Aktivarum

22 kommentarer »

 1. Jämställdismen är således det nya namnet på den första vågens ideologi? Så har åtminstone jag tolkat saken.

  Men som jag ser det så dröjde det en bit in på 80-talet innan första vågen gick i mål, i den del som rörde kvinnofrågor. Först då försvann de sista yrkesförbuden och dylik formell kvinnodiskriminering.

  Kommentar av Bashflak — april 23, 2012 @ 3:08 e m

 2. Tycker inte om ordet första generationens feminism. Feminister är ingenting som de kallade sig själva och själva rörelsen handlade i första hand om att vidga medborgarbegreppet, allmän rösträtt och liknande.

  Det känns lite falskt att skriva in folk i sin ideologiska historia då dessa personligen antagligen främst såg sig som liberaler, socialister, svenskar i Sverige där man utgick ifrån att alla svenskar ska ha en röst.

  Tycker man kan gott se feminismen som ett modernt fenomen med start nån gång efter andra världskriget utan att blanda in artonhundratalsmänniskor.

  Kommentar av eiriksdottir — april 24, 2012 @ 11:08 f m

 3. Det är klart att de här olika vågorna och strömningarna samverkar med bilder av det unga och det nya vid resp. tidpunkt. Den andra vågen kom parallellt med studentrevolten och 60-talet (även om långt ifrån alla inom den strömningen var övertygade marxister) och man kom att göra uppror mot det tantiga och sockriga. Man ville vara arga och utåtriktade, dessutom fanns det massor av jobb. Den tredje vågen (i Sverige: Fittstim, Könskrig, krönikörer etc) kom i en tid när arbetsmarknaden inte längre kunde tas för given och den heta grejen blivit att göra karriär i media. Alltså säljer de in sig med att de är unga, häftiga, snygga – coh marginaliserade, trots att de fyller tidningar och tv-soffor. Att leka ung femi-anarkist har blivit en karriär bland andra.

  Kommentar av Thomas — april 26, 2012 @ 5:53 e m

 4. Kongrats till no.400 herr Aktivarum!

  Du skulle nu med stolthet likt herr Ström kunna dra dig tillbaka för att fokusera på annat, såsom exempelvis en pladdrig modeblogg =)

  Eller inte. Nä, gör inte det, ty denna tunga, sakliga och kraftfulla blogg behövs för alla oss läsare som naturligtvis får kväljningar av Billings förutsägbara plattityder och tantiga smörighet, på området.

  Missförstå mig inte, Billing behövs också, för att få med oss alla de fjolliga, ömfotade pladdrarna på det sakliga tåget.

  Kommentar av Liberalen — april 27, 2012 @ 9:25 f m

 5. En spännande artikel om ”Apex fallacy”, och om det faktum att ogifta unga kvinnor blir allt fler i Kina:
  http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/04/23/the_startling_plight_of_china_s_leftover_ladies?page=0,2
  ”it’s getting harder and harder to find Mr. Right.”
  ”Men marry women, and women with Ph.D.s don’t marry.” Känns igen på något sätt…

  Kommentar av Hjalmar — april 27, 2012 @ 9:39 f m

 6. Hjalmar: Visst, BBC rapporterade för ett par år sedan om hur unga män på den kinesiska landsbygden uppfattar att de sitter fast i en fattigfälla som förhindrar dem att kunna se en möjlig partner i ögonen. En man som bor kvar hos sina föräldrar medan kvinnorna flyttar till staden eller sneglar på de nya cheferna i partidistrikt och företag är givetvis inte någon som har utrymme att hänga ihop med damer (även i Kina är tjänstemarknaden i städerna i hög grad kvinnlig, och det är den som utglör en viktig språngbräda för att klättra uppåt och komma in i stadens medelklass). Samma mönster är på väg i USA och England: idag finns det inga vettiga jobb för orakade hillbillies eller arbetarsöner utan några års collegeutbildning, och de jobb som finns ger inte status av den sort som krävs för att ragga upp kvinnligt sällskap. Feministerna svara ”jaha, män är ointelligenta ioch lata? där ser man – not my problem”

  Kommentar av Max — april 27, 2012 @ 10:52 f m

 7. @Max
  Javisst. Jag borde inte ha blivit överraskad av att ”apex fallacy” finns överallt… Men just Kina har ett enormt underskott på kvinnor.

  Kommentar av Hjalmar — april 27, 2012 @ 4:33 e m

 8. OT:

  Trendbrott på gång kanske?

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/kvinna-gripen-efter-brak

  Dessutom:

  http://www.sydsvenskan.se/skane/kvinna-anhallen-efter-knivmord

  Kommentar av Lasse — april 28, 2012 @ 9:32 f m

 9. Angaende Kina sa laste jag under genomresa i Asien en intressant artikel om alskarinnefenomenet i Kina. Det ar tydligen ytterst utbrett att rika kineser haller sig med unga halldamer, som de slosar mycket pengar pa. Lagenheter, lyxartiklar, underhall betalar de for att ha en heltidsalskarinna. Problemet som togs upp i artikeln var vad det sedan blev av de unga damerna. De ansags namligen sa gott som alltid forbrukade nar de passerat 30-arsstrecket. Uppmaningen var att man skulle se till att sakra sin framtid medan tid var, dvs inte bara sta dar med en Guccivaska nar ens tid var ute.

  P.S Erik, you’ve got mail.

  Kommentar av Maria — april 28, 2012 @ 10:18 f m

 10. Visst har det skett en rejäl svängning i hur folk (båda könen, och framför allt här i västvärlden) ser på tjejer som kommer till storstaden för att ta sig fram som älskarinnor till välplacerade män, eller som glider mellan inhopp i showbusiness/servicejobb och rollen som älskarinna/köpedäka (ett dubbelarbete som i och för sig alltid har funnits men som det inte talas öppet om). När Truman Capote skrev Frukost på Tiffany’s, och i ännu högre grad när boken blev film, var det helt nödvändigt att retuschera/smeta ut i kanterna den lilla saken att Holly Golightly livnär sig som prostituerad, trots att det är ett klart avläsbart faktum och avgörande för att intrigen ska kunna fungera.

  I romanen medger hon att hon stämmer möte med rika män ‘in private’ för att de gillar henne och vill titta närmare på henne men försöker sedan få läsarna att tro att det inte händer mer än så, och att hon alltid lyckas smita iväg snabbt innan det blir något erotiskt av, men dock behåller pengarna. Man kan ju undra hur hon egentligen betalar sin hyra och sitt ganska luxuösa leverne när hon inte alls jobbar i vanlig mening – och vad skulle hända med henes rykte i de här ganska små kretsarna om hon alltid kilade iväg med pengarna? – men den frågan undviker boken naturligtvis att beröra. Så känsligt var det för femtio år sedan. Idag är det ju accepterat att unga kvinnor tar sig fram på det sättet i storstaden, det ses till och med som ett tecken på styrka att de ”vågar utsätta sig med hela kroppen”, men att det handlar om sexhandel är fortfarande inget man är bekväm med att säga öppet.

  Kommentar av Max — april 28, 2012 @ 1:01 e m

 11. Att charma rikingar, ett alternativt näringsfång. Pengar har sannerligen stor dragningskraft, eskortflickor av dyrare slag har aldrig saknats. Kanske ”den rätte” t.o.m. har mycket penger?

  Kommentar av Hjalmar — april 29, 2012 @ 11:39 f m

 12. *Vårstädning*Huga vad mycket jag haft att göra…. De skall bygga om lokalerna där jag har mitt förråd så jag har tvingats flytta allting jag (och mina föräldrar) hade där till min lägenhet. Jag som tyckte det var så skönt att inte ha fullt i varenda hylla och skåp. Nu är det planera planera planera som gäller. Samt förståss att slänga jättegamla saker som jag bara hade liggande…

  PS: Fått tag i Lionel Tigers gamla bok ”Men In Groups” den publicerades för första gången 1969

  ”The links between males in groups Tiger describes extend through many other primate species, through our evolution as hunters/gatherers, and cross-culturally. Male bonding characterizes human groups as varied as the Vatican Council, the New York Yankees, the Elks and Masons the secret societies of Sierra Leone and Kenya.The power of Tiger’s book is its identification of the powerful links between men and the impact of females and families on essentially male groups.”

  Kommer förhoppningsvis igång med skrivande igen idag eller imorgon.

  Mvh Erik

  Kommentar av Aktivarum — april 29, 2012 @ 2:39 e m

 13. Låt oss nu hoppas på att en god del rättar till sig i slutet av 2012… 💡

  Kommentar av Josef Boberg — april 30, 2012 @ 9:08 f m

 14. Girlwriteswhat lååååång intervju referad i två delar, första delen klar här.

  https://aktivarum.wordpress.com/2012/05/02/girlwriteswhat-intervju-pa-freedomain-radio-om-feministisk-teori-partnervald-och-vardnadstvister/

  Kommentar av Aktivarum — maj 2, 2012 @ 12:18 e m

 15. […] varifrån känner jag igen detta resonemang? Jo just ja! De feministiska vågornas historia. Kvinnor missnöjda med en man vill inte attackera just den mannen. De vill babbla strukturer och […]

  Pingback av Karin Magnussons ”stolthet” och Therese Larssons ”blåslampa” samma könspolitiska trams « Aktivarum — juni 8, 2012 @ 6:59 f m

 16. Hej Erik !

  Om man säger till en tjej ” du måste välja andra killar ” så svarar dom ”det är inte så lätt eftersom strukturen gör att killar är likadana” Eller så säger dom ” Det finns förväntningar på att en kvinna tar hand om barnet och att pappan jobbar ”

  Kan det finnas ett grupptryck på kvinnor att det är dom som ska stanna hemma med barnen eller väljer dom detta av fri vilja? Hur kommer det sig att kvinnor klarade av att frångå stora delar av moderskapet när dagis blev vanligt? Det måste ju vara ett bevis på att grupptrycket inte är så tvingande. Hur bortförklarar feminister det?

  Kommentar av Torstensson — juni 13, 2012 @ 4:02 e m

 17. […] som bestämmer och män som lyder. WoT-Böckerna skrevs 1984-2007. De tillhör tidsmässigt tredjevågsfeminismen. Jordan gav bara folk vad de tycktes vilja […]

  Pingback av Robert Jordans Wheel of Time – Feministisk fantasy eller Pseudo-feministisk karikatyr? « Aktivarum — augusti 8, 2012 @ 11:40 f m

 18. […] utmålar sig även som Tredjevågs-Ateism efter Feminismens vågor. I korthet funkar det så här: Första vågen är filosofisk, Andra vågen är akademisk, Tredje […]

  Pingback av Girlwriteswhat om Ateism Del 2 – Feministers försök att kapa rörelsen = A+ « Aktivarum — september 12, 2012 @ 10:45 e m

 19. […] Aktivarum, blogg, 2012-04-23: #400 – Hur könet blev en social konstruktion – De feministiska vågornas historia. […]

  Pingback av En samling länkar till bra artiklar från början av 2012. « Malte on the Roxxx — september 19, 2012 @ 7:41 f m

 20. […] När John The Other inte är ute och Affischerar Vancouver gör han videoklipp. Ovan video är en kort presentation av de större problemen med den så kallade tredjevågs-feminismen. […]

  Pingback av Vpk – VänsterPartiet Könsseparatisterna? « Aktivarum — september 21, 2012 @ 11:55 f m

 21. […] jag redan påpekat är det inte alla som anser det ens finns någon fjärde våg. Men Hanna Gustafsson tar upp den och därför kommenterar jag […]

  Pingback av Feminismens historia presenteras utifrån Genusfolkets egen guide | Aktivarum — maj 29, 2013 @ 1:51 e m

 22. […] korthet blir slutsatsen här att filmen Suckerpunch har manshat som budskap och symboliserar olika feministiska vågor och perspektiv. Analyserna går dock isär på exakt samma tema som har splittrat feministrörelsen […]

  Pingback av Nördkultur: Storfilmen kritiserads för kvinnohat och försvaras med manshat | Aktivarum — januari 20, 2014 @ 5:13 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: