Aktivarum

Det går inte att rösta om fakta | mars 13, 2010

Frågan är inte om folkmordet skulle erkännas eller inte, frågan är snarare varför blev det riksdagens uppgift?

Riksdagens beslut i frågan om folkmordet i Turkiet under första världskriget debatteras för fullt. Vissa är positiva, andra mycket negativa, åter andra mer neutrala. Märkligt är dock att en så uppenbart nationalistisk fråga tas så på allvar av Sverige som generellt tenderar att vara negativt mot nationalism och patriotism.

Mig veterligen har riksdagsledamöter heller ingen obligatorisk kompetens att kunna historiska händelser varken i Sverige eller utlandet. Frågan är då varför riksdagen var den institution som skulle besluta om ett folkmord ägt rum i Turkiet eller ej.

Kan riksdagen även besluta vilken sida som vann slaget om Midway beroende på vilken sida som för tillfället är mest populär där?

Huruvida ett folkmord ägde rum i Turkiet eller inte är en bedömning som borde gjorts av den part som har kompetensen ifrågan och riksdagen borde inte ens rösta om saken. Där har Carl Bildt rätt att riksdagen inte bör fatta beslut om historiska förlopp och tragedier. Om inte inte annat så av den enkla orsaken riksdagen knappast är den mest kunniga parten.

Man måste även fråga hur det multikulturella samhällsprojektet påverkas av att två stora grupper som bägge kommer från andra länder så tydligt tar upp en urgammal konflikt och för den vidare i det nya hemlandet Sverige. Har vi inte FN och EU för att hantera sådana här frågor?

Dels är det inte riksdagens sak att besluta, dels är det knappast Sveriges sak att avgöra.


13 kommentarer »

 1. Där satt den! Klart o tydligt.

  Kommentar av EZP — mars 13, 2010 @ 4:02 e m

 2. Det är skillnad mellan att fastställa huruvida ett sakförhållande över huvud taget har ägt rum å ena sidan, och att erkänna (medge) ett redan etablerade fakta.

  Detta handlar om ett politiskt ställningstagande inte forskning.

  Kommentar av Goodwin Strawman — mars 13, 2010 @ 8:41 e m

 3. Goodwin Strawman:

  Som sagt, till politiska ställningstaganden av denna sort har vi både FN och EU. Varför Sveriges riksdag skulle rösta om det däremot är en annan femma. Varför skulle Sveriges riksdag ta ställning i en fråga som Sverige överhuvudtaget inte är inblandat i?

  Vi lär oss skepsis och misstro till Svensk nationalism. Därmed är det obegripligt vi uppmuntrar andra länders folk att ha ett nationalistiskt patriotiskt förhållande till sitt ursprungsland.

  Nyligen har det rapporterats att muslimer som lever bland assyrier blivit utsatta för ”hatbrott” Säg mig var det den blågula flaggan de viftade med för att fira eller vad det just den sorts nationalistiska strömmar som anses så skadliga om det är hos Svenskar tendensen finns?

  Kommentar av Erik — mars 13, 2010 @ 11:26 e m

 4. Det sjukt att man rösta om ett mord…Det man kan inte göra ..Det gäller fakta och ansvar och samvete…Och klara bevis med klara saker om allt…

  Kan man rösta om folkmord??eller fakta är fakta??.Hade Bildt rätt eller fel????…Rättvisan behöver fakta och bevis och varför????….

  Fast att det finns 28 FN:s resolutioner mot Israels brott och terror…..Israels ockupation ,brott och terror mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt går vidare med hjälp och stöd från olika demokratiska länder….USA fick använda Veto 37 gångar mot Palestinas rätt och rättigheter i FN….Israels krig mot Irak, Libanon och Gaza med krigsbrott med förbjudna vapen var med hjälp av USA och UK med EU….FN var helt tyst och –vet inte något–….Hat och hot mot Iran nu..Fast att Israels kärnvapen är 200 atombomber med världens förbjudna vapen…

  När ska världen erkänna och fördöma USAs ( mot svarta och indianier och olika länder) och Israels med UKs folkmord,brott och krigsbrott med ockupation av Palestina ??…..

  När ska västvärlden stoppa USAs ,Israels och UKs brott och terror mot arabvärlden????

  Varför gick det fort med –Turkiets folkmord–Och man har ingen bevis och inga fakta….???.

  Politiken och media är maktens vapen….Media styrs av politiker och de som vill förvräger och mörklägger fakta och folket vet inget om…..
  Jag vet att folket vet inte mycket om Palestina..Aftonbladet har visat och skrivit bra om Palestina och en stor del media har förvrägat och mörkläggat fakta mot Palestina och för Israel…Israels politik är ockupation, mord,våld,förtryck, krig och bosättningar med krigsbrott m.m…Som skapar hat ,rasism, hot och terror… Israels politiska mord-Mossad- skapar mord mot Israel.Tänk att varje man från Palestina dör ,har han stor släkt och några kommer att hämnas på Israel.. I Europa får man inte kritisera Israel men många försvara Israels brott och terror…Det kan skapa mycket hot, hat och rasism…När man dödar min fru och man tar mitt hem och mark då är jag som ett helvete mot alla som gör så..Israel måste vakna…vakna….Och gör fred nu och betala alla ersättningar nu..USA ska betala för alla brott och krigsbrott också..FN måste vakna..vakna…..FN styrs av USA, sa f.d. FN:s chef Butros Ghali….Så stoppa AIPAC i USA och Israel nu..Tack till alla som är rättvisans män och kvinnor i världen..

  Det är sjukt!!!..Med fakta ska man fördöma folkmord….
  Man kan inte rösta ..kan man säga att 57% tycker att det är mord och 40% tycker att det är inte mord och 3% vet inte om….???..
  Detta är rent sjukt…..Och man säger inget om USAs folkmord mot svarta och indianier…Och Israels folkmord och krigsbrott med USAs och Israels förbjudna vapen…
  Världen kan inte förstå politikerna som skapar själva brott och krig,,,,,Politikerna och media ska visa till folket alla fakta och inte förvräger och inte mörklägger fakta….
  Politikerna gör så med media för att de vill inte förlora makten…..Folket måste veta alla fakta , politiker och media..

  Kommentar av haveyouright21 — mars 14, 2010 @ 8:00 e m

 5. haveyourright:

  ”Det sjukt att man rösta om ett mord…Det man kan inte göra ..Det gäller fakta och ansvar och samvete…Och klara bevis med klara saker om allt…”

  Det är klart man kan rösta om ett mord begåtts (det gör vi i praktiken redan) men det är inte riksdagen som gör det utan domstolen och är mordet för gammalt är det historikers och forskares uppgift.

  ”Kan man rösta om folkmord??eller fakta är fakta??.Hade Bildt rätt eller fel????…Rättvisan behöver fakta och bevis och varför????….”

  Man kan säkert rösta om folkmord men svenska riksdagen är knappast rätt plats för röstningen av ett folkmord Sverige själva varken var offer eller förövare i.

  ”Fast att det finns 28 FN:s resolutioner mot Israels brott och terror”

  Ja jag säger ju att sådant har vi FN till, inte Sveriges riksdag.

  ”…..Israels ockupation ,brott och terror mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt går vidare med hjälp och stöd från olika demokratiska länder….”

  Javisst, till skillnad från de odemokratiska länderna i regionen som försökte lösa problemet med krigshandlingar.

  ”USA fick använda Veto 37 gångar mot Palestinas rätt och rättigheter i FN….”

  Visst var det så. Och när det gick dåligt för Israel i krigen mot grannländerna så blockade Sovjet/Kina försök att tvinga fram fred med sina Veton. Däremot när Israel hade militära segrar gick det fort att få resolutioner för fred.

  ”Hat och hot mot Iran nu..Fast att Israels kärnvapen är 200 atombomber med världens förbjudna vapen…”

  Iran kan knappast använda martyrkortet med tanke på hur de behandlat befolkningen, särskilt i senaste valet. Jag har grannar som flytt från Iran och enligt dem är det inte Israel som förstört landet.

  Mig veterligen är främsta syftet med Israels kärnvapen att avskräcka grannarna från ytterligare krig. En taktik som härstammar från kalla kriget då USA hade atomvapen huvudsakligen på stratobombare och Sovjet huvudsakligen på atomubåtar. Så även om den ena sidan utplånades kunde den hämnas på sin angripare.

  ”När ska världen erkänna och fördöma USAs ( mot svarta och indianier och olika länder)”

  Om man fördömer hur USA behandlade Svarta och Indianer får man också fördöma hur Svarta och Indianer behandlade människor. Personligen gissar jag att USA som modern nation framstår som den bättre av två onda ting i jämförelse, detta eftersom alla primitiva kulturer när man studerat dem visat ha med våra mått grymma, sjuka och förtryckande praktiker.

  ”och Israels med UKs folkmord,brott och krigsbrott med ockupation av Palestina ??…..”

  Du menar väl Israels ockupation av Egypten, Jordanien och Syrien? Det var ju de länderna Israel krigade mot och det var från de ländernas gränser områdena erövrades av Israels militär. Sedan om jag minns rätt kunde Israel inte lämna tillbaka områdena för deras grannar hade på postmodernistiskt flum-sätt beslutat att förneka att landet existerade.

  ”När ska västvärlden stoppa USAs ,Israels och UKs brott och terror mot arabvärlden????”

  Bra fråga, men en bättre fråga är då varför arabvärlden terroriserar sin egen befolkning? Avslutningvis så vill Israel bara vara ifred.

  ”Varför gick det fort med –Turkiets folkmord–Och man har ingen bevis och inga fakta….???.”

  Helt enkelt för att Turkarna inte råkade ut för förintelsen så de har mindre möjligheter att ursäkta grymma handlingar i självförsvar. Vidare så brukar Sverige stödja svag part och kurderna var betydligt svagare än arabvärldens länder.

  ”Politiken och media är maktens vapen….”

  Politiker, såväl som media har makt. I alla fall i vår del av världen.

  ”Media styrs av politiker och de som vill förvräger och mörklägger fakta och folket vet inget om….”

  Nej, media styrs inte av politiker iaf inte i Sverige. Det är en felaktig förenkling. Media styrs av journalisthögskolans ideologi, kommersiella framgångar (som styrs av konsumenter av media därför finns grabbtidningen Slitz kvar trots politiska trakasserier) och av medias egna representanter.

  ”Jag vet att folket vet inte mycket om Palestina..”

  Nej och ännu färre känner till att den historiska bakgrunden är en arvstvist mellan två bröder.

  ”Aftonbladet har visat och skrivit bra om Palestina och en stor del media har förvrägat och mörkläggat fakta mot Palestina och för Israel”

  Aftonbladet är en av de mest lästa tidningarna i landet så isåfall får ju folket rätt budskap från media och inte ”maktens” budskap.

  ”…Israels politik är ockupation, mord,våld,förtryck, krig och bosättningar med krigsbrott m.m…”

  Det där är vanliga saker i precis alla krig. Jag vet inte vad som skulle vara speciellt med kriget Israel för mot sina fiender förutom förstås att de lättare kommer undan med saker pga förintelsen.

  ”I Europa får man inte kritisera Israel men många försvara Israels brott och terror…”

  Det är klart man får kritisera Israel i Europa. Poängen är att man inte får kritisera judar för det är inte pk (numera får man heller inte kritisera kvinnor, invandrare, homosexuella, handikappade, det börjar bli trångt i offerhörnan).

  För förklaring på detta se den utmärkta filmen ”defamation” av Yoav Shamir. Cred till DD för tipset på den filmen.

  ”Israel måste vakna…vakna….Och gör fred nu och betala alla ersättningar nu..USA ska betala för alla brott och krigsbrott också..”

  Jo det verkar väääääldigt sannolikt att Obama mitt i en ekonomisk kris skulle förespråka de där sakerna. Om USA behöver vakna är det för att lånet till Kina växer varje sekund.

  ”FN måste vakna..vakna…..FN styrs av USA, sa f.d. FN:s chef Butros Ghali….”

  Vem skall styra FN då? En samling banandiktaturer i afrika som inte ens låter sitt folk höra talas om demokrati?

  ”Man kan inte rösta ..kan man säga att 57% tycker att det är mord och 40% tycker att det är inte mord och 3% vet inte om….???..”

  Jovisst kan man rösta men inte i Sveriges riksdag. Knappast i någon riksdag – rösta får man göra där kompetensen finns.

  ”Detta är rent sjukt…..Och man säger inget om USAs folkmord mot svarta och indianier…”

  Det kan bero på att Svarta och indianer begått folkmord mot andra svarta och indianer så att kritisera USA för att följa deras egna praktiker men vara mycket bättre på det är löjligt.

  Det är ju vad historieforskare påpekat. De är mycket bättre på det. De är inte mer glada på det, det är ”svagast vinner” ideologin som skapar denna absurda kritik av USA.

  Exempelvis i andra världskriget betedde sig Japan hundra gånger värre än USA, mot alla fiender, britterna, kineserna och urbefolkningen skall vi inte tala om.

  Konstigt USA-kritikerna inte kräver USA överlämnar Sydkorea till Nordkorea också.

  ”Politikerna och media ska visa till folket alla fakta och inte förvräger och inte mörklägger fakta….”

  Ja men då måste alla fakta på bordet också, inte bara de fakta som är negativa mot ENA sidan.

  Och jag är trött på att dras in i diskussioner kring Palestina-Israel konflikten. Jag har kritiserat Israel och berömt filmen ”Defamation”

  Det betyder inte jag plötsligt glömmer att arabvärlden vägrade att ta emot palestinska flyktningar just för att kunna använda dem som ett vapen mot Isarel inifrån. Och stödet av arabiska terrororganisationer hjälper heller inte. Särskilt när de styrs från länder där man stenar kvinnor till döds för att ha sex med fel person.

  Kommentar av Erik — mars 15, 2010 @ 2:05 f m

 6. Skapar nationellidentitet med denna myth

  Seklets stösta lögn håller ihop Armeniska diasporan och ger dem en nationell identitet. Armenier är världens mest utspridda folk och behöver denna myth om det så kallade Ameniska folkmordet för att känna samhörighet.

  Från BBC:

  Armenians are one of the world’s most dispersed peoples. While in Armenia, Genocide Memorial Day is commemorated across the country, it is the diaspora that has lobbied for recognition from the outside world. The killings are regarded as the seminal event of modern Armenian history, and one that binds the diaspora together:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6045182.stm

  Kommentar av loka — mars 15, 2010 @ 12:20 e m

 7. Det är precis samma sak som det berättas om i Yoav Shamirs film ”Defamation” om israeliska lobbyorganisationen adl. Man försöker promota folkmordet som enande kraft.

  Kommentar av Erik — mars 15, 2010 @ 2:18 e m

 8. Jo, folkmord är ett juridiskt beslut och Internationelle Brottsdomstolen (ICC) är den enda legitima instansen som kan ta ett beslut om det. EUs justitieministrar godkänner hittills 3 folkmord dvs. Judisk, Rwanda och Jugoslavien. Turkiets fall hamnar utanför EUs definition av folkmord.

  Det är inte upptill en riksdag här och en riksdag där att fatta beslut om det. Om så var fallet kunde man låta utfallet variera genom att rösta på nytt vart fjärde år…allt efter hur det behagade riksdagsledamöter…ibland ja, ibland nej!!!

  Kommentar av ec — mars 20, 2010 @ 1:41 e m

 9. Det är inte bara olika etniska grupper men framförallt olika extrema fraktioner som har tagit sig till Sverige som vållar problem för svenskar och Sveriges utrikespolitik…och det kommer att bli mycket värre i fortsättningen. Det här är bara början.

  PKK fortsätter att finansiera sin verksamhet med människohandel (illegala vägar att ta sig till Sverige: skenäktenskap, ”asyl” status) samt vapen-och narkotikahandel.

  Dessa extrema fraktioner kör därefter med sin dolda agenda här i Sverige och Sveriges riksdag…inte den minsta tanken på svenskarnas skattemedel i form av riksdagsledamöternas löner.

  Använd våra skattemedel rätt i riksdagen!!! och lek INTE PAJAS till förmån för extrema fraktioner vare sig det gäller armenier, assyrier eller kurder.

  Kommentar av KLMN — mars 25, 2010 @ 5:44 e m

 10. Folkmord är en juridisk term och den enda legitima instansen i världen är den Internationationella brottsmålsdomstolen (ICC) som fattar beslut om det. Om detta är även EUs justitieministrar överens om och enl. den senaste antagna EU-lagen godkänner EU 3 folkmord hittills: Judiska, Rwanda och Jugoslavien.

  Turkiets fall, enl. den senaste EU-lagen (2007) räknas INTE som folkmord utan Osmanska rikets befrielsekrig (Armenier boende i östra delarna av Osmanska riket hade gått ihop med invaderande krigsmakter som Ryssland och Franrike i förhoppningen om ha egen stat kring det heliga berget Ararat som har enorm betydelse för Armenier). Vad blev påföljden? miljoner osmaner/turkar förlorade sina liv pga detta inbördeskrig och Talat Pasha i spetsen tog beslutet att förflytta Armenier boende i östra delarna av Osmanska riket till syrien som då var ett Osmanskt territorium

  http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article1680192.ece

  Läs gärna också:

  http://www.ermenisorunu.gen.tr/english/intro/index.html

  samt

  Akademiker och historiker uttalar sig om Armeniers landsförräderi där 5 miljoner Osmaner förlorade sina liv. Se gärna nedanstående video:

  Kommentar av nyhklu — mars 26, 2010 @ 9:45 f m

 11. Läs gärna nedanstående artikel som är skriven av armenier i USA. Armeniska diasporan i USA berättar själva hur de manipulerar amerikanska politiken eller ”demokratin” genom att avge löfte om att rösta på Obama på villkoret att han godkänner det så kallade armeniska folkmordet.

  Det är exakt på samma sätt, dvs. mha påtryckningar från diverse lobbygrupper som svenska riksdagen lät sig manipuleras till att fatta ett sådant beslut med en röstsmarginal i förhoppningen om att fiska nya röster.

  Här kommer artikeln:

  http://www.ethnicnewz.org/en/obama-disappoints-armenian-americans-opinion

  Kommentar av jan — mars 30, 2010 @ 6:54 f m

 12. Läs gärna nedanstående artikel som är skriven av armenier i USA. Armeniska diasporan i USA berättar själva hur de manipulerar amerikanska politiken eller ”demokratin” genom att avge löfte om att rösta på Obama på villkoret att han godkänner det så kallade armeniska folkmordet.

  Det är exakt på samma sätt, dvs. mha påtryckningar från diverse lobbygrupper som svenska riksdagen lät sig manipuleras till att fatta ett sådant beslut med en röstsmarginal i förhoppningen om att fiska nya röster.

  Här kommer artikeln:

  http://www.ethnicnewz.org/en/obama-disappoints-armenian-americans-opinion

  Kommentar av lobbying — mars 31, 2010 @ 9:36 f m

 13. Obama och Hillary Clinton gör allt för att det så kallade armeniska folkmordet INTE ska godkännas av USA även om det var ett vallöfte:):) till armenier boende i USA efter alla påtryckningar från armeniska lobbyn…

  ”The Obama administration had urged the House Foreign Affairs Committee NOT to pass the resolution, warning it could damage U.S.-Turkish relations and jeopardize efforts to normalize relations between Turkey and its neighbor Armenia. The two do not share formal diplomatic relations.

  Secretary of State Hillary Clinton told reporters Friday that ”the Obama administration strongly opposes the resolution that was passed by only ONE VOTE (23-22) in the House committee, and we’ll work very hard to make sure it does NOT go to the House floor.”

  Mer om den:
  http://www.cnn.com/2010/POLITICS/03/06/us.turkey.genocide.debate/index.html

  P.S. Armeniska fanatiker/extrema fraktioner/armeniska lobbygrupper borde satsa sina pengar, tid och energi på sitt hemland Armenien i stället. De armenier som bor i armenien går tandlösa pga fattigdom och 60% är utan arbete.

  Kommentar av lobbying — mars 31, 2010 @ 9:37 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: