Aktivarum

Fria tider lanserar uttrycket genusskeptiker | augusti 10, 2010

De båda samhällsforskarnas försök att censurera bort ord som invandrare ur språket är varken något nytt eller något specifikt för Sverige.

Som berättades i tidigare inlägg på Aktivarum så vill två samhällsforskare avskaffa ordet invandrare. En artikel angående detta finns nu på nyhetssajten Fria Tider. Tanja Bergkvist som kritiserat de bägge forskarnas artikel bla på basis av inkonsekvens benämns där som genusskeptiker.

De bägge samhällsforskarnas resonemang kring invandrare (som för övrigt inte är en isolerad förteelse) är snarlikt den ideologiska censur av utbildningar som Diane Ravitch uppmärksammar i boken The Language Police – How pressure groups restrict whats students learn. Ravitch berättar att situationen blir allt mer absurd.

Man får exempelvis inte berätta om en blind som bergsklättrade i snöstorm för vissa barn vet inte vad en snöstorm är aka ”regional bias”

I en intervju i The Daily Show 2003 räknade Ravitch upp en lång lista ord som intressegrupper velat ha förbjudna i skolor. Bland annat: elderly, blind, busboy, landlord, heretic, cult, extremist, fanatic, idiot, insane, candy, owl (ugglan är helig för vissa indianer) osv.

Programledaren Jon Stewart kommenterade politiken bakom denna oerhört omfattande censur så här:  ”This is absolute insanity. Okay so it seems like… the right…. is trying to get us back to a world that never existed in the first place… and the left is trying to get us to this utopian world that if it actually did exist…. would be unbearable!”

Det tar inte slut där. Det blir ännu värre när de diskuterar den kända litteraturen.

I deras fortsatta diskussion skall Sagan om Hans och Greta censureras för godis är onyttigt för barn. Man får heller inte diskutera födelsedagsfester. Dels för att födelsedagstårtor är onyttiga för barn och dels för att vissa barn inte firar födelsedag och ”they would feel bad”

Enligt Ravitch (utnämnd av dåvarande president Clinton till en nationell testpanel av språket) ser den politiska fördelningen ut så här: Högern vill förbjuda hänvisningar till trolldom och olydnad. Vänstern vill å sin sida förbjuda hänvisningar till olika grupper som exempelvis män och kvinnor.

Jon Stewarts kommentar: ”We are going to be raising a generation of mentally impaired people”

Låt oss återgå till lanseringen av genusskeptiker som uttryck. Genusskeptiker som fria tider använder har redan använts en gång tidigare. Då var det dock med den rakt motsatta betydelsen. En person som hyser djup övertygelse för betydelsen att följa genusteoretiska pekpinnar. Följande text kan läsas på en finländsk hbt-sajt.

”Cirkeln koncentrerar sig på skönlitteratur som gestaltar ickeheterosexuella identiteter och erfarenheter. Vi diskuterar både äldre och yngre, inhemska och utländska, kända och marginaliserade författarskap som på olika sätt kritiserat samhälleliga köns- och sexualitetsnormer. Cirkeln är öppen för alla litteraturintresserade genusskeptiker.”

Här ser vi ett klockrent exempel på varför samhällsforskare som Corlin och Cvetic inte kan säga att ordet invandrare associeras till vandrande nomader. Helt enkelt för att det inte är hur forskare och debattörer själva tycker ordet skall associeras som är det viktiga för ett språk utan hur folk i allmänhet använder uttrycket.

”What a language with its gender system means is what people use it to mean. It is an evil principle to think that we can tell other people what they mean by what they say, because of some theory we have that makes it mean something in particular to us, even when they obviously mean something else.” Kelley L. Ross PhD Against the theory of a sexist language.

”Since it was never even remotely in doubt that when used as a general referent, the male pronoun included females, this change was never designed to prevent confusion. The change has, on the contrary, often created confusion. Its purpose is solely ideological.” Carolyn Graglia – Domestic Tranquility, A Brief Against Feminism

”I, for one, want to be free to refer to ”the brotherhood of man” without being corrected by the language police. I want to decide for myself whether I should be called a chairman, a chairwoman, or a chairperson (I am not a chair). I want to see My Fair Lady and laugh when Professor Higgins sings, ”Why can’t a woman be more like a man?” As a writer, I want to know that I am free to use the words and images of my choosing.” Diane Ravitch – The Language Police

Nu har även några av dessa invandrare som skall skyddas från att beskrivas som invandrare fått nog.

På sin blogg förklarar Merit Wager att hon inte har något problem med ordet invandrare. Så här lyder hennes argumentation:

”Artikelförfattarna talar om att det är ”viktigt för självkänslan” att inte kallas ”invandrare”!!??? Men Herre Gud, vilken unken herrefolksmentalitet och vilken nedlåtande syn på icke-svenskar dessa artikelförfattare visar! Vi har ju invandrat och vi är ju inte svenskar,varför skulle vi ha dålig självkänsla för det?”

Det är här som behovet av strukturella förklaringar skapas.

När gruppen som skall skyddas av en självutnämnd akademisk elit (som annars saknar identitet och mening i tillvaron) inte uppskattar beskyddet måste beskyddarna själva nämligen kunna strunta i vad den beskyddade gruppens individuella medlemmar tycker om saken.

Annars så är det ju elitens egen identitet och självkänsla som drabbas.


5 kommentarer »

 1. […] som gör karriär och bygger sin identitet på att skydda/stödja minoriteter idag är som påpekades förra inlägget att de allt oftare utgår enbart från inlärda teorier utan att prata med människorna de […]

  Pingback av Det falska förespråkandet av jämställdhet i media « Aktivarum — augusti 11, 2010 @ 6:12 e m

 2. Apropå språkpolisen.

  DN rapporterar om namngivning med nazistanknytning av klätterleder i Sverige. Klätterleder har fått namn som ”en liten Hitler”, ”tredje riket” eller ”kristallnatten”. Tydligen för att illustrera hur hemska och besvärliga de är.

  Detta har nu lett till klagomål från två svenska historiker, Hess och Perwe.

  http://www.dn.se/sthlm/nazistnamn-pa-klatterklippor-i-jarfalla-1.1152514

  Kommentar av QED — augusti 12, 2010 @ 10:36 f m

 3. ”S hotar stänga klätterled

  Gårdagens DN-artikel om den klätterklippa i Järfälla som har ett antal leder med namn som anspelar på nazismen och Förintelsen, får nu politiska konsekvenser. Nu kräver kommunalrådet Lotta Håkansson Harju (S) att namnen ändras.”

  ”Mikael Widerberg, utgivare av ”Stockholmsföraren”, förvånas över Lotta Håkansson Harjus utspel:

  –  Det känns som en väldigt överdriven reaktion. Det handlar ju inte om skyltar på berget, utan om namn som används internt bland klättrare och i guideboken. Att försöka förbjuda det är som att sätta munkavle på folk.

  Widerberg säger sig dock vara beredd att medverka till en namnändring.

  –  Ja, om alternativet är att klippan stängs.”

  http://www.dn.se/sthlm/s-hotar-stanga-klatterleden-1.1153190

  Kommentar av QED — augusti 14, 2010 @ 1:02 e m

 4. QED:

  Jösses vilka korkade människor det finns i politiken. De där namnen är ju inte officiella. Dvs de ”finns inte” och kan sålunda inte avskaffas nånstans heller. Det är inte så att folk lär sig dem från en dator. Skulle folk förbjudas använda dem skulle de bara tänka mer på dem – och i klättrarnas undergroundkultur skulle det bara bli coolt att använda dem – föreställ dig idiotin med att det blir rebelliskt att hänvisa till den minst rebelliska ideologin som funnits.

  Frågan är om inte ungdomar som tycker nazismen (den riktiga nazismen alltså) är cool för att den är förbjuden – är något vi behöver för att politiker som mer än NÅGOT ord eller hakkors symboliserar den människosyn som nazismen stod för skall fatta det inte är ungar som klättrar i berg som symboliserar nazismen utan maktgalna politiker som censurerar allt de inte gillar som representerar nazismen bäst.

  Kommentar av Erik — augusti 14, 2010 @ 4:57 e m

 5. Axessbloggen har nu uppmärksammat DNs artikel om ”klätternazismen”

  ”Nazisttopparna i bergsmassivet Järfjälla”

  http://www.axess.se/blog/post/2010/8/17/Nazisttopparna-i-bergsmassivet-Jarfjalla.aspx

  Det finns en nyöppnad led som svar på artikeln som heter

  Hess mot folkgrupp

  Notera stavningen, Hess är en av historikerna som i DN klagade på guideboken. Folkgruppen är antagligen bergsklättrarna. Någon har blivit lack på artikeln.

  http://www.sverigeforaren.se/index.php/G%C3%A5seborg

  Kommentar av QED — augusti 17, 2010 @ 2:56 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: