Aktivarum

Östgötakorren om Carlqvist-affären | december 10, 2009

Journalisten Carina Glenning har skrivit en krönika på ämnet

Hon berättar i sin krönika i östgötakorren att när hon skrev om pappafrågor på fars dag så kommenterade vissa på internet att hennes karriär inte skulle bli långvarig. Hon småskrattade då åt tanken att det i yttrandefrihetens Sverige inte skulle vara möjligt att skriva om jämställdhet på mer än ett sätt. Carina berättar:

”I tisdags fastnade skrattet i halsen. Då tillkännagavs att chefredaktören för tidningen Villaliv, Ingrid Carlqvist, med omedelbar verkan får sparken. Anledningen är att en anonym person skickat mejl till Villalivs största annonsörer och lögnaktigt påstått att Ingrid Carlqvist skyddar pedofiler.”

Därmed mynnar det hela ut i en diskussion om falska anklagelser och omvänd bevisbörda. Det finns nämligen en grupp människor i landet som anser att blotta anklagelsen om sådant räcker för att betraktas som skyldig. De bryr sig inte det minsta om bevis, fakta eller välgrundade påståenden. Det enda de bryr sig om är vilken grupp som påstår något och sina egna känslor på området.

De uttalar sig gärna som auktoritetspersoner medan de förkastar allting som ger auktoriteter legitimitet.

Nu tänker jag använda det närmast förbjudna uttrycket, detta är nämligen inget annat än politisk korrekthet i ett nötskal. Istället för att se rationella resonemang och logiska beviskedjor ser vi anklagelser, trakasserier, mobbning och rena hotelser. Denna lilla minoritet spenderar nämligen sina liv med att trakassera alla som inte tycker som dem. Dexion är i inlägget om vuxenmobbning inne på samma spår, hur postmodernismen säger vem som helst kan hävda vad som helst och få gehör för sina krav

Ni kanske tror att denna sorts mobbningsmentalitet är vanligast i vinstberoende konkurrensutsatta yrken?

I Svd-artikeln, Förödande att avvika i homogen grupp kan man läsa mer om detta. Lillemor Hallberg, professor i vårdvetenskap som tillsammans med kollegan Margaretha Strandmark forskat i ämnet vuxenmobbning konstaterar:

”Allra vanligast är mobbning inom kvinnodominerade sektorer där de anställda arbetar med människor.”

Hon utvecklar sitt resonemang med en beskrivning av vilken sorts människa som oftast är mobbare:

”De flesta är kvinnor med liknande bakgrund, utbildning och värderingar. I sådana miljöer utvecklas lätt ett likhetstänkande med tydliga normer för vad man får tycka, säga och göra.”

Hennes kollega berättar mer om metoderna som används:

”När en konflikt väl har urartat och övergått till mobbning, är målet för mobbaren eller mobbarna att stöta ut offret. Först ur arbetsgemenskapen och sedan från själva arbetsplatsen. Trakasserierna tar sig olika uttryck, men nästan alla som intervjuades berättade om omfattande ryktesspridning. Och tydligen var det effektivt.”

I en artikel i dagens medicin angående samma studie berättar de även hur chefen inte sällan är inblandad i mobbningen.

”Chefens delaktighet i mobbningen handlade i vissa fall om att hon eller han signalerade att det var okej att mobba genom att inte ingripa.
– I andra fall deltog chefen mer aktivt. Den mobbade kunde då till exempel få sämre arbetsuppgifter”
berättar Hallberg

Det intressanta här är att medan forskningen visar liktänkande värderingar ofta leder till mobbning och trakasserier där folk precis som Ingrid Carlqvist pressas bort från sina jobb så berättar Tanja Bergkvist på sin blogg i ett inlägg om värdegrundsproblematik att regeringen har som uttalat mål att stärka värdegrunders inflytande på arbetsplatser.

I regeringsdokumentet pratar man om att skapa öppen dialog och kämpa mot intolerans. Men praktiska exempel i verkligheten visar tvärtom att liktänkande värdegrund skapar raka motsatsen och lätt blir en ursäkt att mobba ut personer som inte delar den.

Förespråkare för värdegrund som metod ignorerar helt hur värdegrund använts som ursäkt att få bort människor man inte gillar.


5 kommentarer »

 1. Erik, kan det inte vara så att de ”lika värderingarna” inte är så lika egentligen, utan att det är kravet på att uttrycka dem som skapar frustration hos vissa och därmed osämja. Bra en tanke, har inte hunnit djupdyka i dessa artiklar än.

  Kommentar av Tanja Bergkvist — december 10, 2009 @ 3:26 e m

 2. […] de tidigare inläggen på ämnet här del 1, del 2, del 3 och del 4 (som även diskuterar vuxenmobbning i allmänhet) Posted in NyhetskommentarTags: Carlqvist-affären, Fredrik Lindbladh, Ingrid Carlqvist, Villaliv, […]

  Pingback av Ny källa i Carlqvist-affären « Aktivarum — december 11, 2009 @ 12:13 e m

 3. […] Carina Glenning berättar i Corren är Carlqvist är en av dem som ärligt kan säga att hon blev av med jobbet […]

  Pingback av Gott Nytt År 2012 – Dags för en kursändring här på Aktivarum « Aktivarum — december 31, 2011 @ 4:30 e m

 4. […] dem att tycka om det. Som NinniTokan berättat är det värre hos kvinnor. Här är en artikel som jag skrivit om på Aktivarum tidigare  Pga dessa saker jag redan har vetskap om är det svårt för mig att se vilken form av […]

  Pingback av Mariel intervjuvar Erik Widell | MARIEL´s — februari 27, 2012 @ 9:26 f m

 5. […] Glenning skrev för några år sedan  i Corren om hur Ingrid Carlqvist råkade ut för trakasserier och fick sparken från Villaliv. Där länkade jag även till en artikel med rubriken […]

  Pingback av Den Svenska Mobbningskulturen Del 2 – Hade det skett någon mobbning så hade vi vetat det! « Aktivarum — mars 16, 2012 @ 2:58 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: