Aktivarum

Elisabeth Svantesson: Rättssäkerhet går före jämställdhet | juli 19, 2010

Moderata riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson sitter i riksrevisionens styrelse som ledamot.

I en SvD-artikel påpekar hon det olämpliga i att så många från domstolsnämnden ingår i Nätverket Hilda. Inte nog med det, domstolsverkets generaldirektör Barbro Torblad  är med i samma nätverk vilket innebär att sex av nio närvarande är med i ett och samma nätverk med uttryckliga syftet att hjälpa kvinnor att bli chefer. Risken för jävsituationer och intressekonflikter är alltså uppenbar.

Kommenteras här av Helena Von Schantz: ”Som feminist tycker jag att det är jobbigt och skämmigt med Anna Skarhed. Jag vill så gärna se flera högt uppsatta kvinnor. Jag vill så gärna att det ska finnas kvinnliga förebilder. Dessutom vet jag så väl hur många otroligt skarpa och kompetenta kvinnor det finns. Men att någon som Anna Skarhed kan bli Justitiekansler ser jag som ett mycket starkt argument mot kvotering. Det räcker inte med kvinnliga chefer. Det måste vara kompetenta, kvalificerade och hederliga sådana. Annars får det hellre vara.”

Advokatssamfundets ordförande Ann Ramberg reagerar mycket negativt på riksrevisionens flaggning. Hennes argument kan sammanfattas att de inte tycker de gör något fel eftersom riksdagen funnit det angeläget att könsfördelningen inom domarkåren blir jämnare på alla nivåer. Antingen begrep Ramberg inte argumentet (vilket vore anmärkningsvärt med tanke på hennes position) eller så låtsas hon inte förstå. Hennes argument ligger i vad Nätverket Hilda gör men flaggningen av jävrisken är gjord helt oberoende av vad de sysslar med.

Det är sammanslutningen i sig som kritiseras. Inte könet och inte syftet.

Ramberg verkar mena att jämställdhet är ett så gott syfte att det står över precis alla andra resonemang. Svantessons svar tycks vara att vissa saker är viktigare än jämställdhet. Ett argument som för vissa verkar vara rena grekiskan. Man måste också fråga varför man kallar en damklubb för ett nätverk. Kan det kanske bero på att man inte för den skull vill acceptera herrklubbar? Damklubben Hilda är helt enkelt just den sorts (herr)klubb de själva protesterat mot om den fanns.

Utöver detta är JK Anna Skarhed också en av nätverket Hildas ca 40 medlemmar. Om detta kommenterar Svantesson:En av JK:s uppgifter är att bedriva tillsyn över myndigheter och domstolar för regeringens räkning. JK har mandatet att värna integriteten och yttrandefriheten samt rättssäkerheten i den offentliga verksamheten. Att då vara med i samma förening som vissa chefer och anställda för de myndigheter man är satt att granska är helt uppåt väggarna.”

Det är uppfriskande att höra Elisabeth Svantesson kalla en förening för just en förening, även om de vill kalla sig själva ett nätverk. Klubbar och föreningar bör kallas just klubbar och föreningar och följa de regler som gäller sådana. Detta oavsett vad de finns till för. Frågan är om inte främsta orsaken Nätverket Hilda inte kritiseras är att personerna som skall göra sådan kritik själva är medlemmar. Därmed skulle riksrevisionens anmärkningar vara bekräftade.

Pelle Billing kommenterar Nätverket Hilda här.

Aktivarum2-länk till artikeln


10 kommentarer »

 1. Anne Ramberg från advokatsamfundet avfärdar i SvD Svantessons kritik.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kritiken-mot-natverket-hilda-rent-nonsens_5033751.svd

  ”Det är detta medlemskap som skulle skapa jävet. Och det är detta som enligt Svantessons något oklara tankegods gör att i övrigt omdömesgilla och jävsprövningsvana personer skulle tappa sin förmåga till objektivitet.

  Detta är naturligtvis rent nonsens och bottnar i en illvillig bild av Hilda. Ty Hilda är inte någon sammanslutning som uppmanar sina ledamöter att i utnämningsfrågor åsidosätta sin objektivitet.Det behövs inte.

  Samhället är fullt av kvinnor som är väl lämpade att inneha chefstjänster. Vad Hildas ledamöter vill eftersträva är att dessa kompetenta kvinnor skall vilja och våga ta på sig chefsuppgifter. För att åstadkomma detta behövs inte någon diskriminering av män. Kvinnorna klarar sig utan det.

  Det borde Svantesson och hennes uppdragsgivare på Riksrevisionen förstå. Hon är ute i ogjort väder när hon söker misstänkliggöra en mycket legitim mötes- och mentorverksamhet för unga kvinnor.”

  Svagt argumenterat måste man säga.

  Kommentar av QED — juli 24, 2010 @ 2:45 e m

 2. Gå med i gruppen ”Ekvalism” på facebook! Vi behöver bli fler som engagerar oss för jämställdhet med en nyanserad syn på problem som drabbar kvinnor respektive män.

  Kommentar av Kajsa — juli 27, 2010 @ 6:00 f m

 3. Kajsa:

  Jag har gått med i gruppen. Det är dock många som engagerar sig för jämställdhet i Sverige. Problemet som jag ser det är brist på organisation samt förstås att politisk korrekthet gör att ingen med riktig makt bryr sig eller vågar visa de bryr sig.

  Kommentar av Erik — juli 27, 2010 @ 7:32 f m

 4. […] jurister och åklagare. Att rättssäkerheten åsidosätts pga jäv var Svantessons farhågor angående nätverket Hilda. Man kan undra om någon av huvudpersonerna är medlem […]

  Pingback av Allt om Assangeaffären, Radikalfeminism och JO-anmälan « Aktivarum — augusti 22, 2010 @ 7:43 e m

 5. rättsäkerheten går först skriver du så är det inte.
  att våra rätt och mänskliga rättigheter ej betyder inget
  förfalsked dombestult som experter skriver ut.går ej att överklaga till hd jk andå ligger dombesluten där sedan-92 fejkade skulder ligger äveni hd utan något åtgärd.att anna skarhed skriver här finns inga fel begånga hur har hon då tolkat dombesluten från haparanda 166.87-91.där står att vi skulle ha byggt uppfört det hus själva vilket är enlögn vi påpekat detta är ett nyckelfärdig hus.kontraktbrott.därför gällde ej lagarna abs 80 vilket skulle gällt för oss.att sedan ej byggmästarn ej blev kallad till rätten.utan en såkallad byggfirma kallad hn fastigheter som aldrig funnits finns på detta dombeslut.vi har ej sökt något
  byggnads till stånd-81 i denna kommun och bodde ej där hur kan även detta tillkomma.det är lögner som florerat att detta ombud åtalde en rätta byggmästarn
  det drog tillbaka.här har även ombuden gått med lögner att vi skulle ha uppfört detta hus själva.lögner
  var för har då inte hd jk örsammat oss

  vilka dombeslut görs nu dessa utmätningarpå vilket
  dombeslut vi har inte fått mer än detta dombeslut166.87-91som klagade till hovrätten för övre norrland.

  det var ett helt bostad område .det var inga små fel
  utan grunden tjärfyftningar.elen och allt lyfes upp
  med tjälen.
  hur kunde då kfm luleå anlita en egen besiktningman
  där han skrev för att åtgärda fel måste hus avlägsnas
  göra en ny grund väggarna var redan bongnade
  det tog tremofotografering som visar allt.

  andå har ej anna skarhed som var i ärende i hd ej
  uppmärksammt ingen ting utan skriver till oss bara

  här har ingen felgjort av domstolarna och kfm

  hur kan det kommit sig det såldes för 50.000 vi gav
  354500 ni får vi beta höga räntor det är väl snar en miljon vi betalt. ett nybyggt hus 1år gammal när vi flyttade in

  vi fyttade in ett hus som redan varit utsatt av skador
  vi kom ej från denna kommun blev helt lurade

  det gjorde för allt för att kommunen och byggmästern
  skulle räddas när detta upptäckes det här är vanligt i denna kommun hur skule vi vet att här slavbyggs änkomt.att köpa ett nybyggt hus där 16 andra villor ingick dra ner på matrialet för allt skulle bli billigt
  att sedan byggmästern byggt i flra generationer
  ej lärt sig är konstigt.det är inte bar dessa hus en hel kommun.

  att sedan skylla på marken det var vatten myrigt
  det förklaras så.av byggmästarn och kommunen.

  det här ejnåga missar utan berått mod.att kommunen försökte tina ner hörnen tjärfyftningar var bedrövligt.och vardagrummet lyftes 7cm.

  att vi nu får betala är att vi kan ej godkände

  ett nyckelfärdigt hus där grunden är totalt
  trasig och lappade före vi köpte.dolda fel

  det här har nog pågått alltid.det här skulle ej få komma ut därför har domstolarna skyddat denna kommun+byggmästarn.

  vi blev straffade för våra rättigheter av hd jk
  med att vi blir utpressade helt med minst 6000tusen i månaden.det är hd jk som godkänt
  dessa utmätningar.kfm har försökt vi skall gör upp
  vi har försökt lämmna tillbaka redan tidigt.konumnet
  verket bryr inte.det skulle vara enskilda domare
  och tjänste män som hindrat oss få betala

  ni är vi straffade hela livet för att vi klagade tll domstolen vi trodde tvärtom.dessa dombeslut vi fått
  avskyddes av hd jk.tog aldrig upp då försökte dom med alla metoder få bort oss från rättsystemet
  ann askarhed har pratat om moment 22 det är inte vi som förhalat allt.utna dom har ej svarat oss det
  vi skrivit om bara tigit.
  har detta dombeslut ägt laga kraft.ku ordförande peter eriksson var kommunalråd och var med på denna olagliga försäljning -97.så det är bara ni vänder er till honom ku ordförande i riksdagen

  detta är helt fel att vi sklall betal för något vi ej
  kunnat bo i.dessa åtgärder som besiktningman börje jonsson är helt fruktansvärdt det godkände ej heller domstolen.hur peter eriksson kunnat göra detta utan att bry sig om dombesluten frågan är vilka dombeslut har hd jk gått efter och även

  peter eriksson ku riksdagen mp. då kommunal råd i kalix.avslöjar denna kommun för dig nu.

  Kommentar av eva jakobsson (@argbriggan) — maj 11, 2012 @ 11:36 f m

 6. kronfogen kan inte lägga fram fakt hur mycket som är betalt.vi kräver korten på bordet nu.sedan 97 måste det blivit massor av pengar vi betalar ränt på ränta.vi har betalt .nu är det dag att ni gör något vi har betalt
  18%räntor till inkassobanken

  finns det ingen rättvisa allas varför har dessa höga justitsieråd bekämpat oss med näbbar och klor.

  det finns ingen skam vi har absolut ej haft andra skulder än idag gör vi allt för att kalr livhanken utan att uppsöka era social instanser.tro nu ej på anna skarhed vad hon ljuger.även johan munck är delaktig

  Kommentar av eva jakobsson (@argbriggan) — maj 11, 2012 @ 11:48 f m

 7. när anna skahed var i högsta domstolen hon var inne iärendet och många andra justitsieråd domskulle kunnat döma avgöra det redan hd döma byggmästarna sa englund och kalix kommun till att lösa in huset och betala köpeskilldringen tillbaka det hade vi full rätt till såld med medvetna dolda fel nu har byggmästarn friats+kalix kommun gått fri det blir nu staten som får betata skärskilt
  jk anna skarhed som har vetat om allt ändå försöker hon komma undan.skriver till oss här har inget fel gjort
  när hon var i jk.var hon då jäv när hon varit i ärendet i hd två gånger beklagade sig utan att sätt in åtgärder
  inga rättigheter till en rättvis rätte gång inget ombud
  utan svar då kan dessa myndigheter forsätta utpressa oss hur länge som helst.det finns inget tak vad vi kan se.när hd jk nekat oss vår rättigheter.vad som händer i europa domstolen vet vi ej.om den är nu självständig
  i bedömmingen vet vi ej.

  Kommentar av eva jakobsson (@argbriggan) — maj 11, 2012 @ 12:17 e m

 8. Vad som händer i e-domstolen vet ej vi men anna skarhed kanske vet.det måste lösa i vilket fall som helst vi kan inte betala till vem miljonbelopp hela vårt liv hd jk är helt kalla.för anna skarhed går det nog bra
  tvinga oss tillnågot vi hade haft våra att häva köpet redan i tingrätten i haparanda.har vi har fel får anna skarhed citera oss i in lägget här det är bara för hd att komma in och svara om vi har fel.även johan munck.
  vi har inget att dölja vi har betalt och gjort rätt för oss

  Kommentar av eva jakobsson (@argbriggan) — maj 11, 2012 @ 5:17 e m

 9. kalix kommun+sa englund redogör nu vem har uppfört
  byggt hus prylen 2 klöverstig 5 kalix

  det har en stor betydelse.om man byggt uppfört själv sökt byggnadtillstånd

  entreprenörskontrakt.då¨gäller ej lagar för nyckelfärdig hus

  konstigt att denna byggm sa englund ej ville ta ansvar
  för sitt eget bygge lars englund var ansvarig arbetsledare.mårten englund kallade byggchef

  nils englund inte ens kallade till tingsrättenHAPARANDA CHEFS DOMARE PER-HÅKAN HANSSON 166.87-91
  byggt i tre generationer

  HUR KUNDE DÅ SA ENGLUND ÖVERKLAGA DOMEN-91HD. NÄR DOM EJ ENS VAR KALLADE VARKEN TILL TING EL HOVRÄTT

  att sedan anlita en byggfirma som aldrig funnits HN FASTIGHETER I KALIX.

  INTE VILJA STÅ TILLSVARS FÖR SINA EGNA

  BYGGEN ÖVRIG VILLOR VEM BYGGE FANNS 16 ST

  SEDAN KORVEN PÅ MOSET SÄLJER KALIX KOMMUN
  DÅVARANDE KOMMUNAL RÅD+ATT DENNA DOMARE
  VAR
  I HUVUDRÄTTEGÅNG FÖR 50.000KR VÅRT HUS

  SOM VI GETT 354.500 +ATT VI FÅR BETALA RÄNTA PÅ 18PROCENT-SEDAN-97 DET ÄR BARA GÅ IN PÅ MIKRO-FIC KOLLA HUR MYCKET VI FÅTT BETALA

  DET HÄR VET NI KOMMUN+BYGGM ALLT OM.

  VILKA ÖVRIG SKULDER SKULLE VI HAFT.DET GJORDES ENDAST FÖR ATT PRESSA OSS ATT SKRIVA PÅ

  DET GJORDE SKREV PÅ AV ÖVRIGA VILLA ÄGARE-91

  I FÖRHANDSRÄTTEGÅNG I HAPARANDA-91

  MED TVÅNG VI SKREV EJ PÅ-

  DÅ I DENNA HUVUDRÄTTEGÅNG 166-87-91

  FÖRFALSKADES DOMBESLUTET KONTRAKTSBROTT RESTEN VET NI HUE DET GICK

  Kommentar av eva jakobsson (@argbriggan) — november 3, 2012 @ 7:10 e m

 10. kalix kommun +sa englund kommentera oss om vi har fel
  skall andra ta ansvar för era byggen som ni själva är

  ansvariga för.om nu dessa ombud lagt fram förfalskade uppgifer till rätten i haparanda .är det ej vår huvudvärk.
  en liten ort som haparanda kalix känner alla varann

  politiker +tjänstemän börje andersson tecknisk chef har varit aktiva i ärendet
  var har då sa englund befunnit under alla år
  inte kommenterat än vem stod för bygget av dessa
  16 hus.

  vårt hus då prylen2 klöverstig5 har vi uppfört byggt sökt byggnadtillstånd.så står det i detta dombeslut vi fick 166.87-91 det handlar om juridiken.

  vad är bedrägeri om inte detta.inget komplicerat ärende vad ni kommit överens med domstolar +ombud kfm indrivning luleå vet ej vi något om

  kommentera nu kalix kommun+sa englund.artikeln

  Kommentar av eva jakobsson (@argbriggan) — november 3, 2012 @ 7:56 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: