Svårt att hinna med allting. Jonas Coltings blogg uppmärksammande mig en krönika av Elise Claeson
Jonas Colting är utöver feministkritiker fast utan PK-munkavle, förespråkare av LCHF-dieten och Världsnamn i Triathlon även Boråsprofil. Vilket förklarar varför han uppmärksammat en krönika av Elise Claeson i Borås Tidning där genusvetenskapen sågas fullkomligt.
Claeson konstaterar att trots befolkningens massiva ointresse så är det ingen brist på pengar som formligen slängs i genussjön för att utföra låtsasforskning på låtsasproblem och där främsta premissen tycks vara att ”forskarnas” lösningar skall vara nytänkande och gå helt i strid med sunda förnuftet.
”I Sverige lever och frodas genusforskningen, trots folkets massiva ointresse. Feministiskt Initiativ, genusteorins politiska uttryck, fick mindre än en procents stöd i valet 2010. Vetenskapsrådet delade hösten 2011 ut 67 miljoner till olika genusprojekt vid högskolorna. Men även politiker, till exempel regeringen, stöder projekt som ofta blir genusprojekt.”
Så här sammanfattar Elise Claeson upplevelsen av Regeringsprojektet Jämus Vid historiska museet:
”Nyligen var jag inbjuden till debatt av Jämus-projektet vid Historiska museet. Statens historiska museer fick i mars 2011 regeringens uppdrag att utveckla metoder för en mer jämställd representation i museers samlingar och utställningar.
Debatten skulle handla om föräldraskap förr och nu, men blev en könspolitisk debatt om konstruktivism och heteronormativitet, ledd av chefredaktören för Feministiskt perspektiv.
Hela projektet hade koloniserats av genusvetare som var tvärsäkra på att kön är sociala konstruktioner snarare än biologiska. Debatten blev en svensk Hjärntvätt, där inga biologiforskare fick komma till tals, trots att UR:s public service-kameror filmade.
Jag kände mig som pojken i Kejsarens nya kläder när jag inför kamerorna berättade om Hjernevask och jämställdhetsparadoxen. Det är dags att dra in statens stöd till genusforskningen.”
Elise Claeson berättar även i krönikan om den s.k. ”Jämställdhetsparadoxen” (The Sexual Paradox) som presenterades på norsk TV i Hjernevask. Hon gör det med ett av de mest aktuella exempel man kan tänka sig: Svea rikes nya tronarvinge HKH Estelle och svenska folkets tårtvanor.
”Rosa marsipan tog snabbt slut på många bagerier den 23 februari. Sverige firade sin nya prinsessa med rosa prinsesstårta. Prinsessfödelsen firades utan hänsyn till genusteorier.
Den könsneutrala gröna marsipanen dög inte en mycket söt prinsessa firas med rosa marsipan. Det var också självklart att HKH betyder Hennes Kungliga Höghet inte det könsneutrala Hens Kungliga Höghet.
Svenska folket demonstrerade sin likgiltighet för genusteorin genom att frossa i det traditionellt kvinnliga.Ett av världens mest jämställda folk kan lugnt strunta i könsmaktsordningen och välja det traditionellt könsbundna utan att skämmas. Klarsynta samhällsforskare kallar detta oväntade fenomen jämställdhetsparadoxen.”
Med klarsynta samhällsforskare menas framför allt Susan Pinkers bok ”The Sexual Paradox” (Omslag ovan) där visas med vetenskapliga data hur världen funkar precis tvärtemot vad genusfeminister, konstruktivister och heteronormativist-kritiker ideligen påstår.
”Pinker examines how fundamental sex differences play out over the life span. By comparing fragile boys who succeed later with high-achieving women who opt out or plateau in their careers, Pinker turns several assumptions upside down: that women and men are biologically equivalent, that intelligence is all it takes to succeed, and that women are just versions of men, with identical interests and goals.”
Kort sagt ju friare kvinnor är i ett land ju mer traditionellt kvinnliga yrkesval gör de. Ju ofriare de är ju mer härmar de männen.
”The gender gap is smallest where women have few choices, in countries where they are pushed into careers because of perceived needs of the economy (Zimbabwe, India) and greatest where women are most protected by labor laws and have most choices–such as Finland, the Netherlands, or Germany.”
Dvs ju mer kvinnor har ordnad ekonomi, goda förhållanden och lever i ett demokratiskt system. Ju mindre gör de som Therese Larsson, Bascha Mika och liknande proffstyckare hoppas. Ju mer kvinnor lever i en fattig diktatur där man får ta vad som erbjuds ju mer härmar de manliga yrkesval.
”As a professor socialized in the 1960s and 1970s to believe that all gender differences were results of socialization and discrimination, that there were no ”essential” differences other than anatomical, I cannot recommend this book highly enough. That old view was never tenable, but it persists, often unspoken but also unchallenged, in academia, to the detriment of many lives and of good policy.” Paul Adams for Amazon
Se även Pelle Billing och Hannah Lemoine i videon Jämställdhetspodden Del 1. PS: Undrar ni vad konstruktivism innebär så har filosofiprofessorn Paul Boghossian skrivit en bra bok på ämnet.
Sist men inte minst: DET GÅR FRAMÅT! Vi firar att Aktivarum stadigt fått fler och fler besökare. Ni kan numera allt oftare se Aktivarum-inlägg på första sidan i WordPress där dagens mest lästa inlägg presenteras. Vad beror då detta på?
Min analys ger svaret att fler bloggar (okända för mig) valt att sätta upp Aktivarum på sina bloggrollar.
STORT TACK! Ju mer folk som jag ser läser inläggen ju mer ser jag att jag gör något rätt och motiveras att skriva mer. En hake tidigare har varit att jag kände mig tvingad att springa runt nätet och länka manuellt för att läsare skulle hitta hit. Nu verkar ett trendbrott ha skett. Äntligen! 🙂
En bidragande faktor kan även vara att ni nu kan gå in via Aktivarum.com det är ju mer seriöst och skulle till och med bli rätt snyggt att trycka upp på T-shirts! Nu säger jag godnatt för denna gång. Jag satt uppe och skrev så ni skulle ha nåt att läsa till morgonkaffet imorgon.
Tack så mycket, alltid trevligt när det finns något nytt att läsa till kaffet.
Kommentar av Siiri — mars 26, 2012 @ 4:30 f m
Kul att du får mer läsare, gillar dina analyser så det är roligt att du finner en större publik.
Kommentar av robjoh — mars 26, 2012 @ 6:35 f m
Alltså jag kan hålla med om att det ska vara okey för en kvinna att välja det arbete och liv som passar henne utan att kallas för ”feg” eller något.
Men jag tycker också det ska kunna vara okey att få ha en blå tårta till prinsessan om den rosa är slut. Utan att dumförklaras för att man gjorde ”fel”. Och det är väl typ därför genusforskningen får stöd, för att det fortfarande är så mkt ”fel” av så simla saker som färg och val.
God morgon!
Kommentar av Mariel — mars 26, 2012 @ 7:17 f m
Alla har Wi RÄTT att må bra = leva vällustigt ❗ – eller ❓
Kommentar av Josef Boberg — mars 26, 2012 @ 9:46 f m
David Eberhard för en intressant diskussion beträffande legitimering av forskning i ”I trygghetsnarkomanerna land”. Eberhard menar att rädsla och panik över en hotad trygghet är en metod som legitimerar, men framför även att skam och skuld har en liknande effekt.
Jag har svårt att inte dra paralleller mellan detta påstående och genusforskningen. Överlag har skulden en central roll i nutida genusresonemang (läs; könsmaktsordningen) och även ett av de huvudsakliga argumenten för genusforskningen är kvinnors sociala underordning och liknande.
Man ska givetvis inte avfärda sådana förhållanden, som särskilt ur ett historiskt perspektiv är påvisbara, men samtidigt förefaller det ytterst tveksamt om gamla oförrätter är tillräckligt för att bidragsberättiga en viss forskningsgren.
Kommentar av Valeria — mars 26, 2012 @ 10:40 f m
Elise Claeson är väl i grunden ‘värdekonservativ’, på den skala där jämställdismen står i mitten medan feminismen och värdekonservatismen står för ytterligheterna? Hon skrev ju t.ex. på Newsmill, som svar till Pär Ström, att det är helt rätt att män får backa när livbåtarna på ett sjunkande fartyg ska besättas.
Men i det här fallet har hon helt rätt.
Kommentar av Bashflak — mars 26, 2012 @ 12:27 e m
OT, här är en intressant debattartikel om skolväsendet i Sverige kontra Finland:
http://www.dn.se/debatt/68-vinden-blaste-bort-lararnas-auktoritet-status-och-loner
Kommentar av Maria — mars 26, 2012 @ 1:11 e m
[…] gärna Aktivarum! Share this:TwitterFacebookE-postLike this:GillaBli först att gilla denna post. This entry was […]
Pingback av Jämställdhetsparadoxen | Hit och dit och tillbaka igen — mars 26, 2012 @ 1:47 e m
Elise Claeson har, i det här fallet, helt rätt!
@Bashflak
Helt rätt, och jag kan inte förstå hur en modern människa kan anse att män skulle vara värda mindre än kvinnor.
Kommentar av Hjalmar — mars 26, 2012 @ 3:45 e m
Finns det någon speciell anledning till att ha bloggen här på WordPress (till skillnad från att använda WordPress på en fristående adress)?
En fördel med att använda en separat adress vore ju att man kan se trafikstatistik och rankning på t.ex. alexa.com, exempelvis så här:
http://www.alexa.com/topsites/countries/SE
Som det är idag blir trafikstatistiken och rankningen för Aktivarum en del av den aggregerade statistiken och rankningen för wordpress.com, till skillnad från andra bloggar som har separata adresser. Som exempel kan man ta Avpixlat, som är den enskilda blogg med separat adress som hamnar högst i rankningen över Sveriges mest populära webbplatser, på plats 38.
Jag skulle tycka att det vore rätt intressant att se var du hamnar i den rankningen.
Tack för en utmärkt blogg förresten!
Kommentar av Anonym 3456 — april 2, 2012 @ 3:34 f m
[…] för att få något så givetvis är det mer sällan du då lutar dig tillbaka och gör ingenting Som “The Sexual Paradox” visar. I länder där kvinnor måste konkurrera – gör de det också. “The gender gap is […]
Pingback av Emmaboda nobbar Jämstyrdhet – Inte Jämställdhet « Aktivarum — juli 25, 2012 @ 1:12 e m
[…] de anses vara – får en hinderfri väg. (Vilket både diskriminerar män och strider mot The Sexual Paradox.) …along which they will be “guided” by “encouragement”, […]
Pingback av Hypoagency – Girlwriteswhat om Män som agenter och Kvinnor som objekt « Aktivarum — juli 31, 2012 @ 12:11 e m
[…] Antingen vi pratar om The Sexual Paradox eller kvinnor som praktiserar Rätten att säga nej så framgår det tydligt att kvinnor med […]
Pingback av Om vi inte kvoterar kvinnor till styrelser går världen under!? « Aktivarum — september 25, 2012 @ 1:26 e m
[…] Nu har samhällets rikedomar blivit så pass mycket mer att kvinnor kan gå ut och jobba igen, men denna gång under praktisk taget riskfria former. The gender gap is smallest where women have few choices, in countries where they are pushed into careers because of perceived needs of the economy (Zimbabwe, India) and greatest where women are most protected by labor laws and have most choices–such as Finland, the Netherlands, or Germany.” ([källa]) […]
Pingback av Frihet motarbetar feministisk 50/50 « Yasers hörna — oktober 2, 2012 @ 9:46 f m