Aktivarum

Flickor hjälper INTE till mer hemma | juni 19, 2011

…inte om man räknar med hemarbete utomhus samt kräver att skillnaden skall vara av statistiskt signifikant storlek.

Genusnytt rapporterar idag att TT har förvanskat resultatet av en SCB-rapportering om pojkars/flickors hemarbete. Här är Pär Ströms eminenta artikel på ämnet.

SCB-rapporten visade att pojkar hjälper till mycket mer utomhus och flickor hjälper till mer inomhus. När sedan detta rapporteras i media har man trollat bort utomhussiffran.

En länk till undersökningen finns hos Genusnytt.

Den som bemödar sig med att titta på själva undersökningen kan för övrigt konstatera att pojkarna dominerar mycket stort inom ”hjälpa till utomhus”. Där är deras siffra nästan dubbel så stor som flickornas. Inom de områden där fllickorna hjälper till mest är skillnaden i de flesta fall liten eller mycket liten.

Själva skillnaden som anges i medieubrikerna är bara på 4%, knappast en statistiskt signifikant skillnad.

Särskilt inte när de inte gör samma saker. Är det lika tungt att bädda sängen som att klippa gräsmattan?  Är det för övrigt en tillfällighet att nästan all rapportering av denna ”nyhet” har modererade kommentarer?

Det tycks även vara så att de flesta massmedierna vägrar möjlighet att göra blogglänkningar? Jag har hittills. bara hittat tre platser som visar blogglänkar på ämnet. SVT nyheter samt Dagbladet och ST.NU.

Uppdatering.

Även Skånskan och DN tillåter bloggkommentar. Det gör dock inte SvD. Detta blir mer och mer en lista över de få nyhetssajter som fortfarande har personal med demokratiska värderingar.

I övrigt får spridning bland de som bryr sig om ej vinklad rapportering av allt att döma ske genom ”word-of-mouth”

På bloggen Ett städat yttre bloggar Rutger Stjernström om ämnet.


Publicerat i Genus, Jämställdhet, Media

11 kommentarer »

 1. Right on! Skrev om samma på min blogg http://stadatyttre.blogspot.com/

  Kommentar av Rutger Stjernström — juni 19, 2011 @ 4:00 e m

 2. *suck* Ja, man kan bevisa lite vad som helst med statistik, som bekant. Det är väl lite samma sak som att man gärna för fram att kvinnorna gör det mesta av arbetet i hemmet, eftersom man inte räknar sådant som har med bilen och husreparationer att göra till den kategorin.

  Kommentar av gealach — juni 19, 2011 @ 4:38 e m

 3. DN 20 juni 2011, källa SCB
  Så hjälper de till:
  Syssla Flickor Pojkar

  Bäddar sin säng 82 77
  Diskar eller plockar
  i/ur diskmaskinen 81 71

  Städar sitt rum 78 64
  Tar hand om syskon 35 36
  Arbetar utomhus 23 40

  Både pojkar och flickor är omnämnda i artikeln. Jag kan inte hjälpa att jag reagerar på propagandan. Att pojkar skulle bli behandlade och betraktade som de svarta blev förr i USA, som du nämnde på Genusnytt!? Det låter makabert och otroligt överdrivet.
  Sedan att pojkar ju hjälper till mera utomhus, som jag sett skrivas kräver vissa förutsättningar. Typ att barnen bort i hus. Något som ju inte är fallet för alla idag. Annars kan pojkar självklart hjälpa till med annat!

  Jag har flera syskon söner. Min syster har en son och en dotter. Dottern som är storasyster förutsätts klara sig mycket mer själv och ta mer ansvar än sin lillebror. Sonen har blivit mycket mer daltad av mamman än dottern blev. Jag har själv observerat det hela. Viss betydelse har troligtvis även syskonrang mer än kön.

  Uppfostran är dock något som ligger på föräldrarna själva. Och det har ingen utomstående med att göra. Problemet är ju inte staten eller media. Utan ansvaret ligger ju på föräldrarna.

  Ingen myndighet kan bestämma hur föräldrar uppfostrar sina barn. Det skapas en höna av en fjäder! Jag fattar inte hur folk orkar bry sig. Det vore som att hänga upp sig på socialstyrelsens rekommendation förr i tiden. – Vi rekommenderar tre brödskivor om dagen för alla människor. Vem bryr sig, eller?

  Kommentar av Lotta — juni 20, 2011 @ 7:15 f m

 4. Jo… – Lotta – jag bryr mig men lite annorlunda.

  Kommentar av Josef Boberg — juni 20, 2011 @ 7:51 f m

 5. Lotta:

  ”Både pojkar och flickor är omnämnda i artikeln. Jag kan inte hjälpa att jag reagerar på propagandan. Att pojkar skulle bli behandlade och betraktade som de svarta blev förr i USA, som du nämnde på Genusnytt!? Det låter makabert och otroligt överdrivet.”

  För det första skrev jag främst om män, inte pojkar. Så länge pojkar är små får de ju t.o.m. vara med mammor på kvinnojourer.

  För det andra var frågan inte om pojkar var ”behandlade” eller ”betraktade” som svarta i USA, frågan var om de var BESKRIVNA som svarta var i USA. Huruvida man behandlar/betraktar män som svarta ännu är irrelevant eftersom det inte finns någon orsak att vänta på att detta BÖRJAR ske. Det är INNAN konsekvenserna av usla principer blir allvarliga som man skall avskaffa usla principer.

  Principen att beskriva svarta som primitiva, dåliga på att kommunicera, dåliga i skolan, farliga etc… är dock allt annat än överdriven. Samma språk som folk lär sig idag, samma språk finns det gott om historiska exempel på.

  ”Sedan att pojkar ju hjälper till mera utomhus, som jag sett skrivas kräver vissa förutsättningar. Typ att barnen bort i hus. Något som ju inte är fallet för alla idag. Annars kan pojkar självklart hjälpa till med annat!”

  Javisst. Precis som flickor! Så låt mig bara demonstrera tre invändningar från de slutsatser man försöker dra.

  1) Att hjälpa till med disken förutsätter att man har diskmaskin, att hjälpa till med städningen förutsätter man inte har hemhjälp osv.

  2) Sedan så har man mätt TID, dvs de som bäddar en säng snabbare straffas och förväntas slita mer för att ha ”hjälpt till” samma tid. Detta är alltså en uppenbart ideologiskt inriktad undersökning där man skall straffas för effektivitet.

  3) De har heller inte tagit hänsyn till KVALIFIKATIONER och då börjar det bli riktigt roligt för även om en person målar tavlor i en timme och en person bäddar säng i en timme kvarstår att den som målade tavlan har massor av timmar träning för att KUNNA utföra uppgiften – och dem trollas också bort – precis som det krävs väldigt lite träning för att diska medan det krävdes kanske 100 timmar framför datorn träning för att KUNNA utföra de datauppgifter jag hjälpt mina föräldrar med,

  Då jag är en av dessa produktiva söner som var bättre på att göra saker mina föräldrar var dåliga på än att alltid bädda sängen så tar jag även denna sorts skräpstudier personligt! .

  ”Jag har flera syskon söner. Min syster har en son och en dotter. Dottern som är storasyster förutsätts klara sig mycket mer själv och ta mer ansvar än sin lillebror. Sonen har blivit mycket mer daltad av mamman än dottern blev. Jag har själv observerat det hela. Viss betydelse har troligtvis även syskonrang mer än kön.
  Uppfostran är dock något som ligger på föräldrarna själva. Och det har ingen utomstående med att göra.”

  Det där är helt felaktigt! Föräldrarnas påstådda roll i uppfostran är idag mestadels överdrivet nonsens. Barns personlighet och karaktär bestäms (enligt beteendegenetik) till minst 90% av dels medfödda tendenser (DNA, dvs vem mamma väljer att skaffa barn med) och dels unika upplevelser (därav anledningen två syskon kan vara så olika)

  Kort sagt, det finns inga empiriska belägg för att föräldrar kan styra hur deras ungar blir (däremot FINNS empiriska belägg för att ungars biologi i hög grad påverkar hur föräldrar väljer att uppfostra sina barn)

  ”Problemet är ju inte staten eller media. Utan ansvaret ligger ju på föräldrarna.”

  Det där är felaktigt! Dels så har vi sociala myndigheter (när föräldrar är invandrare ställs detta på sin spets) som helst enkelt tar ifrån föräldrar auktoriteten de behöver ha (finns flera fall av polisanmälningar från ingripanden soc har gjort). Med makt följer ansvar så den makt myndigheter tar är också minskat ansvar för de personer de tog den från.

  Sedan har vi den där överdrivna tron på hur mycket föräldrar kan påverka sina barn som tillhör den moderna samhällsreligionen (rätt värdegrund/människosyn etc)

  ”Ingen myndighet kan bestämma hur föräldrar uppfostrar sina barn.”

  Jaså? Säg det till exempelvis de kinesiska föräldrar som försöker få ett uns av sina traditionella värderingar till sina barn. Och det är inte bara myndigheterna, privatpersoner (Mestadels vita mammor) tycker sig också ha rätt att styra och ställa över hur barnuppfostran skall se ut. I USA har denna krock på sistone blivit tydlig med Amy Chuas bok ”Battle hymn of the Tiger Mother” som beskriver traditionell kinesisk uppfostran som en motpol. Denna bok har fått många västföräldrar förfärade att man kan vara så elak mot barn.

  ”Det skapas en höna av en fjäder! Jag fattar inte hur folk orkar bry sig. Det vore som att hänga upp sig på socialstyrelsens rekommendation förr i tiden. – Vi rekommenderar tre brödskivor om dagen för alla människor. Vem bryr sig, eller?”

  I fallet sociala myndigheter och barnuppfostran är det inte bara en rekommendation. Jag har med egna ögon sett kopiorna av polisanmälningar som invandrade föräldrar gjort pga hur sociala myndigheter och liknande har lagt sig ut för hur de valde att uppfostra sina barn. Dessa människor är helt fulla av sig själva och övertygade de är finare människor än andra.

  Kommentar av Erik — juni 20, 2011 @ 2:54 e m

 6. Psst. Läs undersökningen själv. Jag gjorde precis det och det verkar som att flickor mycket riktigt hjälper till mer hemma. Så den helige Ström kanske kan ta miste han också ibland. Jag har ett förslag till ny bloggdrapa efter att du gjort det enda rätta och raderat den här, om du vill börja s a s tänka själv istället för att blint lita på pappa Ström. Skriv något om att själva undersökningen är vinklad. Det går säkert att få till det på något sätt.

  PS, ”Erik” om du funderar på att bemöta det här: jag har tyvärr inte möjlighet att bemöta inlägg längre än 3000 tecken.

  Kommentar av Toby Wong — juni 20, 2011 @ 3:43 e m

 7. Toby Wong du är en riktig sköning bered dig på att bli sågad med fotknölarna:)

  Kommentar av Möller — juni 20, 2011 @ 4:11 e m

 8. Lotta kommenterade vad jag skrev på Genusnytt tidigare (som svar till Susanne). Här är den texten:

  ”Att pojkar skulle bli behandlade och betraktade som de svarta blev förr i USA, som du nämnde på Genusnytt!? Det låter makabert och otroligt överdrivet.”

  ”att feminister sällan kommenterar här beror nog snarare på att detta inte direkt anses som ett värdigt diskussionsforum av de flesta.”

  Jag är rädd för att de isåfall behöver gå om grundkursen i ”demokratins förutsättningar” eller så kan de i ärlighetens namn helt enkelt komma ut ur garderoben som antidemokrater.

  ”Testa att googla Sex feministiska myter och kolla vilket otroligt genomslag Ström och hans åsikter fått(inte).”

  Givetvis inte, demokrati förutsätter frånvaro av censur och att man inte baserar representation på basis av popularitet.

  ”Att han inte bemödar sig med att bemöta saklig kritik, från t ex bloggen Sleepless, utan istället skriver en Newsmill-artikel där han gör sig till offer för de dumma feministerna bådar inte för en vettig debatt direkt.”

  Att han inte bemötta saklig kritik kan ha att göra med det faktum att det från de högprofilerade feministerna inte kom någon sådan. Att bloggen Sleepless är viktigare än Gudrun Schyman och div EU-parlamentariker är en nyhet för mig (och förmodligen för många andra)

  ”Tänk vilket liv det skulle bli på er om det var praxis bland feministiska bloggar att göra likadant?”

  Det finns nog inga antifeministiska partiledare eller EU-parlamentariker som de kan hänvisa sådana debatter till.

  ”Att denna icke-fråga(troligtvis en sommarvikarie på TT som blir stressad och skapar en sopig rubrik) blir ett bevis på att alla hatar män visar bara att ni inte är intresserade av att diskutera de viktiga mansfrågorna”

  Tror du det bara är TT som trollar bort mäns arbete? Jag har läst dokument som visar folk betydligt högre upp gör precis samma sak – avsiktligt. Och detta trollande mixtrande för att få män att verka våldsamma, lata och onda (som är ett beteende värdigt KKK) ÄR en av de absolut viktigaste manfrågorna.

  ”som att män oftare är deprimerade”

  Vilket inte har det minsta att göra med hur de beskrivs som lata, våldsamma, onda, dåliga och liknande? Get real! Vi har sett allt det här tidigare, i USA, då var det svarta som demoniserades.

  ”sackar efter i skolan”

  Som är statsmaktens sätt att diskriminera dem! Bra argument att det är deras fel de blir diskriminerade av skattebetalda människor. Också sant för svarta människor i USA för övrigt.

  ”har svårare att få vårdnad”

  Ett till exempel på diskriminering från personer med skattefinansierad lön: Du är ju riktigt duktig på att punktera dina egna argument.

  ”och aldrig får lära sig kommunicera”

  Precis som svarta ungdomar som rappar enligt KKK aldrig fick lära sig sjunga? Wow det går inte direkt bra för dig att presentera argument som inte är direkt överförbara till rasism.

  ”vilket leder till våld och frustration”

  Struntsnack! Den kausaliteten har du fantiserat fram. Däremot VET i att svarta behandlades så här ledde till våld. Det är bara det att din sort är hjärntvättade att tro det var relativ fattigdom som var orsaken – inte den kulturella demoniseringen som statsmakten utsatte dem för – som ofta fick vanliga människor att tycka det var fritt fram att smutskasta dem – detta skedde tills staten ändrade riktning.

  ”både mot andra män och mot kvinnor.”

  Just det, precis som i fallet med svarta. Deras våld drabbar både de vita som bär skulden, och de svarta som ofta är i deras närhet.

  ”Frågor som feminismen arbetar med, med andra ord.”

  Arbetar MED ja, till skillnad från oss jämställdister som arbetar MOT demoniseringen av män och de depressioner och det våld som blir det förutsägbara och historiskt återkommande resultatet av skattebetalda människor som beter sig så svinaktigt – för att de kan .

  ”Jämställdisterna är ju upptagna med att skapa hat och klyftor mellan könen.”

  Nej, däremot en ganska stor klyfta mellan den elit som vill styra och bestämma – och den befolkning de gör anspråk att tyrannisera.

  ”Fast det är klart, har man bestämt sig för att allt kan skyllas på feminismen så kan man ju med er retorik sedan ägna sig med rent samvete åt att gnälla över rubriksättningar.”

  Det är inte rubriken som är problemet. Det är hur studien görs och presenteras. De har gjort sådant här i åratal. FN-personal har sagt uttryckligen deras syfte är att ändra tron att folk gör mest arbete.

  ”Jag, som feminist, tycker också att detta var en dum rubrik(även om siffrorna faktiskt visar att tjejer gör, eller snarare uppger att de gör, mer)”

  Det är inte rubriken det handlar om.

  ”Skillnaden mellan ni som kommenterar här och resten av samhället är dock att man inte reagerar så här:”

  När svarta personer demoniserades betedde sig inte resten av samhället som dem heller. Hälften var inte måltavla och den andra hälften var rädd för att motstånd bara skulle resultera i ännu mer kulturell terror.

  ”Som sagt, undersökningen visar ju faktiskt att tjejer gör mer, förutom utomhus.”

  Vem inbillade dig man fick dra bort ”utomhus” Vilken regelbok inbillar dig det är tillåtet att dra bort arbete utfört på gräsmattan?

  Som Ström påpekar är det även en mängd andra tekniska saker pojkar ofta hjälper till med som man heller inte mätt upp. Exempelvis all datahjälp jag gett mina föräldrar räknas inte men när en flicka bäddar sängen räknas det?

  ”Hatpropaganda” och ”Feminismens ondska” blir därmed en aning märkliga termer att använda.”

  De blir bara märkliga tills man inser de mängder av likheter som finns. Det är svårt att hitta någon som helst skillnad mellan kulturell demonisering av svarta och kulturell demominsering av män

  (du vet lata, dåliga i skolan, kan inte kommunicera, fysiskt starka, farliga, kriminella… nåt som inte stämmer?) Enda skillnaden är att svarta även var fattiga medan man i fallet män har dragit till med nazisternas favoritpåhopp på judar.

  Visa gärna skillnaden mellan en stat som föraktar svartas sätt att kommunicera och en stat som föraktar mäns sätt att kommunicera

  Kommentar av Aktivarum — juni 21, 2011 @ 10:50 f m

 9. Erik:
  ”För det första skrev jag främst om män, inte pojkar. Så länge pojkar är små får de ju t.o.m. vara med mammor på kvinnojourer. ”

  Ok, om vi frångår offerpositionen, vad händer med pojkarna när de växer upp? Kastar mödrarna sönerna för vargarna då? 🙂

  ” Huruvida man behandlar/betraktar män som svarta ännu är irrelevant eftersom det inte finns någon orsak att vänta på att detta BÖRJAR ske”

  Klokt.

  ”Det är INNAN konsekvenserna av usla principer blir allvarliga som man skall avskaffa usla principer.”

  Jag förstår vad du vill komma fram till. Svarta hade det ändå något mer tufft i söderns USA i jämförelse, med vita medelålders män. Där de förstnämnda fick egna vattenkranar och utplacerade säten på bussar m.m. Vi ser ju inte på vita män på ett sådant diskriminerande sätt.
  Trots att det möjligtvis, på grund av konventionella normer kan ha getts kvinnor, företräde i vårdnadstvister med barn före män.

  ”1) Att hjälpa till med disken förutsätter att man har diskmaskin, att hjälpa till med städningen förutsätter man inte har hemhjälp osv.”

  Nu har jag inte tagit mig tid att läsa den här undersökningen. Men javisst som i seriös forskning så bör väl vissa förutsättningar framställas, så inget vinklas till förmån för någon speciell part/del. Annars tror jag det fungerar att diska förhand 😉

  ”2) Sedan så har man mätt TID, dvs de som bäddar en säng snabbare straffas och förväntas slita mer för att ha “hjälpt till” samma tid. Detta är alltså en uppenbart ideologiskt inriktad undersökning där man skall straffas för effektivitet.”

  Jag pratade med en kvinnlig bekant som hade reagerat på, att vissa män numera tvättade, enligt mönster som kvinnor ansåg vara bäst. Hon såg det som att män numera blivit ”fostrade/hunsade” av sina kvinnor. I relationer gör ju ofta män och kvinnor olika trots samma moment med disk och städning. Det den ena gör kan den andra uppfatta som slarvigt och vice versa. Sedan behöver det ju inte alls ha med könet att göra. En man kan ju vara mer pedant än en kvinna eller tvärtom.

  Jag med fler andra tjejer/kvinnor kan ofta tycka det är jobbigt
  att köra bil med vissa killar/män för de vill ofta manövrera bilen. Trots att de sitter på passagerarsätet. Det har kanske med könsroller att göra? Eller handlar det ändå inte om personlighet? Det kan ofta t ex fara ut med, – Stanna du körde precis över en tant! Det kan bli ganska tjatigt ibland. Faktiskt. Speciellt när man vill vara tidsmässigt effektiv. 😉

  Förstår inte riktigt ditt perspektiv och sammanhanget mellan tid, effektivitet och ideologi i undersökningen? Vilket kön skulle vara mest effektivt menar du?

  ”3) De har heller inte tagit hänsyn till KVALIFIKATIONER och då börjar det bli riktigt roligt för även om en person målar tavlor i en timme och en person bäddar säng i en timme kvarstår att den som målade tavlan har massor av timmar träning för att KUNNA utföra uppgiften – och dem trollas också bort – precis som det krävs väldigt lite träning för att diska medan det krävdes kanske 100 timmar framför datorn träning för att KUNNA utföra de datauppgifter jag hjälpt mina föräldrar med, ”

  Nu var ju inte datahjälp inkluderad i den här undersökningen. Annars kan man ju även se de enkla uppgifterna, som bäddning och diskning ur ett större perspektiv. Några som genererar kvalifikationer. Det hjälper pojkarna/flickorna till att både ta ett ansvar för sin egen trevnad och miljö. På det sättet att de får ett rent glas att dricka ur vid nästa tillfälle och mötas av en mysigare säng till kvällen och ett trevligare humör av föräldern. De mer smarta barnen kanske kan leja ut sysslorna till ett yngre syskon, mot en mindre slant eller ett löfte om lån av leksak.:)

  ”Då jag är en av dessa produktiva söner som var bättre på att göra saker mina föräldrar var dåliga på än att alltid bädda sängen så tar jag även denna sorts skräpstudier personligt!”

  Är övertygad om att du var en ypperlig son.

  ”Det där är helt felaktigt! Föräldrarnas påstådda roll i uppfostran är idag mestadels överdrivet nonsens. Barns personlighet och karaktär bestäms (enligt beteendegenetik) till minst 90% av dels medfödda tendenser (DNA, dvs vem mamma väljer att skaffa barn med) och dels unika upplevelser (därav anledningen två syskon kan vara så olika)”

  Jag skulle huvudsakligen vilja hålla med dig. Samtidigt finns/fanns det något, som kallas för ”låt-gå-uppfostran och där förekommer ingen uppfostran alls. Tror i samband med det sista ändå att barn behöver vissa ramar och regler oavsett tillkommande bättre eller sämre gener.

  ”Kort sagt, det finns inga empiriska belägg för att föräldrar kan styra hur deras ungar blir (däremot FINNS empiriska belägg för att ungars biologi i hög grad påverkar hur föräldrar väljer att uppfostra sina barn)”

  En förälder som ger viss respekt får nog barn att kämpa lite mer för sin uppmärksamhet av honom/henne. De lär sig nog t ex bättre bordskick än med en motsvarande förälder. Mer än från en förälder som istället låter sig styras av barnen själva. Därför kan du ju både ha rätt och fel, för vad är hönan eller ägget. Generna från en förälder eller dennes beteende mot barnet. Svaret kanske verkar självklart men är det verkligen det? Kan inte generna vara från en förfader utan att beteendet behöver gå i arv?

  ”Det där är felaktigt! Dels så har vi sociala myndigheter (när föräldrar är invandrare ställs detta på sin spets) som helst enkelt tar ifrån föräldrar auktoriteten de behöver ha (finns flera fall av polisanmälningar från ingripanden soc har gjort). Med makt följer ansvar så den makt myndigheter tar är också minskat ansvar för de personer de tog den från.”

  Jag menade att föräldrar har det huvudsakliga ansvaret normalt. Ditt exempel tenderar mer maktmissbruk. Människor utan möjlighet att försvara sig. Dels på grund av språkbarriärer, dels på grund av okända samhälles- och kulturskillnader. Vet dock inte vilka fall du syftar på. Handlar det om familjer, som har sina egna domstolar och firar hedersmord som påsk, så kanske man kan ge myndigheter viss auktoritet och handlingskraft.

  ”Jaså? Säg det till exempelvis de kinesiska föräldrar som försöker få ett uns av sina traditionella värderingar till sina barn. Och det är inte bara myndigheterna, privatpersoner (Mestadels vita mammor) tycker sig också ha rätt att styra och ställa över hur barnuppfostran skall se ut. I USA har denna krock på sistone blivit tydlig med Amy Chuas bok “Battle hymn of the Tiger Mother” som beskriver traditionell kinesisk uppfostran som en motpol. Denna bok har fått många västföräldrar förfärade att man kan vara så elak mot barn.”

  Läste om Mamman och boken ”Battle Hymn of the Tiger Mother”. Barnen gjorde visst revolt mot henne senare. Och hon lugnade tydligen ner sig själv med. Till syvende och sist handlar det ändå om individen själv. Visst kan myndigheter påverka uppfostran till viss del, som t ex med förbud mot barnaga (1979). Eller att pappor är mera med barnen i form av regleringar via föräldrabalken och arbetsgivarlagar. Huvudsakligen får nog annars föräldrar växa upp och ta hand om sina ungar. Det du nämner kring kinesiska föräldrar kanske kan förklaras av att de lever så långt från städerna. Mestadels i byar. Långt från den mer moderna civilisationen där deras barn förmodligen studerat och bor.

  ”I fallet sociala myndigheter och barnuppfostran är det inte bara en rekommendation. Jag har med egna ögon sett kopiorna av polisanmälningar som invandrade föräldrar gjort pga hur sociala myndigheter och liknande har lagt sig ut för hur de valde att uppfostra sina barn. Dessa människor är helt fulla av sig själva och övertygade de är finare människor än andra.”

  Jag tror jag har stött på liknande människor i andra sammanhang. Ofta har de en utbildning, vilken gett dem en stark övertygelse om att andra människor kan vara både dumma och svaga. Inte förstå sitt bästa. De måste därför ta ansvar över dem.

  Kommentar av Lotta — juni 21, 2011 @ 2:41 e m

 10. Lotta:

  ”Ok, om vi frångår offerpositionen, vad händer med pojkarna när de växer upp? Kastar mödrarna sönerna för vargarna då?”

  Ingen aning, allt jag kan säga om det är att om mamman behöver vara på jouren så får inte barn över en viss ålder följa med in dit. Fenomenet liknar det här när massor av folk skaffar kattungar men slänger ut dem när de växer upp och inte är lika gulliga längre (behöver inte vara katter, förekommer gällande flera djurarter)

  Småpojkar är gulliga (och liknar flickor i högre grad – mindre hot mot könsneutral ideologi), äldre pojkar däremot behandlas som ”fienden” av kvinnojourer.

  Det är likadant när man talar om krig ”kvinnor och barn” dödas för sig. Män för sig. När pojkar är barn är de gulliga, det hela påminner om när komikern Magnus Betner påpekade ”djurrättsaktivister” aldrig slåss för skalbaggar, bara för ”gulliga djur” Pojkar är kattungar, tills de blir gamla och får en skalbagges status hos FN:s mänskliga rättigheter.

  Klokt.

  Tackar, det tycker jag också. Jag har döpt detta till att lära sig av föregående misstag. Jag betraktar extrem politisk radikalism som en sjukdom. Om man börjar behandla febern innan den nått 41,5 grader så är överlevnadsförutsättningarna något bättre 🙂

  ”Jag förstår vad du vill komma fram till. Svarta hade det ändå något mer tufft i söderns USA i jämförelse, med vita medelålders män. Där de förstnämnda fick egna vattenkranar och utplacerade säten på bussar m.m. Vi ser ju inte på vita män på ett sådant diskriminerande sätt.”

  Frågan är inte om vi gör det nu, frågan är om vi skall bete oss på det sätt som i regel genererar det resultatet i framtiden(att döma av historiska data som visar resultatet av långvarig demonisering, avhumanisering och segregering). Jag föredrar att ta kål på denna speficika sjuka redan vid 38 grader, jag har inte för avsikt att vänta tills det är hög feber som är svårare att råda bot på.

  ”Trots att det möjligtvis, på grund av konventionella normer kan ha getts kvinnor, företräde i vårdnadstvister med barn före män.”

  Att mammor getts barnföreträde är helt uppenbart. Barnuppfostran är ingen teknisk skill så där är alla siffror som sticker iväg från mitten uppenbara indikationer på diskriminering. Vidare som sagt, mamma skaffar ny kille och pappa skaffar ny mamma. Men det är mammornas val av partner som genererar mest ”abuse” mot barnen.

  ”Nu har jag inte tagit mig tid att läsa den här undersökningen. Men javisst som i seriös forskning så bör väl vissa förutsättningar framställas, så inget vinklas till förmån för någon speciell part/del. Annars tror jag det fungerar att diska förhand”

  Diska förhand? Har man en bra diskmaskin finns ingen orsak att göra någon som helst handdisk. Då består diskjobb av att ställa in prylarna i maskinen. Inget mer.

  ”Jag pratade med en kvinnlig bekant som hade reagerat på, att vissa män numera tvättade, enligt mönster som kvinnor ansåg vara bäst. Hon såg det som att män numera blivit ”fostrade/hunsade” av sina kvinnor.”

  Precis den åsikten har jag också.

  ”I relationer gör ju ofta män och kvinnor olika trots samma moment med disk och städning. Det den ena gör kan den andra uppfatta som slarvigt och vice versa. Sedan behöver det ju inte alls ha med könet att göra. En man kan ju vara mer pedant än en kvinna eller tvärtom.”

  Ja men att döma av statistiken så är det kvinnor som är överlägset mest pedanta. De lägger mer tid på hemstädning redan när de är singlar och barnlösa och det blir värre när de flyttar ihop med en man. Vi ser helt enkelt att ”nesting” är en kvinnlig tendens. Den gängade kvinnan ser det som sin sak att hålla ordning på boet. Det är hennes standard som gäller – inte hans. Så är det hos mina föräldrar. Min mamma kan göra precis samma sak som pappa just gjort. Hon säger då ”skall man göra det så skall man göra det ordentligt, annars kan man lika bra strunta i det”

  ”Jag med fler andra tjejer/kvinnor kan ofta tycka det är jobbigt
  att köra bil med vissa killar/män för de vill ofta manövrera bilen. Trots att de sitter på passagerarsätet. Det har kanske med könsroller att göra? Eller handlar det ändå inte om personlighet?”

  Det är samma sak. Könsroller är i grunden bara en viss åsikt som sociologer har om hur personligheter fördelar sig mellan könen. Exempelvis så är fler män tänkande och fler kvinnor kännande enligt det sätt som jungiansk psykologi kategoriserar saken.

  ”Det kan ofta t ex fara ut med, – Stanna du körde precis över en tant! Det kan bli ganska tjatigt ibland. Faktiskt. Speciellt när man vill vara tidsmässigt effektiv. ”

  Du körde precis över en tant? Ja du har rätt, det tidsmässigt effektiva är såklart att trampa på gasen och sticka innan man isåfall tvingas svara på en massa långdragna frågor från bosse av familjen blå.

  ”Förstår inte riktigt ditt perspektiv och sammanhanget mellan tid, effektivitet och ideologi i undersökningen? Vilket kön skulle vara mest effektivt menar du?”

  Det beror på uppgiften. Pojkar är effektivare än flickor i vissa uppgifter och flickor är effektivare än pojkar i andra uppgifter. Sedan beror det också på värderingarna. Har man en hög standard blir den tidsmässiga effekten samma som om man är en sölig typ. Om man bara mäter tid märks inte om man var långsam eller om man har gjort ett mer noggrant jobb.

  ”Nu var ju inte datahjälp inkluderad i den här undersökningen.”

  Nej just det, för alla vet att pojkar dominerar den hemhjälpen mycket stort och därmed så vill varken FN, genussociologer eller andra som vill visa hur flickor är duktigare än pojkar ta med sådana siffror. Men hur ursäktar man då att man trollar bort pojkvänliga uppgifter och räknar med flickvänliga?

  Jag gör det inte alls. Jag betraktar detta som tecken på att de antingen är pojkhatare (se Christina Hoff Sommers – The War on Boys) eller så är de vetenskapligt inkompetenta.

  ”Annars kan man ju även se de enkla uppgifterna, som bäddning och diskning ur ett större perspektiv. Några som genererar kvalifikationer. Det hjälper pojkarna/flickorna till att både ta ett ansvar för sin egen trevnad och miljö.”

  Javisst, fast sanningen är ju att Bill Gates tar mer ansvar för miljön genom att använda sin dataförmögenhet till den än om han lade ungdomstiden inte på data utan på att personligen utföra städning i högre grad som hindrade honom från att skapa ”Minimjuk”

  Så i längden så kommer flickors hypergami att visa att de män som struntade i de små uppgifterna är mycket mer värda än flickorna själva – förutsatt männens val leder till framgång i de stora uppgifterna. När detta sker ser vi ofta ”Apex Fallacy”

  ”På det sättet att de får ett rent glas att dricka ur vid nästa tillfälle och mötas av en mysigare säng till kvällen och ett trevligare humör av föräldern. De mer smarta barnen kanske kan leja ut sysslorna till ett yngre syskon, mot en mindre slant eller ett löfte om lån av leksak.:)”

  De mer smarta barnen inser att det är smartare att spara småslantar tills de blir stora än det är att lägga småpengar på nöjen. Teorin kallas ”delay gratification”

  ”Är övertygad om att du var en ypperlig son.”

  Tackar, haha men det beror som sagt på var man sätter standarden.

  ”Jag skulle huvudsakligen vilja hålla med dig. Samtidigt finns/fanns det något, som kallas för ”låt-gå-uppfostran och där förekommer ingen uppfostran alls. Tror i samband med det sista ändå att barn behöver vissa ramar och regler oavsett tillkommande bättre eller sämre gener.”

  Jag har aldrig förespråkat låt-gå uppfostran. Vad jag pratat om är samma tendens som den som finns hos nygifta par där minst en av de nykära (oftast kvinnan tror jag) har blivit kär inte bara i sin partner utan även i potentialen – vad denne kan bli – om bara denne ändrar på några saker.

  Vad jag säger är alltså att man inte ändrar på sin partner (eller på sitt barn) jag har dock aldrig sagt att det inte spelar någon som helst roll hur man behandlar sin partner (eller sitt barn) Och då jag just skrivit ett monsterlångt inlägg med citat från Steven Pinker kan jag påpeka det är i just den boken man hittar den forskningen.

  ”En förälder som ger viss respekt får nog barn att kämpa lite mer för sin uppmärksamhet av honom/henne.”

  Nej, inte nödvändigtvis. Barns behov varierar redan vid födseln (väldigt tydligt i forskningen på 24 h gamla barn där flickor intresseras mer av ansikten och pojkar mer av rörliga mekaniska objekt (mobiler) det är Simon Baron Cohen (Ali G:s bror) som gjort forskningen. Sålunda ger samma respekt olika resultat på olika barn. En bra förälder känner igen detta och utgår från vad just dennes barn behöver. En sämre förälder frågar andra föräldrar hur de gör och uppfostrar sitt barn efter andra barns ideal.

  ”De lär sig nog t ex bättre bordskick än med en motsvarande förälder. Mer än från en förälder som istället låter sig styras av barnen själva.”

  Det jag (dvs Pinkers källa på beteendegenetik) menade med ”styras” var inte att barnet får bestämma över föräldern. Vad jag menade var evolutionens regel om anpassning. Vissa barn lär sig bättre bordskick på ett sätt, andra barn lär sig bättre på ett annat. Alla försök jag sett (kollo, konfermation etc) att behandla barn lika har resulterat i olika barn.

  ”Därför kan du ju både ha rätt och fel, för vad är hönan eller ägget. Generna från en förälder eller dennes beteende mot barnet. Svaret kanske verkar självklart men är det verkligen det? Kan inte generna vara från en förfader utan att beteendet behöver gå i arv?”

  Det där har man forskat på och ingenting har visat detta så tydligt som de studier man lyckats genomföra på enäggstvillingar. Det är inte beteenden som går i arv, det är hela preferenskoder som går i arv. Enäggstvillingar som bor på olika håll kan lättt få för sig att klä sig enligt precis samma stil.

  Jag har varit med om att folk frågat klasskamrater (som var enäggstvillingar, exakt lika) om de brukar ringa varandra på morgonen och bestämma vad de skall ha på sig bara för att j-as med oss. Ett av de mer ”spooky” experimenten är att två enäggstvillingar får varsitt rum sida vid sida med väggar som de ej kan se igenom. Sedan ombes de agera på olika fria instruktioner. Vad som då mycket oftare inträffar är att de gör häpnadsväckande lika val.

  ”Jag menade att föräldrar har det huvudsakliga ansvaret normalt. Ditt exempel tenderar mer maktmissbruk. Människor utan möjlighet att försvara sig. Dels på grund av språkbarriärer, dels på grund av okända samhälles- och kulturskillnader. Vet dock inte vilka fall du syftar på. Handlar det om familjer, som har sina egna domstolar och firar hedersmord som påsk, så kanske man kan ge myndigheter viss auktoritet och handlingskraft.”

  Du förväxlar här vad som är en fråga för polisen och vad som är en fråga för sociala myndigheter. Det handlar inte om föräldrar som begår brott det handlar om föräldrar som inte följer den socialistiska ideologin att föräldrar står i vägen för barnen. Socialismen har alltid betraktat familjen som ett problem då den vill folk skall arbeta för staten – inte nära och kära.

  ”Läste om Mamman och boken ”Battle Hymn of the Tiger Mother”. Barnen gjorde visst revolt mot henne senare. Och hon lugnade tydligen ner sig själv med.”

  Alla föräldrar lugnar ner sig när barnen blir äldre – om inte annat när ungarna blir myndiga och föräldrarna inte har laglig rätt att fortsätta som de gjort – men oftast tidigare. Vidare så gör alla barn mer eller mindre revolt mot sina föräldrar i den sk ”trotsåldern” så man kan inte beskylla den kinesiska uppfostran för att ha orsakat den heller.

  Det enda man kan säga är att kinesisk uppfostran inte har en chans mot den biologi som skapar trotsåldern. Vid en viss ålder så tappar föräldrarna betydelse för barnet.

  ”Till syvende och sist handlar det ändå om individen själv. Visst kan myndigheter påverka uppfostran till viss del, som t ex med förbud mot barnaga (1979). Eller att pappor är mera med barnen i form av regleringar via föräldrabalken och arbetsgivarlagar.”

  Att man påverkar uppfostran betyder inte man påverkar barnen. Barnen påverkas dock mer av det omkringgivande samhället än de påverkas av föräldrarna. Föräldrarna har inte en chans mot den skillnad som uppstår beroende på vilken sorts kompisar som barnen fastnar för att umgås med.

  ”Huvudsakligen får nog annars föräldrar växa upp och ta hand om sina ungar. Det du nämner kring kinesiska föräldrar kanske kan förklaras av att de lever så långt från städerna. Mestadels i byar. Långt från den mer moderna civilisationen där deras barn förmodligen studerat och bor.”

  Nja

  Faktum är att den kinesiska bybefolkningen trots Kinas ekonomiska uppgång är enormt fattig så barn som växer upp på landsbygden har föräldrar som har mycket mindre tid att hålla ordning på ungarna alls. En gigantisk flyttning har skett i Kina. När de ekonomiska reformerna infördes bodde 75% på landet och 25% i städerna. Idag bor 50% av Kina i städer och 50% på landsbygden. (Källa: Dokumentfilmen The Chinese Question)

  Och Amy Chua har väldigt lite med den kinesiska landsbygden att göra. Hon är en så kallad Asian-American och många kritiker ger faktiskt rasistisk kritik mot henne – I en mängd inlägg på amazon.com ifrågasätts om hon är tillräckligt ren i blodet för att betraktas som Kinesisk.

  Varför det? Jo för om hon är kinesisk går de emot den mångkulturella PK-ideologin genom att kritisera hennes uppfostran. Men om man med rasbiologisk argumentation förvandlar henne till en vit amerikan så blir det fritt fram att hoppa på henne precis som det är fritt fram att hoppa på Sarah Palin för att hon är konservativ.

  ”Jag tror jag har stött på liknande människor i andra sammanhang. Ofta har de en utbildning, vilken gett dem en stark övertygelse om att andra människor kan vara både dumma och svaga. Inte förstå sitt bästa. De måste därför ta ansvar över dem.”

  Javisst, i USA kallas de numera för ”Liberels” (E:et sätter jag där för att göra det lättare att skilja på dem och på den klassiska liberalismen som finns i Europa – som är något helt annat) För mer information om deras åsikter se denna film

  Kommentar av Aktivarum — juni 21, 2011 @ 5:30 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: