Aktivarum

Implicita lögner i Sydsvenskan angående tjejfest | mars 7, 2010

Osanna påståenden i massmedia måste bemötas även när påståendena kommer från utsatta personer och grupper.

En artikel i sydsvenskan som vi tipsats om med rubriken ”Vandrande tjejfest mitt i stan” innehåller flera rena osanningar om gatuvåldet. (Tack för tipset EZP, vi tar gärna emot fler förslag på ämnen att kommentera)

”Vi är trötta på patriarkatet, sa Anni Rönnertz”

Demonstrationen handlar om parollen ”ta natten tillbaka” här finns alltså implicita påståendet att det är patriarkatet som har natten. Vi kommer tillbaka till sanningsgraden hos påståendet, men först måste vi fråga varför detta uttalande är med alls då det har ingenting med demonstrationens paroll att göra. Om en journalist bevakar en bilmässa kanske någon denne intervjuar säger ”jag hoppas Sverige tar guld i rally-VM”

Sannolikt kommer inte det uttalandet att vara med i rapporteringen eftersom det är irrelevant för det bevakade eventet. På samma sätt är vad denne person tycker om ”patriarkatet” helt irrelevant för bevakning av en demonstration som handlar om att ta natten tillbaka om inte både journalist och intervjuobjekt i samförstånd tycker patriarkatet har natten och bär skulden för det man demonstrerar om.

Isåfall blir det mest viktiga i sammanhanget huruvida påståendet är sant.

”Och det är helt orimligt att man ska behöva vara rädd för att gå ensam hem på kvällen, sa Sanna Riddarström.”

Här finns till synes konflikten mellan de som anser det är rimligt man (som kvinna) skall behöva vara rädd och de som tycker det är fel/orimligt. Den logiska slutsatsen är att bara en mansgris kan tycka det är rätt kvinnor skall vara rädda och sålunda är det bara sådana svin som har nåt emot demonstrationen och/eller artikelen. Huruvida rädslan har något att göra med det hela sidsteppas helt.

”Hanna höje och Maria Leksell pekade också på vikten av att ”synliggöra kvinnors begränsade rörelsefrihet”

Det enda intressanta är då att tvinga läsaren ta sanning till om sådan begränsning är rätt/orätt.

”De beskriver sig själva som ”så pass gamla” att de inte längre låter sig skrämmas från att gå ensamma hem på kvällen. Men det handlar inte bara om övergrepp utomhus. Våldet mot kvinnor pågår på många olika sätt, menar de.”

Detta kan bara vara journalistens och deras egna åsikter, demonstrationen som bevakas handlar inte om detta så att de tycker så är helt irrelevant för rapportering av internationella kvinnodagen (som Pelle Billing här berättar om) i allmänhet och ”ta tillbaka natten” i synnerhet.

”Man kan bli tafsad på i krogkön och andra obehagliga saker när man är ensam som kvinna, säger Hanna Höje.”

Där finns det outtalade påståendet att man som man inte kan råka ut för dessa saker. Nu till bemötandet av artikeln

När de hänvisar till patriarkatet är det bara en liten del av den långa rad av försök att på ingen grund alls hålla offentlig rättegång där patriarkatet råkar ut för samma behandling som gamla tiders häxor. Anklagelsen i sig räknas som bevis för skuld. När de hänvisar till rädsla antingen missar eller struntar de i att det knappast är den part som de försöker ge ansvaret som bär skulden för rädslan. Den begränsade rörlighet som kvinnor påstås leva med har heller inte med saken att göra (desto mer med rädslan i sig). Heller finns inga empiriska bevis för att mer feminism (som Pär Ström här berättar om) gör kvinnor mindre rädda.

Påståendet att våld mot kvinnor pågår på många sätt innehåller outtalade påståendet att det skiljer sig från mäns situation. Samma sak med påståendet kvinnor kan råka ut för att bli tafsade och värre. Påståendet män inte kan det är helt falskt. Här visas sanningen om gatuvåldet. Sammanfattningsvis så är det en obestridlig sanning att empiriskt så har killar mer orsak än tjejer att vara rädda.

I ort efter ort, i lista efter lista visas samma för kvinnor gynnsamma statistik.

Är du kvinna och mer rädd än en man är det dags att fråga varifrån din rädsla kommer för den är definitivt inte baserad på att du som kvinna råkar ut för mer och värre saker än en man. Om våldet styr rörelsefrihet har kvinnor mer rörelsefrihet än män medan kvinnor känner och tror det är män som har friheten.

Vissa argumenterar att män har mindre orsak att vara rädda för att de är fysiskt starkare. Det är intressant att de ens försöker hävda detta då statistiken enhälligt visar styrka hjälper inte ett dugg gällande det våld som diskuteras. Det är alltså inte de starkaste som klarar sig bäst från våld. Tvärtom enligt flera kroppsbyggande killar har den synliga styrkan gjort personer oftare vill bråka med dem. Enligt samma logik funkar heller inget annat liknande argument.

Statistiken visar att vad än män har så inte tusan skyddar det dem mer än kvinnor. Tvärtom!

Därmed blir Sydsvenskans artikel inte bara dålig journalistik utan direkt skadlig journalistik, vidare så kan man också diskutera om inte massmedierapportering som den i Sydsvenskan legitimerar och stärker den rädsla som kommenteras via den ilska som kommer från vissa kvinnor helt falska/lögnaktiga/osanna antagande männen är mer skyddade och sålunda har mindre orsak att vara rädda.

Från vår sida så finns med tanke på vårt förra inlägg om veritas aequeitas bara en sak att tillägga till Sydsvenskan och övriga som sprider samma outtalade dumpåståenden: Sluta ljug, sluta skapa rädda tjejer, sluta skapa arga tjejer, sluta gör världen sämre av girighet/dumhet.

Fram för mer smarta tjejer istället. Det räcker med att lyssna på veckans filosofiska rummet för att inse de smarta tjejerna knappast finns inom genusvetenskapen utan snarare på våra matematiska institutioner.

Uppdatering: Hos politiskt inkorrekt har man rapporterat om Norska polisens konstaterande att det finns en koppling mellan en del av det våld tjejer utsätts för och vissa specifika invandrade kulturella grupper. Därmed kan det vara en god ide att påpeka hur fel det vore att se den studien som en ursäkt att diskriminera individer från de grupperna som inte begår våldshandlingen ifråga. Det skulle dels förminska de faktiska brottslingarnas ansvar, dels leda till att laglyda personer straffades.  Ändå är det precis så resonemanget som beskriver kvinnors rädsla för ”mansvåldet” redan ser ut.

Vårt debattklimat tillåter inte att vissa delar av gymmet pga rädsla och osäkerhet blir ”fria från afrikaner”  Absurt nog anses det ändå ok att med samma argument skapa mansfria avdelningar av gymmet. Nej det är dags att sluta göra oskyldiga medansvariga och det är dags att sluta förminska ansvaret för dem som faktiskt är skyldiga. Det är dags att beskriva vilka som är skyldiga, i vilken grad de är skyldiga, till vad de är skyldiga och hur stor del av totala antalet gärningar de står för. Det är även dags att ärligt beskriva de oskyldiga och ge dem uppmärksamhet så inte alternativen som finns är att antingen sköta sig och ignoreras eller begå brott och uppmärksammas.


4 kommentarer »

 1. OM man nu ska klaga på att kvinnor utsätts för våld utomhus om natten kunde det ju vara på sin plats att problematisera vissa besvärande fakta:

  ”Overfallsvoldtekter begås av ikke-vestlige innvandrere”
  http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.6567955

  Men, det blir ju jobbigt eftersom det ett tabu-belagt ämne.

  Kommentar av Mats — mars 7, 2010 @ 10:23 e m

 2. Mats: Det du nämner är mycket riktigt sant men vi måste komma ihåg vinklingen här också för om vi börjar vinkla vårt resonemang så ger vi grönt ljus för opponenter att göra det.

  Dvs hamna i situationen att bara det lilla de faktiskt säger är sant de får fritt fram att nämna saker helt utan hänvisning till generella data eller proportioner.

  Överfallsvåldtäkter är en mycket liten del av det våld som kvinnor är rädda för. Om du läser artikeln i sydsvenskan ser du rädslan associeras till ALLT VÅLD. Den senaste tiden är det statistiskt våldtäkter mellan ytligt bekanta samband med festande som ökat. (ungefär 1/3 okänd förövare, 1/3 inom relationer, 1/3 ytligt bekanta)

  Så tjejerna är rädda utomhus för att de löper större risk att våldtas alls, även om det inte är utomhus våldtäkten sker.

  Förstår du poängen? Deras rädsla är INTE situationsbetonad utan relationell. Om de vet män (fel beskrivning egentligen men jag försöker förklara hur DE tänker) begår fler våldtäkter på fester inomhus är de mer rädda när de exponeras för män – även utomhus.

  Det är inte utomhus tjejerna är rädda för, det är att det finns män där som de är rädda för. Detta beror i sin tur på manshatet de idag exponeras för (män beskrivs negativt = tjejerna får värsta tänkbara bild av män)

  Detta är en likadan mekanism som den rasistiska där personer som har negativ åsikt till vissa kulturer även i sammanhang där de saker de kopplar till den kulturen saknas har den åsikten.

  Exempel: Vissa har negativa åsikter om iranier pga den uppfattning som vanligen sprids om landet/kulturen Iran. Men många iranska familjer i Sverige flydde Iran just för att de motsvarade raka motsatsen till de ideal som började gälla i Iran efter den religiösa revolutionen.

  *Många svenskar skyller på kulturen, då menar de Iran förstör iranier. Många iranier menar däremot att mullorna har förstört Iranska kulturen.

  *Vill du ha en enkel jämförelse så menar genusförespråkare att manligheten förstör människor. Män menar däremot genusförespråkare förstör manskulturen.

  Varför? Jo för genusvetare ger män en negativ beskrivning, mullor ger Iran en negativ beskrivning. Riktiga iranier och riktiga män får problem pga att dessa anhängare av respektive ideologi styr hur de uppfattas av omvärlden på ett sätt som ger dem dåligt rykte.

  Kommentar av Erik — mars 7, 2010 @ 10:51 e m

 3. […] Om det inte är feminism vad är det då för någonting? Handlar det bara om att göra kvinnor rädda och missnöjda? Postat i Allmänt, Genus, Identitetspolitik, Jämställdhet, Politik, Politisk korrekthet, […]

  Pingback av GW Persson om brottsstatistik « Aktivarum — mars 14, 2010 @ 3:30 f m

 4. […] Utöver detta faktum så är inte våldtäkt det enda hemska en människa kan råka ut för. Såväl mobbing som grov misshandel skördar psykiska problem och leder ibland till självmord. Vidare så begås även riktiga mord. Rudolfosson menar kvinnor har orsak att vara rädda. Statistiskt är detta bullshit! Många fler män än kvinnor råkar ut för kriminella våldsverkare. […]

  Pingback av Varje man är en potentiell mansmördare? « Aktivarum — april 13, 2010 @ 10:33 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 1 383 andra, prenumerera du med.

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: