser. Så här lyder ett talande och intressant citat från advokat Michael Fischbein vid Rättvisehuset angående fall som avgörs med förlikning.

”Man kan i Sverige köpa sig fri från ansvar – om man disponerar andras pengar.” Andras pengar, ja. Nittio procent av hans klienter finns hos stat och kommun. Fischbein tror att mobbning är vanligare där eftersom det är gratis.”

Då finns risken att anledningen SBFF gick med på alla krav var att det inte var de själva som betalade straffet.

Vidare så är det i sammanhanget ingen stor summa. Medan skadeståndet till diskriminerade män är 100.000 så är kostnader och bonusar för personer som ingår i jämställdhetsprojekt kvinnoprojekt flera miljoner kronor.

Tidningen Swedish Firefighter har granskat MSB:s jämställdhetsvisioner. Det är en talande sörja av teoretiska visioner och grundlös rappakalja som möter den stackars läsare som vill veta sanningen.

Sanningen är att MSB glatt betalar större summor än 100.000 för att få en enda man utbytt till kvinna.

Skattebetalarna har att välja mellan en man som kostar 0 kronor och en likvärdig kvinna som gör samma arbete till en merkostnad som kan ligga på allt från hundratusen till flera miljoner per utbytt person.

Denna kostnad täcker allt från mångfaldsutvecklare till personliga tränare, genusforskare, och mängder av stödprogram. Lägg till detta att man bekostar en utbildning (SMO) men inte vill anställa de som gått den.

Sedan tillkommer rättsliga processer eftersom man sannolikt måste diskriminera folk för att målen skall uppnås.

Talande är rubrikerna som avdelar artikeln. ”Många miljoner till projekt och forskning om ”genus” och jämställdhet”, ”Men översikt saknas”, ”Maskulinitet = Risk?” och ”Pluspoäng för språk och vård”

Som avslutning finns ett stycke av Pär Ström med titeln ”Galenskapens triumf” Efter att ha läst artikeln så ser jag dock ingen galenskap alls. Tvärtom ser jag rationella val som opportunister gör när det finns pengar att tjäna.

Denna bild bekräftas tydligt i det faktum att ytterligare ett branförsvar – Attunda – har haft ett liknande beteende.

Där avsattes 700.000 kronor för projektet Q4 där man valde ut 4 kvinnor som sedan fick fuskhjälp som ingen annan av de sökande hade tillgång till. En person som befarar bestraffningar säger anonymt:

”Jag har alls inget emot kvinnorna som personer, men ledningen såg till att de gled förbi, konstaterar personen. – Ingen annan i förbundet har fått hjälp att bygga upp sin fysik och bättra på konditionen med en personlig tränare på avlönad arbetstid, eller fått en sådan genomtänkt, gedigen och lång utbildning. Det är inte lika för alla, utan diskriminerande mot män”

Detta är inte första gången en person är anonym med anledningen till risken brandförsvarets ledning kommer att bestraffa personer som inte har rätt åsikter. Ni kanske minns den hemlige brandmannen?

fortsättning följer, härnäst polisens genussatsning.

Annonser

16 kommentarer »

 1. ovan redovisade førhållande førkommer sannolikt i många statliga o kommunala organisationer och har illegitm politisk uppbackning

  Per Hagman

  Kommentar av per Hagman — juli 14, 2012 @ 5:29 e m

 2. Och sedan påstås det att kommunala och statsanställda chefervska ha hög lön pga ansvarstagande och risker och hur det ser ut i den privata sektorn, nä fy fan, vid sådana här fall ska den ansvariga travet personligtcabsvar för sin idioti och skuldsätta sig själv, att leka bort andras pengar kan vem som helst men sina egna….nä, då kommer det verkligen att handla om ansvar

  Kommentar av Jimmy — juli 14, 2012 @ 7:08 e m

 3. Massa stavfel, jävla IPad….

  Ska vara : chefer ska
  Personligt ansvar

  Kommentar av Jimmy — juli 14, 2012 @ 7:10 e m

 4. Jag är chockad. Har CFR hjälpt en man mot mansdiskriminering?! Har de äntligen lärt sig vad diskriminering betyder?! Det här får du förklara, Aktivarum. Jag är helt enkelt förvirrad.

  Kommentar av Joakim — juli 14, 2012 @ 7:37 e m

 5. Joakim:

  Du blandar nog ihop CFR med något annat. CFR är ”one of the good guys/gals”. De har varit en ständig nagel i ögat på kvoteringsivrarna, t.ex. vid könskvotering. De har jobbat med detta i 10 år – detta fallet var inte deras första.

  Kommentar av Mars — juli 14, 2012 @ 8:46 e m

 6. Oj, vad pinsamt. Jag blandade visst ihop dem med Rättviseförmedlingen 😛 Centrum mot rasism brukar ju driva ungefär lika absurda frågor som Rättviseförmedlingen, varav jag visst kopplade ihop centrum och något med rättvisa.

  Kommentar av Joakim — juli 14, 2012 @ 11:21 e m

 7. Per Hagman

  Svenska företag inget undantag

  Kommentar av Blogg läsare — juli 15, 2012 @ 9:08 f m

 8. Tack Aktivarum. Suverän genomgång av vansinnet.

  Kommentar av Kenneth Karlsson — juli 16, 2012 @ 12:27 f m

 9. Varför känns det så passande att det här händer i just Södertörn?

  Kommentar av rasclomalum — juli 17, 2012 @ 8:37 f m

 10. Något för att kicka igång en på morgonen? Gudrun är igång igen.

  ”Lönefrågan handlar inte om enskilda kvinnor som i enskilda situationer råkar enskilt illa ut i enskilda löneförhandlingar. Det är strukturer vi talar om. Strukturella problem måste mötas med strukturella reformer.”

  Det måste vara enkelt att vara vänstermänniska och alltid kunna skylla på strukturer och könsroller så fort något inte blir som man vill.

  Från: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article15129464.ab

  Kommentar av Chade — juli 18, 2012 @ 7:08 f m

 11. Chade

  Är det därför manliga grovarbetare med fack starkt motsätter sig feminism som lämnat arbetarrörelsen och inriktar sig på gräddfilen
  för ett kön.

  Kommentar av Blogg läsare — juli 18, 2012 @ 7:52 f m

 12. @Blogg läsare: Det känns i alla fall inte orimligt att man motsätter sig en rörelse som alltid, i alla lägen, utpekar en grupp man själv tillhör som en förtryckande grupp som exploaterar kvinnors arbete. Inte ens om det vore sant så är det en särskilt bra taktik om man vill få till en förändring eftersom folk gärna vänder taggarna utåt när man kallar dem för förtryckande exploatörer.

  Nu ligger det ju dock inte i proffsfeministers intresse att få till stånd en förändring på riktigt eftersom folk bara kan luras att betala för dem så länge det finns en (påhittad) fiende som de kan klaga på.

  Kommentar av Chade — juli 18, 2012 @ 12:27 e m

 13. Chade

  Så när det avslöjas att den påhittade fienden är uppbyggd på fruktan. Blir det fortsättningsvis svårt att finansiera skiten. Bush administrationens påstående om massförstörelsevapen Irak trots nonchalerande av Iaea och Blix.

  Finansiering av Extremfeminism bygger på statligt stöd ifall ideologiskt enhälligt stöd finns från fackförbund och partimedlemmar, men det gör det inte. Folk vill inte betala för genusmaktsordning där ett elitfeminister ska härska på bekostnad av dumsnälla män ur arbetarklass och medelklass.

  Det är lätt genom kritiska blogg inlägg finna orsak till problemet extremfeminism i Sverige.

  Färskt exempel på flathet och sitta på dubbla hästar är allians politikern inmosad i korvaffischen på Österlen. Orsaken oavsett partifärg på beslutande nivå är skrämmande enkel det krävs lättillgänglig nätpublicering.

  Kommentar av Blogg läsare — juli 18, 2012 @ 4:17 e m

 14. […] Jag tror det kostar betydligt mer för genuspedagoger får andra kommunanställda att lägga arbetstid på könspolitiska mål. Exempelvis flera brandmän är på deltid mångfaldsutvecklare. […]

  Pingback av Genuspedagoger får köra Go-kart gratis om de är topless – Ännu en sak för PK-folk att “förfasas” över « Aktivarum — juli 22, 2012 @ 12:45 e m

 15. Någon som vet om företag får bidrag för att anställa kvinnor framför män? Något luktar verkligen unket när företag värderar jämställdhet högre än effektivitet och vinst. Jag har på nära håll tyvärr fått se massvis med felrekryteringar där man värdesatt kön före prestationer. Ändå fortsätter man att stånga pannan blodig för ett koncept som inte fungerar i verkligheten. Av just denna anledning undrar jag om det finns ”tysta” ekonomiska överenskommelser mellan stat och företag?

  Kommentar av gr3kpak3t3t — augusti 5, 2012 @ 7:20 e m

 16. gr3kpak3t3t;

  Företag som anställer kvinnor framför män får ekonomiska fördelar. De kallas inte nödvändigtvis bidrag men tillväxtverket har över 200 miljoner genuspengar att leka med, det mesta av den summan handlar om att byta ut män mot kvinnor på mansdominerade jobb. Varför gör landet Sverige så här? Ingen har gett en sanningsenlig motivering. De flesta motiveringar går på otestade teorier som ofta inte alls visar sig stämma när resultaten redovisas. Men i statsapparaten spelar detta ingen roll för där räknas summan man lade på ett område som ”engagemang” ju mer pengar som blåses på genus ju mer ”jämställdhetsengagerade” är man.

  Kommentar av Aktivarum — augusti 6, 2012 @ 7:39 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 303 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: