Aktivarum

Vem bär ansvaret för förbudet i Schweiz? | december 3, 2009

Jag får intrycket  demokratins förutsättningar är bortglömda i media.

Som de allra flesta vet så folkomröstade Schweiz nyligen angående minareter. Med tanke på de preliminära undersökningarna så var Ja-sidans seger oväntad. Det blev alltså Ja till förbud mot fler minareter i gökurens land. Om detta kan man tycka många saker, det underliga är att så många politiker och personer i massmedia som anser detta är fel ger skulden till Schweizarna som röstade. Än konstigare är personer som kritiserar själva formatet och menar folkomröstningar i sig är problematiska.

Skuldbeläggande av folket och kritik av formatet hjälper ingen.

Det viktiga att komma ihåg här är att folkomröstningen har två möjliga utslag. Det som kritiseras är utslaget, inte folkomröstningen. Hade utslaget blivit nej hade vi inte haft denna debatt i offentligheten. Men utslaget blev inte Ja pga människorna som röstade. Som röstande människa har man inget annat val än att gå på vad som verkar mest rimligt. Från första början har det påpekats de flesta partierna samt regeringen uppmanade folk att rösta nej. Låt oss se till detta retoriskt:

Man menade alltså schweizarna skall rösta nej för ”vi säger de skall det”?

Skämtar de eller ville de ha ett ja egentligen undrar jag? För om de ville ha ett nej kanske de skulle ha lite bättre argument än sin egen förträfflighet? Om den nedlåtande attityden vi sett efter folkomröstningen är representativ för argumenten under den så är det inte konstigt att så många röstade ja till att förbjuda fler minareter. Man kan skylla på islamofobi och rädsla hur mycket man vill men att anklaga folk för att vara rädda och ”fobiska” om de inte gör som man säger är heller inte särskilt bra argument.

I förra inlägget skrev jag  tanken med Liberaldemokrati

Ur det perspektivet är problemet med folkomröstningen i Schweiz att om medborgarna gjorde ett dåligt val (ur objektiv synvinkel) är det personerna som skulle ge dem grund för att göra ett bra val som inte skött sin uppgift. Varför hade Ja-sidan så absurt usel argumentation? Varför har man sådan nedlåtande attityd? Jag får mer och mer intrycket av att man tog för givet från början det bara kunde bli ett resultat och att bara dumma personer skulle rösta Ja. Jag undrar om inte Nej-sidans odemokratiska retorik är en bidragande orsak till resultatet.

Demokratiskt förtroendeunderskott är en viktigare fråga än tornbyggen och ju mer jag läser kommentarerna ju mer inser jag denna folkomröstning nog handlar om något mer än muslimska bönetorn. Den handlar om hur personer vars motiv är moraliska tycker de har så rätt att de inte ens behöver ha något argument för egna ståndpunkten, och detta ändras inte ens när de redan förlorat. De är fortfarande vinnare i egna ögon. Det var schweiziska folket som gjorde fel. Det är fel på folkomröstningar i sig.

Folkets val baserade sig dock på argumenten som gavs, om man ville ha ett annat resultat varför såg man inte till att komma med bättre argument?

Att fortsätta klaga på rädsla och islamofobi visar ju bara varför man förlorade valet från första början. Rent retoriskt kan en folkmassa inte göra fel val. Folkmassan kommer att välja på basis av argumentationen de får. Om alternativen inte är lika bra och ingen av sidorna hindras eller diskrimineras. Isåfall kommer förlorarna antingen att ha förespråkat ett sämre alternativ eller så kommer de att ha haft dåliga argument för ett bättre.


2 kommentarer »

 1. Det här är intressant att diskutera även ur ett annat perspektiv än det självklara som du skriver; brottet mot demokratin. Vad är det som får folk att rösta bort minareter?
  Ibland är det viktigt att komma ihåg att människors ideal i den lilla världen ofta överensstämmer med hur de vill att den stora världen ser ut.
  Grannar morsar på varandra för att skapa tillit och söka kontakt, helt enkelt för att veta vem det är de lever nära. Det skapar en stabilitet och trygghet om man vet hur grannen fungerar ( finns t o m lagar som säger att du måste ha tillstånd att måla huset i en viss specifik färg)

  I ett samhälle (den stora världen) vill folk ha det på exakt samma vis, dvs att de vill kunna veta att det finns normer och principer möjligtvis oskrivna lagar som följs. Det är inte rasism utan ett sunt sätt som människan skapat utan att behöva blanda in myndigheter. En viss homogenitet skadar inte ett samhälle utan bringar trygghet. Många hävdar att rasism är rädsla, javisst men denna rädsla handlar inte om rasism den handlar om trygghet att veta att alla människor har samma skyldigheter och rättigheter. En form av förlitan på varandra som byggts upp av kultur och finess. Man kan kalla det för ett socialt kapital där människor är rädda för att någon ska förstöra det.

  Jag vill tillägga att min röst i Schweiz hade inneburit ett ja till minareter, den yngsta religionen måste få chans att ha sina barnsjukdomar. Frågan är dock om människor i gemen är redo för att öppna sig?

  I Schweiz svarade man demokratiskt nej vilket visar att man inte är redo för detta, de väntar på ett positivt svar från den andra sidan, ett svar som den stora världen aldrig kan ge utan ett svar som den lilla världen måste beredas plats för att kunna svara på.

  Kommentar av pappabloggaren — december 4, 2009 @ 8:00 e m

 2. […] generell kommentar om den politiska diskurs som då pågick. En mer specifik politisk kommentar var försvaret av demokratin som vi gjorde i samband med den folkomröstning Schweiz genomförde angående minareter. En […]

  Pingback av Välkommen till en rundtur av Aktivarum « Aktivarum — april 3, 2010 @ 2:50 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: