Aktivarum

Dilsa Demirbag-Sten föredömligt om debatten på kultursidorna – Colting i TV4 om PK-mobben | mars 2, 2012

Demirbag-Sten är en av de få personer i Sverige som tror på debatt istället för positionering.

I sin senaste DN-krönika påtalar hon att intresset för debatt sjunker som en sten när folk inte kan skilja medan tyckande och tänkande. Själv brukar jag gå lite längre och påpeka skillnaden mellan åsikter och vetenskap är att i sistnämnda fallet är det viktigaste inte vad du tycker utan varför du tycker det.

”Varför skulle någon bry sig om skribenter som inte kan skilja mellan tyckande och tänkande, mellan att sätta etiketter och att argumentera?”

Att folk inte bryr sig är inte det stora problemet. Vad som händer är att de bryr sig mer om att befinna sig på rätt sida än om innehållet. Detta gör att kvaliteten på det sagda kan sjunka som en sten utan att någon reagerar.  Debatten blir dummare och dummare och det ses som helt normalt.

Man kan se hur samhällsdebatten allt mer utvecklas i omvänd riktning eller som Demirbag-Sten formulerar det:

”I själva verket är deras insatser för samhällsdebatten att jämföra med Bermudatriangelns betydelse för sjöfarten.”

Personligen anser jag deras insatser för samhällsdebatten är att jämföra med vad Darwin-Awards vinnare är för den mänskliga utvecklingen. Den enda fördelen de har att erbjuda är när deras idiotier når den nivå att de självselekterar bort sig.

Det är för övrigt talande angående kvaliteten på politisk debatt när vad som fastnar inte är argumenten utan en humoristisk betraktelse av deras uselhet. Hon har rätt, på vilket sätt förs debatten framåt av att man tar en liten grupp dårar och sedan försöker hitta sätt att koppla dem till vad än man ogillar?

”Vi behöver gemensamma och tillgängliga arenor för intellektuella samtal. Men hur många känner ansvar för något annat än sig själv och sin positionering i kulturdebatten?”

Hur många anser att det överhuvudtaget är debatt att klistra etiketter på alla som säger något man inte gillar?

Den enkla sanningen är att personer som gillar att klistra etiketter avskyr debatt. Vad skall debatteras? De vet ju att de har rätt och är på den goda sidan redan. Andra är bara ”Breivik” eller någon annan av betraktelserna på listan av idiotier som kastas omkring. Här är en lista jag fick:

”Kan ni inte bara fatta att antisemitism, antiziganism, islamofobi, sexism, klassförakt, rasism och random machokultur är det nya PK?? Man kan ju i princip uttrycka såna åsikter på vilken middag som helst utan att förvänta sig att få mothugg.”

Det här svaret fick jag i kommentarerna hos Radio Sju i Colting-debatten. Observera att kritikern menar att om man säger sådana saker skall det bli mothugg, de är alltså åsikter som inte är PK. Vad kritikern har problem med är att folk kan sitta på middag och häva ur sig sånt utan att det blir mothugg.

Kommentatorn ifråga säger alltså emot sig själv. PK betyder vad man inte får säga, inte vad man får säga.

Uppdatering: Mer bra i Göteborgsposten av Dilsa Demirbag-StenDilsa skriver kritiskt om vänsterns retorik byggd på offer, förlorare och strukturella resonemang.

”Begrepp som intersektionalitet, där identitetsmarkörer schematiseras efter kränkthets-värde, är inte en liberal uppfinning, Det är ingen hemlighet att postkolonialism, som bygger på religion och hudfärg, har varit vänsterns ansats för de flesta politiska utspel de senaste femton åren. Men vem lyssnar?”

Träffsäkert påtalar Demirbag-Sten att det faktiskt är vänstern själva som valde att snöa in sig på Edward Said och liknande postkoloniala ängslighetsförespråkare. Och när detta inte längre dög så behövde man ännu fler offergrupper. När väl den kranen väl vridits så fortsatte det bara att forsa mer och mer.

”När vänstern inte längre trodde att klasskampen kunde samla massorna under fanorna, så letade man efter andra grupptillhörigheter att mobilisera. Man tog tacksamt till sig begrepp som intersektionalitet, genusperspektiv, strukturell diskriminering, och Den Andre. Man vädjade till människors offermentalitet. Om du är en förlorare, så måste det vara för att du är kvinna, invandrare, eller muslim. Och vem är då fienden? Den vite medelålders mannen, förstås. Alltid.”

Senaste nytt på icke-nyhetsfronten med Jonas Colting. Nu har till och med TV4 intervjuat Colting om hur hans åsikter om genus och radikalfeminism resulterat i att han slutat jobba med Borås Tidning. Allt pga rapporteringen som Borås egen ”Pravda” (enligt Colting) Radio Sjuhärad startade.

Dagensmedia har nu skrivit om händelsen under rubriken ”Grovt språk tvingar krönikör att lämna Borås Tidning” Saken är dock att Colting och Chefsredaktören Stefan Eklund långtifrån är överens om orsaken till att Colting slutar. Var det innehållet på bloggen eller Twittrandet?

”Jag har inte ansvar för hans twittrande, men eftersom Jonas Colting är ett starkt varumärke i sig så får det betydelse även för vårt varumärke. Men det var inte den avgörande orsaken.”

Men om det inte var den avgörande orsaken så var det ändå inkluderat, och vad var den avgörande orsaken?

Tja vi kan konstatera att det flög hus i helvete hos Mediasverige när Colting skrev blogginlägget Den stora feministdebatten så här ser inledningen ut:

”Radikala feministtalibaner har devalverat ordet feminism. Det är en feminism som inte bara syftar till jämställdhet och rättvisa, utan till att straffa ut männen i samhället…”

Och här är exempel på fortsättningen:

”Men tokfeminister som så till den milda grad demoniserar mannen och ger honom skulden för allt ont i världen, har givit ordet en så dålig klang att jag aldrig i helvete skulle sålla mig till hennes anhang av kastratvänliga manshatare.”

Utöver denna sorts kritik mot den värsta sortens mansfientlig feminism så var det en part till som fick sig en känga: Radio Sjuhärad.

”Jag är dock förvånad över att det ens är intressant att som lokalradiokanal förmedla vad jag tycker. För om så är fallet har jag en massa andra saker jag kan tycka om! Jag kan tycka till om ALKOHOL! Jag kan tycka till om PORR! Jag kan tycka till om KÖTT! Jag kan tycka till om SEX!”

Och avslutningvis:

”Jag är en stark anhängare av jämställdhet och kvinnors lika värde och lön, med mera, men jag är en rabiat motståndare till det mansförakt och den absurda genuspolitik som dessa feministtalibaner står för”

Var det det här bloggandet som Borås Tidnings Chefsredaktör Stefan Eklund hade sådana problem med?

Det finns ett till alternativ. Colting hann blogga vad han tyckte om Radio Sjuhärads röda agenda också. Var det kanske detta som fick bloggen stoppad?

”Den stora frågan är dock; när blev mina åsikter nyhetsvärdiga? I vilket läge bestämde sig redaktionen på Radio Sju för att just jag och mina på Twitter framförda åsikter borde klassas som nyheter?”

Är detta det grova språk som diskussionen handlar om? Tillåt mig tvivla.

”Jag pratade med tre andra massmediala instanser igår och alla ställde sig mycket frågande till den journalistiska etik, eller brist därav, som Radio Sju uppvisar i fallet.”

Nu börjar det brännas skulle jag tro. Hur mycket sätter ni på att mediamänniskor känner andra mediamänniskor?

”Varför inte istället ringa någon erkänd genusdebattör som David Eberhardt eller Pär Ström som hade kunnat ge en nyanserad vinkling på rabiat feminism? De hade kunnat ställa motfrågor kring huruvida manlig diskriminering eller demonisering är acceptabla företeelser i ett jämställt samhälle. Nej, bättre då och lättare att låta hejaklacken skandera. De hejar ju på RÄTT lag!”

Och där är nog den text som var orsaken Jonas Coltings blogg stoppades hos Borås Tidning.

Man kan ju inte påstå att Pär Ström är erkänd genusdebattör och bättre lämpad att yttra sig i frågan än en kommunalpolitiker från vänsterpartiet eller hur? Jag menar politiker där har du ju erkänd åsikt. Om de kommer från rätt partier alltså.

Min slutsats är att politisk korrekthet har Sverige i ett järngrepp. Colting sparkades från jobbet på BT inte pga grovt språk utan pga fel sorts åsikter. Jag har aldrig någonsin sett någon sparkas pga grovt språk gällande politiskt korrekta åsikter. Finns ens några fall där en person som var PK fick sparken pga grovt språk?


12 kommentarer »

 1. ”Finns ens några fall där en person som var PK fick sparken pga grovt språk?”

  I USA händer det då och då, men i Sverige? Knappast.
  Mediefolket håller varandra om ryggen. Ingen fiende till vänster…

  Kommentar av Hjalmar — mars 2, 2012 @ 3:24 e m

 2. Hjalmar:

  Jo jag menade såklart Sverige, och ärligt talat det är skrämmande när man tänker efter. Det enda jag kan komma på är ROKS-ordförande som sade män är djur i intervju med Evin Rubar. Annars så kan vi ta exemplet med Hanna Fridén och manshatet. Där satt ju den här radiotjejen Cissi Wallin och övriga gänget och ursäktade åsikterna ifråga och gav tips på finare retorik.

  Alltså det är därför jag tycker det här med Colting är så viktigt. När man försöker använda retoriken som ursäkt trots att alla med synen i behåll kan se det handlar om att PK-folk inte kan argumentera – bara attackera och klistra etiketter.

  Kommentar av Aktivarum — mars 2, 2012 @ 3:46 e m

 3. Blärsh.. inte alls kul att läsa att man måste ha ”rätt” åsikter… =/

  Kommentar av Mariel — mars 2, 2012 @ 4:54 e m

 4. Mariel;

  Nej och det är bara en av de sakerna som vårt lilla gäng skall ändra på. Men det går inte att bekämpa en mobb ensam så vi måste organisera oss.

  Kommentar av Aktivarum — mars 2, 2012 @ 5:22 e m

 5. Fick inte Helle Klein också sparken häromdagen, för att ha kritiserat SD på ett otillbörligt vis? Men jag har inte satt mig in i den händelsen i detalj, så jag har kanske missuppfattat?

  Kommentar av Backlash — mars 2, 2012 @ 5:52 e m

 6. Aktivarum: ja, önskar verkligen jag hade kunnat vara med på träffen på måndag…

  Kommentar av Mariel — mars 2, 2012 @ 7:11 e m

 7. Mariel:

  Det hade varit kul om du hade kommit men det blir säkert fler tillfällen. Funkar det inte med tidpunkten så vad skall man göra.

  Kommentar av Aktivarum — mars 2, 2012 @ 7:21 e m

 8. Ja, brukar det vara regelbundna träffar? Är i sthlm max en gång per halvår

  Kommentar av Mariel — mars 2, 2012 @ 9:12 e m

 9. Måste bara få delge denna text av Jonas Colting:
  http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/
  Förutom sakfrågan där jag ger honom rätt så har han ett roligt och träffande språk.

  Kommentar av Maria — mars 9, 2012 @ 9:49 f m

 10. Maria:

  Absolut!! Colting både för fram vettiga argument och pulvriserar samtidigt PK-ideal genom att prata mer som vanliga människor istället för använda medie/byråkratsvenska sätt att kommunicera.

  ”Andra idrottare satt ju i samma båt. I alla fall i vårt land. Svenska skidåkare gjorde det närmast till norm att vara mer sjuka än friska vilket är ett beteende som manifesteras tydligare år för år.”

  Hahahaha! Kanonbra!

  ”För om energi till musklerna är det primära så kan vi lika effektivt göra det på närmaste bensinmack med ett halvt kilo lösgodis och en liter läsk som med en kastrull sönderkokta makaroner.”

  Klockren logik!

  Kommentar av Aktivarum — mars 9, 2012 @ 11:07 f m

 11. […] Jonas Colting som gjorde narr av feminismen och därför blev sparkad från Borås tidning. Tomas Eriksson twittrade också han gärna sparkat Colting från tidningen Runners […]

  Pingback av Noll trovärdighet hos “hotade” feminister som My Vingren och Karin Pettersson « Aktivarum — september 10, 2012 @ 3:18 e m

 12. […] sparken för “oönskad hypotes” och Jonas Colting stängdes av från sin blogg när han sade feminister är dumma i huvudet. Senast i raden är Hockeysverige-gate. “Det […]

  Pingback av Robert Pettersson, Män vs Kvinnor och Konsten att bli avstängd från bloggande « Aktivarum — oktober 14, 2012 @ 9:26 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: