Aktivarum

Amnesty International blir Anti-amnesty? | februari 2, 2010

En organisation grundad för att stoppa stater från att slänga oskyldiga i fängelse som förespråkar det rakt omvända, skämtar de med oss?

ja det kan man undra, Amnesty med flera skriver ett inlägg på newsmill där de kritiserar att inte fler av de män som i Sverige åtalas för våldtäkt blir dömda.

”bara 15 procent ledde till åtal under förra året och ännu färre till fällande dom.”

Värt att påpeka är den absurda kommentaren hur det är ännu färre som fälls. Att fler skulle fällas än som åtalas är en fysisk omöjlighet och hade sålunda inte färre fått fällande dom innebar det 100% av de åtalade dömdes. Den siffran av åtal torde enbart riktiga diktaturer (den sorts som Amnesty grundades för att bekämpa) som struntar i bevisbörda kunna uppnå.

Vidare så hävdar Amnesty och medförfattarna att det behövs högre kvalitet på våldtäktsutredningar.

Det är såklart önskvärt att sådana håller hög klass men några belägg för att de i nuläget skulle hålla dålig kvalitet ges aldrig, det tar man för givet. Tack och lov så har deras inlägg redan bemötts av polisen Martin Marmgren som faktiskt har erfarenhet av saken ifråga. I ett inlägg med rubriken Välmenande men missvisande om våldtäkterna bemöter Marmgren påståendena. Hans tre argument är som följer:

”För det första så gäller de facto många våldtäktsanmälningar händelser som aldrig har hänt, eller som har hänt på ett sådant sätt att det inte är frågan om ett brott”

”Även i de fall där en våldtäkt troligtvis har skett, men då inga möjligheter finns för en fällande dom, så kan inte ärendet drivas vidare. En grundförutsättning är att målsägaren samarbetar”

Slutligen finns det fall där målsägaren samarbetar, men då bevisningen helt enkelt inte räcker till. I ett rättssamhälle som Sverige räcker det inte att man tror att en person har begått en våldtäkt, det måste kunna ställas bortom rimligt tvivel att den misstänkte är skyldig, och detta tror jag inte att Amnesty vill ändra på.

Fast frågan är om det inte är just så illa att vissa inom Amnesty vill ändra på detta. Det verkar onekligen som om problemet enligt dem enbart är i andelen dömda. Några  konkreta exempel på vad polisutredarna skall ha gjort dåligt ges inte i artikeln på newsmill. Istället handlar artikeln mest om semantik. Enligt Amnety är kunskap på ämnet tydligen inte det viktiga. Nej det viktiga är vilka ord man använder som bekrivning.


2 kommentarer »

 1. Tack för ett utmärkt, koncist och sakligt inlägg – bra jobbat… 🙂

  Kommentar av The Genderrorist — februari 2, 2010 @ 2:54 e m

 2. Hejsan!

  Tycker ditt inlägg var mycket bra och nyanserat. Även polisen Martin Marmgrens artikel var mycket bra. Sällan man läser två så bra artiklar i ämnet på samma dag. 🙂

  Mvh,
  Magnus

  Kommentar av Magnus — februari 2, 2010 @ 6:20 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: