Aktivarum

Bör Obama avsättas i jämställdhetens namn? | december 14, 2009

Barack Obama är populär bland många kvinnor, räknas deras röster överhuvudtaget?

Ja det kan man undra efter att Sydsvenskan skrivit inte bara en utan två artiklar där de kritiserar utnämningen av Lundakarnevalens nya General. Utöver detta har tidningen även haft en artikel där man försöker vifta bort den kritik Emmas första artikel fick i kommentarerna. Där man bland annat påpekade Sydsvenskan själva aldrig haft en kvinnlig chefsredaktör. Snacka om att Sydsvenskan kastar sten i glashus.

Jämställdhetsbloggaren Pelle Billing skrev ett inlägg om den första artikeln där han nyanserade behovet att hålla en högre nivå på kommentarerna

”Att skriva kommentarer på tidningsartiklar är ett utmärkt sätt att bedriva vardagsaktivism, men låt oss i så fall skriva smarta, penetrerande kommentarer som tvingar läsarna att tänka om. Låt feministerna vara dem med den hätska och obalanserade retoriken”

Hans kommentar om hätsk obalanserad retorik blev närmast profetisk när Sydsvenskans ekonomiska krönikör Thomas Frostberg skrev sin artikel. Redan i rubriken så sätts låghetens nya standard med hänvisningar till ”allvarligt synfel” hos oliktänkande -förmodligen är det både människosyn och faktiskt syn han menar.. Standard för obalans sätter sedan Frostberg själv med kommentaren att:

”med raden av män i karnevalstoppen går det inte heller att sopa undan argumentet att det finns en struktur som motverkar jämnare könsspridning och bättre mångfald.”

Dels så är, som stammisarna här på Aktivarum redan vet, strukturer aldrig orsaker till någonting. Dels är det inte ens ett argument utan bara ett påstående för vilka Frostberg ger inga som helst argument annat än att han tycker så. Vilket är marginellt bättre än ett cirkelresonemang från 1600-talet.

I och med Frostbergs artikel så tappade till och med Pelle Billing lite av sitt berömda lugn och svarade att han ansåg de män som förespråkar bortkvotering av män till förmån för kvinnor kan börja med sig själva. Billing skriver på sin blogg:

”Ifall er respons till det jag skriver här är att ni aldrig förtryckt någon, utan ni har jobbat hårdare än många andra och därmed förtjänat er maktposition, så föreslår jag er att detta kan vara fallet med de flesta männen som har en maktposition i samhället.”

Billing fortsätter med att påtala alla de saker som journalister som Frostberg verkar missat och avslutar artikeln med kommentaren:

Framtidens debatt om jämställdhet är nyanserad, och inkluderar även alla de uppoffringar män gjort genom historien, inte bara kvinnornas uppoffringar. När ska ni släppa taget om gårdagens debatt, och följa med oss in i framtiden?

Detta klockrena påpekande var så slagkraftigt att Frostberg själv såg sig manad att besvara i kommentarsfältet på Billings blogg. Den som har den minsta erfarenhet av debatten behöver dock inte ens läsa Frostbergs försvar för att veta vad han skriver, han babblar såklart om system och strukturer detta trots att hans kollegor på Aftonbladet i sin kritik mot Sverigedemokraterna redan konstaterat att strukturer och system är människor.

Anmärkningsvärt i Frostbergs försvar är även att han kommenterar lösningen vara: ”Personligen är jag övertygad om att åtgärderna måste sättas in där rekryteringarna sker för att ha störst effekt”

Och varför är det så anmärkningsvärt? Jo för han var började Frostbergs kritik? Jo Lundakarnevalen och hur såg fördelningen ut könsmässigt vid rekrytering/utnämning där? Jo en kommitté bestående av 8 kvinnor och 6 män beslutade vem som blev karnevalsgeneral. En kvinnlig majoritet ville ha en manlig general och därför bör kvinnornas rösträtt i frågan omedelbart öveföras till Frostberg som bara råkar vara man.

Samma mönster såg vi för övrigt vid amerikanska presidentvalet.

Majoriteten av de röstande var kvinnor. Demokratiska nomineringen stod mellan Barack Obama och Hillary Clinton. Sakta men säkert började allt fler kvinnor föredra Obama.  Med den logik som Sydsvenskan utgår från undrar man om de tycker kvinnor skall ha rösträtt överhuvudtaget? Eller kanske lösningen är att bara kvinnliga kandidater tillåts så kvinnorna får rösta men inte välja om de röstar på en man eller kvinna av rädsla för att kvinnorna skall föredra en man.

Låt kvinnorna bestämma själva men ge dem bara de val vi redan godkänt? Skall det vara jämställdhet? Att ett gäng män sitter och bestämmer vad kvinnor får välja?


5 kommentarer »

 1. Klockrent!
  Det kommer dock ta decennier innan Frostberg och hans gelikar förstår detta uppenbara, därför är jag så oändligt glad att sådana klokhetens magistrar som Pelle och du finns.

  Logiskt tänkande skulle behöva införas på schemat igen:-)

  Kommentar av pappabloggaren — december 14, 2009 @ 5:11 e m

 2. Vilken underbar analys. Skulle varit mycket intressant att veta om Frostberg och co får någon tankeställare av att läsa något sådant här. Men jag känner mig inte så hoppfull.

  Kommentar av trollan — januari 8, 2010 @ 1:29 e m

 3. […] av dem jag gillar som på något sätt går ut på samma sak är dessa två inlägg. Det handlar lite om hur viktiga kvinnor är i beslutsprocessen när det handlar om att […]

  Pingback av Kvinnor föredrar kvinnor – eller? « Trollan's Tankar om stort och smått — januari 28, 2010 @ 10:07 f m

 4. […] krönikör inte kunna ha fel. Vidare så är det kvinnor som bestämmer sitt politiska inflytande. Det här med kvinnors politiska representation har vi skrivit om tidigare här på […]

  Pingback av Handlar internationella kvinnodagen om kvinnor? « Aktivarum — mars 5, 2011 @ 3:19 e m

 5. […] visar inte att någon hindrat kvinnor från att rösta och det är ju endast de kvinnor som röstar som kan könsdiskrimineras i en demokrati. Ingen […]

  Pingback av Radikalfeminismen – 10 korta lektioner via Certatio « Aktivarum — augusti 1, 2011 @ 4:33 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: