Aktivarum

Det falska förespråkandet av jämställdhet i media | augusti 11, 2010

Det paradoxala med de som i media säger sig förespråka jämställdhet är att de ofta inte tycker jämställdheten behöver gälla dem själva.

I Aftonbladet kan man läsa om hur SVT söker en kvinnlig ersättare för Anders Lundin. Många artister vill nästa programledare för Allsång på skansen skall vara en kvinna. En av dem är Jerry Williams, han säger: ”Jag är åt vänster, så jag tycker över huvud taget att det ska vara hälften tjejer, hälften män på alla jobb.”

Men som Clabbe påpekar i diskussionen på Genusnytt. När man tittar på Jerry Williams eget kompband på sju personer så har han inte alls tyckt det skall vara hälften tjejer. Könsfördelningen i Jerry Williams eget band är 100% män. Sju män, noll kvinnor.

Man måste bara fråga hur Jerry Williams får det att gå ihop att inte själv anställa några kvinnor men sedan gå ut i media och försöka lura i oss att han visserligen inte själv anställer kvinnor men ändå magiskt har åsikten man skall göra det.

Man måste även fråga hur SVT tänker som istället för att framhäva en blivande programledares individuella förmågor börjar prata om hennes kön.

Räcker det för övrigt med kön? Har allsång på skansen haft en svart programledare? Observera även att projektledaren Gunilla Nilars är en kvinna. Men det räcker såklart inte för genusfanatikerna vars karriär blir bättre ju mer eländigt de kan framställa saker.

Ett typiskt exempel på detta är kontroversen angående Jon Stewarts komediprogram The Daily Show. Kvinnobloggen Jezebel anklagade i ett långt inlägg The Daily Show för sexism, orsaken? För få kvinnliga komiker i rutan. Så här inleds inlägget av Irin Carmon:

”The Daily Show is many things: progressive darling, alleged news source for America’s youth, righteous media critique. And it’s also a boys’ club where women’s contributions are often ignored and dismissed.”

USA är dock inte Sverige där man pga konsensus-tanken kan mobba folk att hålla med om allting.

Paradoxen med alla människor som gör karriär och bygger sin identitet på att skydda/stödja minoriteter idag är som påpekades förra inlägget att de allt oftare utgår enbart från inlärda teorier utan att prata med människorna de försöker skydda/stödja.

Denna konflikt mellan teori och praktik blev tydlig när inlägget besvarades av The Daily Shows kvinnor. Redan i inledningen så tydliggörs problemet med det falska förespråkandet av jämställdhet i massmedia.

Dear People Who Don’t Work Here, Recently, certain media outlets have attempted to tell us what it’s like to be a woman at The Daily Show with Jon Stewart. We must admit it is entertaining to be the subjects of such a vivid and dramatic narrative. However, while rampant sexism at a well-respected show makes for a great story, we want to make something very clear: the place you may have read about is not our office.”

Det sista säger egentligen allt om stora delar av det som idag kallas genus/samhällsforskning.

Som exempelvis de två samhällsforskare Tanja Bergkvist kritiserade. Jag vet inte om det beror på att de är för lata, för ideologiskt styrda eller för fina för att gå till platserna de uttalar sig om. Men oavsett orsak får vi numera expertutlåtanden inte på basis av objektiva observationer utan av ideologiska teorier utan verklighetsförankring.

”If you think the only women who help create this show are a couple of female writers and correspondents, you’re dismissing the vast majority of us. Actually, we make up 40% of the staff”

Problemet är att för ytliga människor är det bara yta som räknas. Detta tydliggör kvinnorna på TDS med en uppräkning av vilka yrken kvinnor har.

”We are co-executive producers, supervising producers, senior producers, segment producers, coordinating field producers, associate producers, editors, writers, correspondents, talent coordinators, production coordinators, researchers, makeup artists, the entire accounting and audience departments, production assistants, crew members, and much more. We were each hired because of our creative ability, our intelligence, and above all, our ability to work our asses off to make a great show.”

Hur blir då ”feministernas” reaktion när kvinnorna de vill stötta och skydda inte alls håller med om vad feministisk teori föreskriver? Svar: då anklagas de för förräderi mot feminismen.

Så Jon Stewart anställer kvinnor och anklagas för att vara ojämställd. Jerry Williams anställer inga kvinnor och säger sig vara jämställd.

Hur kommer det sig då att Jon Stewart anklagas för sexism? Tro det eller ej men det var för att ha anställde en till kvinna, Olivia Munn, som han blev föremål för feministiska attacker. Hon var nämligen (enligt hittepåteorin) inte rätt sorts kvinna. Detta kommenterade Elin Gould i The Slate Magazine under den talande rubriken:

How feminist blogs like Jezebel gin up page views by exploiting women’s worst tendencies.

”Jezebel writer Irin Carmon’s argument is essentially this: ”Former videogame show host” Olivia Munn may soon become the show’s first new female correspondent in seven years, but her potential hiring is nothing to celebrate, because, while she’s a woman, she’s not the right kind of woman.”

Vad är då enligt Jezebel felet med Olivia Munn? Behöver ni fråga? Hon ser bra ut och har varit på framsidan av tidningar som Playboy . Som påpekas av Pelle Billing vet vi tack vare Lisa Magnusson att poängen med feminism/kvinnorörelsen är rätten att vara ful och sur.

Vi avslutar med ett citat från Lizz Winstead co-creator of the Daily Show

”They’re not trying to not hire women, they’re trying to hire the best possible people for the show. You can call it a boy’s club, it’s not. It’s a nerd club.”

Där har vi det stora problemet med jämställdhetsfrågan. De flesta insatta människor är överbedövande överens om anledningen män dominerar nördkultur. Helt enkelt för att det finns väldigt få kvinnor som är tillräckligt intresserade av nördkultur att platsa där. Däremot är det uppenbarligen flera skarpa kvinnor från TDS som skulle platsa på Aktivarum.


8 kommentarer »

 1. Hihihihi… Skäms på dig Jerka, din gamla skinnpaj. Jag fnissade rätt bra angående the Daily Show. Tack!

  Kommentar av Matte Matik — augusti 11, 2010 @ 6:20 e m

 2. The Daily Show driver t o m med mansrörelsen

  http://www.thedailyshow.com/watch/wed-february-3-2010/male-inequality

  Men ger den uppmärksamhet och det finns en hel del läsvärda kommentarer på klippet ovan.

  Kommentar av Jack — augusti 11, 2010 @ 7:33 e m

 3. Jack:

  Samantha Bee är säkert en bättre komiker än jag men hennes argumentation är helt värdelös. När Warren Farrell berättar att unga kvinnor lättare blir sales-rep pga att de har mer åtkomst till doktorerna som mestadels är äldre män så besvarar hon det med att det ironiskt är synd om de manliga doktorerna.

  Poängen missar hon helt. Nämligen att den kvinnliga fördelen som Farrell nämner finns där eftersom man jämför de unga kvinnorna med de jämnåriga männen. Hennes hänvisning till mycket äldre doktorer med pengar är helt irrelevant.

  Därefter försöker hon som vanligt med den helt hjärntvättade argumentationen att män ”styr” fortune 500-företag och regeringen. Det är inte ”gruppen män” som styr som nån slags myrstacks kollektiva medvetande. Det är individer som styr dessa, och de individerna är till antalet mycket få.

  USA har en befolkning på ca 300 miljoner människor. Hon räknar upp 485 lyckligt lottade män, det är skrämmande (även för en komedisketch) dumt att tro att 150 miljonar män har det bra för att hon kan räkna upp 485 män som har det extremt bra (sannolikt med 500 fruar/exfruar som också har det extremt bra)

  Kommentar av Erik — augusti 11, 2010 @ 8:04 e m

 4. Erik,
  Jag håller med, Samantha Bee är ute efter att plocka humorpoänger hos den oinsatta massan. Är dock inte säker på om hon skadar mansfrågor mer genom avfärdande än vad hon gör nytta genom uppmärksamhetsriktande och så dålig argumentation att man tar ställning med t ex Warren Farell i klippet istället.

  Kommentar av Jack — augusti 11, 2010 @ 8:10 e m

 5. Kolla vad jag hittade – Rättviseförmedlingen: http://rattviseformedlingen.se/

  ”RÄTTVISEFÖRMEDLINGEN hjälper er som söker folk att hitta alternativ ifrån underrepresenterade grupper. Vi vill korrigera skevheter och verka för en rättvis representation i ett jämlikt samhälle.”

  En experttjänst som hjälper arbetsgivare att snygga till sin statistik. Ungefär som man i 30-talets Tyskland såg till att avlägsna folk från deras respektive akademiska tjänster om de tillhörde en ”överrepresenterad ras”.

  Korrigera skevheter vad ordet. Notera förresten hur deras egen lista ser ut ur ett jämställdhetsperspektiv…

  Kommentar av Tanja Bergkvist — augusti 12, 2010 @ 9:49 f m

 6. @Tanja
  Rättviseförmedlingen har – märkligt nog – fått enormt mycket uppmärksamhet och vunnit fina priser.

  Radiointervjuaren Anders S Nilsson blev nästa lynchad för att han hade mage att ifrågasätta relevansen i förmedlingens verksamhet:

  http://genuspedagogiskt.blogspot.com/2010/04/anders-s-nilsson-vad-pinsam-du-ar.html

  Missa inte rättviseförmedlingens fejk-Twitter:

  http://twitter.com/rattviseformed

  Kommentar av Clabbe — augusti 12, 2010 @ 10:39 f m

 7. Clabbe:

  Vad är det märkliga med att rättviseförmedlingen vunnit fina priser? Det märkliga är väl snarare att nån bryr sig om rena nonsenspriser som en klubb för inbördes beundran ger till sig själva.

  Ungefär som Oscarsgalan, vem bryr sig om vilken film som vinner där? Det är liksom filmen som vinner i publikstorlek på biografen som räknas, inte filmen som ges teoretisk kvalitetsstämpel.

  Kommentar av Erik — augusti 12, 2010 @ 10:59 f m

 8. Erik > De vann nyligen 100 000 kr. Det är ett ganska fint pris, tycker du inte?

  Kommentar av Clabbe — augusti 12, 2010 @ 9:13 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: