Aktivarum

Radiobilspoliser skall sakna humor | mars 9, 2010

Tro inte det viktiga med svenska poliser är hur bra de är på att bekämpa brott. Nej fina kulisser är viktigast.

I artiklar i Svd, Sydsvenskan, Expressen och DN berättas hur ”bloggpolisen” skall utredas. Bakgrunden är att en person driver en blogg med namnet ”Radiobilspolisen” där han skämtar om saker som kanske hänt i tjänsten och kritiserar saker han tycker är allmänt dumma som exempelvis särskild polis taktik.

Kvällsposten har varit i kontakt med bloggaren vilken kommenterade händelsen så här:

Kort och gott är de ”smaskiga” inläggen skrönor alltihop. De är bara inte skrivna så eftersom det inte tilltalar läsarna. De vill hellre höra och läsa ”sanningar”, påstår polismannen.

Bloggen har stängts men innehållet har sparats så därför kan nyfikna personer läsa vad som stod där. Bland annat hur polisen ifråga vägrade att stödja minskning till 30km/h hastighetsgräns vid barnens skola.

Vad är det då som är orsaken denna blogghändelse ses som särskilt allvarlig?

Svaret är som vanligt fel värdegrund. I teorin skall samhället vara jämlikt och jämställt. I praktiken innebär detta ofta motsatsen där vissa grupper endast får berömmas, de får varken skämtas om, skämtas med eller kritiseras för dessa anses särskilt känsliga. 

När män och kvinnor behandlas olika är det sexistiskt, när män och kvinnor behandlas lika är det alltså också sexistiskt. Kan det vara därför det på vissa ställen är få kvinnor? Å ena sidan skall vi ha jämställdhet, å andra sidan behövs det ett helt lexikon med regler för hur det är ok att bete sig mot kvinnor. Män kan man behandla hur som helst.

På bloggen sammanfattades polisens uppgift som den kontroversiella åsikten jobbet går ut på att skydda, hjälpa och ställa till rätta. Uppenbarligen missade han att polisen skall representeras av personer som antingen har eller iaf ger intryck av att ha rätt värdegrund.

Så blev det åter en diskussion om yttrandefriheten i Sverige.

Som vanligt i dessa sammanhang är folk upprörda och som vanligt är det diskussioner om han skall få behålla jobbet. Vi är så känsliga så känsliga. David Eberhard skrev nyligen en bok med titeln Ingen tar skit i de lättkränktas land där han påpekade fenomenet. Mer om detta senare.

Vidare så verkar de flesta som kommenterat ha missat denna händelse: Bl.a. i en hytt hos ett par tjej-kollegor satt ett kvinnligt befäl och tokred min, av berusning, närmast medvetslösa kollega.


Kommentera »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

    aktivarum@gmail.com

    Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

    Arkiv

%d bloggare gillar detta: