Aktivarum

Man, kvinna eller höna? | januari 24, 2010

Enligt vissa finns det inte två kön, det är antingen tre eller ett.

Genderrorism kommenterar i ett blogginlägg hur damer som säger sig vilja ha jämställdhet slösar tiden på att försöka införa ordet ”hen” som seriöst alternativ till han/hon i svenska språket. En av dem som försvarar användningen är bloggen trollhare där man anger praktiska orsaker som anledning att använda hen.

I korthet kan ordet skapa fördomsfulla svar som sedan hen-användare kan rätta och känna sig duktiga. Att kommentaren saknats om de inte använde hen verkar ingen där ha tänkt på. De skall alltså avsiktligt stärka fördomar för att få klaga. En annan  av dem om tydligen hårdast förespråkar detta är Elin Grelsson vilken kommenterar saken som följer:

”I hela mitt liv, från första andetaget, har mitt kön varit specificerat och befäst. Varje dag förväntas jag bekräfta det.”

Ämnet som Elin kommenterar där är att fylla i sitt kön på en blankett. Låt säga att Elin slipper bekräfta det. Blir hon mindre kvinna då? Hon verkar faktiskt tro det. Vilket betyder hon varken vet vad kvinna betyder eller varför (hon tror hon inte skulle vara lika mycket kvinna om hon inte beskrevs som en hon). Elin fortsätter:

”Jag skulle föredra att betraktas både sexuellt och intellektuellt som människa”

Men varför skulle Elin betraktas som en människa? För att hon är människa? Hon är kvinna också och det har ju tydligen ingen betydelse så varför skulle folk behöva betrakta henne som en människa för att hon är människa? Med samma logik att vi inte behöver se henne som en kvinna behöver vi inte se hennes som en människa heller. Elin fortsätter argumentera:

”Kalla det en narcissistisk hunger, kalla det vad ni vill, men jag vill vara allt och jag känner mig instängd och tillskuren i någonting annat”

Isåfall varför känner hon sig inte instängd och tillskuren i människa?

Hon skriver hon vill bli sedd som människa? Sedan skriver hon ”jag vill vara allt” Visst kan Elin få vara allt, hon kan få vara guldfisk, älgtjur eller varför inte höna? Människa är ju med samma logik instängande, specificerat och befäst.

Beträffande användningen av ordet ”hen” så blir den uppenbara associationen via Sveriges tvåspråkighet just att personen beskriver sig som ett fjäderfä precis som Lisa Magnusson skriver i Aftonbladet.


8 kommentarer »

 1. Så skönt att du äntligen skrev nåt. Det var ett bra tag sen.

  Kommentar av krille — januari 25, 2010 @ 7:39 e m

 2. Ha ha bra skrivet!
  Frågan är mans-hjärna, kvinno-hjärna eller hens-hjärna

  Kommentar av Sofia — januari 26, 2010 @ 11:10 f m

 3. Tackar, kul att se er också. Har haft lite tunga tider nu men jag jobbar på det.

  Kommentar av Erik — januari 26, 2010 @ 6:01 e m

 4. =) Klockren!

  Kommentar av etvisvitae — februari 18, 2010 @ 4:17 e m

 5. […] jag skrivit om diskussionen rörande förslaget att i jämställdhetens (genuskorrekthetens?) namn byta ut han och hon mot hen. Det är dock inte bara Elin Grelsson som tycker svenska språket skall bli en […]

  Pingback av Symbolik, hur språket blir politisk lekstuga « Aktivarum — juni 4, 2010 @ 10:25 f m

 6. *applåd*

  Kommentar av gealach — oktober 13, 2010 @ 6:12 e m

 7. Gealach:

  Jag gissar att det var rätt ord 🙂

  Kommentar av Erik — oktober 14, 2010 @ 3:29 f m

 8. […] oss ta lite bakgrund. Debatten började med “Man, kvinna eller höna?” men inlägget “Från språklig relativism till krav på “Hen” och “Henom” spårade […]

  Pingback av Feminist betraktar sonen som “Hen” – Pappan bär klänning i protest « Aktivarum — augusti 25, 2012 @ 3:37 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: