Aktivarum

Anna Ardin, Ms W, Julian Assange och Åklagarmyndigheten | augusti 24, 2010

Är Sveriges rättssäkerhet är satt på undantag så snart en kvinna anklagar en man för något sexrelaterat brott?

Dåvarande arbetsmarknadsminister Littorin bedömde han var  chanslös mot anklagelser om sexköp. Wikileaks frontman Julian Assange anhölls i sin frånvaro för dubbla våldtäkter, till synes på basis av ett telefonsamtal som jouråklagaren hade med en polis som inte hade mer än berättelser att gå på.

Till råga på allt så har både jouråklagaren och en till åklagare gett pressen bekräftelse med följden att Assange även hängdes ut i massmedia, något som tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem, som kommenterar fallet i Dagensjuridik, menar kan vara ett brott mot ÅM:s sekretessregler.

Sven-Erik Alhem menar att anhållandebeslutet i sig helt klart omfattas av förundersökningssekretessen.

Uppdatering: RO har nu även anmält jouråklagaren för brott mot sekretessen.

Oskuldspresumptionen som i teorin gäller har i praktiken satts ur spel helt. Anledningen till detta har trots sin enkelhet förbisetts av många. Det beror helt enkelt på att journalister och kommentatorer betraktar anmälan i sig som ett brott och menar att anmälaren skall anses oskyldig tills motsatsen bevisats.

Dvs enligt dem får du inte utgå på något sätt från att anmälan inte är riktig. Att sålunda i detta fall ifrågasätta kvinnorna ifråga var persona non grata. Men detta innebär per automatik ett utgångsläge att den anmälde är skyldig tills motsatsen bevisats. Man kan inte äta kakan och ha den kvar.

”Den som anklagas för våldtäkt bedöms inte sällan enligt principen ingen rök utan eld.” Fredrik Olsson, dagensjuridik.se

Vid logisk analys blir problemet helt uppenbart. Felet alla dessa informationskanaler gör är att betrakta anmälan som ett brott när anmälan i sig inte är något brott.

Torbjörn Jerlerup / Sverige är inte världens navel säger exempelvis: ”När man pratar om Julian Assange säger man att det är fel att han betraktas som skyldig utan rättslig prövning. Men Anna Ardin får behandlas som skit utan att någon av dessa bloggarna ger henne samma rätt till prövning.”

Rättslig prövning? Ardin är inte under någon rättslig prövning, hon har inte begått något brott som kan prövas rättsligt. Ett rättsfall är inte en prövning av den som anmäler. Endast en prövning av den som är anmäld. Torbjörn Jerlerup ger ett lika falskt intryck som vissa tidningar.

Däremot så är nu Anna Ardin under samma ickerättsliga prövning som Julian Assange hamnade i. Nämligen offentlighetens prövning.

Vem bär skulden för detta? Svaret är enkelt, det är troligen Ardin själv som startade cirkusen genom att gå till Expressen med den andra kvinnans historia. Ardins egen historia hade inte hamnat i världspressen och ofredande faller heller inte under allmänt åtal så anmälan var på hennes initiativ.

Att uppmuntra kvinnor att anmäla vad de tycker är ofredande är även något Ardin som jämställdhetsansvarig hos Uppsala Universitet har jobbat med. Hon har föreläst på ämnet så det är helt osannolikt hon inte visste vad som gällde från första början.

Vidare så verkar det råda en viss förvirring gällande allvaret med en våldtäktsanmälan på internationell nivå.

Al Jazeeras reporter visade hög kompetens i denna fråga:

-How is it possible such a serious mistake ”with the… defamation implications it has on Mr Assange was made?”

Uhh… You cant call it a mistake because the prosecutor in question has to make decisions on the information avaible at the moment of decision.

*Även om misstag skedde under normala rutiner är det ett misstag. Att vilja hävda att bara man gör som vanligt så är ett misstag inte att betrakta som ett misstag är bara semantik.

*Enligt Alhem är det fel att åklagare bekräftade anhållan för massmedia. Han menar det t o m kan ha begåtts sekretessbrott när information om anhållan hamnade i media

*Att en våldtäktsanmälan med anhållan slängs ut och dras in utan att man ens har pratat med den anklagade är knappast normalt.

Som Dagensjuridik påpekar: ”Assange uppger att han och Wikileaks skadats av rapporteringen, vilket torde vara ett understatement med tanke på att Google sedan nyheten spreds registrerat över en miljon sökningar på kombinationen ”Assange” och ”rape”.”

Det speciella med detta fall är att det sker inför världspressens granskning. Inte bara den svenska pressens.

”We can see that, time after time, prosecutors don’t follow the Swedish objectivity laws,” Johann Binninge, founder of the Organisation for Safe Legal Proceedings, told CNN.”CNN Europe

”Both women reported that they had been involved in consensual sexual relationships with Assange, but each reported a separate non-consensual incident of a similar character in which Assange allegedly had sex with them without using a condom.” The Guardian UK

Om detta stämmer skall alltså svenska åklagarmyndigheten ta ställning till om kondomvägran under frivillig sexakt är åtalbart.

En logisk konsekvens av The Guardians uppgifter är också skvaller om detta rör sig om groupies-sex eller rivalitet med triangeldrama som följd. Inte heller här gäller oskuldspresumtionen. Att vara groupie och ha groupies-sex med den person som är föremål för beundran är inget brott.

Beteendet är välkänt hos kvinnliga fans till manliga rockstjärnor. Assange har getts rockstjärnestatus av massmedia. ”Julian Assange var ju i Sverige förra helgen, på ett seminarium arrangerat av Broderskap. Jag var där. Det var värsta hajpen, Assange är som en rockstjärna.”

Uppdatering: Nu styrks även denna tes, se nedan video. Sista kommentaren är att nu tror inte folket nära Assange på en konspiration längre, anmälan härleds ”female jealousy and anger”

Ingen av kvinnorna polisanmälde det inträffade på en gång, det var först när de pratade om varandras sex med samma man som polisen kopplades in.

Att polisen bedömde dem som trovärdiga säger egentligen ingenting. Ardin vet precis vad man skall säga. Hon har arbetat med detta, sannolikt coachat kvinnor som gör sådana här anmälningar. De hade pratat ihop sig innan de gick till polisen och stöttade varandra. Systerskap är makt.

”Defending its decision, the Swedish national prosecutors’ office said in a statement that chief prosecutor Eva Finne, who withdrew the warrant, had ”more information available to decide on Saturday than the duty prosecutor on Friday evening.” BBC News Europe.

Bloggen Morgonsur skriver om Assange och svenska rättsväsendet.

”Ingen hade förstås brytt sig om åklagarnas av överheten beordrade hårda linje i sexualmoralens tjänst nu heller, om det inte varit så olyckligt att den märkliga svenska kulturen (som innebär att varje privat kränkning också måste vara ett fall för rättsväsendet) råkade krocka med en internationellt känd person

”Och vi i Sverige är ju som bekant väldigt känsliga för vad folk tycker om oss i omvärlden. Förvåningen över att internationell press istället för att applådera vår moderna sexualbrottshantering undrar vad i hela fridens namn det svenska rättsväsendet håller på med kommer nog som en chock för många rättrådiga svenskar.”

Assanges budskap och titeln på seminariet hos kristna socialdemokrater var att krigets första offer är sanningen.

Det är intressant att så många bloggar är emot att sanningen i denna, för Sverige i allmänhet och rättsväsendet i synnerhet, pinsamma historia publiceras. Aktivarum anklagas för att ha outat en kvinna som anmält våldtäkt. Detta är dubbelt fel, det är ingen våldtäkt längre och det var inte den kvinnan.

Avslutningvis är frågan varför man överhuvudtaget rubricerade det som våldtäkt? Ett tänkbart svar är att de andra brotten inte faller under allmänt åtal och Miss W ville bara prata med polisen. Genom att göra det till våldtäkt tvingade man fram en anmälan, nu skall Finné ta ställning till vilket brott det kan vara.

Men även när hon bestämt om det är ett brott , och vilket, så återstår för åklagaren att få honom dömd i domstol. Nyckelordet är domstol!

Och även om han döms för ofredande (som de flesta inte ens verkar förstå vad det praktiskt betyder) så är den domen i sig inte en hundradel av den skada som mediestormen orsakade. Vi talar om några dagsböter, som Assange hade betalat utan att någon fick höra ett ord om det.

Vad Al Jazeeras reporter å sin sida menar med ”defamation implications” mycket större personlig och ekonomisk förlust än att dömas för ofredande. Allt för att svenska offentligheten lyssnat på radikalfeminister som skapat iden att det är den som anmäler brott som är den som prövas i rätten.

Vi har fått beröm för vad vi skrivit, vi har också fått kritik för vad vi skrivit. Däremot har kritikerna inte visat den minsta vilja att undersöka vad som är sant.

Avslutningvis har de heller inte kommit med den minsta belägg för att vad vi publicerat varit osant. Tills de gör det så får deras kritik betraktas som ideologisk, inte saklig. Huruvida det är ideologiskt att kräva bättre rättssäkerhet än så här är upp till läsarna att besvara.

Beträffande vad en anmälan om sexuella trakasserier kan innebära enligt den ideologiska utbildning som Ardin företräder så rekommenderas denna läsning. For the international crowd, Nicholas John Mead is still a great source.

Ingrid Carlqvists blogg berättar om BBC Radios sändning.

”Reportern från Washington Post trodde jag skojade med honom när jag berättade hur det går till, säger Johann Binninge. När han fick klart för sig att jag var helt allvarlig, att det inte behövs mer än en kvinnas ord för att polisen ska gripa en våldtäktsanklagad man, sa han: ”Men herregud, är ni helt crazy? Det är ju värre än Irak under Saddan Hussein …”

”Jo tack, vi är några stycken som är medvetna om det!”

Uppdatering: Nu får vi se om det blir någon dementi. Anna Ardin har åter öppnat en av sina bloggar.

Diskursen fortsätter i nästa inlägg.

https://aktivarum.wordpress.com/2010/08/24/assange-gate-sexdebatt-rattsdebatt-och-pressdebatt/


29 kommentarer »

 1. @Aktivarum
  En utomordentlig sammanfattning av detta spektakels start och vi får säkert se en intressant fortsättning.
  Kommer Anna Ardin att få honom fälld för att han inte använde kondom? Det var ett frivilligt samlag men hon ville att han skulle ha annvänt kondom?
  Eller var den springande punkten att han efteråt inte ville genomgå en hälsokontroll som hon begärde av honom och själv tydligen genomgått. Kan det vara det som Anna Ardin anser vara hans brott?
  Ja detta blir spännande och hela världen väntar på ett svar.

  Den bästa genomgången av detta fall finns här på denna blogg. Grattis Erik!

  Kommentar av Tommy Jonsson — augusti 24, 2010 @ 7:35 f m

 2. Jo jag har funderat på det där fallet om sexuella trakasserier på UU som Tanja skrivit om tidigare och som du hänvisar till sist i inlägget. Har sett några uppgifter de senaste dagarna om att det var Anna Ardin som var anmälaren, men har för mig att det var föreläsaren själv som anmälde? Elelr är de en och samma person? Hur som helst, den kvinnliga föreläsaren var tydligen klädd på ett sådant sätt att mannen, som var dittvingad att lyssna på hennes jämställdhetsföredrag och därför var måttligt intresserad och satt och bläddrade i sina papper under föreläsningen, i pausen kommenterade den för andra vilket snappades upp och sedan anmäldes. Men var inte klädseln som sådan sexuella trakasserier mot männen i salen? Feministerna verkar så hjärntvättade att de bara har ögon och öron för vad som kan räknas som sexuella trakasserier mot kvinnor. Och vad som räknas som sexuella trakasserier är ju väldigt subjektivt, som vi vet. Detta jämställdhetsarbete vid bl.a. Uppsala universitet leder i förlängningen till att män i fortsättningen gör klokast i att inte visa något som helst intresse för kvinnors närvaro och framför allt inte flörta. Och sedan klagar svenska kvinnor på att svenska män är så dåliga på just detta (fast en sådan som Anna Ardin vill ju inte ha några positiva kommentarer om sitt utseende från några män alls vad det verkar).

  Kommentar av Maria — augusti 24, 2010 @ 9:18 f m

 3. det tycks just nu verka som ofredandet bestod i att kondomen åkte av – oklart när o var dropparna hamnade
  huvudteorin är att Anna Ardin blev rasande när hon fick reda på att Assange satt på en annan ( tio år yngre brud)- sen snackade brudarna ihop sig å gick till polisen för att ”prata ut” -> så blev det anmälan osv osv
  en miniteori som fortfarande lever på Flashback är att Anna A samarbetar med nån spionorganisation – hon har gjort praktik på ambssaden i Argentina tex.
  Jag anser det allvarligt om en kristen sätter egna behov av hämnd framför kampen mot dödandet av civila försvarslösa människor i tex Afghanistan
  Som bekant har Anna Ardin skrivit ett föga kristet recept på hämnd på sin nu stängda blogg
  klistrar in det här
  notera punkt 3 –
  Om du till exempel vill hämnas på någon som varit otrogen eller som dumpat dig, så bör straffet ha något med dejting/sex/trohet att göra.

  Steg 1
  Tänk igenom väldigt noga om du verkligen ska hämnas. Det är nästan alltid bättre att förlåta än att hämnas

  Steg 2
  Tänk igenom varför du ska hämnas. Du behöver alltså inte bara vara på det klara med vem du ska hämnas på utan också varför. Hämnd ska aldrig riktas mot bara en person, utan även möta en viss handling.

  Steg 3
  Proportionalitetsprincipen. Kom ihåg att hämnden inte bara ska matcha dådet i storlek utan även i art. En bra hämnd är kopplad till det som gjorts mot dig. Om du till exempel vill hämnas på någon som varit otrogen eller som dumpat dig, så bör straffet ha något med dejting/sex/trohet att göra.

  Steg 4
  Gör en brainstorm kring lämpliga åtgärder för kategorin av hämnd du är ute efter. För att fortsätta exemplet ovan så kan du paja ditt offers nuvarande relation, fixa så att dennes nye partner är otrogen eller se till att han får en galning efter sig. Använd din fantasi!

  Steg 5
  Tänk ut hur du kan hämnas systematiskt. Kanske kan en serie brev och foton som får den nya att tro att ni ännu ses bättre än bara en stor lögn vid ett enstaka tillfälle?

  Steg 6
  Ranka dina systematiska hämndscheman från låg till hög i termer av troligt lyckat genomförande, krävd insats från dig samt grad av tillfredsställelse om du lyckas. Den ideala hämnden ligger givetvis så högt som möjligt i dessa staplar, men ofta kan en ökad insats av arbete och kapital ge säkrare output för de andra två, egentligen viktigare parametrarna.

  Step 7
  Skrid till verket. Och kom ihåg vilket ditt mål är medan du opererar, se till att ditt offer får lida på samma sätt som han fick dig att lida.”

  Kommentar av jonas — augusti 24, 2010 @ 9:26 f m

 4. Jo förresten, kul att du hittade till Morgonsurs blogg. Det är en mina favoritbloggare även om jag aldrig har kommenterat där. Han är polis så han vet vad han talar om och jag rekommenderar hans inlägg (bl.a. förklarar han jouråklagarens beslut och att hon handlade korrekt och enligt lagen).

  Kommentar av Maria — augusti 24, 2010 @ 9:41 f m

 5. Maria:

  Morgonsur känner jag till sedan tidigare men jag visste inte han var polis, jag trodde han var militär. Men många militärer i internationella styrkan är ju poliser till vardags så…Just detta inlägg var så bra att jag markerade det med ett eget citatsfält. (Bra att ha två olika citat, dels kursiv, dels färgruta) Morgonsur är den enda jag sett utöver oss som har gjort kopplingen mellan Rolf Hillegren och Julian Assange.

  Kommentar av Erik — augusti 24, 2010 @ 10:46 f m

 6. Maria:

  ”Har sett några uppgifter de senaste dagarna om att det var Anna Ardin som var anmälaren, men har för mig att det var föreläsaren själv som anmälde? Elelr är de en och samma person?”

  Föreläsaren och anmälaren är en och samma person. Det skall enligt flera personer ha varit just Anna Ardin. Det stämmer även på personlighet och klädstil.

  ”Hur som helst, den kvinnliga föreläsaren var tydligen klädd på ett sådant sätt att mannen, som var dittvingad att lyssna på hennes jämställdhetsföredrag och därför var måttligt intresserad och satt och bläddrade i sina papper under föreläsningen, i pausen kommenterade den för andra vilket snappades upp och sedan anmäldes.”

  Hon hade magen bar, han tyckte att det var konstigt hon klädde sig så på en sådan föreläsning och undrade om det var tänkt att provocera publiken.

  ”Men var inte klädseln som sådan sexuella trakasserier mot männen i salen? Feministerna verkar så hjärntvättade att de bara har ögon och öron för vad som kan räknas som sexuella trakasserier mot kvinnor.”

  Män anses ju inte kunna bli sexuellt trakasserade alls. Dessutom har män makt så dem får man behandla hur man vill. Typisk Kulturmarxism: Gruppen med maktunderläge har enligt dem alla rättigheter och behöver inte förklara sig mot gruppen med maktövertag:

  ”Och vad som räknas som sexuella trakasserier är ju väldigt subjektivt, som vi vet. Detta jämställdhetsarbete vid bl.a. Uppsala universitet leder i förlängningen till att män i fortsättningen gör klokast i att inte visa något som helst intresse för kvinnors närvaro och framför allt inte flörta.”

  Vilket är helt i linje med ideologin. De med maktövertag skall tryckas ner hela tiden så de inte ”förtrycker” genom att bara vara. Malin Ullgrens artikel förklarade deras åsikter mycket bra. De föraktar iden om alla människors lika värde på politisk basis.

  ”Och sedan klagar svenska kvinnor på att svenska män är så dåliga på just detta (fast en sådan som Anna Ardin vill ju inte ha några positiva kommentarer om sitt utseende från några män alls vad det verkar).”

  På Flashback kallar någon henne för ”gökungen” såvitt jag förstått eftersom hon raggade på andra tjejers pojkvänner. Det handlar inte om att hon inte vill ha positiva kommentarer, det handlar om att hon vill ha KONTROLL, dvs bestämma vem som får kommentera och vem som inte får det, samt hur de skall göra,

  Hon är ju utbildad för att sitta och hitta på en massa struntregler enligt genusideologin. Jag fattar inte vad UU håller på med.

  Kommentar av Erik — augusti 24, 2010 @ 11:06 f m

 7. Erik. Kan du inte köra med istället för ” tecken i svaren? Enklare att läsa då tycker iaf jag.

  Senaste nytt är att Assange representeras av Silbersky och de två kvinnorna av Claes Borgström.
  Är det bara jag som tycker det är ganska underhållande att det är den radikalfeministiska och sexistiska galningen Borgström som ska agera målsägarbiträde? Spär inte det bara på hela radikalfeminism resonemanget gällande målsägarna.

  Kommentar av Andreas — augusti 24, 2010 @ 11:26 f m

 8. Woops råkade bli blockquote när jag skulle ge exempel på blockquote koden. Om du kan fixa det Erik är det utmärkt.

  Kommentar av Andreas — augusti 24, 2010 @ 11:27 f m

 9. Radikalfemininistisk anmälare begär Radikalfeministiskt målsägarbiträde eller…

  Manshatande stolla företräds av Manshatande stolle. Du har rätt, det är underhållande att hon begärde Borgström. Inte oväntat dock. De är politiker i samma politiska parti, de tillhör samma ideologi. Ingen högoddsare att de känner till varandra sedan tidigare. Fröken Ardin ville ju sitta i riksdagen.

  YES!!!!!
  Leif Silbersky (Assange) vs Claes Borgström (Ardin & Ms W)
  Giganterna möts i rätten för att tävla om vem som är Sveriges fetaste mediajurist.
  Det här blir ju som Tyson Vs Ali… Tidernas Holmgång.

  Nu är det symbolik och prestige det handlar om!

  Kommentar av Erik — augusti 24, 2010 @ 11:59 f m

 10. Föreläsaren på UU som påstod sig vara utsatt för ”härskartekniker” skall tydligen vara Annike Lindé.

  http://www.atomer.se/div/univ-utr.pdf

  Kommentar av John — augusti 24, 2010 @ 12:17 e m

 11. John: Tack för länken. Ja här framgår det ostridigt att föreläsaren var UU:s jämställdhetshandläggare Annika Lindé. Samma post hade Ann-Marie Morhed på sin tid. Sexuella trakasserier är alltså bl.a. att fälla omdömen om någons utseende. Så den som klär sig så att andra reagerar på det har alltså inget ansvar? Detta är enligt min mening ganska ologiskt.

  Kommentar av Maria — augusti 24, 2010 @ 12:36 e m

 12. Sedan finns det en del paralleller här mellan ärendet på UU och Assangefallet. Annika L ville inte göra en formell anmälan men hade ändå vänt sig till Juridiska avdelningen vid UU med en skrivelse, och då blev UU enligt jämställdhetslagen tvungen att göra en utredning. Utredningen i sig är ju riktigt humoristisk. Håller vuxna människor på landets äldsta universitet verkligen på med sådant här, ja bevisligen.

  Anna Ardin och hennes 20-åriga väninna går till polisen och vill inte göra en anmälan utan bara fråga om våldtäkt har ägt rum. Eftersom våldtäkt faller under allmänt åtal blev polisen tvungen att anmäla och så var cirkusen i gång. Sensmoral: Vill man undvika publicitet bör man undvika att anmäla. Som vi har sett i Polanskifallet så räcker det inte med att offret vill att fallet läggs ned, nej fallet tillhör åklagaren/staten.

  Kommentar av Maria — augusti 24, 2010 @ 1:00 e m

 13. Nu minns jag inte var men jag läste för ett tag sedan i ett kommentarsfält om en man som ringt polisen för att en bråkande kvinna med kniv i hand vägrade lämna mannens hem. Mannen ville höra sig för hos polisen hur han skulle göra – fick svaret, ”lös det själv”! i en akut situation!

  Denna situation dock, med ökänd feminist och tveksamma berättelser om något som skulle ha hänt tidigare men antagligen inte och om det skulle hänt skulle det redan ha hänt, leder till extremt pådrag från hela samhället. Märkligt!

  Kommentar av Jack — augusti 24, 2010 @ 3:41 e m

 14. Stackars Anna som skall förnedras av Assange:s anhängare. En bekräftelse att kvinnor på nätet förnedras på alla möjliga sätt för att de anmäler en man.

  Kommentar av Kenneth — augusti 24, 2010 @ 4:04 e m

 15. @Jack

  Det var jag som berättade om en händelse för ca 6 år sen i mitt liv.
  Har faktiskt inte tänkt på den kopplingen du gör, men nu efter att jag läste din kommentar så tycker jag att hela den här historien är ÄNNU värre!

  Kommentar av godtyckligt — augusti 24, 2010 @ 4:56 e m

 16. Kenneth!

  På vilket sätt har Anna Ardin förnedrats på nätet? Att det har avslöjats att det med största sannolikhet är hon som är personen bakom anmälan är väl inte mer förnedrande än att media har avslöjat att det är Julian Assange som är den anmälde?

  Ja, är det inte t.o.m. mer förnedrande att bli utpekad som våldtäktsman inför hela världen, speciellt som det ganska snart framkom att det enligt åklagaren inte fanns fog att överhuvudtaget påstå det.

  Kommentar av Medborgare X — augusti 24, 2010 @ 4:58 e m

 17. ”Kenneth”,

  Hur tänkte du nu?

  Det är inte så att du har förläst dig på utslitna feministiska offerlögner, vilka du här återupprapar?

  Kommentar av Liberal — augusti 24, 2010 @ 5:04 e m

 18. Godtyckligt,

  Tack för att du berättade om det och hoppas det var ok jag drog exemplet.

  Undrar om Assange fått bättre råd om det var han, kändis, som ringt? Hade, samhället gått in i högsta beredskap för att förhindra brott eller är det endast när man ska få jaga en uppmålad bad guy som det är intressant…

  Kommentar av Jack — augusti 24, 2010 @ 5:18 e m

 19. Jack,

  Nej det hade han av allt att förmoda inte fått. Att vissa människor inte förstår vilken diskriminering som män utsätts för av rättsväsendet trots sådana här uppenbara fall gör ju att man undrar om dom pratar samma språk eller om dom är från yttre rymden. Är dom inte intellektuella nog eller vill dom inte se det?

  Som ett befäl sa till våran pluton när vi misslyckades om och om igen under en tråkig och påfrestande övning:

  ”antingen vill ni inte, eller så är ni helt jävla värdelösa”

  Han hade rätt, vi ville inte…

  Kommentar av godtyckligt — augusti 24, 2010 @ 5:27 e m

 20. Visste ni att Borgström äger sin advokatbyrå tillsammans med (trumvirvel….) Thomas Bodström!

  Kommentar av Matte Matik — augusti 24, 2010 @ 7:10 e m

 21. Matte Matik: Jupp det gjorde iaf jag. Borgströms syster är också advokat och lika jobbig vad jag kommer ihåg.

  Kommentar av Andreas — augusti 24, 2010 @ 7:30 e m

 22. mmm… syster och jobbig stämmer, men advokat?
  För det är väl Anette Kullenberg du tänker på?

  Kommentar av Roffe — augusti 24, 2010 @ 7:39 e m

 23. Har han fler systrar än Anette? Med tanke på hur hon är kanske det inte är så konstigt att Borgström är som han är. Man blir lur att det är något i familjen.

  Kommentar av Matte Matik — augusti 24, 2010 @ 7:58 e m

 24. Mitt misstag vet inte var jag fick advokat i från.
  Borgström har två systrar.

  Kommentar av Andreas — augusti 24, 2010 @ 8:20 e m

 25. Vad som har skett i detta fall är sannolikt att gamla och svenska rutiner har krockat med en modern och internationell verksamhet. Allt tydligare är att vi är på väg att se ett gammalt systems undergång. Internet tvingar fram nya rutiner. Rutinerna i detta fall garanterar nämligen att exakt samma sak kan inträffa igen. Åklagarmyndighetens Karin Rosander förväxlar vanlig och bra/ok.

  Att de brukar göra på ett sätt som leder till skandal är inget argument för att det är vettigt agerande. Det är uppmärksamhet för att det gäller Assange men om det hade varit en ännu mer internationellt viktig person då? Sverige har inget skydd för internationella celebriteter att få ha sex utan att anhållas som flyktbenägna våldtäktsmän? Om exempelvis fotbollsstjärnan Fernando Torres anklagades händer samma sak då? Om George Clooney haft sex när han spelade in sin nya film kan han hamna i samma rävsax? Vilket skydd finns överhuvudtaget från svenska galenskapen i sexualfrågor.

  Kommentar av Erik — augusti 24, 2010 @ 10:04 e m

 26. Först: Claes Borgström har två systrar som båda är journalister, Annette Kullenberg (Aftonbladet) och Kerstin Vinterhed (DN). Kullenberg anser jag vara hel- eller halvgalen, Vinterhed ok.

  Sedan: Ja, samma resonemang som användes för att anhålla Assange hade använts för vilken utlänning som helst, oavsett profession eller celebritet. Assange anhölls sannolikt juridiskt korrekt.

  Så här står det i Rättegångsbalken (1942:740)

  24 Kap. Om häktning och anhållande2 § Den som på sannolika skäl är misstänkt för brott får häktas oberoende av brottets beskaffenhet,
  – – –
  2. om han saknar hemvist inom riket och det finns risk för att han genom att bege sig från riket undandrar sig lagföring eller straff. Lag (1987:1211).

  Det är dock detta med ”sannolika skäl” som är knäckpunkten. För att anhållan skulle kunna ske måste jouråklagare ange att det förelåg sannolika skäl. Och som det har visat sig räcker det med ett samtal från polisen som har talat med kvinnorna för att det ska anses föreligga sannolika skäl. Det ska bli intressant att se hur åklagarmyndigheten krånglar sig ur det här.

  Kommentar av Maria — augusti 25, 2010 @ 7:09 f m

 27. Kerstin Vinterhed har en dotter som heter Stella Fare, politiker i Stockholms stad, om vi nu ska fortsätta släktutredningen. Vinterhed är förutom journalist även socionom och präst. Alla är mer eller mindre galna enligt min mening. Det var Borgström som likställde i stort sett alla svenska män med talibaner.

  Kommentar av Göran — augusti 25, 2010 @ 6:43 e m

 28. […] För den som vill ta del av hela händelseförloppet i Assange-gate rekommenderar Medborgarperspektiv att kronologiskt läs följande inlägg på Aktivarum: – Blir Wikileaks Julian Assange nästa Littorin? – Detaljer angående våldtäktsanklagelsen mot Assange – Assange är inte anhållen längre – Assangeaffären skapade explosion i sociala media – Allt om Assangeaffären, radikalfeminism och JO-anmälan – Assangeaffären, Åklagarmyndighetens agerande och radikalfeminism – Assange-gate är rena dokusåpan – Anna Ardin, Ms W, Julian Assange och Åklagarmyndigheten […]

  Pingback av Kommer rättsväsendets prestige att fälla Julian Assange till slut? | Medborgarperspektiv — september 21, 2011 @ 10:12 f m

 29. Synd att han inte kommer hem till Sverige. Hade gärna vilja se Ardin hängas ut som den simpla lögnerska hon är.

  Kommentar av Nisse — augusti 20, 2012 @ 12:26 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: