Aktivarum

Här ljuger Aftonbladets reporter om morden i Ciudad Juarez | januari 24, 2011

Det fascinerande med den trovärdighet som massmedia åtnjuter är att de gör ingenting för att förtjäna den.

Här rapporterar Aftonbladet från världens farligaste stad Ciudad Juarez i Mexiko. Men Aftonbladet rapporterar inte för att staden är så farlig i allmänhet. Nej, Aftonbladet är utsända på projektet ”dödsorsak kvinna” för att ljuga ihop saker som säljer.

”Bakom står Karin Alfredsson, Linda Forsell och Kerstin Weigl med stöd av Sida och SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.”

Det är alltså de som motiverar Aftonbladets grova lögner och vinklade rapportering. Det absurda är att flera av dessa organisationer verkar med statligt bidrag. Skattepengar används alltså för att köpa publicering av rena lögner i Aftonbladet.

Vad består då budskapet av? Jo detta är staden där kvinnor mördas och våldtas. Här är staden där kvinnor har det särskilt hemskt alltså.

Bortsett från att det inte alls är sant. Simon på genusnytt har efter mycket sökande hittat Avhandlingen Juárez murders: Impunity regardless of gender. Denna har ett utgångsläge som bekräftar precis vad Pär Ström rapporterat på Genusnytt.

”…during the same time period, nearly 10 times that number of men were murdered. And the killings of these men were treated with the same impunity as the killings of women. These numbers are not mysterious. They are available from both official and media sources and I’ve posted a bare outline of them below. Basically, for all the years between 1993 and 2007, the total number of murders in Juárez hovered between 200 and 300. And during those years, the percentage of those victims who were women ranged from 8% to 16% and averaged 12% percent of the total over the course of those 14 years.”

Dödsorsak kvinna – My ass! Och inte nog med att Aftonbladet ljuger om att detta är en stad där det är kvinnor som är särskilt utsatta.

Kvinnor i Ciudad Juarez är inte ens statistiskt särskilt utsatta jämfört med USA:s ordinarie siffror.

”And that this gender ratio in murder statistics is not uncommon, not in Mexico, not elsewhere. In fact, the numbers of female victims as a percentage of the total victims in the Juárez data is low in comparison to data on U.S. murder victims.”

Vad detta innebär rent praktiskt är att man har jämfört mordstatistiken hos FBI Uniform Crime Reports under åren 2006-2008. Antal mordoffer är där totalt 14000 per år och ungefär 3000 av dessa är kvinnor. Därmed så ligger andelen mördade kvinnor i USA under åren 2006-2008 på strax över 21%.

Dvs inte nog med att kvinnor i Ciudad Juarez inte alls är särskilt utsatta jämfört med om de varit män.

Kvinnor är dessutom statistiskt mindre sannolika att dödas i världens farligaste stad än de är att dödas i USA i allmänhet under tidsperioden 2006-2008. Anledningen att kvinnorna uppmärksammas i Ciudad Juarez är inte att det är så farligt att vara kvinna där

Anledningen att mördade kvinnor uppmärksammas där är att det mördas så enormt många män där att till och med statistiskt färre kvnnor än USA i allmänhet ses som en katastrof och stor massmediehändelse.

”Beginning in 2008, when the number of homicides exploded, the number of women killed exploded also, but as a percentage of the total, it decreased to between 5 and 8 percent. From January 2008-May 10, 2010, the total number of female homicides (324) accounts for 6.1% of the total of 5,285 murders in that period.”

Hängde ni med? När kartellernas knarkrelaterade våldsvåg började så dödades alltså fler kvinnor i antal än tidigare (därav de rosa korsen) men kvinnors andel av totalt dödade minskade rejält då antalet dödade män ökande mycket mer än antalet dödade kvinnor.

Aftonbladets Kerstin Weigl:

”Samhället klarade inte omställningen. Könsrollerna ruckades inte. I ett sådant land, där männen känner sig hotade. Där nio av tio kvinnomord aldrig utreds.”

Vad Aftonbladets Kerstin Heigl inte säger något om är såklart utredningarna på de tiodubbelt fler mördade männen. Det mördades över dubbelt så många män i Juarez 2009 än det mördades kvinnor där hela perioden åren 1993-2009

Heigl säger heller inte ett ord om sanningen om situationen i staden. Nämligen att Sinaloa-Gulf- och Juarez-Tijuanakartellerna slåss om 100-miljarders knarkrutter efter att Mexikos regerings hårda hand mot knarkligorna skapat ett maktvacuum.

Betydligt mer sanningsenlig och neutral rapportering får vi från ABC News vars inslag finns på Youtube.

Där är det inte rosa kors och dödade kvinnor som är föremålet för rapporteringen. Det är den desperata situationen som resulterade i att 5000 man från mexikanska militären skickades dit. Senare ersattes militären i staden av Mexikos Federala polis.

Kanske mest talande för det hela är intervjun med Julio, en av kartellernas ex-mördare. Tillfrågad om hur många mord han begått i kartellernas tjänst svarar han 15 stycken. När de frågar varför han gjorde det svarar han att det var för sin familjs skull.


Publicerat i Genus, Jämställdhet, Media

19 kommentarer »

 1. Excellent och korrekt utblottning av Aftonbladets lögner!

  Kommentar av David Holman — januari 24, 2011 @ 7:59 f m

 2. Ja det är svårt att ens med god vilja kalla detta för något annat än just lögner. Tror Kerstin Weigl verkligen på det hon säger eller ljuger hon med berått mod?

  Kommentar av Matte Matik — januari 24, 2011 @ 8:14 f m

 3. Det är helt absurt att Aftonbladet skickar dit folk som ska anlägga ett ”genusperspektiv” på knark-kartellernas krig!

  Kommentar av Göran — januari 24, 2011 @ 9:02 f m

 4. Fortsätt så här. Det är precis vad som behövs, korrekta och faktabelagda inlägg. Perfekt.

  Kommentar av Daniel L — januari 24, 2011 @ 9:06 f m

 5. De feministiska lögnerna är nödvändiga för att könskommunisten ska få sin genuspeng vid varje månads slut.

  Kommentar av Liberal — januari 24, 2011 @ 12:11 e m

 6. Förstår de inte att även vi män (de flesta män i samhället) som verkar för kvinnor jämlike eller stödjer det, reagerar negativt på dessa felvinklingar av facta? Det är lättar att förstå de extrema ”feministiska” grupper som hatar män. Men bara för att skaffa bidrag till sin verksamhet genom att förvrida fakta är ju sjukt.

  Kommentar av Dan — januari 24, 2011 @ 2:59 e m

 7. Någon borde läsa ”Vargen kommer” för de där damerna. Vad tror de kommer hända den dagen någon lägger fram en riktigt seriös undersökning med riktiga kvinnoproblem? Ingen kommer att tro dem. Jaja det är bara hysteriska feministmaffian som är ute och ljuger igen.

  Eller så tror de på det själva.

  Kommentar av AV — januari 24, 2011 @ 3:41 e m

 8. […] Bloggen Aktivarum skriver utmärkt om detta, med en del kompletterande […]

  Pingback av Aftonbladet osynliggör 2700 mördade män « GenusNytt — januari 24, 2011 @ 9:34 e m

 9. Ja vad skall man säga? Problemet är ju att personerna som deltar i ”samhällsdebatten” redan har all makt de behöver och inte behöver bry sig om sanningen som de ändå aldrig var intresserade av från början.

  Antingen det är för att de är giriga och bara bryr sig om pengar eller att de är partihönor som ljuger på kommando så blir resultatet detsamma.

  Kommentar av Erik — januari 25, 2011 @ 9:00 f m

 10. Jag tror i första hand på det senare. De har lärt sig att se allt på detta sätt (kvinnor är alltid värst drabbade) och gör det ideligen. Konfirmationsbias in absurdum. Vända denna trend är inget man gör i en handvändning, men den här sortens analyser är ett bidrag.

  Kommentar av Jonas P — januari 25, 2011 @ 9:12 f m

 11. Det som är intressant i detta är väl typ sådana här nyheter:

  http://nyheter.se.msn.com/artikel.aspx?cp-documentid=155068785

  Beväpnade män stormade in på ett födelsedagskalas för en 15-åring och sköt ihjäl 13 personer, varav minst ett barn. Händelsen inträffade på lördagen i den våldshärjade gränsstaden Juarez i norra Mexiko.

  Förutom de dödade så skadades 15 av gästerna, en av dem en nioårig pojke.

  Så det känns mycket givande att man här lägger på ett könspersektiv.

  Kommentar av trollan — januari 29, 2011 @ 3:04 e m

 12. […] Då ville de skriva om de mördade kvinnorna i staden Cidudad Juarez. […]

  Pingback av Vilket ansvar har du själv? – För Catherine Kieu Beckers våld mot män? « Aktivarum — augusti 6, 2011 @ 5:33 e m

 13. Detta var det värsta och mest avancerade dravel jag läst på länge! Tur att denna sida är så okänd och margianliserad och dessa fruktansvärda åsikter likså.

  Kommentar av Ann — januari 4, 2012 @ 3:01 f m

 14. Ann:

  Vad menar du? Det är inga åsikter utan en avhandling skriven av Erin Frey, Yale University. Du är välkommen att själv undersöka siffrorna och berätta vad det är för fel du menar vi har gjort. Felet som Aftonbladet gjorde är att förväxla antal dödade med andel dödade.

  http://www.grass-roots-press.com/2010/05/12/3615/

  Här förklarar Professor Steven Pinker varför våldsamhet mäts i andelar, inte i absoluta antal. Även om det alltså blev många kvinnor dödade i antal så innebar det gigantiska antalet mördade män att kvinnors andel av morden var lägre.

  Det är alltså ingen åsikt.

  Nu om du inte har något bättre för dig än att ljuga och spela viktig så far och flyg! Din kommentar får stå kvar här för bloggen stödjer yttrandefrihet och vidare så vill jag folk skall veta hur din sort beter sig när ni konfronteras med information ni inte gillar.

  Mvh Erik.

  Kommentar av Aktivarum — januari 4, 2012 @ 7:43 f m

 15. @ Erik: Fantastiskt bra inlägg!
  Lugnt och sakligt.

  @ AV: Någon borde läsa ”Vargen kommer” för de där damerna. Vad tror de kommer hända den dagen någon lägger fram en riktigt seriös undersökning med riktiga kvinnoproblem? Ingen kommer att tro dem.

  Mm *Nickar beklämd*. Det finns verkliga problem i den kvinnliga könsrollen som tex. är orsaken till att vi ”leder mobbingligan”. Men bara att göra sådan forskning i dagens Sverige är mer eller mindre att skriva under sin egen karriärs-dödsdom. Vem kommer lyssna till det när sånt här bränt alla skepp?

  Kommentar av ninnitokan — januari 11, 2012 @ 11:04 e m

 16. […] Här ljuger Aftonbladets reporter om morden i Ciudad Juarez  (Aktivarum) […]

  Pingback av Tjejvåldet ökar « Ann-Mari's Blogg — januari 12, 2012 @ 9:10 f m

 17. Jag blir dock lite undrande…
  I det här fallet känns det verkligen som att kvinnorna är offer då alla mord verkar ske inom knarkkarteller. Här har ju kvinnor ingen lika aktiv del. Hur många av de mördade männen är ej relaterade till knarkhandel?

  Kommentar av Undrar — januari 12, 2012 @ 10:09 f m

 18. Ann:

  Både män och kvinnor är tungt inblandade i knarkhanteringen i Mexiko, det bör alla känna till. Man försörjer sig på detta sätt och uppgörelser sker där ingen skonas. Alltså dödas även kvinnor.

  Då jag först hörde om att i vissa städer i Mexiko dödas många kvinnor så tänkte jag direkt ”hur mänga män dödas”. Det är ju en naturlig fråga att ställa sig eller ska man bara anta att i Mexiko hatar män kvinnor?
  Pyttsan!

  Kommentar av Fredde — juli 10, 2012 @ 6:38 f m

 19. […] verksamhet har nämnts tidigare här på bloggen. För nära tre år sedan bloggade jag om Aftonbladets påstående att dödsorsak: kvinna kunde sägas om Ciudad Juarez – världens farligaste stad. Givetvis visade det sig vid en närmare analys att dödsorsak: […]

  Pingback av Gamersgate AB hotade pga #GamerHate – Kafkatrapping från Hanna Fridén | Aktivarum — oktober 24, 2014 @ 12:33 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: