Aktivarum

Den politiska korrektheten fördummar och ineffektiviserar människor! | mars 20, 2011

Eftersom jag jobbar med en bok på detta ämne så kan ni se denna text som en introduktion till den framtida boken.

Detta ämne – som vi i brist på bättre uttryck kallar politisk korrekthet – har många människor redan nu en åsikt om. Trots detta så är politisk korrekthet (PK) inte något som diskuteras offentligt i den demokratiska debatten. Varför är det så?

Det första svaret jag kan se på den frågan är att alla människor inte är överens om vad politisk korrekthet betyder. Om vi inte först är överens om vad en bil är för någonting så blir det väldigt svårt att ha en diskussion om bilar.

En känd forskare på Bill Mahers show påpekade nyligen poängen med vetenskap är att den är sann oavsett om man håller med om den.

Vi kan alltså bråka om beskrivningen men vi kan inte bråka om vad som beskrivs. Observation är kärnan i all vetenskap. När jag sålunda skriver om politisk korrekthet så använder jag det begreppet på någonting som kan observeras och därmed diskuteras.

Det andra svaret jag kommer på är att många människor förväxlar orsak och verkan. Dvs helt enkelt använder politisk korrekthet inte för att beskriva politisk korrekthet utan för att beskriva vilka effekter som den har haft på ett visst ämne.

Detta innebär alltså att människor dels inte vet vad politisk korrekthet är och dels heller inte är på det klara med vad det inte är.

Låt mig därför en gång för alla besvara den frågan. Politisk Korrekthet handlar om yta. Det är image-management på samhällsnivå. När personer i ledande position ger människor i uppgift – inte att åstadkomma någonting – utan bara att presentera en slät fejkad yta.

Den politiska korrektheten uppkom främst i socialistiska diktaturer under 1900-talet där härskare inte längre var nöjda med att ha all makt utan de ville även människor under hot om våld skulle säga snälla saker om sina förtryckare.

Principen är likadan i dagens Sverige med skillnaden att numera är det främst jobbet som folk hotas att bli av med om de uttrycker fel åsikt.

Politisk Korrekthet fördummar: Politisk Korrekthet innebär att personen du får information från läser från ett manus och inte kan mer än du själv om vad denne pratar om. Följdfrågor kan överhuvudtaget inte besvaras. De vet inte varför de tycker så, bara att de skall göra det.

Politisk Korrekthet ineffektiviserar: Om ditt visitkort inte säger att ditt jobb är image-management. Den andelen procent som du sysslar med image-management. Det är andelen procent du kunde ha gjort vad ditt visitkort säger att du sysslar med.

I förordet till en av de böcker jag läser så skriver författaren hur han avråddes från att skriva boken.

Motiveringen: De trodde att det skulle skada hans karriär. Då han till skillnad från dem är en riktig vetenskapsman så skrev han såklart boken ändå, med svaret ”I hope they are wrong” i förordet. Han borde ha lagt till ”By the way, my job is science – not PR”

Det pratas väldigt mycket om förtryck och mångfald nuförtiden men har ni tänkt på att det mestadels handlar om mångfald i utseende? Det är sällan den där mångfalden handlar om att främja olika åsikter och därmed en hälsosam demokratisk debatt.


Publicerat i Demokrati

7 kommentarer »

 1. Vilken bok är det du läser nu? Känner igen citaten, misstänker att det är ”ett oskrivet blad” av Steven Pinker eller?

  Kommentar av David Holman — mars 20, 2011 @ 3:37 e m

 2. Märkligt att det ska vara så svårt att godta att det finns olika åsikter. Det är ju det som /representativ/ demokrati går ut på. Man talar om demokrati och mångfald men maktens och penningarnas lockrop är tydligen allt för starka.

  Kommentar av Max — mars 20, 2011 @ 3:52 e m

 3. David Holman: Jag är ett stort fan av Steven Pinkers ”ett oskrivet blad” men det finns lyckligtvis fler riktiga vetenskapsmän än honom i akademiska kretsar. Det var i detta fall förordet till Professor Roy Baumeisters ”Is there anything good about men?” jag menade. Baumeister har för övrigt relativt nyligen varit med på ”Penn & Teller Bullshit” då var det försöken att höja småbarns självkänsla som han sågade. För några år sedan i USA (främst kalifornien) påstod några personer att en mängd av problemen i själva verket handlade om dålig självkänsla. Efter åratals forskning kom sedan domen: De problem som man hänvisade till korrelerar inte alls med folks självkänsla. Tvärtom så har nu folk bra självkänsla angående dåliga situationer och är sämre rustade att lösa riktiga problem.

  Kommentar av Erik — mars 20, 2011 @ 4:18 e m

 4. Det är ju själve faen att det skall behöva ta sådan jävla tid att få till det fulländade StorebrorsSamhället (pengar är ju överhuvudtaget inget hinder) – så att Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – kan börja med att lita på staten ! – för under väntetiden har Wi ju ett rent helvete, bokstavligt talat, tyvärr tyvärr… 😥

  Kommentar av Josef Boberg — mars 21, 2011 @ 7:52 f m

 5. Låter som ett bra ämne för boken. Ett exempel på missat jobb för att man har skrivit artiklar i fel ämne:
  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article8437420.ab

  Kommentar av Maria — mars 21, 2011 @ 8:08 f m

 6. ”Den politiska korrektheten uppkom främst i socialistiska diktaturer under 1900-talet där härskare inte längre var nöjda med att ha all makt utan de ville även människor under hot om våld skulle säga snälla saker om sina förtryckare.”

  Guld

  ”Principen är likadan i dagens Sverige med skillnaden att numera är det främst jobbet som folk hotas att bli av med om de uttrycker fel åsikt.”

  Hot om våld och fängelse och förtal har också förekommit mot svenskar genom falskanklagelser med förföljelse och polisingripanden mot de som avvikit i åsikt och kunskap i t ex genusfrågor! Se upp! Resultat blir förstås bara just en oförmåga att jobba men hoten gäller mer än så. Vill du säga sanningen eller vara vetenskaplig i Sverige i t ex genusfrågor bör du vara det under pseudonym om du inte har en hög titel redan.

  Sanningen kommer sätta feministerna fria likt sanningen satte nazisterna fria, de vet det och de agerar därefter med näbbar och klor.

  Feministerna har sedan 100 år ett statsfinansierat monopol i könsindustrin och har utvecklats till korrumperade proto-nazistoider sedan årtionden. Män dör fem år i förtid och byar av män begår självmord varje år i Sverige som konsekvens av allmän repression. Detta vill de ska upptäckas likt nazisterna ville visa sina koncetrationsläger.

  Kommentar av Jack — mars 28, 2011 @ 11:50 e m

 7. […] det förra inlägget så definierade jag kort den politiska korrektheten och dess effekter. Här på ”redaktionen” har vi sedan dess haft flera diskussioner om just politisk […]

  Pingback av Från politisk korrekthet till demokratisk korrekthet « Aktivarum — mars 29, 2011 @ 2:33 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: