Aktivarum

En kaffekopp i könsdebatten | oktober 8, 2010

När jag skulle se om Newsmill hade länkat något av mina inlägg så hittade jag en ny blogg som diskuterar ämnet.

Det är kaffekopp och cigarettrök som försöker nyansera ämnet. Visserligen kallar sig skribenten för feminist men samtidigt så kan vi utifrån förra inlägget konstatera att det finns åtminstone tre olika feministiska traditioner eftersom det finns tre politiska rörelser.

Sålunda inser inte Wikimedia Commons - Julius Schorzmankafferök att denne egentligen är på en annan sida än de som kallar sig feminister i SVT-studion för kafferök har tyvärr accepterat deras problembeskrivning. Feminismen behöver en ”antifeminism”. Olika feminismer blir för krångligt för dem.

För där är ju poängen som kaffekopp är och snuddar på. Pär Ström är feminist, bara inte samma sorts feminist som de andra feministerna.

”jämställdhetsarbetet har stagnerat, vilket inte minst märks på den andel röster F! fick i detta val. Paradoxalt nog jag tror mig finna lösningen till detta problem i den antifeministiska rörelsen som florerar på nätet.”

Det är ingen paradox alls. Egentligen är ju alla feminister, bara inte samma sort som den radikala genusfeminism som på sistone, genom att spela på offerkoftan, fått maktens och journalisternas gunstoch därmed också tolkningsrätten.

Just här gör kaffekopp ett bra jobb med att förstå och förklara att offerrollen handlar om makten att bestämma vem man skall lyssna på.

I en DN-artikel om tidskriften Arena skriver Kajsa Ekis Ekman om denna positionering. Det har blivit inne att vara ute, ju mer auktoritet de vill ha ju mer tystade försöker de framstå. Debattörerna vill inte diskutera ämnet utan stå utanför debatt och kommentera.

”En negativistisk position, skulle danskarna Frederik Stjernfeldt och Søren Ulrik Thomsen säga: utanför, därför inuti.”

Kajsa Ekis Ekman konstaterar att vad som hänt efter revolterna på sextiotalet är att eliten återtagit tolkningsföreträdet. Endast den marginaliserade får numera yttra sig, att vara marginaliserad är i sin tur en konst endast eliten förstår sig på.

Hon konstaterar att den intellektuella eliten har två huvudsakliga verktyg. Sexuell marginalisering och moralisk marginalisering.

”I Arena rör man sig i en abstrakt värld full av minerade positioner, där den som inte är väl bevandrad alltid riskerar att gå på en mina.” Som vi skrivit om tidigare här på Aktivarum. Eliten gör uppror och kräver tolkningsföreträde (se C.Lasch)

Här gör kaffekopp samma poäng: ”Att det som feminist ibland svider att läsa i bloggen beror på att det många gånger blir som att svälja en rejäl dos av sin egen beska medicin. Detta evinnerliga kollektiva skuldbeläggande”

Ja just det, när man väl har legitimerat kollektivt skuldbeläggande blir det om man förespråkar alla människors lika värde fritt fram för andra.

Schyman och Åkesson slåss på SVT om att företräda offer och få bestämma vilken grupp som skall skuldbeläggas för sexbrott. Det är tragikomiskt löjligt att se på. Och nu gnäller eliten över att den överlägset mest marginaliserade gruppen (SD) också vann.

Få se nu, Åkessons SD fick sina valstugor vandaliserade och medarbetare misshandlade. Schymans Fi fick 100.000 kronor gratis att bränna upp. Vem trodde de intellektuella skulle framstå som mest marginaliserade?

Sverigedemokraterna kan beskrivas på många sätt men knappast som den ej marginaliserade gruppen i något sammanhang.

Det är alltså inte bara feministerna som får sin egen beska medicin. Det är alla makthavare som byggt sin legitimitet på att vara tystade och marginaliserade som får bita sura äpplet när fel grupp är de som bevisligen är marginaliserade och tystade.

”Om diskussionen redan från början hade haft en annan utgångspunkt och fler som Pär Ström hade suttit i panelen tror jag dock att utfallet varit annorlunda och fler vittnesmål om pojkars utsatthet hade gjort sig hörda.”

Nämen titta där, en feminist med sunda förnuftet i behåll. Välkommen in i debatten kaffekopp.

Den enkla sanningen om demokratin är såklart att lösningarna blir bäst när de är resultatet av att flera olika sidor lagt fram olika förslag. Ingenting leder till så urbota korkade lösningar som när alla skall ha samma värdegrund från början.

Men räkna inte med medhåll från eliten. De anser rätt värdegrund är ett krav för att ens få delta i debatten. Sålunda är det ingen överraskning att Newsmill länkar de mest extrema radikalfeministiska bloggarna men vägrar våra inlägg.

Hej, Newsmill! Tänker ni censurera bort det här inlägget i debatten också från länklistan? Det är liksom ni som är den förtryckande eliten.

Det är inte mansrollen eller strukturer som är orsaken våra inlägg (första och andra försöket) inte dök upp i Newsmills länklista. Det beror på att någon på Newsmill inte gillar att debatten representeras av bägge sidorna.

Samtidigt tar de in skribenter som uppenbarligen inte förstått Ekmans budskap att de tystade är de marginaliserade. Emerentia Leifsdotter Lund beskriver hur flickornas jobb blev att tysta pojkarna. Hon ser inte ens ironin i detta.

Kopiering är en form av smicker sägs det. Sålunda: Hej, jag behöver jobb. Om du kan ge mig ett jobb som skribent kan du kontakta mig på aktivarum@gmail.com

Bloggen har flera gånger varit en av de mest besökta på wordpress. Här är en bild från topplistan efter en av mina texter om Assangefallet.


14 kommentarer »

 1. Det är verkligen dåligt om Newsmill vägrar att länka dina och andras inlägg som kunde balansera debatten. Vet faktiskt inte om det är avsiktligt eller pga personalbrist.

  Kommentar av Maria — oktober 8, 2010 @ 3:51 e m

 2. Jag vet inte vad det beror på men jag vet att just denna form av beteende marginaliserar grupper som SD vilket i sin tur enligt samma logik skall ge dem offerroll och tolkningsföreträde.

  Att de länkade Noboytoy säger emot att det handlar om personalbrist.

  Kommentar av Erik — oktober 8, 2010 @ 4:03 e m

 3. Från Kaffekopps kommentarfält, skrivet av kaffekopp själv:

  ”Oh my, jag är ju etnolog så jag besitter noll om intet kunskap kring statiska undersökningar, bara kvalitativa undersökningar som utförts av kvinnliga forskare som har forskat om flickors situation utifrån feministiska begrepp.”

  Nån som kan se en koppling mellan metod och resultat?

  Kommentar av Erik — oktober 8, 2010 @ 4:10 e m

 4. Eller att de vill ha inlägg som Noboytoys, dvs fjortistugg och inte verkligt analytiska inlägg som skulle nyansera debatten och ge mervärde åt sajten.

  Jag har faktiskt undrat hur de hinner med att kolla allt på Newsmill, verkar finnas jobb för fler än tre där.

  Kommentar av Maria — oktober 8, 2010 @ 4:12 e m

 5. Hej!
  Jag skulle nog inte sätta alla mina förhoppningar att få skrivgig på det sättet, hehe!

  Intressant artikel, speciellt det här om ”the power of the week”. Är kanske något jag ska återkomma till vid ett tillfälle.

  / Kaffekopp

  Kommentar av kaffekopp — oktober 8, 2010 @ 4:46 e m

 6. Hej Kaffekopp!

  Ingen fara. Poängen med vetenskap är att man får veta saker genom att pröva saker, inte försöka ”fundera fram resultatet på förhand” enligt teori om hur det borde vara.

  Det har f.ö. smugit in sig ett fel i ditt svar. Även om jag personligen inte brukar vara noga med stavning så blir det viktigare när felet ger en helt ny innebörd.

  Power of the week – Veckans makt
  Power of the weak – De svagas makt

  Kommentar av Erik — oktober 8, 2010 @ 4:52 e m

 7. Erik -pressekreterare -Almquist? Very happy to meet you. Do you want a cup of my coffee?
  Vart har du gjort av pelle?

  Har han höppa i älva? Han tyckte jag skulle svara per RSS. Vad är det?

  Kommentar av katten — oktober 8, 2010 @ 10:56 e m

 8. katten:

  ”Erik -pressekreterare -Almquist? Very happy to meet you. Do you want a cup of my coffee?
  Vart har du gjort av pelle?”

  Hahahaha vad rolig du var nu. Jag och en Sverigedemokrat delar namn, hahahaha! Han heter Erik, vi måste ju vara samma person, så rolig du var nu trodde du allt.

  Vilken Pelle pratar du om? Det finns några som heter så också i Sverige ifall du missat det. Men om du menar Billing så gör han väl det vanliga.

  ”Har han höppa i älva? Han tyckte jag skulle svara per RSS. Vad är det?”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/RSS

  Kommentar av Erik — oktober 8, 2010 @ 11:13 e m

 9. Driver du med oss? Censurerar Newsmill denna blogg systematiskt?

  Kommentar av Liberal — oktober 8, 2010 @ 11:35 e m

 10. Liberal:

  Du kan fråga Newsmill. Jag har skickat förfrågan tre gånger nu om samma ämne. De modererar (enligt dem själva för att undvika spam) Det finns fortfarande ingen länk där.

  Kommentar av Erik — oktober 9, 2010 @ 12:11 f m

 11. Vad i helvetet är det för hjärnslöa bananrepublikslakejer som driver Newsmill egentligen???

  Saklig, faktabaserad analys censureras, men Schymans avdankade kommunistlögner; feministiska floskelskrifter sprider de välvilligt.

  Kommentar av Liberal — oktober 9, 2010 @ 8:57 f m

 12. Fan vad klantigt! Jag gjorde exakt samma miss när jag läste en kurs i atronomi och de skulle gå igenom WIMP ”weakly interacting massive particle” och jag ba’ ”jaha, så de visar sig en gång i veckan?”

  Kommentar av kaffekopp — oktober 10, 2010 @ 9:23 f m

 13. […] som läste inlägget där vi tog upp Kajsa Ekis Ekmans artikel vet att detta handlar om taktik, att positionera sig som den […]

  Pingback av Wennstams avslutande argumentation « Aktivarum — oktober 10, 2010 @ 5:26 e m

 14. kaffekopp: Ja det där låter ju som din ”achilles heal” 😉

  Kommentar av Erik — oktober 10, 2010 @ 5:58 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: