Aktivarum

Yttrandefrihet förutsätter människor är fria att yttra sig | december 12, 2009

När Villalivs chefsredaktör sparkas för sina åsikter ställs frågan på sin spets.

Vem är det egentligen som bestämmer vad som är ok att tycka i Sverige? Var beslutas vilka åsikter som är ok? Allmänheten har inte krävt Ingrid Carlqvist skall sparkas pga sin blogg, hennes VD Fredrik Lindblahd hänvisade först till annonsörerna men minst en av dessa tillbakavisar påståendet. Sedan ändrade han sig och hänvisar nu till att Carlqvist blogg skulle hantera ämnen som var kontroversiella. Men varifrån har han fått den informationen? Han pratar om återkopplingar och reaktioner som Villaliv haft.

Men vems återkopplingar är det som Lindbladh pratar om? Ord av Jerry skriver ett inlägg om vilka människor det är som anses bestämma. Det är förstås logiskt att personerna som försöker skada Ingrid Carlqvist som person – observera detta, det har inte att göra med hennes arbete hos Villaliv – genom att attackera hennes blogg tycker att ingen skall få ha någon annan åsikt än den som de själva godkänt, vilket säger en hel del om deras demokratiska värderingar.

Som påtalades av Carlqvist i debattartikeln i Expressen:

”I stället för att bemöta mina argument vände sig dock några få anonyma fegisar direkt till min uppdragsgivare i akt och mening att få honom att göra sig av med mig.”

Låt oss se till de faktiska förutsättningarna här.

Samtliga inblandade är beroende av sina varumärkens goda namn och hur kunder ser på dem.

Villaliv och deras annonsörer har fått ett antal anonyma felstavade skräpmail där en eller flera människor skriver ren dynga, det handlar om kriminella påståenden alltså förtal. Men om tidningen Villaliv säljer bra vad finns det för orsak för tidningen eller dess annonsörer att bry sig om vad grälsjuka fegisar skriver om deras anställda? Ballingslöv anklagades först vara inblandade, de har mailat oss, de har även svarat hos second opinion. De har bekräftat de fick otrevliga mail, de säger dock att de tvärtom fortsatte annonsera hos Villaliv efter detta.

Jag gissar att även de två andra annonsörer som enligt Blue Media Publishing utpekades av Lindblahd, Värmepumptillverkarna Nibe och IVT om de tillfrågas svarar att de inte dragit tillbaka annonser hos Villaliv pga anonyma hotelsebrev. Dessa tre företag (och ev. fler utpekande annonsörer) hotas av en omfattande bojkott om de blir indragna. Ytterst få personer har öppet gett stöd åt avskedande av journalister med fel åsikter i allmänhet eller avskedandet av Ingrid Carlqvist i synnerhet. Läs mer om ämnet hos medborgarperspektiv.

Konsumentmakt har varit det centrala i denna affär från början. Här är en summering:

Först så utpekades Villaliv. Sedan skrevs flera kommentarer och inlägget med den analys som snarare innebar Ballingslövs agerande var mest problematiskt enligt artikeln i Resume. Detta baserat på påståendet de drog tillbaka 450.000 kronor och krävde slut på de otrevliga hotbreven. Kort senare pekades även värmepumptillverkarna Nibe och IVT ut. En facebookgrupp bildades för bojkott av Ballingslöv, en dementi gick sedan ut från Ballingslöv. Att Resume tagit bort den relevanta delen av artikeln bekräftade Ballingslövs version.

Facebookgruppen bytte då namn, nu bojkottar den istället Villaliv. Men där har den ansvarige för gruppen gjort en miss. Att bojkotta Villaliv som tidning är i praktiken meningslöst, iaf ur medievetenskaplig synvinkel. Skall Villaliv bry sig om händelsen måste man sätta press på deras annonsörer. Det var ju detta som den anonyma skräpbrevsskickaren hade insett. Det var bara att köpa tidningen, titta vilka som hade annonser i den och börja spamma.

Skillnaden är att trakasserierna av Carlqvist och utpekandet av hennes ämnen som ”kontroversiella” gjordes av betydligt färre personer än det är som protesterar – och var betydligt sämre stavade.

Edit 1: Läs även vad Monica Antonsson skriver om nätförtal. För den som glömt så är det hon som skrev boken ”Mia, Sanningen om Gömda”) Det är alltså fritt fram att förtala de ansvariga i mail. Det är inte bara de som kan skriva lögnaktiga mail som hänger ut folk och skadar dem privat såväl som yrkesmässigt.

Edit 2: Även Johan Westerholm bloggar om hur ömtålig yttrandefriheten visat sig vara. Han tipsar även om ett liknande fal där Peter Andersson – med rätt att tycka har präntat ner ett inlägg med den mycket talande rubriken: Huddinge- (m)aktens rödpenna vill åt min blogg. ”I ett mail till mig får jag en uppläxning av en politisk sekreterare”

För innehållet i bloggen? Skall man skratta eller gråta?

Edit 3: I ett inlägg på newsmill frågar forskaren och journalisten Rurik Holmberg om Sverige håller på att finlandiseras. Han tar upp nästan samliga de yttrandefrihetsfall som blivit omskrivna här på bloggen och konstaterar:

”Men den kanske viktigaste frågan idag handlar om vi längre har råd att använda oss av yttrandefriheten. Kommer yttrandefriheten förvandlas till ett privilegium för de förmögna, för dem som har råd att bli avskedade, förlora anslag, ge ut böcker själva och anställa livvakter?”


11 kommentarer »

 1. […] inlägg är såklart del 5, nu finns även del 6 (som kommenterar den roll konsumentmakt spelar) Posted in YttrandefrihetTags: Carlqvist-affären, Fredrik Lindbladh, Ingrid Carlqvist, Villaliv, […]

  Pingback av Ny källa i Carlqvist-affären « Aktivarum — december 12, 2009 @ 5:59 e m

 2. Den dåliga stavningen i hatmailen är förmodligen ett medvetet kamouflage.
  /Alexis

  Kommentar av Alexis — december 12, 2009 @ 8:13 e m

 3. Alexis: Inte särskilt bra kamouflage då att ha exakt samma stavfel i alla brev så mottagaren vet det är samma person bakom dem 😀

  Kommentar av Erik — december 12, 2009 @ 8:21 e m

 4. Hej Erik!
  Jag hittar inte till den debatten. Behöver hjälp av dig med länk.

  Mvh

  Kommentar av Jerry — december 12, 2009 @ 8:44 e m

 5. Erik; skulle vara intressant att se vad det är för återkommande stavfel i alla brev.
  /Alexis

  Kommentar av Alexis — december 12, 2009 @ 8:53 e m

 6. Jag vill liksom Jerry att denna diskussion och debatt läggs ut och länkas till. Man får se vilka som påstår ett och annat och vilka åsikter och parti samt sympatier man väljer att ta.

  LEroy

  Kommentar av Leroy — december 12, 2009 @ 8:58 e m

 7. Jerry: Jo det stämmer såklart att VoF har lite stort forum för att man skall hitta det om man inte vet exakt vad man letar efter, vänta lite.

  Kommentar av Erik — december 12, 2009 @ 9:03 e m

 8. Lite bakgrund

  Det var Augusti 2006, Garvarn mötte Rodenborg (kire) i debatt och skrev det här långa inlägget på ämnet SRA (Satanic Ritual Abuse) Alltså ung. missbruk i hävdande av satanism och rituella förteelser) På allmän (nåja) begäran

  Edit: Flyttat detta inlägg och länken till kommentarer på Jerrys Blog.

  Kommentar av Erik — december 12, 2009 @ 9:22 e m

 9. […] vanligt i dessa sammanhang är folk upprörda och som vanligt är det diskussioner om han skall få behålla jobbet. Vi är så känsliga så känsliga. David Eberhard skrev nyligen en bok med titeln Ingen tar skit i […]

  Pingback av Radiobilspoliser skall sakna humor « Aktivarum — mars 10, 2010 @ 6:58 f m

 10. […] en enkel fråga. Berätta för mig hur vi skall kunna ha yttrandefrihet om alla som använder den förlorar sin försörjning? På vilket sätt skiljer det sig från våldshot resultatmässigt? Postat i Allmänt, Media, […]

  Pingback av Magnus Betner bra men når inte ända fram « Aktivarum — mars 17, 2010 @ 6:04 f m

 11. […] sparken från jobbet som chefsredaktör för Villaliv. Var var det feministiska engagemanget för yttrandefrihet vid den händelsen? “Hatet mot feminismen är ett demokratiproblem, ett hot mot […]

  Pingback av Noll trovärdighet hos “hotade” feminister som My Vingren och Karin Pettersson « Aktivarum — september 10, 2012 @ 3:18 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: