Aktivarum

Evolutionspsykologi – Den eviga debatten om människans biologiska eller kulturella betingelse. | juni 13, 2012

De flesta människor som deltar i genusdebatten hamnar förr eller senare diskussion om kultur.

Frågan om biologi eller kultur är dock mycket mer komplicerad än vad som vanligen framgår. Jag skall här återpublicera några rader från debatter jag redan haft på One Way Communication om Hitman-spelen.

Jag: Det är bevisligen (i rena pengar) fler tjejer som kollar på Britney Spears än det är som kollar på snygga killar.

Lo: “Och det skulle inte kunna vara kulturellt betingat menar du?”

Jag: Det där är en mer komplicerad fråga än det verkar. Jag gör ett försök att ge det riktiga svaret istället för det förenklade svaret så får vi se. Svaret är då:

Det beror på hur man definierar “kulturell.” Det är inte kulturellt i meningen att det är specifikt för bara vissa kulturer. Som framgår i hans forskning har David Buss observerat dessa saker i alla tänkbara kulturer.

”Predictions were tested in data from 37 samples drawn from 33 countries located on six continents and five islands ”

Innan han var det stora namnet hade vi på samma tema antropologen Donald Symmons

Om vi däremot menar kulturell i meningen “ej medfött” stämmer det ofta eftersom människan i vid mening börjat som grodyngel. Sålunda, vid någon tidpunkt i historien måste beteendet ha uppkommit.

Den definitionen spelar dock mindre roll eftersom det enda man då säger är att om världen såg helt annorlunda ut skulle människan se annorlunda ut. Detta bekräftar människan ser ut på ett visst sätt idag.

Vad personer av den åsikten missar är att världen inte kunnat se ut hur som helst.

Dessa människor är kulturrelativister. De lever i regel i rika länder och inser inte att kulturer som gör “fel” konkurreras ut av andra kulturer. Anledningen de inte förstår det är att deras kultur hela tiden gjort rätt.

Dessa människor som klagar på kulturen flyttar vanligen inte till mer “rätta” kulturer. De skall å ena sidan ha alla fördelar av kulturen samtidigt som de å andra sidan hävdar den inte är bra till någonting.

Så svaret är, javisst, i meningen att vi inte bryr oss om vi är fattiga som Burkina Faso eller välmående som Sverige

– I den meningen är det kulturellt. I andra meningar är det inte kulturellt för ingen kultur som inte gör det verkar kunnat leva som vi gör. Inte ett enda exempel tycks visa metoder som fungerar och överlever.

Detta är den stora paradoxen. Det finns gott om storslagna metoder om hur mänskligheten borde kunnat utvecklas men ingen tycks förklara hur alternativen skall vinna utan att bli ”outcompeted” eller värre.

Det finns gott om exempel på försök att skapa ideella samhällen – vilka av dessa var framgångar?

Ett bra exempel på detta resonemang är när Pelle Billing berättar hur Malmö satsar miljontals kronor på jämställdhetsintegrering. Kort sagt det kostar rejält med pengar att ligga på topp i området.

”Strategin har vuxit fram för att motverka tendensen till att jämställdhetsfrågorna hamnar i skymundan eller sidoordnas andra politiska frågor och verksamheter.”

Exempelvis ekonomiska frågor som alltså skall betala hela kalaset. Men hur hade man gjort om man hade dålig ekonomi från början? Man kan ju inte betala jämställdhetsintegreringen med pengar man inte har.

Sålunda i den mån jämställdhetsintegrering kan användas måste man först ha pengar.

Fattiga länder och kulturer kan alltså ej göra vad vi gör. Vilka samhällen i världen började inte som fattiga? Om att göra ”rätt” kostar pengar måste man först göra vad som skapar pengar för att kunna göra ”rätt”

I den mån detta är sant vore kulturer som utvecklades på ett annat sätt en omöjlighet och kulturrelativismens åsikter om vad samhällen borde gjort skulle resulterat i att andra samhällen blev rika nog att bli jämställda.


Publicerat i Genus, Jämställdhet

5 kommentarer »

 1. Instämmer, ungefär samma sak i miljöfrågor. Om det kostar att göra rätt kommer de fattiga inte kunna göra det.

  Kommentar av robjoh — juni 13, 2012 @ 9:50 f m

 2. Otroligt Sant Det mest förekommande är också så av en orsak och är inte något som uppstår m.a av elaka strukturer som någon ond herre sitter och bestämmer vilket flera negativister verkar inbillat sig.

  Varför något är gångbart och varför framgångsrika samhällen ser ut som dom gör har sina orsaker. Svårt att förstå varför så många på yttervänsterkanten och ytterhögern vill nedmontera fungerande strategier.

  frågan är vilka kulturella företeelser vi håller på att montera ner och som kommer göra allra mest skada för moderna samhällen? Är det den extrema feminisering av män vilket skapar länder med massa gnälliga betahanar och som kvinnor generellt kommer avvisa, eller är det kvinnors maskulinisering som jag tror skapar en massa osäkra nervvrak till fruntimmer som inte vet vad dom vill i livet? båda dessa minskar födslar i ett land och således livskraften, vilket borde vara en skadlig faktor.

  Har du något bra svar på detta mr aktivarum erik.

  /Per

  Kommentar av pelle — juni 14, 2012 @ 6:13 e m

 3. Assange smakar snart svensk kultur. Äntligen får svenska rättvisans långa fingrar tag i den misstänkt grova våldtäktsförbrytatren. Hoppas han får ett kännbart straff, det förtjänar alla äckliga män som kontrollerar kvinnor och våldtar.

  Kommentar av PowerGirl — juni 15, 2012 @ 8:26 f m

 4. Powergirl:

  Kontrollerar kvinnor? What?

  Den ena kvinnan (A) var den som kontrollerade Assange genom att utnyttja hans behov av bostad i Sverige. Han hade lånat hennes lilla etta och nu skulle hon ha tillbaka den i förtid. Lösningen blev att båda bodde där. (Vad hade folk tyckt om det var en kvinnlig kändis och hennes manliga presskontakt prompt skulle bo i den lilla etta där hon bodde och tränga sig på?)

  Den andra kvinnan (S) var en fancrazed stalker som trängde sig på Assanges sällskap när han pga den första kvinnans beteende var i ett svagt ögonblick.

  Ingen av kvinnorna brydde sig om hur Assange var som person. De ville ha sex med en superkändis, det var allt. Deras beteende var inte unikt då tjejer i allmänhet beskrivs bete sig på det sättet runt Assange. Även kvinnliga journalister som var där för att jobba beskrivs ha kastat sig över Assange och slagits om hans uppmärksamhet.

  Sidan för summering av fallet hittills är tom nu men länkar och liknande kommer i takt med att saker händer i målet

  https://aktivarum.wordpress.com/juridik-rattsgenus/assange-malet/

  Kommentar av Aktivarum — juni 15, 2012 @ 9:25 f m

 5. Pelle:

  ”Otroligt Sant Det mest förekommande är också så av en orsak och är inte något som uppstår m.a av elaka strukturer som någon ond herre sitter och bestämmer vilket flera negativister verkar inbillat sig.”

  Utmärkande för negativister är att de aldrig säger någonting om vad de själva förespråkar. Vad andra tycker anser de är dåligt och de pekar gärna ut felen. Vad de själva tycker skall hända kommer att falla på plats automatiskt och inga fel kommer att finnas så ingen diskussion behöver finnas. Vidare har de ofta förebilder i antidemokratiska länder där man mycket lättare kan sopa problemen under mattan.

  ”Varför något är gångbart och varför framgångsrika samhällen ser ut som dom gör har sina orsaker. Svårt att förstå varför så många på yttervänsterkanten och ytterhögern vill nedmontera fungerande strategier.”

  Exakt! Vidare så är det egentligen fel att kalla dem yttervänsterkanten. Vad pk-adeln med feminismen i spetsen gjorde var att splittra vänstern i två delar. Statsfeminismen tillhör inte den solidariska gammelvänstern. De tillhör en slags nyvänster (Girlwriteswhat kallar dem neo-marxister) där allt handlar om att vad andra har vill jag också roffa åt mig. I den meningen ligger nyvänstern på högerkanten.

  ”frågan är vilka kulturella företeelser vi håller på att montera ner och som kommer göra allra mest skada för moderna samhällen? Är det den extrema feminisering av män vilket skapar länder med massa gnälliga betahanar och som kvinnor generellt kommer avvisa, eller är det kvinnors maskulinisering som jag tror skapar en massa osäkra nervvrak till fruntimmer som inte vet vad dom vill i livet? båda dessa minskar födslar i ett land och således livskraften, vilket borde vara en skadlig faktor. Har du något bra svar på detta mr aktivarum erik.”

  Först och främst har jag bloggat om det där redan så jag rekommenderar läsning här

  https://aktivarum.wordpress.com/2012/04/17/hur-massmedia-framstaller-kvinnor-som-offer-nar-det-i-sjalva-verket-ar-man-som-har-problemet-och-kvinnor-som-skapat-situationen/

  För att svara på din fråga. Bägge de där påverkar ju varandra. Ju färre män som duger ju mer tvingas kvinnor konkurrera om dem och ju värre tycker kvinnorna pressen år på den fronten. Vidare ju färre män som duger ju mer dåliga beteenden från män tvingas kvinnor stå ut med och så här låter det då.

  “A lot of my friends will meet someone and go home for the night and just hope for the best the next morning,” Ms. Lynch said. “They’ll text them and say: ‘I had a great time. Want to hang out next week?’ And they don’t respond.”

  Even worse, “Girls feel pressured to do more than they’re comfortable with, to lock it down,” Ms. Lynch said.

  As for a man’s cheating, ”that’s a thing that girls let slide, because you have to,” said Emily Kennard, a junior at North Carolina. ”If you don’t let it slide, you don’t have a boyfriend.” (Ms. Kennard, however, said that she does not personally tolerate cheating).”

  http://www.nytimes.com/2010/02/07/fashion/07campus.html?_r=2&pagewanted=all

  Kommentar av Aktivarum — juni 15, 2012 @ 9:42 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 384 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: