Aktivarum

FI – Feministiskt Idiotiv? | maj 3, 2011

På Dalastudent.se angriper  David Holman Feministiskt initiativs politik. De har svarat på kritiken och här kommenterar jag deras svar.

David Holmans artikel och responsen den fick från FI hittar ni här på Dalastudenternas tidning Kelen. Kelen kunde inte ta in Holmans respons så den hittar ni på här på hans blogg.

Hos Statistiska centralbyrån kan man läsa hur det står till med jämställdheten i landet. Där finns statistik som talar om att kvinnor tjänar 84 % av männens lön, och det är baserat utifrån heltidslön.

För tydlighetens skull använder jag här USA som exempel. De 400 rikaste personerna i USA, ofta kallade ”Forbes 400” förfogar tillsammans över mer tillgångar än den fattigaste halvan av landets hela befolkning – Över 150 miljoner människor! Skulle sålunda en enda av dessa Forbes-400 människor vara en svensk man så vore det omöjligt att uppnå ekonomisk ”jämställdhet” i Sverige annat än genom att kompensationsdiskriminera stora delar av den manliga befolkningen.

Det är ingen ny tanke som FI använt. Under 30-talet ”kompensationsdiskriminerades” judar enligt samma slutledning.

Några få judar på 30-talet var rika bankirer. Alltså skulle alla judar diskrimineras menade nationalsocialister. Några få män är idag wallenberg-rika alltså skall alla män diskrimineras menar dagens international(social)ister. Ställer man sålunda nationalister (här representerade av SD) mot internationalister (här representerade av FI) blir det helt uppenbart de bägge politiska grupperna tycker precis samma saker – bara om olika grupper människor.

(Nej jag kommer inte att följa Godwins hittepålag)

Två partier som slåss om rätten att använda våldsoffer som ursäkter för diskriminering av personer som inte begått brott.

I denna extrema del av den svenska offentliga debatten är vänster och höger rena pajastermerna. Hästskoteorin gäller! Extremvänster och extremhöger: Same shit – different name. De har ju precis samma åsikter om hur det goda samhället ser ut. Offentlig debatt på ämnet verkar vara när X-vänstern gnäller på X-högern med argumentet att vad högern gör är helt rätt men det är fel människor som högern utsätter för diskriminering och förtryck. Vänstern däremot ägnar sig åt god eller classy diskriminering.

Vi går vidare i beskrivningen som FI-medlemmarna gör av sin politik.

Där står också att kvinnor i större utsträckning arbetar deltid. Då kan skribenten själv räkna ut vad den egentliga genomsnittslönen för en kvinna blir jämfört med en mans lön.

Människor med den självständiga tankeförmågan i behåll kan å sin sida räkna ut vad genomsnittslönen betyder i sammanhanget. Inte ett dugg! Premissen som Fi använder tydliggörs enklast genom sin uppenbara historiska motsvarighet.

Några judar var extremt rika bankirer, gruppen judar var rikare i genomsnitt!

Är det rätt att förtrycka och diskriminera en grupp människor för att vissa av dem är rika? Fi ljuger ju inte – några få män (såväl i Sverige som i världen) är fruktansvärt rika, Wallenberg, Kamprad och allt vad de heter.

Vilket märks rejält i genomsnittet och innebär att kompensationsförtryck av alla andra män ger jämnare siffror.

Nationalsocialisterna ljög heller inte, några få judar var enormt rika och inflytelserika i Tyskland på deras tid. En av anledningarna nazisterna inte kom först med atombomben var att hälften av Tysklands expertis på atombomber var judiska fysiker.

Vad FI förespråkar kan jämföras med att kompensationsdiskriminera svarta basketspelare pga Magic Johnssons överlägsenhet i sporten. Fast det såklart. De som är rasister tycker man ju att det är en enorm skillnad.

Fakta är att kvinnor tjänar i genomsnitt 4 700 kronor mindre i månaden än män på en heltidstjänst.

Det där låter såklart oerhört häftigt att säga och kan säkert lura en och annan femåring men fakta är att det viktiga inte är vem som tjänar pengarna utan vem som kontrollerar hur de används och reklambranschen riktar sig mer till kvinnor än till män.

Reklambranschen betalas av konsumtionen, om produkterna inte köptes så skulle reklamen inte finnas.

Fakta är att butiker använder mer yta åt kvinnors specifika produkter, fler tidningar riktar sig till kvinnor, fler annonser riktar sig till kvinnor, osv. Hur kan detta komma sig när det är männen som har pengarna? Det är inte bara ett idiotiskt påstående, det är också en omöjlighet. För att kvinnor skall kunna konsumera måste kvinnor ha pengar. FI säger att kvinnor inte har pengar, Reklambranschen säger raka motsatsen.

Anledningen jag litar mer på reklambranschen är att reklamare måste ha rätt för att få mat på bordet.

Genusvetare däremot verkar kunna ha fel i precis allting och ändå få samma lön såväl som behålla jobbet. Genusvetenskap i Sverige verkar alltså mest funka som banker under den ekonomiska krisen i USA. De är ”too big to fail” så staten måste betala dem oavsett hur fel de har och de får aldrig sparken oavsett hur mycket de visar sig ha ljugit.

De som arbetar inom kvinnodominerade områden som vård och skola har lägre lön än de som jobbar i mansdominerade industrisektorer. Kvinnors lönearbete värderas helt enkelt lägre än mäns.

Vad det innebär i klarspråk är att skattefinansierade jobb betalar sämre än prestationsfinansierade jobb.

Till saken hör att det inte existerar någon fungerande ekonomisk modell där statliga löner kan bli högre än privata eftersom alla statliga löner försörjs av privata löner. Huruvida jobbet är mansdominerat eller kvinnodominerat är irrelevant. Prestationen bestämmer i längden hur mycket ett jobb är värt och det är prestationerna i privata sektorn som bestämmer hur mycket ett statligt jobb kan vara värt. Det är alltså inte bara Sverigedemokraterna som lider av dyskalkyl förmåga. FI gör dem sällskap.

Det handlar knappast om manligt/kvinnligt. Det handlar nog mer om att genusvetare tycker ”finare” jobb skall ha högre lön.

Sålunda är det i deras fantasivärld otänkbart att ”mansdominerade” industrier förtjänar högre lön än ”kvinnodominerad” vård och skola. Detta säger en hel del om vad högre genusutbildning är värd i allmänbildning – ingenting! De kan ingenting om någonting!

Att kvinnor tjänar mindre än männen gör i förlängningen att kvinnor får mindre i pension. Så ser verkligheten ut.

Även detta är en sanning med modifikation. Då män dör snabbare än kvinnor så blir det i praktiken rätt många män som inte får ut all pension de hade rätt att få. Den teoretiska summan FI använder är inte samma sak som den verkliga summan.

Vi vill inrätta en jämställdhetsfond som omfördelar pengar mellan arbetsgivare för att finansiera höjda löner i kvinnodominerade arbeten och sektorer.

Å ena sidan har vi redan idag politiska åtgärder där man försöker få in fler kvinnor på mansdominerade arbetsplatser…

Å andra sidan förespråkar FI att man saboterar dessa åtgärder med högre löner så att fler kvinnor går tillbaka till de kvinnodominerade jobben. Kan det bli pinsammare? (För övrigt är det en skatt FI vill införa, inte en fond)

Jodå visst kan det bli pinsammare.

Medlingsinstitutet som är statens part in i löneförhandlingarna går idag efter att industrin ska vara löneledande. Vi menar att uppdraget behöver ändras så att jämställda löner prioriteras före institutets andra uppdrag.

Eller för att tala klarspråk. Det är enligt FI statliga löner som skall vara löneledande – inte privata. Varifrån de statliga pengarna skall komma utan industrin som tjänar ihop dem (i konkurrens med andra länders industrier) har FI inte brytt sig om att besvara.

Fun fact: En tredjedel av alla samhällsvetare på genusvetarkurser har sina sympatier i blåbärspartiet FI.

Dvs samhällsvetare som inte kan vetenskap, inte begriper grundläggande skillnader i privat/statlig finansiering  Akademiker vars räkneförmåga ligger på samma nivå som Sverigedemokraternas. Det är ingen fara att svenska folket röstar på FI så den vägen får de ingen makt.

Men vad händer om dessa personer som varken kan räkna eller kan något om hur omvärlden fungerar får jobb på svenska myndigheter eller ansvar över barn i skolan?

PS: Jag kommer inte att nöja mig med att bara bemöta FI. Jag kommer även inom kort att bemöta kritiken som David Holman fått från Toofan Salehpour (finns i kommentarsfältet på dalastudent) Det kommer även mer kritik av FI. Stay tuned!


Publicerat i Genus, Jämställdhet

9 kommentarer »

 1. Grymt bra! Tack så mycket!

  Kommentar av David Holman — maj 3, 2011 @ 9:23 f m

 2. Tack! Det märks allt tydligare att FI är en lobbyorganisation, med skattepengar i sikte.

  Genuseriet är verkligen en väldigt bra anledning att minska den offentliga sektorn.

  Men hellre än att kalla FI för blåbärsparti, så skulle jag nog kalla ‘lede FI’ för lingonparti…

  Kommentar av Hjalmar — maj 3, 2011 @ 9:27 f m

 3. Oh damn, Erik going after Toofan. Intressant, ska informera honom om det 😀

  Kommentar av David Holman — maj 3, 2011 @ 1:36 e m

 4. […] kommentarer. De av er som vill läsa inlägget som handlar om Feministiskt Initiativs politik får klicka här istället. ”Du säger att bristen på diskussion om mansförtryck inom FI är under kritik. Ärligt […]

  Pingback av Intellektuell diskurs vs vetenskap – möt Toofan Salehpour « Aktivarum — maj 3, 2011 @ 4:24 e m

 5. Mycket välformulerat som vanligt. Bara så du vet så är det personer som du som gör världen bättre och mer dräglig.

  Tack för att du finns och orkar bry dig om allt vansinne.

  Kommentar av Clay — maj 3, 2011 @ 5:06 e m

 6. Riktigt jävla bra!

  Kommentar av Hamstrn — maj 5, 2011 @ 6:55 f m

 7. Tackar för de trevliga kommentarerna. Man gör sitt bästa.

  Kommentar av Erik — maj 5, 2011 @ 3:56 e m

 8. […] ”det kulturella manliga” Den feministiska teorin om könsmaktsordningen inte bara har samma synsätt på män som Sverigedemokraterna har på […]

  Pingback av Aschberg, Hanna Fridén och Pär Ström om Sex feministiska myter « Aktivarum — maj 16, 2011 @ 11:00 f m

 9. […] är knappast förvånande. Feministiskt Perspektiv har mycket gemensamt med Feministiskt Initiativ. Nämda Fi förespråkar ofta vänsterextrema åsikter där allt betraktas som ett […]

  Pingback av Aktivarum och andra jämställdister kartläggs av ”Feministiskt Perspektiv feat Researchgruppen” – De nämner dock inga kvinnor! « Aktivarum — januari 20, 2012 @ 1:09 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: