Aktivarum

Julian Assange söker asyl i Ecuador – Zlatan gör konstmål – Sverige Frankrike 2-0 | juni 19, 2012

Kvällens två stora nyheter har väldigt lite med varandra att göra men hamnar ändå i samma inlägg.

Foto DN, Fredrik Sandberg

Först och främst så fick vi äntligen en seger i fotbollen, Sverige vann över Frankrike med 2-0 ikväll. Zlatans Mål som förmodligen är snyggast hittills i Fotbolls EM var en högt liggande volleydrömspark.

Visserligen är Sverige redan utslagna ur EM pga 2-3 förlusten mot England men det hindrar oss inte att glädjas över Zlatans fantastiska ”konstmål” på passning från Sebastian Larsson som också sedan gjorde 2-0 målet.

Nu till någonting helt annat, kvällens stora nyhet är att Julian Assange söker politisk Asyl i Ecuador.

Assangefallet tar alltså ännu en vändning. Julian Assange befinner sig nu på Ecuadors ambassad i London där han har sökt politisk asyl. Assange hävdar sig tro han riskerar att lämnas ut till USA från Sverige.

”Hans ansökan är under behandling, sade utrikesminister Ricardo Patino på tisdagen till reportrar i huvudstaden Quito enligt Reuters.”

Assange är sedan en tid tillbaka anklagad för sexuella övergrepp mot två kvinnor. Deras målsägarbiträde är Claes Borgström vilken nu tar chansen att använda medierna för att kritisera Assanges manöver.

”Han fortsätter den linje som han har slagit in på sedan mycket lång tid tillbaka, nämligen att försöka förhala överlämnandet till Sverige, säger Borgström till DN.se.”

Att händelser till stor del utspelar sig i massmedierna har varit utmärkande för Assangefallet

Tidigare i år var det rena mediefotbollen där först Mårten Schultz menade ”Assange behöver inte vara orolig” och där Assanges advokat Per E Samuelsson svarade ”Visst har Assange fog för sin oro”

Claes Borgström hävdade ”Kvinnorna har utsatts för en skoningslös förföljelse”  Thomas Ahlstrand Vice chefsåklagare i Göteborg menade det getts ”En vrångbild av det svenska rättsväsendet”

Man måste fråga sig vilken effekt dessa manövrar i massmediedomstolen får för rättssystemet i allmänhet.

Slutrepliken gav Mårten Schultz som menade det var ”Inga nyanser i kritiken mot rättsväsendet” sedan dess har det varit relativt lugnt men nu med Ecuadorasylen så är det alltså dags igen.

”Ecuador med sitt vänsterstyre är ett av flera länder i Latinamerika som varit kritiskt till den amerikanska politiken i regionen.”

I Göteborgsposten förvånas Ove Bring, professor emeritus i folkrätt över att Assange lyckats ta sig in på ambassaden med tanke på den europeiska arrestordern (EAW) Storbritannien är skyldig att utföra.


13 kommentarer »

 1. Tack för en intressant blogg. Jag skulle vilja ge dig en länk till en artikel om turerna kring Assange publicerad i DSM ( http://www.dsm.nu/ ), men jag lyckas inte få adressen att fungera. Kan bero på att jag är i Tyskland nu (mycket censur) eller så är sidan helt enkelt nere. Hur som helst så kanske du kan hitta den själv med en sökning. Mycket intressant artikel, speciellt med tanke på perspektivet din blogg har.

  Kommentar av christalbum — juni 19, 2012 @ 11:10 e m

 2. Hittade den!
  Julian Assange om Sverige: ”Ett feministiskt Saudiarabien”

  Klicka för att komma åt DSM_23-25.pdf

  Kommentar av christalbum — juni 19, 2012 @ 11:12 e m

 3. Nu kommer alla som är anklagade för eventuella brott söka POLITISK ASYL…..

  Kommentar av Jerry — juni 20, 2012 @ 3:45 f m

 4. @Jerry
  Fast Assange är fortfarande inte anklagad. Så jag vet inte vart du fått det ifrån. Vad han söker assyl för är inte heller sina eventuella brott i Sverige utan för att han kan komma att bli utlämnad till USA där han skulle bli torterad för att ha beivrat journalistisk verksamhet.

  Hela detta brottet är en skamfläck på Sveriges nuna. Men det bästa, för oss, vore om vi faktiskt fick ta in honom till förhör och sedan rättegång så att hela den här garaden kring våldtäktsdomar kan bli exponerad för världen för vad den verkligen är!

  Kommentar av David Holman — juni 20, 2012 @ 4:52 f m

 5. @Jerry
  Vilket de har full rätt i att göra, det är också varje lands rätt att avslå asylförfrågan. Rätten att söka asyl i ett annat land är en grundstomme i den personliga friheten. Det krävs då rättsfall ibland kan vara politiskt styrda (jag säger inte att det här är det, däremot anser jag det är klantigt som fan av vårt rättsväsende).

  Så vad försöker du säga med ditt inlägg?

  Kommentar av robjoh — juni 20, 2012 @ 6:24 f m

 6. Än en gång skall vi skatebetalare försörja Claes Borgström.
  Det var Qvick-rättegångarna, rapporteringen från Palmerättegångarna, jobbet som feministombudsman och nu skall han företräda två kvinnor som blivit oroliga när kondomer spruckit vid sex, detta kan numera misstänkas vara våldtäkt.
  Kan någon räknesnurre granska hur mycket vi skattebetalare betalat till Claes Borgström under hans ”karriär”.
  Mvh:

  Kommentar av Willie — juni 20, 2012 @ 6:53 f m

 7. På sätt och vis är det tråkigt om det inte blir någon rättegång. Vid en eventuell rättegång skulle nämligen den svenska statsfeminismens barocka lagar med bl.a urholkning av våldtäktsbegreppet, synliggöras även för vår omvärld. Jag tror att först när det blir en internationell debatt kring dessa underliga lagar kommer de att ifrågasättas på bred front även i Sverige.

  Kommentar av Treve — juni 20, 2012 @ 10:32 f m

 8. Treve:

  Vi vet inte om det blir någon rättegång. Poängen kanske inte är att undgå rättegång utan att känna han har ett land bakom sig som ser till att inget fulspel med USA sker. Han gjorde ju inga försök att undgå sexbrottsanklagelserna när han var i Sverige. Utan var tvärtom fullständigt tillgänglig medan den svenska byråkratin sölade bort tiden.

  Det är svårt att tro det här tramset hade skett om inte Marianne Ny hade väntat så länge med att förhöra Assange. Hon har ju dessutom själv skrivit att det är bra att misstänkta får sitta i arresten ett tag även om de är oskyldiga.

  Kommentar av Aktivarum — juni 20, 2012 @ 10:44 f m

 9. Fransmännen saknade viljan att kämpa i matchen, men problemet var också att alla svenska spelare var 3,5 meter långa och fysiska, som en spelare sa efter matchen. Få se om det hjälper att spela mot ett jämnlångt lag nästa gång (Spanien).

  Kommentar av Maria — juni 20, 2012 @ 2:54 e m

 10. Maria:

  Det låter annars nästan som om du beskriver matchen mellan Spanien och Kroatien. Nu vann visserligen spanjorerna den matchen men talande är ändå det avstånd från vilket vinnarmålet sköts av Navas. De passade bokstavligen ända in i målet förbi alla 3,5 meter långa Kroater.

  Men poängen är nog att Frankrike hade väldigt lite att spela för medan Sverige hade fansen att underhålla. Vidare så var det förmodligen sista landslagsmatchen för flera svenska stjärnor och det är förståeligt de inte ville sluta med fiaskot mot England – särskilt inte efter fiaskot mot Ukraina.

  Skall bli intressant att se hur det går för Frankrike och England i sina nästa matcher. mot Spanien och Italien. Man kan lugnt säga att sydeuropeerna blir svårt motstånd.

  Kommentar av Aktivarum — juni 20, 2012 @ 3:43 e m

 11. Jovisst var det så att svenskarna ville bjuda fansen på en bra och sevärd match och så blev det också, ur svensk synvinkel. De var på hugget från första stund, vilket får en att tro att det var stolpe ut under de två första matcherna. Laurent Blanc sa att svenskarna var bättre på precis alla områden och en kommentator sa att det franska laget blev förudmjukat av ett redan utslaget lag. Helt klart slutade Sverige turneringen på ett mer lysande sätt än Holland.

  Kommentar av Maria — juni 20, 2012 @ 4:08 e m

 12. http://www.realtid.se/ArticlePages/201206/20/20120620164352_Realtid294/20120620164352_Realtid294.dbp.asp

  Två nämndemän hoppar av när partierna vill att dom ska döma annorlunda

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/annu-en-namndeman-hoppar-av

  Kommentar av Blogg läsare — juni 21, 2012 @ 7:16 e m

 13. Norge ligger ljusår före Sverige med jämställdhet e x tillåten sändning av oberoende statsmedia, se Samhällssatiriska Hjernevask. Sverige stoppade som bekant Samhällskritiska dokumentären könskriget.

  http://m.nrk.no/m/artikkel.jsp?art_id=18215781

  Kommentar av Blogg läsare — juni 23, 2012 @ 3:43 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: