Aktivarum

MSB – Myndigheten för Slösaktiga Byråkrater vill ha kvinnliga och ickesvenska brandmän till varje pris | februari 6, 2012

Genusnytt-Special. Pär Ström berättar mer om diskrimineringen inom Brandkåren.

Genusnytt kan vi idag läsa om de åtgärder som pressas av regeringen och byråkrater på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Högsta prioritering är att få skryta med kvinnliga och osvenska brandmän.

”Pådrivande är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som i sin tur är pressad av direktiv från regeringen att öka ”jämställdheten” och ”mångfalden” inom sitt verksamhetsområde.”

Observera att de med mångfald inte menar personer som har en särskilt ovanlig kompetens. Istället är mångfald att ha människor som ser rätt ut på bild och kan användas för att propellera byråkraters politiska karriär uppåt.

”Inom MSB talas det mycket om att förändra brandmansyrket så att kraven på styrka minskar.”

Kvinnlig brandman på Fort Boyard, kommentarer och video från ManWomanMyth.

Lite bakgrund: Redan den 7 Februari förra året så kom första larmrapporten från Den hemlige brandmannen. Han berättade hur MSB anordnar 2-åriga SMO-utbildningar utan tanke på att anställa personer som går dem.

”Simon var ganska säker på att få ett sommarjobb, eftersom han hade perfekt bakgrund och dessutom hade han gjort sin ena praktik just vid Södertörns Brandförsvar (där han var mycket uppskattad). Men han fick inget sommarjobb. Han blev inte ens kallad till intervju.”

Orsaken till detta är SMB:s särskilda diskriminering av män och svenskar, så kallade jämställdhets– och mångfaldssatsningar. När fel sorts människor gick SMB:s egen utbildning anställde de därför outbildad personal.

 

”Simon blev misstänksam och begärde ut ansöknings-handlingarna från dem som fått sommarjobb. Och han fick sina värsta misstankar bekräftade. Bara två av de tolv nyanställda hade gått SMO-utbildningen. Totalt hade 15 av de 32 sommarvikarierna gått SMO, och 6 hade en äldre brandmansutbildning. De övriga 11 hade ingen brandutbildning eller branderfarenhet alls. De hade bakgrunder som nagelskulptör, kock, servitör, lärare och vårdbiträde.”

Den hemlige brandmannen berättar att nya utbildningar köps in. Dubbel kostnad alltså.

Så här lyder informationen som gått ut för de jobb som Simon sökte:

”Som framgått av tidigare information genom PrioTvåan så är årets rekrytering av sommarvikarierande brandmän särskilt inriktad på mångfald och vi handplockar potentiella medarbetare och erbjuder dom att genomgå våra rekryteringstester. Särskilt svårt är att hitta kvinnor som är nyfikna på yrket. Vi behöver nu hjälp av er medarbetare i organisationen. Känner ni någon tjej/kvinna som skulle passa som brandman i SBFF så be dom skicka cv och personlig brev så snart som möjligt. Frågor besvaras av undertecknad. //Jesper Boqvist, personalstöd”

Samma Jesper Boqvist svarar på direkt fråga från Simon:

”Vi har som sagt inte haft någon öppen rekrytering i år utan har rekryterat ur egna led från folk som har visat intresse. Vi har särskilt riktat intresset mot kvinnor och personer med utomnordisk språklig och kulturell kunskap då vi har stort behov av att utöka de kompetenserna i organisationen.”

Kulturell kunskap? Kompetenser? Det är ingen som blir expert på Sverige genom att bara vara född svensk så hur kan det vara en kompetens att vara född nigerian eller kvinna? Påståendet är direkt löjligt och omöjligt att försvara.

Det hela får mig att tänka på barnpornografidömde översättaren Simon Lundström vars fall skall upp i HD (Manga-målet). Han är inte bara expert på japanska mangakulturen. Han är dessutom INTE asiat.

Enligt Boqvists logik skall dock vilken asiat som helst betraktas ha en högre kulturell kompetens.

Det är inte bara urlöjligt det är direkt felaktigt. Och då har vi inte ens kommit till den ännu löjligare åsikten att det skulle vara en kulturell kompetens av värde för brandmannayrket bara att vara född kvinna.

Det här är dock varken nya eller isolerade fall. Tvärtom, våldtäktsdömde Kapten Klännings hela poliskarriär byggde på samma teorier. Han var varken duktig polis eller effektiv chef. Däremot många politikers egen favorit.

Vad detta handlar om är rekrytering av folk på basis av rätt utseende – inte kompetens.

”I ett projekt har kvinnor erbjudits möjlighet att ”mjukstarta” i räddningstjänsten som så kallade brandvärnsmän.”

Varför mjukstartar då inte män på samma sätt om det nu är så bra att ha sådana starter? Frågan besvarar sig själv när vi inser att så länge man inte pratade om grupper med särintressen behövdes inte de här sakerna.

”I ett annan projekt spelades det teater för dagisbarn i syfte att ”bryta barns föreställningar om vem som kan vara brandman”.”

Här börjar vi nog oss närma oss den sanna anledningen till dessa satsningar. Som politiker vill man oavsett politisk färg tro att människors åsikter bara är en fråga om vilken utbildning och vilka föreställningar de har.

Genom att utbilda barn att ha ”rätt åsikter” stärks sålunda det politiska inflytandet i sig.

”Lena Brunzell, som är jämställdhets- och mångfaldshandläggare på MSB, säger att grundproblemet är att så få kvinnor söker till utbildningen SMO (Skydd mot olyckor).”

Brandkårens primära uppgift är alltså inte att släcka bränder och utföra räddningsarbete längre. Det är att rätta till folks missuppfattningar. Fördomar, föreställningar, stereotyper och mest av allt strukturer.

”På direkt fråga säger hon till tidningen Swedish Firefighters att det inte beror på att kvinnor helt enkelt inte är så pigga på att bli brandmän. Istället menar hon att missuppfattningar om den typiske brandmannen som ”stark och modig” gör att kvinnor backar ut.”

Här anas sanningen bakom de nya direktiven. Brandkåren skall användas för att lära folk de har fel attityd som tycker brandmän behöver vara starka och modiga. Brandkårens nya primära uppgift är att lära folk ha rätt åsikter.

I tidningen Firefighter berättas att byråkraterna har stora mål för egna karriären.

”MSB har satt målet att år 2014 ska 40 procent av alla brandmän som nyrekryteras till räddningstjänsten vara kvinnor.”

Detta kan jämföras med dagens situation där det är alldeles för många av de där dåliga männen.

”Idag arbetar ungefär 118 kvinnor heltid som brandmän, vilket är 2,4 procent av de heltidsanställda. Bland deltidsanställda är andelen lite högre, 4,0 procent kvinnor.”

Men MSB är inte oroade. De tänker blåsa inte mindre än 130 miljoner kronor på att fixa attitydproblemen. Bland annat har något geni hittat på någonting som de kallar aktionsforskning:

”Lena Brunzell förnekar att detta projekt skulle ha udden riktad mot män. ”Aktionsforskning” innebär att forskarna inte bara forskar utan också har en målsättning att förändra situationen”

Det är alltså inte vetenskap utan per definition politik. Syftet är inte att få sann information utan att säga vad som behövs för att få bort männen. Men riktat mot män är det alltså inte alls enligt Lena Brunzell.

Avslutningsvis löser SMB problemet med myndighetens SMO-utbildning genom att ändra kraven.

Bland annat ger numera arbetslivserfarenhet från vården ett lika stort meritvärde som arbetslivserfarenhet från räddningstjänsten. Så här säger Kjell Wahlbeck, avdelningschef för utbildning, övning och beredskap vid MSB, om den saken:

Det kan tyckas konstigt, men kunskaper om vård är värdefull för räddningspersonal. Främst handlar det dock om att gynna kvinnor i antagningen, eftersom många kvinnor arbetar i eller är utbildade inom vården.

Man kan dock fråga sig hur mycket sanning som finns i det där påståendet och hur mycket handlar om MSB-byråkraternas egna karriärer och genusmiljoner att leka med. Så här skrev den hemliga brandmannen om saken.

”Självklart vill jag vara ANONYM då detta skulle kunna få stora konsekvenser för min anställning då den inte stämmer överens med min arbetsgivarens syn på jämställdhet.”

Observera att arbetsgivaren ingenstans påstås ha åsikter om yrkesverksamheten.

Det är politiska åsikter som avgör anställning, inte kompetens. Välkommen till MSB, Myndigheten för Slösaktiga Byråkrater.

 

Annonser

4 kommentarer »

 1. Djäfvulens advokat meddelade mig häromdagen att könsorgan och hudfärg visst kan vara en sorts viktig kompetens. Specifikt: När någon människa som håller på att brännas till döds i en övertänd byggnad, ska räddas.

  Ty. Det kan ju faktiskt finnas människor som föredrar att bäras ut ur eldhavet av en mörkhyad kvinna, istället för att livräddas av en vanlig, vithyad, svensk man.

  Kommentar av Liberalen — februari 6, 2012 @ 4:45 e m

 2. GO GENDER: KVINNLIGA BRANDMÄN SÖKS!!

  http://vlt.se/nyheter/hallstasura/1.1509868-kvinnliga-brandman-sokes

  Kommentar av Info — februari 6, 2012 @ 7:19 e m

 3. När kommer genuskommisarerna?

  Kommentar av Hamstrn — februari 6, 2012 @ 10:24 e m

 4. Oj, varför tycker du så här? Jättesynd. Har aldrig hört att männen inom Rtj är oönskade eller dåliga som du skriver, har träffat och utbildat nästan tusen brandmän och aldrig hört att kollegor upplevt det du skriver, däremot har de riktat kritik mot SMO och nya testvarianter. Men säkert finns det brandmän som tycker som du! Är själv man och arbetar som brandman, och har snarare varit priviligierad pga mitt kön. Jag ifrågasätts aldrig på grund av mitt kön, medan kvinnliga kollegor får kämpa för att bli accepterade. Det du skriver gör mig oroad då jag vet hur viktiga våra kvinnliga brandmän är!
  Du får rabatt på jämställdhetsutbildning om du vill, det kan eventuellt nyansera vissa hegemoniska inslag i din text.
  Du har min e-postadress.

  Må väl!
  Erik

  Kommentar av Erik Flink — februari 9, 2012 @ 5:19 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 300 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: