Aktivarum

Historien skrivs av vinnarna | februari 21, 2010

Att frågan om huruvida inte historien via undervisningen bör fixas till överhuvudtaget ställs visar den dåliga kvaliteten på nuvarande vinnare.

Delegationen för jämställdhet i skolan , DEJA, har i en rapport ställt frågan vilken bild av kvinnor och män dagens skolelever får genom sina historieböcker. Därmed så tar forskarna först för givet att exempelvis egna erfarenheter och föräldrarnas beteende saknar betydelse för denna elevernas könsbild forskarna vill diskutera. Nej böckerna vill forskarna attackera och då måste man strunta i andra saker.

Två av forskarna kritiserar i DN skolämnet historia som de anser vara en ”strikt manlig angelägenhet” Deras argument är i korthet att antalet kvinnor som nämns är för litet och antalet sidor som behandlar kvinnor i historieböckerna är för få. Personligen gissar jag att antalet sidor som behandlar vänsterhänta är ännu färre och några berömda uteliggare tror jag knappast nämns.


3 kommentarer »

 1. Till att börja med vill jag tacka för länkningen till min blogg i tidigare inlägg, ett stort steg för mig som ny bloggare, tyvärr blev mitt konto och epost hackat så jag är tillbaka på ny addres som är välkommen för folk med kärlek för logik att besök (ja, ond reklam pågång).

  Men över till ditt inlägg vilket är skrämmande men inte förvånande. Då historien är skriven av framförallt män (vilket man få tycka vad man vill om) så är det redan gjort, knappast något man kan göra något åt i efterhand. Och med tanke på hur kunskapstom den svenska skolan är i dagsläget så vågar jag inte tänka på hur lite de kommer lära sig om tid ska läggas åt att diskutera hur historian är sexsistisk.

  Kommentar av Adam — februari 21, 2010 @ 6:18 e m

 2. I vissa muslimska länder finns som bekant shariahpoliser. I vårt kära Sverige härjar numera genuspoliserna och deras stränga ögon granskar varje millimeter av samhället ur ett genusperspektiv. Att glömma bort att ta med Marie Curie i historieböckerna är en dumhet. Att räkna kvinnor och män i samma böcker är en kolossalt mycket större dumhet. Men vänta bara, ärade medborgare, snart ringer de på dörren och vill komma in i ditt hem för att granska tavlorna på väggen, böckerna i bokhyllan, dina tv- och radiovanor…

  Kommentar av Penumbra — februari 25, 2010 @ 2:21 e m

 3. Penumbra:

  Huruvida Marie Curie borde vara i historieböckerna är en mycket svårt fråga som i grunden är filosofisk. Först måste vi ju se om likvärdiga män var i historiböckerna. Men sedan kommer det stora problemet: Om livärdiga män inte var i historieböckerna platsar ändå Marie Curie där enbart för att hon är kvinna och sålunda det var en större sak att hon var där alls? Dvs är en mindre prestation historiskt större för att den hade oddsen mot sig?

  Nu vet inte jag om männen som var i samma kvalitativa klass som Marie Curie finns i de böckerna men om det var män i samma klass som henne som inte finns i böckerna skall hon ändå finnas med för att hon är kvinna och därmed även i den klassen ovanlig? Men om vi gör så ger vi inte intryck att särbehandla kvinnor då när vi sätter lägre krav på dem pga deras kön?

  Här tror jag jämställdister delas helt, vissa feminister anser det är ok att sätta lägre krav på kvinnor pga historiskt förtryck (de använder tanken att män är kvoterade per automatik – en tanke de sällan försöker bevisa konkret), andra feminister ser faran i att kvinnor då blir ett B-lag som förväntas prestera sämre än männen även i fortsättningen.

  Sålunda har vi två grupper med diametralt olika uppfattning om metod men som bägge har det uttalade målet mer jämställdhet.

  Kommentar av Erik — februari 25, 2010 @ 3:07 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: