Aktivarum

Transgenus, Smurfalizer och Streisandeffekten | mars 15, 2010

Så har då åter massmedia tabbat sig och förstorat något genom att kritisera det.

Den här gånger är det bara att tacka och ta emot. Politiskt korrekta massmedia har uppenbarligen en svaghet de själva inte känner till i streisandeffekten. Efter många verkningslösa försök att få dem att uppmärksamma hur ridderlighetens ideal får dem att skriva sexistiska artiklar har reaktionen bara varit en tidsfråga.

Vem kunde anat det skulle bli ett litet oskyldigt program föga mer betydelsefullt än smurfalizer som fick massmedia att sänka sig själva i frågan? Men det är nu exakt vad som hänt och därmed kan det vara intressant att fråga hur sjutton det kommer sig att detta miniprogram Transgenus har en sådan stor effekt på en hittills så svår genusdebatt.

Nu har nämligen Transgenus fått en egen blogg.

Är ni redo? Här kommer kommer Aktivarums tolkning av den magiska formeln för offentlig debatt.

Så länge debatten handlade om genus så struntade massmedia i det. När sedan kopplingen gjordes mellas rasism och genus så struntade fortfarande massmedia i det. Vad Transgenus åstadkom var dock att koppla massmedia till rasism varvid de inte längre alls struntade i det. Skaparen Matte Matik (som också är musiker) polisanmäldes.

Därmed kopplade massmedia Genus till upphovsrätt. och det är i sin tur något som får bloggsvärmen att reagera. Kopplingen mellan upphovsrätt och yttrandefrihet fanns nämligen redan. Upphovsrätt och yttrandefrihet är i och med piratpartiets första riksdagsval högaktuella frågor.

Hos Fröjdpunkt.se görs påpekandet ”Rent logiskt måste det därför bli en överordnad uppgift för polisen att söka upp och beivra alla former av oseriös satir på nätet.”

Vidare så finns det flera liknande tjänster redan.

Smurfalizer (Vem älskar inte de små blå?) Dialectizer (Swedish chef hur kul som helst) Pornolizer (UNT är i topp, Streisandeffekten nån?) Transgenus (Transgenusizer, skapad av Matte Matik)


5 kommentarer »

 1. Jaha, jag undrade just vad smufalizer var för något. Nu vet jag.

  Kommentar av Nordbo — mars 16, 2010 @ 8:34 e m

 2. Swedish Chefalizer (dialectizer) är roligare dock

  Kommentar av Erik — mars 17, 2010 @ 3:53 f m

 3. […] påminner mig om resonemanget jag tillämpade nedan för att beskriva vad som krävdes för att få massmedia (gammelmedia) att ta notis om den […]

  Pingback av Magnus Betner bra men når inte ända fram « Aktivarum — mars 17, 2010 @ 6:04 f m

 4. Sveriges Radio P3 Västernorrland 15/3

  ”Ordet kvinnor byttes ut till ordet judar i en artikel på Sundsvalls tidnings hemsida. Nu polisanmäler chefredaktören Kjell Carnbro ingreppet.

  16.12: Transgenusmotor är en sorts webbsida där vissa ord byts ut mot andra – mer kontroversiella. Exempelvis kvinnor kan bli judar – män kan bli invandrare. Kjell Carnbro, chefredaktör Sundsvalls Tidning är med i Efter tre om varför han polisanmält ett intrång som transgenusmotorn, enligt honom, ska stå bakom.”

  http://www.sr.se/cgi-bin/vasternorrland/program/amnessida.asp?programID=240&Nyheter=&grupp=5365&artikel=3509248

  Märkligt (eller kanske inte) hur denna nyhet felrapporteras av journalister i gammelmedia: ”Exempelvis kvinnor kan bli judar – män kan bli invandrare”. Mot slutet av radioinslaget framskymtar syftet med transgenusmotorn.

  Kommentar av QED — mars 17, 2010 @ 7:40 f m

 5. […] ni kanske kommer ihåg från debatten om transgenus har vi tidigare berättat på Aktivarum om likheten mellan genusvetare och […]

  Pingback av Sedan när är det inte rasistiskt att anklaga europeer för att vara rasister? « Aktivarum — augusti 16, 2010 @ 4:28 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: