Aktivarum

När kvinnor är tända klär de sig sexigare | augusti 12, 2010

Så har patriarkatets forskare spridit skräck i den politiskt korrekta maktens korridorer igen.

Vi har ju gång på gång fått lära oss att kvinnors klädval inte alls har att göra med huruvida de vill ha sex eller inte. Framför allt genusmedvetna människor använder ofta detta som argument mot kränkande frågor om kvinnors klädval vid oklara situationer.

Trots all denna enorma ”kunskap” som berättar att någon koppling inte finns mellan kläder och sexlust så bestämde sig några forskare vid University of Minnesota att testa påståendet. Det visade sig enligt Expressen att kvinnor vid ägglossningen köper sexigare kläder.

Inte nog med det. Det visade sig även att klädvalet påverkades av den kvinnliga omgivningen.

”I studien fick kvinnor som var i olika skeden av menscykeln titta på bilder av andra kvinnor med varierande utseende. Sedan ombads de att välja ut kläder som de helst ville köpa.
Resultaten visade att de som hade ägglossning och som hade tittat på bilder av attraktiva kvinnor valde mer utmanande kläder än de som hade tittat på bilder av mindre attraktiva kvinnor.”

Anders B Westin kommenterar humorn i det hela. ”Ve och fasa. Kvinnor inklusive feminister styrs av evolutionära egenskaper såsom hormoner, fertilitet och flockbeteenden.” På Genusnytt undrar Pär Ström ironiskt: ”Hur rimmar detta med det svenska beslutet om att könen är en social konstruktion?”

Kopplingen mellan kvinnors sexlust och deras klädstil är dock ingenting nytt för vetenskapen.

De österrikiska forkarna Karl Grammer, LeeAnn Renninger och Bettina Fischer visade redan 2004 i studien Disco clothing, female sexual motivation, and relationship status: Is she dressed to impress? att man kunde förutspå var någonstans en kvinna var fertilitetsmässigt på basis av hennes klädstil på krogen.

”The relationship between a female’s clothing choice, sexual motivation, hormone levels, and partnership status (single or not single, partner present or not present) was analyzed in 351 females attending Austrian discotheques. We digitally analyzed clothing choice to determine the amount of skin display, sheerness, and clothing tightness. Participants self-reported sexual motivation, and we assessed estradiol and testosterone levels through saliva sampling”

Vilken var då de österrikiska forskarnas slutsats efter mätningar av kvinnornas hormonnivåer?

”Results show that females are aware of the social signal function of their clothing and that they in some cases alter their clothing style to match their courtship motivation. In particular, sheer clothing—although rare in the study—positively correlated with the motivation for sex. Hormone levels influenced clothing choice in many groups, with testosterone levels correlating positively with physique display.”

Evolutionspsykologi beskriver alltså korrekta samband mellan beteende och hormoner, exakt de samband som genusvetenskap ideligen och ihärdigt förnekar. Genusvetenskapens funktion är alltså inte – som man kan tro av namnet – vetenskaplig utan rent politisk. Precis som Svante Nordin påpekade i radio på Filosofiska rummet.

Aktivarum 2-länk (Länkar från denna blogg till twingly funkar inte så länkning till massmedia får gå via systerbloggen) PS: Bloggen får fler och fler träffar på sökningar efter Niclas Järvklo (mansforskaren som saknar kunskap om sitt forskningsobjekt män). Någon som kan berätta anledningen?

Uppdatering 1: För att komma åt studien på angivna länken måste man först vara medlem. Här kan dock studien läsas i sin helhet.

Uppdatering 2: Expressens återgivning missar viktiga detaljer. Forskningsledaren heter Kristina Durante och svenska media missade att det bara var de attraktiva kvinnorna i närområdet som triggade kvinnors val av sexiga kläder. Bilder av snygga kvinnor minst 1000 miles bort hade ingen effekt i Durantes studie.

”Although the end result is to attract the best romantic partner available, Durante’s research found that ovulating women’s choice of dress is motivated by the other women in their environment.”

Detta leder till en mycket intressant slutsats:

”The study also supports the already common practice of retailers to display pictures of attractive women in their clothing departments. But its new insight: The attractive woman in the photo should be anonymous — not Angelina Jolie.”

Psykoterapeuten George Fieldman kommenterar resultatet i BBC News ”Women do the choosing [of mates] but in order to enable them to choose, they need a good number of suitors to select from.”


4 kommentarer »

 1. Minns att jag såg ett program där man testade kvinnor som var ute på krogen och kollade hur mycket naken hud de visade under menstruationscykeln och det visade tydligt att de som var i bra läge för att bli på smällen visade mer naken hud än de andra. Så det är kanske inte helt otippat att killar som ser en tjej som klär sig utmanande tror att hon är mer tillgänglig än andra. Däremot kan man förstås inte ursäkta de som inte tar ett nej för det, men nog finns det inpräntat även i män vad det betyder.

  Kommentar av Matte Matik — augusti 12, 2010 @ 6:50 e m

 2. Matte:

  Låter som ett intressant program, du skulle möjligen inte kunna minnas vad det hette?

  ”Så det är kanske inte helt otippat att killar som ser en tjej som klär sig utmanande tror att hon är mer tillgänglig än andra.”

  Personligen tycker jag det är konstigt att man ens skulle behöva en vetenskaplig studie för att konstatera detta faktum. Nej särskilt otippat är det inte att killar som tror sexiga kläder signalerar sexuell tillgänglighet också har helt rätt. Man måste ha låga åsikter om killars intelligens för att tro de skulle ha fel på den punkten, poängen är dock att studien dubbelbekräftade detta. Såväl hormoner som kvinnornas egna svar bekräftar att det är så.

  ”Däremot kan man förstås inte ursäkta de som inte tar ett nej för det, men nog finns det inpräntat även i män vad det betyder.”

  Detta är ju enbart en förklaring och det finns inget som säger att en förklaring är en ursäkt även om manipulativa människor regelbundet försöker slå i mer lättlurade människor den lögnen för att censurera bort oönskade data. Att en förklaring kan användas som ursäkt är ungefär lika relevant som att en bil kan användas som get-away fordon vid bankrån. Att vi skulle sluta sälja bilar pga vad de kan användas till är såklart nonsens av värsta sort. Ändå finns många som försöker inbilla oss akademiska förklaringar är farliga och skall bannlysas.

  Vidare så KAN inte förklaringen användas som ursäkt för någon form av övergrepp eller respektlöst beteende mot kvinnor heller. Förklaringen säger att hon klär sig sexigt för att bräda ANDRA närvarande kvinnor i att attrahera DEN mest lämpliga mannen.

  Det finns inget som säger den man som ville ha sex med henne var den mest lämpliga mannen för henne. Förklaringen säger inte vilken man som helst duger. Tvärtom! Det är just för att inte vilken man som helst duger som konkurrensen mellan kvinnorna utseendemässigt är så hård. Det hela illustreras bäst av titeln på en bok som jag fick nyligen:

  ”Looking for a few good males – Female Choice in evolutionary biology”

  PS: Hur grymt är det inte att jag hittade Henry Laasanens sociologiska arbete om Kvinnors sexuella makt på nätet (113 sid). Visserligen på finska så jag får stå ut med google-translates version som säkerligen har ett och annat fel men ändå! Det funkar – precis som med den danska texten om kvinnor – Internet makes the world come together!

  PPS: Redan i titeln så lever google-translate ett eget liv. Titeln blev Kvinnans sexuella befogenheter, inte kvinnans sexuella makt oh well… att kunna läsa den dåligt översatt är bra mycket bättre än inte alls.

  Kommentar av Erik — augusti 12, 2010 @ 7:06 e m

 3. Tyvärr minns jag inte, det var flera år sedan jag såg det.

  Apropå det där med att det är märkligt att det skulle krävas en vetenskaplig studie för att slå fast något så simpelt håller jag med. Jag vill bara vara lite övertydlig, man har ju läst snaskiga kvällstidningar där folk tycker att tjejer ska få klä sig hur de vill utan att nån kommer och dreglar på dom. Man blandar ihop det med att tjejer inte ska behöva bli våldtagna för att de ser ut på ett visst sätt, för det håller jag förstås med om. Men kläder spelar roll, det är löjligt att påstå nåt annat, varför ser vi alltid politiker i tråkiga kostymer och dräkter? Idag verkar det vara som Robyn uttrycker det ”I`m only sexy when I say it`s okay”, så tolkar iallafall jag texten. Det är bara då hon själv säger att det är okej att hon är sexig som hon är det, man får inte se henne som det om inte hon går med på det. Tjejer kan tyvärr inte kräva att de ska slippa alla de killarna de tycker är äckliga om de bara sitter passiva.

  Med risk för att jag blandat ihop en hel massa saker. 🙂

  Kommentar av Matte Matik — augusti 12, 2010 @ 7:38 e m

 4. Hela hjärnans konstruktion ger evolutionspsykologin rätt. Hade människan varit en tabula rasa så hade vi inte sett några distinkta fysiska strukturer, inte heller hade man kunnat se några större likheter i aktiveringsmönster, vilket alla med den minsta kunskap i ämnet vet att man gör.

  Kommentar av Nephilim´s Wings — augusti 13, 2010 @ 10:20 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: