Aktivarum

Rachel Marsdens debatt med en feminist | mars 3, 2010

Få personer vågar ta risken att ifrågasätta makten. En av dem som vågade var kolumnisten Rachel Marsden.

Hoppa fram lite över två minuter för den relevanta delen av videon. Avgörande för argumentet som vi ser här är att anklagelsen inte är ”reducerad till det individuella” utan hålls uppe i skyn.

Utmärkande här är rädslan. När Horwath skall argumentera så pratar hon inte om de saker som Marsden tar upp. Istället anklagar hon patriarkatet för att ta ifrån kvinnor ”reproductive rights” dvs i princip säger hon aborträtten kommer att tas bort om inte hon är där och räddar dagen. Intressant också hur hon hela tiden gör precis det hon anklagar patriarkatet för att göra. Avbryter en kvinna.

När Marsden äntligen får svara angående glastaket påpekar hon att Oprah Winfrey förmodligen också missade samma påstådda glastak.

Något svar på detta från Horwath får vi inte alls, istället så kommer en tredje kvinna in och ”räddar” Horwath från att ens behöva svara genom att ifrågasätta patriarkatets rätt att överhuvudtaget ha ett försvar. Vilket hon gör genom att fokusera på Marsden som person. ”You amaze me!” sedan blir det inget svar angående Oprah överhuvudtaget för ämnet hamnar i skyn igen.

Horwath byter sedan ämne och säger ”women are killed at the hands of their abusive partners” hon säger nåt obegripligt om att det är en stor fråga där det inte vidrörts alls att bli av med detta. Marsden svarar då att det är en fråga för polisen.

Det (ännu mer obegripliga?) svaret från Horwath blir nej det är en samhällsfråga.

Hon fortsätter med att skylla det på en kultur där det anses ok att döda kvinnor. Marsden säger ironiskt. ”Javisst, folk behöver bli utbildade för annars tror de att det är ok” (trots polisens arbete). Lägg märke till den tredje kvinnans  ”one at the time ladies” trots att hon själv började med att avbryta Marsden och att Horwath gör det hela tiden. Marsden svarar ”sist jag kollade var det ingen i min närhet som ansåg våld mot kvinnor var acceptabelt”

Horwath svarar då ”why does it still happen?” Varvid Marsden svarar ”Why does anything happen?”, påpekar det rör sig om ”violence against human beings” och frågar varför vissa partier vill dela upp samhället i små bitar av paj som de kan sätta mot varandra?

Svaret (eller ickesvaret) blir en ny personattack mot Marsden. ”Why are people like you so afraid…?”

Och längre kommer vi inte. Eller rättare sagt vi kommer ingenstans. Någon debatt äger inte rum för debatt kräver avgränsning medan Horwath skickar upp varenda ämne i himlen att debatteras som någonting så systematiskt det inte kan diskuteras utifrån individuella människor eller konkreta förteelser.


Kommentera »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

    aktivarum@gmail.com

    Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör sällskap med 1 383 andra följare

    Arkiv

%d bloggare gillar detta: