Aktivarum

Björn Ranelid & Sara Li´s Mirakel – En mardröm för Tyckareliten och Jantesverige! | februari 19, 2012

Kärleken ojojojojoj! Kärleken detta under… Kärleken är det största…. Herrrrrrrrrrrrregud!

Ja, herregud vad jag skrattade igår när författaren Björn Ranelid började sin E-type tolkning. Och inte hade jag mindre roligt när Sara Li drog till med sin trallvänliga Eurodisco-refräng. Melodifestivalen 2012:s mest underhållande bidrag är ett faktum och experterna är givetvis förfärade.

Det finns nämligen en stenhård regel hos Sveriges så kallade experter. Allt som folk gillar är dåligt, om folk dessutom har kul är det ännu värre. Och melodifestivalen, det är minsann en seriös tävling, här skall inte folk komma och förstöra och rösta på bidrag som är underhållande, vi skall ha depp, mörker!

Som vanligt glömde vår så kallade ”elit” att Svenska folket hela skoltiden tränas att hålla på ”the underdog” 

Sålunda blev resultatet av alla experter som undervisat oss i hur lite Björn Ranelid & Sara Li´s bidrag har i tävlingen att göra att de fick sympatiröster i mängder. Den ”omöjliga” blev ”mirakelid” och ärligt talat hur skönt är det inte att se folk vinna som faktiskt blir förvånade och glada på riktigt?

Beträffande kvaliteten hos Ranelid som ”musiker”. Om vi antar att ”experterna” har rätt och Ranelid faktiskt är så dålig som de säger. Vad säger det inte om Sara Li`s fantastiska sångnummer och danskoreografin? Om Ranelid är dålig musiker so what? Tjejerna på scenen var i så fall suveräna!

Det är lustigt , folk är beredda att hylla Molly Zandén som sångerska men Sara Li får inte hälften så mycket respekt för Mirakel.

Är det kanske för att Molly Zandén sjunger en lugn deppig låt medan Sara Li trycker till med en upptempo-låt? Det lär knappast varit kvaliteten på sången som var orsaken. Snarare är detta musiktävlingarnas motsvarighet till Oscarsgalan som gillar drama och avskyr komedier.

Låten är skriven av Fredrik Andersson och Björn Ranelid. Här hittar ni sångtexten. Det här är inte den första gången en Eurotecholåt går till finalen. E-type vann delfinalen i Göteborg 2004 med ”Paradise” och inte ens den mest välvilliga fan kan hävda E-Types ”pratsång” var av någon musikalisk kvalitet.

Det är inte lite roande att se jantesverige och expertsverige slåss om vem som har sämsta argumenten till vad som var så fel med Björn Ranelid och Sara Li – Mirakel.

Aftonbladet om Björn Ranelid & Sara Li: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
DN om Björn Ranelid & Sara Li: 1 2 3 4 5 7 8 9
Sveriges Radio om Björn Ranelid & Sara Li: 1 2
Andra tidningar skriver om Björn Ranelid & Sara Li: GP HD


16 kommentarer »

 1. 1. Bra skrivet
  2. Till Jonas Gardells kommentar ”Ranelid har gjort att jag slutt vara bög”

  Läs Mirakels text ” Om kvinnan under 60 år vägrar att ta emot mannens säd så försvinner människosläktet”

  Kommentar av Lars Hjellström — februari 19, 2012 @ 2:18 e m

 2. Du kritiserar utifrån ett citat från Pinker. Vore mer intressant om du berättade vad Pinker hade för invändningar. Vad gör du för skillnad på sociolingvistik och diskursanalys?

  Kommentar av Bulldog — februari 19, 2012 @ 5:09 e m

 3. ”Tävlingen” kan ytterst få ta seriöst iaf. Apropå att mänskligheten dör ut om kvinnorna leker Lysistrate i 60 år. Det täcker med att männen nöjer sig med Lena Handén i 45 år så är det kört. Fast det lär knappast ske. Vi är som programmerade att föröka oss.

  Kommentar av AV — februari 19, 2012 @ 5:46 e m

 4. Bulldog:

  ”Du kritiserar utifrån ett citat från Pinker. Vore mer intressant om du berättade vad Pinker hade för invändningar.”

  Det finns länkar till alla texter i blogginlägget men. Så här lyder det kompletta citatet gällande Pinker. (fanns inte med av utrymmesskäl)

  ”Steven Pinker argues in his book The Language Instinct that thought is independent of language, that language is itself meaningless in any fundamental way to human thought, and that human beings do not even think in ”natural” language, i.e. any language that we actually communicate in; rather, we think in a meta-language, preceding any natural language, called ”mentalese.”

  Dvs i korthet, Pinkers invändning är att teorin säger emot allting vi vet om hur människans hjärna och språk fungerar.

  ”Vad gör du för skillnad på sociolingvistik och diskursanalys?”

  Gällande fakta och bevisning? Ingen alls. Jag säger som Alan Sokal i videon från Stockholm, det finns ingen orsak att ha andra beviskrav för andra forskningsgrenar. Det är faktiskt enbart märkligt det finns folk som säger att de måste ha en rätt som andra forskare saknar för sitt arbete.

  PS: Det verkar som om du kommenterar fel inlägg. Det här blogginlägget handlar om låten Mirakel framförd av Björn Ranelid och Sara Li i melodifestivalen-semin.

  Kommentar av Aktivarum — februari 19, 2012 @ 6:23 e m

 5. Låten är skit. Den enda förklaring som är möjlig är att folk i sin elakhet röstar på ”byfånen”.

  Kommentar av Jan Eriksson — februari 19, 2012 @ 7:01 e m

 6. Jan Eriksson:

  Den här är bättre eller hur?

  Kommentar av Aktivarum — februari 19, 2012 @ 8:25 e m

 7. 4: Hur ställer du dig då till priming? Gladwell snackar om det i sin bok Blink. Alltså du kan undermedvetet påverka folks beteende genom att de får läsa specifika texter.

  Kommentar av Andreas Nurbo — februari 19, 2012 @ 10:25 e m

 8. Andreas Nurbo:

  Hurdå ställer mig till priming? I vilket sammanhang? Mig veterligen finns det flera exempel som bevisar priming,exempelvis dessa

  PS: Den här kommentaren har nog också hamnat i fel tråd.

  Kommentar av Aktivarum — februari 20, 2012 @ 7:19 f m

 9. Jag tyckte den var skitdålig. Ranelids klitchedikter förstörde en annars skaplig låt. Underhållningsvärdet låg i lyteskomiken.

  Kommentar av Backlash — februari 20, 2012 @ 7:26 f m

 10. Det här var ett piggt inslag bland för övrigt halvbra till inte bra inslag. Min inställning är att presentatörerna borde gå till final varje gång. De är ju i särklass bäst och roligast och sjunger bäst. Att i ett sådant här spektakel döma ut just Ranelid är ju bara löjligt.Ett spektakel ska ett spektakel ha! Håller med dig om att Molly Zandén inte alls var så värst mycket bättre än Sara Li utan snarare tvärtom. Och Mollys låt var väldigt alldaglig. Det enda jag hade emot Ranelid var hans text, eftersom jag vet att han kan så mycket bättre. Det tycker jag var rätt trist att han inte använde sig av alla ord och formuleringar som han har blivit en mästare på. Det här var visserligen lite folkligt men folket vill nog inte ha alltför folkliga texter. Tror jag, tralala…;-)

  Kommentar av millroll — februari 20, 2012 @ 1:28 e m

 11. millroll:

  Ranelidska!

  Kommentar av Aktivarum — februari 20, 2012 @ 1:38 e m

 12. Ranelid är bra samt Sara Li, svenska avundsjukan är hemsk och den avundsjukan finns bland svenska artister, de är dåliga förlorare….

  Kommentar av Mia ERiksson — februari 20, 2012 @ 2:00 e m

 13. Hehe! Tack Aktivarum. Rolig film. Det var ungefär den Ranelidskan jag efterfrågade. =)

  Kommentar av millroll — februari 22, 2012 @ 3:02 e m

 14. Jag tycker om nyskapande konstnärer och musiker, därför hade jag vissa förväntningar på Mirakel. Jag satt som ett stort frågetecken under låtens tre minuter. Att likna kärlekens kraft med en atombomb är inte bara långsökt och OSMAKLIGT, det är obegåvat. Att sedan ta upp människans undergång i kontexten ‘kvinnans maktposition i kärleken’ i egenskap av att vara ”det första könet” får mig att sucka djupt. Texten känns som ett lapptäcke av lösa fragment, vilken den också är. Stora delar av texten till Mirakel publicerades redan för flera år sedan. Om jag inte minns fel så diskvalificerar SVT bidrag som varit publicerade sedan tidigare. Har dom inte gjort någon efterforskning?

  Frågetecknen är många kring denne man. Han är självgod, skrytsam och saknar självdistans. Det är märkligt att en ”så” begåvad författare och poet inte kan variera sina tal. Han återanvänder samma fraser om och om i alla sammanhang. Han talar ständigt i metaforer och hoppar snabbt mellan liknelser utan paus vilket skapar mer förvirring än konstnärlig förståelse. I mina ögon har han allt mer blivit en pajas och han tycks ha ett enormt behov av uppmärksamhet. Ibland förefaller det som att hans utseende är viktigare än ordet. Har det gått honom åt huvudet? Stora författare har många språk, Ranelid talar bara ”ranelidska” – ett vackert men ack så monotomt språk.

  Som ni förstår är jag kritisk men har ändå full respekt för er som gillar hans skrivande.

  Kommentar av Anonym — februari 23, 2012 @ 9:26 e m

 15. Anonym: Skrivande? Vilket skrivande? Den här filuren verkar ju inte ens behöva en penna ens en gång.

  Kommentar av Aktivarum — februari 23, 2012 @ 10:14 e m

 16. Om Steven Pinker tackar nej till Björn Ranelids säd i sextio sekunder så är resten av oss rätt tacksamma

  Kommentar av Bull — mars 1, 2012 @ 6:02 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: