Aktivarum

Några nya bloggar att kika på | april 22, 2010

Hallå allihop! Hoppas ni gillade resonemangen om manlighetslära i inläggen nedan.

För tillfället så har jag lite idetorka men lyckligtvis finns det fler sätt att blogga än att skriva långa välskrivna texter om aktuella ämnen. Dels kan man lyfta äldre inlägg. Som ni kanske sett håller jag på att skriva ett inlägg som lyfter alla gamla inlägg i kronologisk ordning.

Men dels så kan man ju även tipsa om bra saker som andra människor skrivit. Här tänkte jag först passa på att tipsa om lite nya bloggar. Hmm nya och nya, flera av dem har jag länkat till tidigare i inlägg men bloggrollen smäller ju lite högre så där hamnar de nu

Här är de nya bloggarna jag anser värda att titta närmare på. De har alla sin särskilda charm så det finns något för alla smaker.

Vi börjar med Anders B Westin Problematiserar. Där hittar ni mer av den sorts välskrivna vetenskapliga analyser ni känner igen härifrån. Sedan så har vi på sistone sett allt mer välskriven samhällskritik hos Solguru.

För den som föredrar analyser i mer humoristisk förpackning så rekommenderar jag tillskottet Oh The Irony! Istället för att dölja sina svagheter hänger han ut dem med det helsköna argumentet han är för dum för att veta bättre. Det kan man kalla smart humor.

Skamlöst nog passar vi på att nämna skapandet av vår systerblogg Aktivarum 2 på Blogspot.

Aktivarum 2 har två syften. Dels för att länkar till blogspot inte syns från wordpress (någon som kan lösa detta får gärna tipsa oss) Dels då man slipper skriva samma trams om och om igen för att få kommentera på en blogspot blogg.

Vi gratulerar de nya bloggarna till platserna på bloggrollen. Nu har vi bara en utmärkelse kvar.

Dagens mest idiotiska blogg!

Vi gratulerar smutskastarbloggen Sanningen om Daddy (förtjänar ingen länk) till överlägsen seger i alla kategorier. Inte nog med det enkelt konstaterade faktum att bloggens titel inte alls motsvarar innehållet. Dessutom har dårfinkarna där en världsbild baserad på att alla antingen är för eller mot Daddy. Jovisst, det måste vara därför vi länkar till Cattas bubbla. Tänkte stollarna hos SoD-bloggen på det tro?

När undertecknad försökte nyansera debatten med några kommentarer så menade de att Aktivarum är en del av ”pappamaktsrörelsen” *garvar högt* och detta med det enormt ”vetenskapliga” argumentet att vår bloggroll liknar vissa andra bloggars.

Den som inte är både blind har vid det här laget märkt att Aktivarum finns för att diskutera bägge sidor av myntet.

Men lycka till med att få stollarna på Sanningen om Daddy att begripa så invecklade resonemang. För dem finns bara två alternativ, smutskasta Daddy eller vara en del av ”pappamaktsrörelsen” och bli smutskastad. Förmodligen samma personer som trakasserade Ingrid Carlqvists arbetsgivare då deras taktik inkluderar att anklaga de som inte är med dem för att vara propedofiler.

Belägg för sina påståenden? Det behövs inte, de har ju ”sanningen” Dvs ju vidrigare smutskastning och spekulationer ju mer hyllas beteendet av bloggens besökare och moderatorer. Kommentarsfältets innehåll har faktavärdet hos texten på en mellanstadietoaletts väggar. Trollan ger ett utmärkt omdöme här. Hon anser heller inte de förtjänar en länk.

Ur vår synvinkel är det uppenbart konflikten inte handlar om bloggar för eller mot Daddys utan bloggar för eller mot omoget sandlådebeteende.


3 kommentarer »

 1. Jag rekommenderar bloggtidningen The Spearhead. Många som skriver där har dessutom intressanta egna bloggar: Roissy in DC och In Mala Fide, exempelvis.

  Kommentar av Lavazza — april 23, 2010 @ 1:13 e m

 2. Det vore verkligen ett uppdrag för Uppdrag granskning att granska jepparna bakom Sanningen om Daddy, deras framfart på nätet i övrigt samt aktioner mot personer som talar för fäders rätt till sina barn. Något jag också vill ha svar på är om de som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen själva blir förövare längre fram. Detta är en bärande tes i en deckare av Ian Rankin som jag just läst ut – på rekommendation av Lars Norén faktiskt. Boken kom ut 1999. Är sådana här föreställningar fortfarande gångbara?

  Kommentar av Maria — april 26, 2010 @ 1:02 e m

 3. Maria: Bra kommentar, jag skulle svara att det ur det perspektiv som Aktivarum är baserat på inte finns nåt bra svar på den frågan. Människor är olika och sålunda hanterar olika människor (olika personlighet) olika situationer.

  Om jag skulle dra en gissning så är det alltså en viss personlighetstyp som i högre grad hanterar övergrepp genom att begå övergrepp. Andra personlighetstyper (varav jag som sagt har vissa i min egen familjs närhet) hanterar övergrepp genom att distansiera sig helt från allt som har med övergreppet att göra. Dvs blir överkänsliga för sex, våld och alla former av besläktade förteelser.

  Jag har alltså bevittnat båda dessa saker med egna ögon. Vissa hanterar svåra situationer på ett sätt, andra hanterar dem på ett annat sätt, Den här ”one size fits all” principen som vissa på högskolor och myndigheter verkar utgå från är helt orealistisk i verkligheten. Det enda vi skulle kunna besvara vetenskapligt är

  a) vilken personlighetstyp som är mest sannolik att hantera övergrepp genom att begå övergrepp och vilken som är mer sannolik att göra nåt annat

  b) av dessa personlighetstyper vilka som är mest vanligast förekommande i den aktuella urvalsgruppen.

  c) Observera att i och med b) får vi svar på frågan vilken personlighetstyp (om nån) som är mest sannolik att bli offer för sexuella övergrepp samt i hur stor omfattning personligheten har betydelse för detta.

  Vi kan alltså få mycket bra information om vi anstränger oss men det kräver en gigantisk förändring på skolorna och universiteten bort från dagens postmoderna påhittade flum om att ”vi inget egentligen kan veta”

  Personligen begriper jag inte vad folk sysslar med. Skall jag utbildas av personer som själva är helt övertygade om att man egentligen inte kan veta någonting säkert och därmed inte behöver försöka heller?

  Det verkar som om dagens studenter är mycket smartare än lärarna.

  Kommentar av Erik — april 26, 2010 @ 3:50 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: