Aktivarum

Skillnaden mellan misstag och fel | mars 15, 2011

I Stjärnornas Krig från 1977 så argumenterar Obi Wan Kenobi (Sir Alec Guiness) och Han Solo (Harrison Ford) dårskap.

Solo: Damn fool, I knew that you were gonna say that.

Kenobi: Who’s the more foolish… the fool or the fool who follows him?

Poängen är att det är en sak att  göra ett misstag – det är mänskligt. Det är en annan och betydligt värre femma att upprepa eller förespråka någon annans misstag. Då är det felaktigheter.

Med den filosofiska positionen i minnet så är det förståeligt att fritidspersonal gjorde misstaget att tro det var en god ide att semle-diskriminera pojkar på internationella kvinnodagen.

De gjorde ett misstag, gör om – gör rätt!

De som däremot försöker argumentera för den positionen kan inte hänvisa till den ursäkten.

Sålunda så finns ingen ursäkt alls för dårskapen från människor som Erik Helmersson i DN-ledaren. Inte nog med att Helmerssons argumentation är usel. Det var inte ens ett argument från början.

Situationen påminner om ”Social Text Hoax” när Professor Alan Sokal hade skrivit en falsk text och berättat att texten var falsk. Vissa postmodernister försökte fortfarande argumentera för texten.

Alltså även efter att de visste det var fel så ville de inte överge den position deras misstag placerat dem i.

Samma sak med dårskapen från Gotlands Regionchef Åke Svensson. Även om han har vett att förstå fritids betedde sig idiotiskt så tycks han inte fatta vad som var det idiotiska med vad de gjorde.

”Jag tycker inte att den åldersgruppen lämpar sig alls för den typen av rättviseövningar, vilket man väl får kalla det här agerandet.”

Rättviseövning? Vilka vetenskapliga belägg existerar för att personer blir mer rättvisa av sånt här trams. Tvärtom, personer som själva blivit utsatta för övergrepp kan lika gärna utsätta andra för övergrepp.

Så nej Åke Svensson detta är – oavsett ålder –  raka motsatsen till en rättvi(s)eövning.

Du förstår Åke, rättviseövning konnoterar på svenska språket en övning där man lär sig vara mer rättvis. Att kalla en övning där man lär sig det rakt motsatta för en rättviseövning är en grov lögn.

Samma brist på förstånd uppvisar jämställdhetschefen Kicki Scheller.

”De menade säkert väl, men nej – man borde ha tänkt en vända till.”

Nej Kicki, de menade inte väl. Isåfall hade de erkänt misstaget, uppriktigt bett om ursäkt och gått vidare. Nu gjorde de inte det och därmed så funkar inte din ursäkt heller.

Tvärtom så står fritidspersonalen för sitt agerande och tycker att folk skall sluta klaga.

”Personalen på fritids vill inte prata om händelsen när GT hälsar på, men säger att man inte anser att man begått något fel.”

De menade alltså inte väl Kicki. Du har lika fel som de andra två. Att du sedan fattar att beteendet var dårskap ändrar inte varken du eller Åke Svensson tycks fatta vad som var det dåraktiga.

Hur vore det med en ”rättviseövning” där vi misshandlar kvinnor (vuxna alltså, det var ju barn som det inte lämpade sig för) för att de skall få förståelse för alla mördade och lemlästade män i krig?

Skulle ni förespråka det beteendet också eller är det kanske bara vissa grupper som ni tycker den filosofin funkar på?

Nej förresten ni behöver inte svara det är rätt uppenbart vilken åsikt ni förespråkar. Politisk korrekthet = Diskriminering av den starka parten.

Detta även när den starka parten är stark på basis av en egenskap som har ingenting med den diskriminerade individen.

Till föräldrarna: Byt fritids! Inga barn, inga pengar – Uppenbarligen det enda språk de här maktgalna människorna förstår

Till fritidspersonal, politiker och Erik Helmersson: Vill ni rättviseöva på barn? Använd då era egna barn till era sjuka experiment. Nej förresten, glöm det sista, det är ju inte barnens fel deras föräldrar har de här knäppa ideerna.

SvD, DN, GP, Dagbladet, HD,


Publicerat i Genus, Jämställdhet

10 kommentarer »

 1. Du är ju så jäkla bra Erik! Som vanligt med en vasst bitande kärleksfull tydlighet! Bra bra bra och sluta ALDRIG prioritera dina fantastiska analyser!

  Kommentar av Man — mars 15, 2011 @ 2:04 e m

 2. Vad skulle en mental dvärg inte kunna rationalisera, om mental dvärg i eget huvud kan rationalisera något så uppenbart omänskligt som kollektiv bestraffning av alla småbarn, som råkar vara födda med visst kön.

  Kommentar av Liberal — mars 15, 2011 @ 3:18 e m

 3. Man:

  Wow! Tack för den kommentaren, den var kul att läsa.

  Kommentar av Erik — mars 15, 2011 @ 5:24 e m

 4. En sak som jag tycker är märkligt varför vi har ett skuldsamhälle. Varför vissa grupper skall känna skuld för andra grupper. Vad tjänar det till? Det blir inte bättre.
  Visst ska man hjälpa grupper som är utsatta men inte genom att diskriminera en annan grupp. Kollektiv skuld funkar inte.

  Kommentar av Madelene — mars 15, 2011 @ 6:13 e m

 5. Madelene:

  Nja märkligt är det egentligen inte. Det finns en mängd mer eller mindre krångliga förklaringar på detta.

  Men för att använda ett enkelt språk som alla förstår (Hollywood-logik) så skall jag som referens använda filmen Mission Impossible 2 (MI:2) Det borde funka på både den manliga demografin (John Woo/Thandie Newton) och den kvinnliga delen (Tom Cruise)

  ”Well, Dmitri, every search for a hero…

  must begin with something that every hero requires…

  a villain.”

  Vill man sålunda bli hjälte måste man antingen hitta en skurk… eller skapa en skurk. Förr i tiden så var det enkelt… numera så är det svårare. Det i stort sett enda man med bibehållen heder kan hävda sig bekämpa idag är mannen.

  Kommentar av Erik — mars 15, 2011 @ 7:51 e m

 6. Var nånstans har du fått för dig att detta var nån form av experiment, bestraffning eller illustration av ojämnställdhet? Vad jag har läst så har jag fått uppfattningen av att killarna hade det som vanligt dvs ute och leka och ha roligt och sen äta det vanliga mellanmålet. Tjejerna fick, på annan plats, lite ”extra utöver det vanliga” ungefär som mor på morsdag eller sin hjärtansvän på alla hjärtansdag. Om det nu var planerat motsvarande på internationella mansdagen så kan man ju anta att så lär inte ske….

  Kommentar av Mange — mars 15, 2011 @ 8:52 e m

 7. Mange:

  Jämställdhet dikterar att alla är lika mycket värda alla dagar om året. Att åberopa speciell dag för att gynna en part är fortfarande diskriminering av den ogynnade parten.

  En fritidsledare kommenterar saken så här:

  ”Vi ville göra något speciellt för tjejerna just den här dagen, kvinnodagen, och eftersom det var semmeldag också så fick de semlor, det är inget konstigt med det.”

  Det var semmeldagen. Bara en del av barnen fick semlor i egenskap av kön. Det andra könet fick inget. Jämställt? Ska man göra så mot barn? Är det ett bra sätt att få jämställdhet?

  Kommentar av Hamstrn — mars 15, 2011 @ 9:10 e m

 8. Mange:

  ”Var nånstans har du fått för dig att detta var nån form av experiment, bestraffning eller illustration av ojämnställdhet?”

  Jag tror du har förväxlat realitet med syfte. Du förstår att göra så där var alla de där sakerna oavsett om de var TÄNKTA att vara det eller inte. Det är ett experiment för de vet inte vad effekterna blir, det var en bestraffning för om du var kille fick du ingen semla och det var en illustration av ojämställdhet eftersom jämställdhet enligt liberalfeminismen är att folk inte behandlas olika på basis av kön.

  Om de hade delat upp dem i invandrare och svenskar och gett svenskarna semlor hade du haft lika svårt att fatta då?

  ”Vad jag har läst så har jag fått uppfattningen av att killarna hade det som vanligt dvs ute och leka och ha roligt och sen äta det vanliga mellanmålet.”

  Nu råkar det vara så här att sist jag kollade så var könssegregerad undervisning inte en del av den svenska skolfilosofin. I Sverige så har man både flickor och pojkar i klasserna. Det är illa nog när klåpare inom SSU skall lära ut bluff och båg disciplinen ”feministiskt självförsvar” där man hos tjejer skapar och underblåser ilska mot killar.

  (Följande bild är tagen under SSU Kronobergs läger i feministiskt självförsvar)

  Självförsvarskurs SSU-style

  ”Tjejerna fick, på annan plats, lite ”extra utöver det vanliga” ungefär som mor på morsdag eller sin hjärtansvän på alla hjärtansdag.”

  Och hade en individ varit samma sak som ett kollektiv så hade den där skrattretande dåliga ursäkten inte varit fullt så skrattretande dålig. Mor är INDIVID, Flick/Pojkvän är INDIVID.

  ”Om det nu var planerat motsvarande på internationella mansdagen så kan man ju anta att så lär inte ske….”

  Vilket är helt rätt. Varken tjejer eller killar skall behandlas på det viset.

  Kommentar av Erik — mars 15, 2011 @ 9:43 e m

 9. […] Aktivarum skriver om skillnaden mellan misstag och fel: Poängen är att det är en sak att  göra ett misstag – det är mänskligt. Det är en annan […]

  Pingback av DN och sorkjakten « No size fits all — mars 16, 2011 @ 11:10 e m

 10. […] gjorde de och ni kan läsa mer om denna Social Text Hoax i inlägget jag skrev om skillnaden mellan misstag och fel. Men nog om detta och åter till poängen. Att läsare av Aktivarum nästan bara går in på de […]

  Pingback av Nya resurser på Aktivarum och Presentation av Den Sjunde feministiska Myten « Aktivarum — januari 2, 2012 @ 10:22 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: