Aktivarum

Bristerna i Nina Åkestams mediefeministiska argumentation demonstrerade | september 23, 2011

Detta började med att jag skulle skriva ett svar angående den kritik som Nina Åkestam riktat mot Genusnytt i Resume.

Nina Åkestam är tydligen någon sorts reklamprofil. Därmed kan vi anta hennes jämförelser mellan Genusnytt och Nazismen i Bloggen på Resume är ett uttryck av hur mansfientliga åsikter inte ens behöver formuleras bra för att sälja.

”Något som gör mig riktigt rädd är dock en viss typ av människor. Människor som systematiskt hatar andra människor. Inte baserat på personliga egenskaper utan på hur de ser ut. En av Sveriges läskigaste människor i den kategorin är Pär Ström, författare till boken Mansförtryck och kvinnovälde och bloggaren bakom Genusnytt.

Ni som läste det tidigare inlägget om Corren vs Roger Klinth  känner genast igen er här. Vad saknas? Jo argument för att påståendena att Pär Ström skulle hata någon människa på basis av dennes utseende skulle stämma.

Nina Åkestam bryr sig inte om att ge argument, hon radar det ena påståendet efter det andra. 

Vad tror ni kommer sedan? Även här känner ni inom kort igen er. Guilt By Association (GBA) kommer som ett brev på posten: Förra gången SD, denna gång nazism. Detta verkar vara nån slags standardrespons.

”De flesta väljer helt enkelt att undvika Pär & Co, och det kan jag verkligen förstå. Men jag kan inte låta bli att mentalt spola tillbaka bandet till säg 1860-talets USA och byta ut ordet kvinna mot svart. Eller till 1933 i Tyskland och skriva jude istället.”

Vill hon verkligen försöka sig på den debatten? Hmmm få se nu…. Nazisterna ansåg att tyskarna hade för få höga titlar och ägde för lite företag (banker) proportionellt till antalet jämfört med Judar.

Vilken grupp är det i genusdebatten som anser en annan grupp har alldeles för mycket makt nu igen?

Nina Åkestams jämförelse är inte helt off. Bara det att hon gör misstaget att tro att kvinnor på något sätt delar judars dåvarande position i 30-talets Tyskland. I själva verket talade nazisterna precis som Åkestam om maktanalys.

”Det som skiljer mig fran dig ar var maktanalys, och det ar har jag tycker att parallellen till andra grumliga ideologier uppstar. For man man sitter i allt vasentligt pa makten i samhallet”

På 30-talet var det nazisterna som ansåg judarna i allt väsentligt satt på makten i tyska samhället. Judarna hade för många företag och banker samt för mycket pengar och detta kunde enligt nazisterna bara ha skett på orättvis väg.

Det finns sålunda klara likheter med Åkestams beskrivning av män och nazisters beskrivning av judar.

Faktamässigt bygger en stor del av Åkestams åsikter på att om och om igen upprepa samma felaktighet. Sammanblandningen av en godtyckligt utvald grupp människor och en organiserad rörelse.

”Jag liknade den retorik som fors i det har forumet med klassisk rasretorik, fast med ordet feminister istallet for judar eller svarta.”

Hon framställer sig själv som blind för skillnaden mellan att kritisera en rörelse (som Greenpeace eller Feminism) eller en godtyckligt innehållande grupp människor (som Belgare eller Män)

Vidare gör Åkestam sakfel så grova att den enda möjliga förklaringen är oärlighet eller blindhet.

”Nu är Pär Ström tack och lov väldigt långt ifrån makten i Sverige. Men han är fortfarande en representant för den mäktigaste gruppen som agiterar för att mindre mäktiga grupper måste stoppas i sin kamp for lika rättigheter”

Först så påstår Nina Åkestam att Pär Ström är långt från makten i Sverige. Därefter gör hon utan att blinka det helt absurda motsägande påståendet att Pär Ström är representant för den mäktigaste gruppen.

Det här är ingen nyhet. Det är den sedvanliga förväxlingen mellan den godtyckligt utvalda gruppen kvinnor och den organiserade rörelsen feminism som bevisligen representerar makt i mycket högre grad än Genusnytt.

Det är av naturliga skäl inte relevant hur mycket makt en godtyckligt utvald grupp människor har.

När exempelvis Sarah Palin kandiderade som Vicepresident i USA vad hände då? Jo då insåg plötsligt feministerna att en godtyckligt utvald person som råkade vara kvinna inte alls var vad de eftersträvade.

Men fortfarande är det den ideologin mediefeminister som Nina Åkestam försöker sälja i massmedia. Om en man har det bra så kräver ”Jakten på Kosmisk rättvisa” att en annan man skall maka på sig.

Vad de dock inte säger något om är hur de skulle få män att maka på sig om det var sant männen hade makten.

Ooops!

Jag insåg snabbt när jag skrev detta inlägg att Nina Åkestam bara funkar som mediefeminister i allmänhet och sålunda kommer denna del av mitt svar att kunna användas även när nästa mediefeministiska artikel publiceras.

Vad är egentligen mediefeminism? Första gången uttrycket användes här var i detta inlägg där det poängterades att det var kommersiell mediefeminism som hänvisade till Pelle Billings kommentar av ett inlägg skrivet av Elin Grelsson.

Statsfeminismen delas alltså upp i kommersiell mediefeminism och skattefinansierad radikalfeminism.

Därefter följde Amanda Schulmans mansfientliga artikel i Yourlife. Sedan fick vi även Malin Wollins manskränkande text som Aftonbladet publicerade på den internationella kvinnodagen. Highlights om män var:

”blir det ett sabla kackel bland tupparna i hönsgården”

Ett videoklipp på Youtube förtydligar skillnader mellan olika feministgrenar. Vidare så skriver Pelle Billing på Newsmill att dagens feminism är ett vänsterprojekt. Jag utvecklar hans resonemang i lathunden sist i inlägget.

Beskrivningarna här stämmer lika bra på de svenska feministgrupperingarna som på de amerikanska.

Detta med skillnaden att vad som här kallas mediefeminism är vad som i USA kallades marxistisk feminism och vad som i USA skulle kallas konservativ feminism skulle här ofta kallas antifeminism.

Att kalla marxistisk feminism för mediefeminism är helt logiskt. När Bernard Goldberg i sin bok om massmedias Bias skriver om feminismen så är det en tydlig koppling mellan politiskt korrekta vänsteråsikter och massmedia.

Lathund Feminismens grupperingar:

Radikalfeminism – Negativ syn på män, Negativ syn på kvinnor, Könsmaktsordning, Patriarkatet, Mansdominans,

Mediefeminism – Negativ syn på män, Neutral syn på kvinnor. Könsmaktsordning, Könsroller, Bryta normer

Liberal feminism – Neutral syn på män, Neutral syn på kvinnor. Individen, Uppmuntran

Konservativ Feminism – Positiv syn på män, Positiv syn på kvinnor. Olika fast lika bra, Intressen


Publicerat i Genus, Jämställdhet, Media

7 kommentarer »

 1. Boken ”Jakten på total rättvisa” var en av klapparna i säcken. Den var kort, egentligen är det en essä, så den bör gå att ta sig igenom ganska snabbt.

  Kommentar av Maria — september 23, 2011 @ 12:16 e m

 2. Varför läser jag Åkesson varje gång det står Åkestam i texten?

  Mycket märkligt!

  Kommentar av JD — september 23, 2011 @ 1:01 e m

 3. […] så begår Monsiur Lemour samma mediefeministisk fel som Anna Åkestam och verkar tro att gruppen kvinnor har orsak att jubla om exempelvis Sarah Palin blir Vicepresident […]

  Pingback av Feminism är inte samma sak som Jämställdhet – Del 1 « Aktivarum — september 24, 2011 @ 12:05 e m

 4. Din blogg förtjänar mer uppmärksamhet.

  Kommentar av Nils Jungenäs — september 26, 2011 @ 8:16 f m

 5. Nils Jungenäs:

  Tackar! Jag har faktiskt på G att skriva en text där jag beskriver de olika sätt som människor kan hjälpa den här bloggen att bli en röst att räkna med i framtiden.

  Kommentar av Aktivarum — september 26, 2011 @ 10:20 f m

 6. […] Kadhammar kritiserar mediefeminismens beteende när en kvinna blir kritiserad. Nyligen ifrågasatte han den nya centerpartiledaren Annie Lööfs […]

  Pingback av Att läsa Peter Kadhammar kräver grundläggande språkförståelse « Aktivarum — oktober 6, 2011 @ 1:37 e m

 7. […] hade mitt svar haft stora skillnader jämfört med Billings. Precis som ni kan se i flera av mina andra texter hade jag här ifrågasätt hela teorin/iden man ens kan bedöma godtyckligt utvalda grupper på det […]

  Pingback av Girlwriteswhat argumenterar NAFALT – Pelle Billing intervjuad av Feministiskt Perspektiv « Aktivarum — januari 27, 2012 @ 9:37 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: