Aktivarum

Angående kvinnors offentliga representation | juni 25, 2010

Många tycks ha missat ett grundläggande faktum i mansdebatten. Här kommer ett kort förtydligande.

Det är skillnad på att representera kvinnor och på att vara kvinna. (Eller i förstnämnda fallet rättare sagt påstå man gör det. Hur representativa radikalfeministiska genusideer om det perfekta livet är för hur sveriges kvinnor helst väljer att leva kan diskuteras)

This one just in! Pelle Billing är inne på samma ämne. Great minds think alike. Detta är Cristina Rad som kommenterar feminismen.

Har ni tänkt på varför det är tjejer som måste säga dessa saker? För mansföraktet, manlighetskritiken, ja rasismen mot män gör att män får inte säga dessa saker utan att straffas för det. Det finns nästan inga män i mansdebatten för om det fanns män där hade man inte velat lyssna på vad de sade. Det är bara några få män där för det är endast några få män som enligt feminister och politiker säger rätt saker.

Det finns ingen garanti för att en kvinnlig politiker representerar kvinnor och heller ingen för att en manlig politiker representerar män. (det är värderingen som är det viktiga, inte tillhörigheten av människotyp)

För att understryka detta faktum så avslutar vi med en trio killar jag vet kan anses representera många tjejer. Inte minst är det den bestämda uppfattningen på internetforum att denna grupps förekomst i Twilight-filmerna har ökat deras popularitet. Detta medan Twilight filmerna har ökat gruppens fanbase i så hög grad att det nu anses finnas två sorters fans Originalfansen och post-Twilight fansen.

Numera har vi även det faktum att låtens intro spelas under eftertexterna på TVsändningarna från Fotbolls VM i Sydafrika.

Efter att ha hört den korta trudelutten några gånger får man mersmak och vill höra hela. Så enjoy!


2 kommentarer »

 1. Jag minns ett youtube-klipp du lade upp för en tid sedan på genusnytt tror jag det var. Där var det bl.a. en man som såg ut lite som Obi-Wan Kenobi och talade om hur män som sitter på exempelvis höga politiska poster inte nödvändigtvis talar för mäns sak, utan att det snarare är tvärt om, varför det är missvisande att tala om att män ”dominerar” politiken bara för att det är fler män där. Männen befinner sig istället i en serviceroll som i första hand gynnar kvinnor.

  Tänkte bara att det passade in i den här diskussionen om representation, och det var något jag själv inte tänkt på tidigare även om det makes sense som man säger.

  Kommentar av Jonas P — juli 2, 2010 @ 6:21 f m

 2. Visst ja, en sak till. Det finns ju en Re: Oh, the Feminist topic… http://www.youtube.com/watch?v=BmK6fMz3UxY&feature=related

  Där ser vi en kvinna som från min erfarenhet är en väldigt typisk feminist. Hon, BoundlessEyes, är väldigt extrem och sågar precis allt och säger även saker som att Christina fortsätter förtrycket mot kvinnor och att Warren Farrell bara attackerar feminismen ungefär. Hon verkar verkligen irriterad på Christina och även arg på män i allmänhet.

  Hennes sätt och retorik tycker jag visar på att hon precis som många (”aktiva”) feminister jag stött på inte egentligen är intresserad av en öppen diskussion. Hon är så identifierad med idén om det manliga förtrycket att hon antagligen har mycket svårt att ta in fakta som motsäger hennes tes. Precis som feminismen i stort gör så utgår hon från (och är som sagt även identifierad med) det som ska bevisas.

  Du lyfte ju i något inlägg för ett tag sedan Thomas Sowells bok A conflict of visions och att tillhörighet till endera vision delvis kan vara beroende av personlighetstyp. Det vore mycket intressant att göra personlighetstester och liknande på aktiva feminister. I likhet med det Sowell skriver om att förespråkarna för ”the unconstrained vision” kan vara avancerade tänkare, så kan även dessa feministers teorier och retorik vara ganska avancerad och komplex, men den följer samtidigt tydliga mönster när man tittar på det och den är blind för det som inte passar in.

  Kommentar av Jonas P — juli 2, 2010 @ 7:01 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: