Aktivarum

Gott nytt år! 2011 kommer vi att #prataomdet på riktigt | december 31, 2010

Jag kan redan nu förutsäga att 2011 sannolikt kommer att bli året då allting händer.

Assange blev droppen som fick bägaren att rinna över. Det är egentligen en rätt enkel beräkning. De tekniska framstegen har skapat förutsättningarna medan de ideologiska bakslagen har skapat anledningar. Förutsättningarna innebär att vem som helst numera har en internetansluten smartphone eller tablet.

Lögner och faktoider godtas inte lika lätt när vem som helst kan kontrollera källorna i realtid antingen på internet eller via en sökning av de e-böcker som numera får plats i hundratal på en mobiltelefon eller tablet. Källor kan beställas på nolltid via exempelvis Kindle.

Det var internet som gjorde ”rörelsen” möjlig. Nu har tekniken gjort internet portabelt, lätthanterligt och snabbt.

Detta innebär en dramatik ökning i effektiviteten gällande att samla in värdera, analysera och kategorisera data. Detta innebär vidare att massmedia bara blir en av alla lika tillgängliga källor istället för den enda tillgängliga versionen. Den nya tekniken innebär att alla som köpt en mobiltelefon eller tablet efter 2010 har all utrustning som krävs för verklighetsdokumentation.

Det är precis som Assange och Wikileaks påpekat så att systemet sedan många år tillbaka är så beroende av lögner att om de inte ohindrat får ljuga kan de inte fungera alls. De har aldrig väntat sig att leva i ett samhälls där sanningen kan dokumenteras, bevisas och skickas till youtube precis som skivbolagen aldrig väntade sig en värld där Napster fanns.

Napster var den första indikationen på vad internet innebär – Inte att några få saker ändras utan att förutsättningarna för allting ändras.

Nyligen så hamnade jag på en server där det fanns lite nedladdningsbara videofilmer från ManWomanMyth som handlade om genusfrågan. Enbart omfattningen av material säger en hel del om hur 2011 kommer att se ut. Det handlar om 44st filer som uppgår till 10 Gigabyte. För några år sedan hade det varit en stor mängd data. Idag så rymmer en vanlig USB-sticka (som kan köpas överallt, t o m på ICA) nästan hela mappen.

För första gången i historien är materialanskaffning inget problem. Allt kommer att handla om vad vi gör med materialet. Texterna och filmerna finns redan. Det viktiga är vem som läser och distribuerar dem samt vilka målsättningar som sätts upp med verksamheten. Nyligen så skrev och publicerade en journalist under pseudonymen Julia Cesar debattboken Världsmästarna.

Vad detta innebär är att ingen längre kan hävda att dessa saker är okända. Frågan är inte om man håller med eller inte – utan varför man gör det.

Av denna anledning så har jag legat i hårdträning gällande formell argumentation. Dvs det räcker inte med att veta hur man skall lägga fram argument. Det viktiga anser jag är kommer att veta varför argument läggs fram på det sättet och vilken konsekvensen blir av att inte göra det. Jag kan inte gå in på exakta detaljerna men räkna med att se nya retoriska ideer i praktiken under 2011.

Som avslutning vill jag säga tack till alla fellow-bloggare (Pär Ström, Tanja Bergkvist, Pelle Billing, Matte Matik, Oh The Irony!, Trollan You people rock!) särskilt tack till er alla som gett ekonomiskt stöd. Utan er är det böcker som inte hade införskaffats och förändringar till det bättre jag inte hade haft tid att genomföra. Tack till Samsung för nya mobilen och tack till Tre för prissänkning där mobilen blev kostnadsfri.

Gott Nytt år allihop! Nu blir det botten upp, fyrverkerier och frysa benen av sig i Svensk decemberkyla. Därmed signar jag off 2010.

Erik, Aktivarum


14 kommentarer »

 1. Intressant!

  Gott nytt år!

  Kommentar av Eric — december 31, 2010 @ 9:00 e m

 2. Gott Nytt 2011, Erik!
  Hoppas du får rätt i dina förutsägelser 🙂

  Kommentar av NisseNyfiken — januari 1, 2011 @ 1:28 f m

 3. Intressant! Jag blir rätt nyfiken på vad du har i åtanke, men det visar sig väl.

  Men den tror jag också att det inte räcker med argumentation. Vi måste göra som feministerna gjort i decennier; Få in ‘de våra’ på beslutande positioner i utbildningsväsende, politiska partier, myndigheter, offentliga institutioner och rättsväsende.
  De som sitter där på feministiskt mandat är inte mottagliga för logiska och faktabaserad argumentation. Och de är inte bortröstningsbara i allmänna val, så folkviljan har inte mycket att komma med där.

  Kommentar av Access — januari 1, 2011 @ 8:24 f m

 4. Har sagt det flera ggr det som behövs är lobbying och mål.

  Kommentar av Andreas Nurbo — januari 1, 2011 @ 12:02 e m

 5. Sverige är inte bättre än gamla tidens kommunistländer då det gäller risken med att föra fram oönskade sanningar. I vårt fall handlar det om feminism och ett rättsväsende i förfall!
  Det talas i korridorer, i tyshet om dessa brister men ingen vågar offra sin egen karriär för att dessa brister skall uppdagas och kunna åtgärdas.
  Som jag ser det är det endast media som skulle kunna få människor att våga börja tala om det här öppet.
  God fortsättning…

  Kommentar av JD — januari 1, 2011 @ 7:11 e m

 6. Tack, Erik. Jag hoppas du har rätt men jag är inte riktigt lika positiv som dig – även om jag hoppas du har rätt (och jag fel). Det verkar trots allt vara Idol-Ola som är intressant bland många människor. Däremot har det hänt väldigt mycket vad gäller möjligheten att få reda på saker på sistone – och 2010 var det år jag själv började intressera mig för min omvärld då jag själv såg att jag kunde få en, i mitt tycke, tillförlitligare och mer nyanserad bild av saker och ting via bloggvärlden jämfört med tidningar och nyheter – och även om folk i allmänhet bryr sig mer om Idol-Ola än att fundera över vad de får i sig via media har de som är intresserade fått alternativa vägar. Får vi behålla dessa kommer kritisk massa att uppnås någon gång. Om det blir 2011 eller senare vet jag inte, men det är en väldigt spännande tid vi lever i. Min gissning är att 2011 kommer att bli ett skakigt år med avseende på de större sammanhangen.

  Kommentar av Matte Matik — januari 1, 2011 @ 9:51 e m

 7. God fortsättning. Tack för ditt engagemang och mycket välskrivna bloginlägg.

  Bra val av mobil, Android är grymt.

  Kommentar av Anders — januari 2, 2011 @ 12:56 e m

 8. Gott Nytt År min vän! 🙂 Här kan du kommentera nya genusanalyser: http://traditionochfason.wordpress.com/2011/01/02/antifeminister-”faders-ratt”-aktivisterna-och-maskulinister/

  Kommentar av Tanja Bergkvist — januari 2, 2011 @ 8:35 e m

 9. GOD FORTSÄTTNING

  Apropå det nu så aktuella Julian Assange`s Wikileaks – så läste jag det följande 31/12-10 HÄR:

  ”En reflektion vid årets slut

  I det här skedet känns det inte alls långsökt att utpeka Wikileaks såsom en av elitens många plattformar för desinformation. Det är ett antal faktorer som sammantaget ger klara signaler om att så är fallet. Dessa är följande:

  – Wikileaks lägger allt fokus på en central person, Julian Assange, som i stort sett själv avgör vad, hur och när någonting skall publiceras. Huvudpersonen utmålas som en stilig hjälte i mänsklighetens tjänst. Hemlös, orakad och med tonat hår sägs han fly undan hotbrev och odefinierade ”hit squads” (journalister tycks dock inte ha några problem att kontakta honom).

  – Stora mediajättar har gemensamt publicerat material från Wikileaks. Media censurerar till vardags ALLT och ALLA verkliga nyheter som skulle kunna öppna allmänhetens ögon om saker och ting. Varför sker censuren inte i detta fallet? Organisationen Wikileaks får stort utrymme i media, olika reportage visas på bästa sändningstid. Varför får just den organisationen publicitet?

  – Amerikansk militär kommenterar Wikileaks avslöjanden och kräver att handlingarna lämnas tillbaka. Hur kommer det sig att militären plötsligt är intresserade av att kommentera militära och konfidentiella handlingar när det vanliga svaret från dessa myndigheter brukar vara: ”Vi kan varken bekräfta eller förneka påstådda uppgifter”.

  – En smutskastningsskandal rullas upp stort i media. Detta kastar ytterligare ljus över Wikileaks i allmänhet och Julian Assange i synnerhet. Julian Assange anklagas för våldtäkt av bl.a. en kvinna som sägs ha en koppling till CIA. Är orsaken till att han känner en kvinna inom CIA helt enkelt den att han själv står i förbindelse med organisationen?


  SLUTSATS

  Hemska uppgifter om tortyr och övervåld i Irakkriget avslöjas men endast för att dölja ett mycket större brott. En stor lögn avslöjas för att dölja en ännu större lögn. Klassiskt desinformation i praktisk handling. Allt fokus kastas på kriget i Irak och dess vidrigheter. En gigantisk såpopera rullas igång kring Wikileaks. MEN, inga uppgifter (av substans) publiceras i Wikileaks som visar på den verkliga ORSAKEN till ”kriget mot terrorn”; den av makteliten arrangerade sprängningen av World Trade Center och den påhittade historien om muslimska fundamentalister och den likaså påhittade terrororganisationen Al Qaida. Människor VILL tro att Wikileaks är en organisation som kämpar för sanningen, organisationen kan en gång ha haft uppriktiga och ärliga avsikter. Idag är de endast ett redskap som spelar helt i maktelitens händer.

  RING, VARNINGSKLOCKA, RING !
  Joakim | 2010-12-30 ”
  – slut citat härifrån.

  Så vem faen VET vad som är ”fågel eller fisk” i dags dato ❓

  Kommentar av Josef Boberg — januari 3, 2011 @ 8:36 f m

 10. God fortsättning! Tack för den mest upplysande(som i renässansens bemärkelse) bloggen jag hittills läst!

  Kommentar av Hamstrn — januari 3, 2011 @ 11:15 f m

 11. Josef: Ja det var ju en jäkla massa skitsnack från en foliehatt på den extrema kanten.

  Kommentar av Andreas Nurbo — januari 4, 2011 @ 9:20 f m

 12. ”Det Wi säger om någon eller några andra – det säger Wi ju ALLTID mer eller mindre om oss själva också – och ej alls så sällan minst lika mycket !”

  Kommentar av Josef Boberg — januari 4, 2011 @ 1:55 e m

 13. […] kan redan nu konstatera utifrån mitt extraknäck som profet att det finns en god chans jag får rätt. Saker händer nu såväl ute i världen som i […]

  Pingback av Nu händer det snabbt saker i Manssverige (och i Kvinnosverige) « Aktivarum — januari 11, 2011 @ 7:16 f m

 14. Larry King once wisely commented, ”I remind myself every morning: Nothing I say this day will teach me anything. So if I’m going to learn, I must do it by listening.” That’s precisely how I feel. I am grateful to have learned something new today. – Tenis

  Kommentar av Tenis — januari 30, 2011 @ 12:35 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: