Aktivarum

Debatten mellan Schyman och Åkesson en pinsam historia | augusti 25, 2010

Via mail fick jag tips om att kommentera den TV-sända debatten i Agenda mellan Gudrun Schyman (Fi) och Jimmie Åkesson (Sd)

Redan förutsättningarna för debatten ifråga är anmärkningsvärda. Fi har knappt några röster men behandlas som ett riktigt parti. Troligen eftersom deras språkrör kommer från etablissemanget. Sd ligger på gränsen till Riksdagen men behandlas som om de hade Fi:s mandat hos befolkningen.

För allt i världen så kunde det vara en debatt mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vi ser. Frågan är om någon skulle bry sig om denna debatt om det inte var Gudrun Schyman som förde fanan åt Fi. Hon har kvar mediagenomslaget från tiden som politiker i ett ”riktigt parti”

Men som eminenta Knappnytt påpekar är Feministiskt Initiativ i själva verket ett av småpartierna

Poängen med debatten tycks vara att de bägge skall debattera våldtäkter. Detta utan att någon av dem refererar till de som faktiskt bekämpar våldtäkter – polisen.

En kort kommentar om alla så kallade ”retoriska analyser” i massmedia angående denna debatt. Vem de olika personerna tycker vann är helt oviktigt. En retorisk analys innebär att man bedömer vilka verktyg de använde för att få igenom sitt budskap, exempelvis metaforer.

Vad mig anbelangar så vann ingen av dem. Bägge befann sig på ett ämne där de verkade helt okunniga om grundläggande förutsättningar. Schyman säger att Sd inte vill stoppa våldtäkterna. På sitt sätt sant, men det vill inte hon heller. Både Schyman och Åkesson använder våldtäkter som ursäkt för ideologi.

Inte nog med det, Schyman och Åkesson skyller dessutom på samma skurk: Kulturen. Invandrarkultur är för Åkesson vad Manskultur är för Schyman.

Därmed blir hela debatten skrattretande.

Nej Schyman, män har ingen våldtäktsnorm!

Nej Åkesson, invandrare har heller ingen våldtäktsnorm!

Den liberala demokratins kritik av strukturer och grupperingar gäller i lika hög grad både Schymans Fi och Åkessons Sd. Den lyder: Kollektiv kritik är stor idioti eftersom den undergrupp man är ute efter är den som är minst sannolik att ta åt sig av kritik riktad mot hela gruppen!

Hängde ni med? Jag skall ge ett exempel: Låt säga att ni ser väpnat rån som ett stort problem. Om ni sedan kritiserar gruppen kriminella så är det de svaga ficktjuvarna som tar åt sig av er kritik medan de väpnade rånare som var det egentliga problemet är den grupp mest sannolik att ignorera den.

Schyman kritiserar män, inte våldtäktsmän, Åkesson kritiserar invandrare, inte invandrade våldtäktsmän. Bägge gör samma fel, gång på gång!

Sedan slänger de halvfalska påståenden omkring sig. Schyman säger att lagstiftningen ändrats, men hon säger sedan detta ledde till fler anmälningar. Vad hon inte säger är att man bara överförde andra sexualbrott (vars antal då minskade) till våldtäktsrubricering.

Åkesson hävdar vi har för många våldtäkter i Sverige, sedan hänvisar han till antal anmälningar som görs. En anmälan och en våldtäkt är inte samma sak Åkesson! Schyman hävdar att 95% av alla invandrare är laglydiga. Vad hon inte påpekar är att 95% av alla svenska män är lika laglydiga. Samma fel!

Att sedan lyssna på Schymans fantasier om varför män och kvinnor har olika könsroller är pinsamt värre.

Genuskunskap eller kvinnohistoria som det ursprungligen hette, är för den högre utbildningen vad Se & Hör är för nyhetsjournalistiken. Man vet två saker med säkerhet om dessa bägge. De läses nästan bara av kvinnor och deras syfte är emotionell tillfredställelse, inte objektiva fakta.

Den som vill besvara Schymans trams rekommenderas Evolutionspsykologi och Robert L. Trivers ”parental investment theory” Låt mig ta ett exempel på vad som händer när denna appliceras på riktiga fenomen i den faktiska verkligheten. Ämnet för dagen är dataspel så nu blir PP glada.

Könsfördelningen är också relativ jämn. I Sverige svarar 84 procent av männen att de spelar och 78 procent av kvinnorna. Sett till speltyp så föredrar kvinnor pussel (45%) och sociala spel (39%), medan män svarar att de spelar action (71%), racing (41%) och sport (38%).

Hängde ni med? Bra. Då läser vi lite Evolutionspsykologi modell Robert L Trivers och bedömer om vi kan se någon förklaring på detta. Alltså en förklaring som inte baserar sig på att ungarna skall göra diktatorers våta drömmar om politisk styrning från dagisåldern till sanning.

Many factors, varying from one species to another, help to determine which sex will make the greater parental investment. But since in many cases this will be the female (producing only one egg at a time, going through pregnancy, nursing her young, etc.), some very large differences can be observed in the behavioural strategies that males and females typically employ to choose their partners.

In 1972, Robert Trivers systematized these observations, from which he concluded that the sex that invests the most in its young will evolve to be more selective in its choice of a partner. Conversely, the sex that makes the lesser parental investment will develop a more competitive temperament and display more opportunism in its choice of partners.

Den som sålunda lyssnar på Gudrun Schymans ”genuskunskap” har förverkat rätten att kalla sig själv för en självständigt tänkande individ.

Men som knatten påpekade, hon företräder ett av lol-partierna som inte kommer att få någonting att säga till om heller. Tack till Torstensson (TT) för tipset om denna debatt.

Uppdatering: Nu har jag hunnit titta närmare på våldtäktsstudien som Sverigedemokraterna har gjort. Den är faktiskt varken bra eller dålig. Den ger några enstaka bra svar men saknar mängder av för dessa jämförelser viktig information. Exempelvis fördelningen män/kvinnor i grupperna ifråga samt åldersfördelningen.


23 kommentarer »

 1. Helt okej tills det där med datorspel.
  Spelar kvinnor pussel för att de selektiva i sitt partnerval?
  Och män spelar FPS för att konkurrera ut de andra hannarna och ligga med de snygga brudarna som helt avgudar killar som gör headshots med sniperrifle utan sikte.
  Är lite väl mycket lol faktor på TV spelen.

  Kommentar av Andreas — augusti 25, 2010 @ 8:51 f m

 2. Andreas:

  ”Spelar kvinnor pussel för att de selektiva i sitt partnerval?”

  Kvinnor spelar pussel för att pussel tillfredställer de behov tjejer är mer intresserade av att tillfredställa.

  Pussel = Egenskap, välja rätt bland många
  Sociala spel = Egenskap, bygga band i gruppen.

  Killar spelar FPS för att de tillfredställer de behov de är mer intresserade av att tillfredställa

  FPS, Racing etc = Individuell tävlan, Aggressivitet och testosteron.

  Känslorna gällande respektive intresse är i sin tur skapade för att öka sannolikheten de är bra på vad det andra könet tänder sexuellt på. Allt för något så irrelevant som egna stammens fortplantning och överlevnad.

  ”Och män spelar FPS för att konkurrera ut de andra hannarna och ligga med de snygga brudarna som helt avgudar killar som gör headshots med sniperrifle utan sikte. Är lite väl mycket lol faktor på TV spelen.”

  Nej, män spelar FPS för emotionell tillfredställelse. Hjärnan skiljer inte på fejkade äventyr och riktiga äventyr. Hjärnan vill såklart att vi går ut och skjuter prick eller kör fort på riktigt. Inte låtsas göra det framför skärmar. När hjärnan tror vi är ute på äventyr så belönar hjärnan oss med ”kickar”

  Det är dock främst när vi är ute på riktiga äventyr som de snygga tjejerna vill ligga med oss. Särskilt om vi är bra på vad vi gör. De 10 bästa bergsklättrarna, Racerförarna etc har aldrig någonsin haft problem med att ragga det kan jag garantera dig.

  Kommentar av Erik — augusti 25, 2010 @ 9:06 f m

 3. Indeed.

  Och det hela visar dessutom på skevheten i hela systemet: Hela den politiska skalan. Ända från extremhögern till extremvänstern tävlas det om att med näbbar, hel- och halvlögner, och klor vinna moralisk ”high ground”. Genom att först offerförklara kvinnor kollektivt, och sedan använda den konstruerade, kollektivistiska offerlögnen som ett politiskt tillhygge att banka i varandras huvud.

  För egen vinning.

  Kommentar av Liberal — augusti 25, 2010 @ 3:51 e m

 4. @Erik:

  ”Genuskunskap eller kvinnohistoria som det ursprungligen hette, är för den högre utbildningen vad Se & Hör är för nyhetsjournalistiken. Man vet två saker med säkerhet om dessa bägge. De läses nästan bara av kvinnor och deras syfte är emotionell tillfredställelse, inte objektiva fakta.”

  Så sant som det är sagt.

  Kommentar av Dr. Jonsson — augusti 25, 2010 @ 7:24 e m

 5. Skarp analys, som vanligt, men jag saknade något om hur partisk debattledaren Karin Hübinnette var. Hon riktade inte en enda följdfråga till Schyman, men ifrågasatte ideligen Åkesson.

  Och var det inte skevt att de som skulle analysera debatten bestod av en redaktör för en vänstertidning och så Bengt Westerberg, denna uttalade radikalfeminist och sd-hatare.

  Kommentar av Clabbe — augusti 25, 2010 @ 7:27 e m

 6. De läses nästan bara av kvinnor och deras syfte är emotionell tillfredställelse, inte objektiva fakta.

  Så samt som det är sagt. När jag pluggade genusvetenskap i Lund var en bok i kurslitteraturen skriver under pseudonym samt utan källhänvisningar och bibliografi. Det som stod i boken var ju sant.
  Föreläsaren tyckte det var en bra bok och förstod inte min kritik.

  Kommentar av Andreas — augusti 25, 2010 @ 7:46 e m

 7. När såg man en kvinna/tjej lägga pussel Senast? kom igen! Senast jag såg en tjej göra det så var jag i den åldern då jag själv la pussel.
  Apropå Spel och pussel så kan man ju i så fall kalla pussel för A kurs och Strategi spel för typ… D kursen?

  Kommentar av godtyckligt — augusti 25, 2010 @ 9:39 e m

 8. godtyckligt:

  pusselDATASPEL… inte pussel. Vi pratade om dataspel. Jag påpekade att kvinnor och män spelar dataspel som motsvarar helt olika egenskaper och intressen.

  Det betyder heller inte att kvinnor inte spelar actionspel, eller att män inte spelar pusselspel. Det betyder att FLER män spelar OFTARE actionspel och FLER kvinnor spelar OFTARE sociala/pusselspel.

  Därmed kan man dra slutsatsen att om man låter män och kvinnor göra vad de är intresserade av blir det omöjligt att få jämn könsfördelning.

  Kommentar av Erik — augusti 25, 2010 @ 9:49 e m

 9. Clabbe:

  Följdfråga? Du menar att du tycker hon skulle låtit Gudrun Schyman babbla ännu mer?

  Som moderator har hon uppgift att se till de får ungefär samma taltid. Därmed måste hon vända sig till Åkesson för Schyman babblar ju på i all evighet om sina strukturer om hon får chansen.

  Kommentar av Erik — augusti 25, 2010 @ 9:50 e m

 10. Det vore riktigt kul om man hade demonterat ner precis alla uttalanden Gudrun gör i framtiden. För problemet är inte att demontera ner hennes uttalanden om sociala konstruktioner till uppenbart påhitt, problemet är att ingen gör det. Åtminstone inte på liknande sätt som du nyss gjorde.

  Jag lyfter på hatten Erik.

  Kommentar av Torstensson — augusti 25, 2010 @ 9:54 e m

 11. Okej, jag skummade bara igenom inlägget och sen läste jag kommentarerna noga och råkade tolka det som att gudrun sa att tjejer spelar pussel och killar data/tv spel i den benämningen att pussel var bättre…

  My misstake!

  Kommentar av godtyckligt — augusti 25, 2010 @ 9:59 e m

 12. Torstensson:

  Problemet är att tyckare betraktas som vetenskapsmän. Egentligen finns ingen anledning att på faktanivå bemöta gudruns ”genuskunskap” eftersom det är som att bemöta den kunskap som finns hos religiösa.

  Det blir på sin höjd material till en komedifilm.

  http://www.imdb.com/title/tt0815241/

  Kommentar av Erik — augusti 25, 2010 @ 10:05 e m

 13. Även om det inte finns någon direkt våldtäktsnorm i invandrares kulturer så finns det uppenbara problem i den kulturella synen på kvinnor som starkt bidrar till våldtäktsbenägenhet.

  Det visar sig att nästan 90% av offren för våldtäkt är vita kvinnor, medan 48% av förövarna är vita män. Kulturella skillnader och rasism emot vita utgör antagligen huvuddelen av orsaken till varför det ser ut som det gör. Åkesson har alltså betydligt mer relevans i sin analys.

  http://www.cwasu.org/publication_display.asp?type=1&pageid=PAPERS&pagekey=44

  Kommentar av Nephilim´s Wings — augusti 25, 2010 @ 11:57 e m

 14. Nephilim Wings:

  ”Även om det inte finns någon direkt våldtäktsnorm i invandrares kulturer så finns det uppenbara problem i den kulturella synen på kvinnor som starkt bidrar till våldtäktsbenägenhet.”

  Inte ens detta finns det några bevis för. Tvärtom så skulle jag isåfall säga att ju starkare en kulturell identitet är i dessa länder ju färre våldtäkter sker i DEN kulturen.

  (Detta kallas direction variable problem)

  Detta uttalande från mig är precis lika sannolikt som det omvända. Västkulturen är skitsvag och under ständig attack och nedvärdering från sina offentliga företrädare. Därför får västkvinnor stå ut med fler våldtäkter.

  Som Mark Steyn säger: Tror man att ett land är en postcode eller skylten på en flygplats fattar man inte detta.

  Och det tragiska är ju att det är precis vad de flesta av de våldtagna vita akademikerkvinnorna lydigt tror på. I USA så får vita kvinnor stå ut med våldtäkter. Men svarta kvinnor får det inte. Både vita och svarta våldtäktsmän avstår från att våldta svarta kvinnor. Svarta har en stark kultur, en egen identitet, egna universitetskurser etc.. Vad har vita? Ingenting! Det är möjligt att därför får vita kvinnor vackert stå ut med fler våldtäkter också.

  Att skylla detta på mäns kultur eller invandrares kultur visar bara att vetenskapen och det sunda förnuftets reträtt är komplett. Man forskar inte längre, man bara tar första bästa ideologiskt stödjande korrelation.

  ”Det visar sig att nästan 90% av offren för våldtäkt är vita kvinnor, medan 48% av förövarna är vita män.”

  Det stämmer men de flesta människor är för okunniga och fantasilösa för att fatta att det kanske inte beror på kulturen hos våldtäktsmännen utan på bristen på kultur hos offren.

  Det är möjligt att vargar alltid attackerar skadade får men då kanske lösningen är att ha oskadade får, inte skjuta av alla vargar för att de inte låter skadade får vara i fred?

  ”Kulturella skillnader och rasism emot vita utgör antagligen huvuddelen av orsaken till varför det ser ut som det gör.”

  Nej det är lika sannolikt (om inte MER) att skillnad i kulturellt styrkeförhållande är anledningen det ser ut som det gör. Våldtäkter är normalt i naturen, inte i samhället. Vi skapar normala beteenden förankrade i kulturen som gör att polisen slipper punktmarkera vår 1 miljon kvinnor i den mest utsatta åldern hela tiden.

  Men vår urkorkade elit har i sin oändiliga vishet kommit fram till att normkultur behovs inte och skall attackeras därhelst den finns.

  ”Åkesson har alltså betydligt mer relevans i sin analys.”

  Nej, Åkesson har inte hanterat direction problem. Han har bara tagit för givet att oavsett omständigheterna så kommer invandrare att begå våldtäkter pga sin egen kultur.

  Men vad vi lär oss när vi tittar på omvärlden är att vissa av världens folk BARA agerar så när de bemöts med svaghet.

  De respekterar alltså personer som uppvisar stolthet över sig själva. Men de föraktar (och våldför sig på) personer som skäms över vem de är. De vita tjejerna är liksom lika mycket vita tjejer oavsett hur mycket moraliskt kapital de försöker skapa genom att kuska runt i på kritiskakurser och organisationer där västskam är normen. Inte minst skandalkurserna på Uppsala Universitet.

  Deras intersektionalitet är inte ett vitten värd. Det är som att klä ut sig till en grillad kycklig för att undvika hungriga vargar.

  Vad man ser i USA är exakt vad Mark Steyn pratar om. Vita killar som tar efter svarta killars kultur. Vita killar som är ”gangsta” hur sannolikt är det att de vita killarna om de nu våldtar ger sig på en svart tjej?

  Se Duke-Lacrosse-Rape som exempel på vad som hade hänt om nån vit kille var dum nog att göra det.

  Åkessons Sd föreslår två lösningar. Deras analys är helt felaktig men precis som han själv säger, även en blind höna. De åtgärder som Sd föreslår för att stärka den nationella kulturen kommer med största sannolikhet att minska antalet våldtäkter mot vita kvinnor. Dvs invandrarna blir en del av oss när det finns nåt att bli en del av.

  De som inte vill det är paradoxalt nog både Kulturvänstern och Nationaldemokraterna. Det värsta högerpartiet har samma åsikt som det värsta vänsterpartiet.

  Kommentar av Erik — augusti 26, 2010 @ 12:49 f m

 15. Erik och Aktivarum vidgar mina vyer. Uppfriskande läsning som tvingar mig att granska allt jag blivit itutat sen barnsben och som jag aldrig har känt igen i verkligheten.

  Tack!

  Kommentar av EZP — augusti 26, 2010 @ 4:12 f m

 16. Jag som trodde att vita kvinnor hade högre trofevärde än svarta kvinnor i svarta mäns ögon och det var en tänkbar förklaring till fler övergrepp mot dem. Se bara på rapvideor och dejtingsajtsbeteende.
  Vita män begår inte övergrepp på svarta kvinnor för de finns inte i deras umgängeskrets i så stor utsträckning.

  Nämen visst det måste ju vara att svart kultur är så stark jämfört med vit.

  Kommentar av Andreas — augusti 26, 2010 @ 9:15 e m

 17. Andreas:

  Min tanke om detta är att vi pratar om två olika saker. Du pratar om specifikt vem som våldtas. Jag pratar om specifikt en miljö där våldtäkter inte sker eller iaf sker mycket mindre. Blondiner har trofevärde i Japan också och med all skruvad porr i alla sorter som de har där borde ju varenda blond kvinna som besöker Japan ha blivit våldtagen.

  Om teorin stämmer att dessa saker bidrar till fler våldtäkter och övergrepp alltså. Risken finns ju att mangavåldtäktsporr med tentakler och annat galet inte har någon som helst påverkan på riktiga våldtäkter och att vår motvilja mot sådana ting har att göra med politiska och moraliska kontrollbehov.

  Kommentar av Erik — augusti 30, 2010 @ 5:24 f m

 18. […] Schyman och Åkesson slåss på SVT om att företräda offer och få bestämma vilken grupp som skall skuldbeläggas för sexbrott. Det är tragikomiskt löjligt att se på. Och nu gnäller eliten över att den överlägset mest marginaliserade gruppen (SD) också vann. […]

  Pingback av En kaffekopp i könsdebatten « Aktivarum — oktober 8, 2010 @ 3:27 e m

 19. […] Några få judar på 30-talet var rika bankirer. Alltså skulle alla judar diskrimineras menade nationalsocialister. Några få män är idag wallenberg-rika alltså skall alla män diskrimineras menar dagens international(social)ister. Ställer man sålunda nationalister (här representerade av SD) mot internationalister (här representerade av FI) blir det helt uppenbart de bägge politiska grupperna tycker precis samma saker – bara om olika grupper människor. […]

  Pingback av FI – Feministiskt Idiotiv? « Aktivarum — maj 3, 2011 @ 8:08 f m

 20. […] egna problem på män. Sofie börjar med att kommentera en debatt som redan kommenterats här på Aktivarum: Schyman vs Åkesson. “Jag råkade få se en debatt mellan Gudrun Schyman och Jimmie Åkesson på Svt, den finns […]

  Pingback av Psykosocioterapeuten Sofie: Därför är vissa kvinnor bittra på män – Projektion och Avundsjuka « Aktivarum — mars 21, 2012 @ 1:03 f m

 21. […] den känslan försvinner nog illa kvickt hos Aronsson om Sverigedemokraterna plockar fram statistik som visar de flesta av dem begicks av kategorin “invandrare” […]

  Pingback av Pojkhatisk krönika i Östersundsposten signerad Annacarin Aronsson « Aktivarum — juli 23, 2012 @ 12:43 e m

 22. […] när duktiga Gudrun mötte Jimmie Åkesson (SD) för att diskutera vilken grupp av människor som kollektivt ska skuldbeläggas för alla våldtäkter som sker i […]

  Pingback av EU-valet 2014: en feministisk framgångssaga! | Jämställdhetsfeministerns blogg — maj 31, 2014 @ 2:12 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: