Så har det då blivit dags för dem att kritisera intresset för de olympiska spelen igen.
Egentligen är det lika logiskt som väntat att någon som kallar sig feminist måste kritisera de olympiska spelen. Vi vet ju alla tack vare modern genusmedveten utbildning att allt som många män gillar per definition är suspekt och dåligt. Det spelar absolut ingen roll vad man talar om idag, finns det många män som gillar det skall det minsann svartmålas, så ser regeln ut och den följer Elin Grelsson till punkt och pricka i texten hon skrivit på newsmill.
Problemet med att klaga på sådant är förstås att det räcker inte med att säga saker som ”Det är en simpel och usel underhållningsform som inte ger mig någonting.” Så även om Grelsson även ger oss det argumentet så skulle det ju knappast bli en sammanhängande text om det var hennes enda argument eller hur? Sålunda måste hon fylla ut sin personliga ångest med något mer.
Därmed så förvånar det nog ingen hon passar på att slänga in den ena förljugna teorin efter den andra som ursäkt.
Hon skall egentligen ha en eloge av sina lärare. Hon lyckas ju trots allt tycka rätt om allting, en sant demokratisk och tolerant förebild. Könsideal, tankar om nationen som tillhörighet, massorna som primitiva och dumma, och sist men inte minst ekonomisk analfabetism. Enda problemet är egentligen att hon är så rätt att hon egentligen inte behövs. Hennes text kunde lika gärna ha skrivits av ett dataprogram.
(Anti)Nationalism
”kanske är det en möjlighet att få ta ut våra smygnationalistiska böjningar i helt orealistiska hyllningar av vad ett fåtal människor från ett litet land kan åstadkomma i sportsammanhang”
För det första är det bevisligen inte orealistiska förväntningar eftersom Sverige faktiskt har sådana orealistiska segrar redan. Men verkligheten är som det verkar för Elin Grelsson bara en social konstruktion så jag antar hon likt Tage Danielsson menar att det sannolika är viktigare än det sanna. Det är då så osannolikt att Sverige skall vinna i OS att man måste ifrågasätta om de segrar som Sverige redan vunnit verkligen kunde hända. Och kunde de inte hända ja då har de ju inte hänt.
För det andra så kan man inte låta bli att undra över hennes användning av ordet smygnationalist. Är det smygande att bland hundratals andra personer sitta och hojta på ett fik? Snarare verkar Grelsson förfasas över att den inlärda teorin om hur nationalistiska goda människor får vara har helt fel. Verklighetens människor är en besvikelse för Elin för de är precis som de inte skall vara. Sålunda kanske hon kanske skulle föredra ett OS där man tävlar i förakt i stället? Elin hoppar från nationalism till könsteori.
Genusteori/könsradikalism
”Sport är fortfarande en manlighetens utpost. Trots en rad duktiga kvinnliga utövare är de ständigt satta på undantag.”
Här är förstås meningen att vi skall tro att sporten behandlar män och kvinnor orättvist. Eller samhället, eller strukturer. Det skall beror på vad som helst förutom att sportutövare får status på basis av publik och när Elin Grelsson inte tittar på damidrotten är det inte så konstigt om den sätts på undantag. Istället för att betala och konsumera mer kvinnlig idrott så kritiserar Elin Grelsson och hennes gelikar männen för att de går och tittar. Hon gör det inte och då skall minsann inte de heller göra det för annars blir det orättvist. Här är vårt bidrag till debatten, ser dessa damer ut att vara satta på undantag?
Stereotyper/fördomskamp
”Sporten bekräftar också många av manlighetens stereotypa drag. Uthållighet, stolthet, moral och kroppskontroll.”
Ursäkta men vad sjutton pratar hon om? För det första är det knappast manliga drag och för det andra, hur kommer det sig att dessa saker framställs som dåliga saker? Eller är det kanske enligt Elin att de är manliga som gör dem dåliga?
Förkastar marknadsekonomi
”Det är sporten som också lyfts upp som norm på en nationell bragdnivå, medan kulturen kippar efter andan i ständiga ekonomiska underskott.”
Kulturen? För det första är sport en form av kultur. För det andra så är den främsta anledningen kulturen (de former Elin beskriver) kippar efter andan just den antinationalism som Elin själv uttrycker. Elin drömmer om en kultur fri från just de saker som är anledningen det finns kultur överhuvudtaget.
Kultur som politisk handling
”De som håller den uppe är till större delen kvinnor. Det är dem som går på alla konstutställningar, ser teaterpjäser och stöttar kulturfestivaler.”
Jaha, så det är solidaritet som det handlar om? Det handlar inte om intresse? Det är mäns fel att kulturen år på knäna det har ingenting att göra med det enkla faktum att av de senaste tre teaterföreställningar jag såg gick två av dem ut på att öppet förakta könet man. Jag skall alltså konsumera självförakt? Jag har en bättre ide åt Elin. Om Förakt för allt vanligt blir en ny OS-gren så slår vi två flugor i en smäll. På ena kanalen kan Tre kronor spela mot Kanada, i andra kan Elin Grelsson tävla i förakt för sport och nationalism. Då blir ju nuvarande kulturarbete redundant. Dessutom så får ju Sverige en större chans att uppnå orealistiska framgångar.
Läs även Henrik Peterssons utmärkta replik. Den innehåller inte alls de saker jag hade tagit upp då jag hade fokuserat på att förklara symboliken bakom idrott som Elin Grelsson missar. Men just att han kunde skriva en så bra replik med annat material visar hur nyanserad och komplicerad fråga idrotten och kärleken till idrotten är. Henrik har såklart rätt, även om jag måste påpeka det inte är något fel med ”testosteronstint brölande” heller.
Tillägg: Nu har även Ann Maris blogg besvarat inlägget. Hon konstaterar att isåfall är hon inte feminist. Ann marie påpekar även den absurda paradoxen hos modern feminism.
”Så typiskt feministiskt antagande att alla kvinnor tycker likadant. Vart tog den enskilda individens röst och åsikt vägen ?”
Ja det kan man undra men bevisligen är det den åsikt som dominerar att kvinnor tycker likadant. Även i denna artikel på newsmill skriven av Sune Sylven hittar vi samma tema. Lösningen för IOK är enligt Sylvens logik fler kvinnor för inte kan väl de nya kvinnorna tycka lika som männen? Glöm inte IOK-gubbarnas kvinnoförakt när de kommer med så sexistiska argument som i fallet med dambackhoppning ”IOK har hävdat att grenen har för få utövare”
Observera det totala faktaföraktet, Sylven presenterar inga data som bedömer om detta är sant. Likt många andra så satsar Sylven istället på ett numera säkert debatt-kort, förakt för fakta döljs med mansförakt.
”Men motståndet lär upphöra, IOK-gubbarna måste liksom bara gnälla lite i förstalägena.”
Med andra ord, det spelar ingen roll om sporten har för få utövare eller inte (Jag vet det inte efter att ha läst hans inlägg, gör ni det?) för i och med att det är en grupp män som hävdat det kan man förkasta inte bara vad de säger utan även behovet att bevisa vad man själv säger.
Hon svammlar ordentligt i sin artikel. Hon kan inte ha mkt annan kontakt, än med personer i samma ”kulturfeminist-elit” som hon själv tillhör. De tycker själva de står över ”den stora massan”, och ser sig tvingade till att skola dem.
Utan kulturbidrag o dylikt skulle dock hon o hennes vänner tvingas till att försörja sig på ”vanligt” arbete…..
Jag är övertygad om att annat ljud skulle komma ur skällan då.
Bra att du tog upp detta iaf Erik. Titta in på hennes blogg som finns länkad vid artikeln o du kan fylla ett par rader till här på Aktivarum..haha
Kommentar av EZP — februari 12, 2010 @ 2:14 e m
Jag har skrivit ett svar på hennes artikel.
http://www.newsmill.se/node/18116
Kommentar av Henrik — februari 12, 2010 @ 5:07 e m
Bra svar, jag lade in en länk.
Kommentar av Erik — februari 12, 2010 @ 7:19 e m
Hon borde ta en titt på Axess TV:
05.30
Toscanini med egna ord
Brittisk-fransk-kanadensisk dokumentär från 2009 som baseras på inspelningar av Toscaninis konversationer.
Läs mer
06.45
Ekonomiklubben
Del 3 av 6. Panelen diskuterar klimatfrågan och sjukförsäkringen samt Greklands situation. Programledare är Martin Ådahl.
Läs mer
Se program Se program
07.15
Hos terapeuten
Israelisk dramaserie från 2006 om fem personer som går i behandling hos terapeuten Reuven. Alla har de olika öden bakom sig. Men Reuven behöver också gå i terapi. På fredagar talar han ut med sin handledare.
Läs mer
07.45
Örternas rike
Del 5 av 5. Lesley Bremness, författare till böckerna World of Herbs och Vår örtabok, berättar om de olika typerna av örter och deras historia och användningsområden, samt visar hur man odlar örter.
Läs mer
08.15
Mänsklighetens myter
Del 5 av 11. Enligt en flera hundra år gammal myt ska en lärd judisk man i 1500-talets Prag skapat en människoliknande figur av lera och givit den liv. En berättelse om människans önskan att kunna forma och skapa liv, likt Gud själv.
Läs mer
09.00
Mästerverk Master Class
Peter Hill ger en introduktion till Stravinskijs Våroffer.
Läs mer
09.30
Mästerverk Konsert
Berlin filharmoniker framför Stravinskijs Våroffer under ledning av Bernard Haitink.
Läs mer
10.05
Vem brände Rom?
Brittisk dokumentär från 2003. Var det kejsaren Nero som brände ner Rom?
10.55
Chopin: Pianokonsert nr 2 i f-moll
Solist: A Rubinstein. London Symphony Orchestra under ledning av André Previn.
11.30
Europas arkitektoniska arv
Del 5 av 10 i en serie om Europas arkitekturhistoria besöker några av Tysklands mest imponerande byggnadsverk, bland annat sagoslottet Neuschwanstein nära gränsen till Österrike.
Läs mer
12.00
Hos terapeuten
Israelisk dramaserie från 2006 om fem personer som går i behandling hos terapeuten Reuven. Alla har de olika öden bakom sig. Men Reuven behöver också gå i terapi. På fredagar talar han ut med sin handledare.
Läs mer
12.30
Göran Gunér filmfestival
Eric Hallström, naivisten 1917-1921. Om konstnären som skildrat livet i stadens utkanter.
12.50
Prokofjev
Symfoni i D-dur, Opus 25. Chicago Symphomy Orchestra under sir Georg Solti.
13.05
Urskogens puls
Serie om urskogen Bialowieza som sträcker sig över Polen och Vitryssland. Skogen är en kvarleva av de urskogar som täckte stora delar av mellersta Europa och har en stor mångfald av växter och djur. Serien följer skogens rytm.
Läs mer
Se program Se program
13.35
Brahms: Violinkonsert
Dirigent Claudio Abbado. Framförd av Berliner Philharmoniker med Gil Shaham.
14.20
Sjostakovitjs symfoni nr 9
Med Leonard Bernstein. Konsert med och reflektion över Sjostakovitjs nionde symfoni.
15.15
Krig och fred
Del 6 av 20, i en filmatisering från 1972 av Tolstojs roman Krig och fred. Anthony Hopkins spelar Pierre och Morag Hood spelar Natascha.
Läs mer
16.00
Van Gogh och Gaugain
Vincent van Gogh och Paul Gaugain kom att bli två av de mest kända post-impressionistiska konstnärerna och mellan oktober och december 1888 bodde de tillsammans i ett gult hus i staden Arles i södra Frankrike.
Läs mer
17.15
Mozart
Symfoni nr 1 i ess-dur. Skrevs 1764 då Mozart bara var 8 år gammal.
17.30
Kalaharis förlorade värld
Del 5 av 7 i en äventyrlig serie med sir Laurens van der Post och hans expedition i Kalahari. De söker efter steppens antiloper – målet är att fånga en tjur med giftiga horn. Först i jaktens gemenskap blir expeditionens män fullt erkända av bushmännen.
Läs mer
18.00
Ernst Josephson
2 En omvälvande period. Andra delen av tre.
18.30
Vad gör oss till människa?
Del 2 av 2. I det första avsnittet argumenterade evolutionsbiologen Armand Marie Leroi att den fundamentala skillnaden mellan människor och apor är våra hjärnor. Hur har då människan utnyttjat sin större hjärna för att forma världen runt oss? Svaret involverar språk, kultur och även hur vi imiterar varandra, vilket apor är mycket dåliga på.
Läs mer
19.20
Berlioz
Herbert von Karajan leder Berliner Philharmoniker och Sir Georg Solti leder Wienerfilharmonikerna genom två versioner av den franske kompositören Hector Berliozs (1803-1869) Ungersk marsch ur ”Faust verdamnis” (1846).
Läs mer
19.30
Det goda livet
Del 5 i populär BBC-serie från 1975 om paret Good och deras grannar. Medverkande: Felicity Kendal, Penelope Keith, Paul Eddington och Richard Briers.
Läs mer
20.00
Mahler
Symfoni nr 5 i ciss-moll. Dirigent: Leonard Bernstein.
21.15
Pianisten från Theresienstadt
Porträtt av Alice Sommer. Dokumentär om 100-åriga pianisten Alice Sommer som överlevde Förintelsen.
22.00
Chopin
Sonat nr. 2 i b-moll, Opus 35. Solist är Ivo Pogorelich.
22.30
Gulag
Del 2 av 4. Filmatisering av livet i de sovjetiska arbetslägrena.
23.30
Jazzens historia
Del 11 av 12. 1950-talet är en tid för förändringar i USA, och likaså i jazzen. Samma år som Elvis för första gången toppar listorna släpper Duke Ellington sin mest framgångsrika skiva, och nya artister som Sonny Rollins och Sarah Vaughan börjar komma fram. Främst står dock Miles Davis som ses som ”the essence of cool”.
Läs mer
00.30
Kriget som skapade Amerika
Del 3 av 4. Efter tre års krigande vänder lyckan och britterna får övertaget över de nu underlägsna franska styrkorna.
Läs mer
Se program Se program
01.30
Peter Ustinovs Haydn
Del 1 av 2. Amerikansk dokumentär i två delar från 1994.
02.30
Porträtt av Anna Netrebko
http://axess.se/tv/play.aspx
För övrigt såg jag ett inslag i Malous morgonprogram där hon hade bjudit in tre machomän – Sauk, Fares och Roberto. Fares och Roberto var trötta på att de inte fick bejaka sina manliga sidor som att titta på fotboll eftersom de gillar att göra det. De ville, helt enkelt, sitta i bastun och titta på Fotboll. Malou skruvade lite på sig, hennes mening var ju antagligen att tuta ut budskapet om den förändrade mansrollen och så kommer Fares och säger att han vill ”kasta omkring” med sin kvinna, på ett kärleksfullt sätt. Haha, det var ganska lustigt. Både Fares och Roberto bekräftade att just machostilen drog till sig kvinnor. Kommer inte ihåg hur Malou tacklade det, men antar att hon gick in på myten om rålönegapet – eller något liknande. Eller, just det – hon började prata med Sauk om felet med att så många pjäser är skrivna av män.
Kommentar av Dalahest — februari 13, 2010 @ 12:55 e m
Dalahest:
Eftersom den dominerande mediediskursen är mångkulturell så är det i den soffan bara Sauk som hon kan ge sig på (han är den enda ansett onda VITA mannen). Fares och Roberto är skyddade av sina etniska tillhörigheter vilket är orsaken Malou skruvar på sig. Malou är helt indoktrinerad i dessa ideer.
Det här märkte jag redan för länge sedan när jag letade maskulinitet i massmedia. Hade Will Smith varit vit hade hans karaktär i Serien Fresh Prince in Bel Air varit en j-a mes. Anledningen han till skillnad från andra ungdomsserier inte tvingades vara en mesig svag tönt var hans etnicitet.
Är du inte vit får du vara manlig, är du vit är manlighet förtryckande – så ser budskapet ut. Anledningen det hela kollapsar i Malous soffa är att Paolo Roberto är idrottare och sålunda per definition SVENSK! Svensk under flaggan, svensk under nationalsången vilket han själv påpekat flera gånger.
Fares däremot har man länge hoppats skulle bli en invandrad version av de ansvariga för svenska mesfilmer typ den där konstsim-filmen. Nu när han visar sig vara just det där onda machoidealet så blir det rasism att attackera honom. Så där sitter Malou och vet inte vad hon skall göra. Om bara det var vita män så hon kunde utsätta dem för de sedvanliga trakasserierna.
”Eller, just det – hon började prata med Sauk om felet med att så många pjäser är skrivna av män.”
Felet? Kul ordval, och vems fel är det? Publikens? Skall skattepengar betala tomma salar som visar kvinnoproducerade saker i rättvisans namn?
Kommentar av Erik — februari 13, 2010 @ 2:09 e m
Det är jaktsäsong på den vite mannen. Det är för övrigt den enda gruppen man får klumpa ihop o säga att; ”så är den vite mannen, så tänker den vite mannen etc.”
Tala så om en annan grupp o du blir beskylld för rasism o allt möjligt… Sorgligt.
Kommentar av EZP — februari 13, 2010 @ 7:01 e m
Ca 15 min in i klippet den nya mansrollen m.m. – även Sauk håller med om att våra biologiska sidor styr oss. Det var nog inte direkt det hon hade tänkt sig, så därför flikar hon in saker som ”lika lön för lika arbete …”. Hon har nog en liten radikalfeministist inom sig 🙂
Ca 28 min in i klippet säger Sauk att det inte finns någon åldersfascism (i teatervärlden) – då protesterar Malou och växlar spår till manligt kvinnligt … TV4 …
http://www.tv4play.se/aktualitet/efter_tio?videoId=1.1503280&selId=1.923761&currPage=0
Kommentar av Dalahest — februari 14, 2010 @ 1:33 e m
Dessutom har han sågat de feministiska teorierna i (S)R:s P3 Populär (Återvinningsintervjun) – med Hanna Fahl, det gör sitt till också. Då blir man liksom lite laglös 🙂
Kommentar av Dalahest — februari 14, 2010 @ 5:17 e m
Vilken bitter feminist och PK-häxa. Sverige är en ”föreställd gemenskap” som institutonaliser rasistiska normer och vi och dom.
Hon verkar inte vara så känd så för mig är det litet skitsamma om någon frilansande genusvetare, post-kolonialist teoretiker med KY-examen från Poppius tycker om OS. Jag tänker heja för kung, fosterland och på svenskarna. Är jag rasist? Absolut! Svenskarna är bäst och vi förtjänar att vinna! 🙂
Kommentar av Dogdylan — februari 15, 2010 @ 2:43 f m
Vilken bitter feminist och PK-häxa. Sverige är en ”föreställd gemenskap” som institutionaliserar rasistiska normer om ”vi och dom. ”
Hon verkar inte vara så känd så för mig är det litet skitsamma vad någon frilansande genusvetare, post-kolonialist teoretiker med KY-examen från Poppius tycker om OS. Jag tänker heja för kung, fosterland och på svenskarna. Är jag rasist? Absolut! Svenskarna är bäst och vi förtjänar att vinna!
Kommentar av Dogdylan — februari 15, 2010 @ 2:45 f m
Dogdylan:
”Vilken bitter feminist och PK-häxa. Sverige är en ”föreställd gemenskap” som institutionaliserar rasistiska normer om ”vi och dom. ”
Jag förstå inte hur dessa nonsenstermer ens kan tas på allvar (allra minst på en institution för högre lärande). Vadå förställd gemenskap? Sverige är inte mer förställd än någon annan gemenskap. Isåfall är alla gemenskaper förställda. Dina vänner är inte dina vänner, din familj är inte din familj och ditt barn är bara på låtsas.
Vad hon säger är att gemenskap i sig är förställd. Vilket är klassisk marxism även om såklart inte marxismen räknade sig själv som en lika förställd gemenskap för marxismen är ju teori och teori är enligt dem själva sanning, teori är liv och död. Jag fattar inte hur de kan ha blivit ilurade nåt så dumt.
”Hon verkar inte vara så känd så för mig är det litet skitsamma vad någon frilansande genusvetare, post-kolonialist teoretiker med KY-examen från Poppius tycker om OS.”
Det skulle vara det om inte institutioner tog henne och sådana som henne på allvar.
”Jag tänker heja för kung, fosterland och på svenskarna. Är jag rasist? Absolut! Svenskarna är bäst och vi förtjänar att vinna!”
Du är inte rasist för det. Rasism är diskriminering, du diskriminerar inte de kläder du inte bär idag genom att gilla de kläder du bär idag bättre. Att däremot ta på sig vilka kläder som helst oavsett vilka som passar bäst för tillfället DET vore att diskriminera hårt arbete
Metaforiskt menat.
Heja Sverige! och jag förväntar mig alla andra hejar på de sina så att kampen blir rättvis och vinsten värt något.
Kommentar av Erik — februari 15, 2010 @ 8:49 f m
Slagläge för mansrörelsen och svenska män under OS då man kan SE med egna ögon hur bra vi är, alltså inte bara i teorin, utan i verkligheten.
Kommentar av Adam Weisshaupt — februari 16, 2010 @ 7:29 e m
[…] Men nu är ju fotboll populär och då negativismen är närmast religion hos tidningsjournalister har hon alltså fått jobbet att såga fotbollen, det som är framgångsrikt skall sågas av ingen annan anledning än framgången. Detta är inget nytt, bara en kopia på artikeln som sågade OS. […]
Pingback av Vilken fotbollsanalys? « Aktivarum — juli 4, 2010 @ 7:13 e m