Aktivarum

Rörelsen mot maskulinitet – Del 2 | november 19, 2009

Mansforskning är inte forskning. Mansforskning är jakten på sätt att associera normalt manligt beteende med onormalt manligt beteende.

Så var det dags för fortsättningen av analysen av mansforskningen. Vi börjar där vi slutade. Efter inledningen av dokumentären ”Tough guise” Nu har Katz frågat ett antal elever vad som är en ”real man” och vi får se dem svara saker som ”strong, physical, tough, tough, tough” Katastrof! Unga killar anser det manligt att vara vältränad, självständig, stark och stryktålig.

Det vore väl i en mansforskares ögon mycket bättre om det ansågs manligt att vara otränad, svag och vek? Visst vore det mycket mer positivt ideal? Observera sedan Katz retoriska glidning. Han frågar vad ungarna anser är en riktig man, när han sedan kommenterar detta säger han däremot att det är vad ”our culture expects” Det är en väsentlig skillnad.

Negativismen kommer in i bilden. Hur bra någonting anses vara handlar enbart om i hur hög grad det skiljer sig från det normala.

Därefter frågar katz vad man kallas om man inte ”measure up” observera att Katz här betraktar uttrycken som används som om de vore sanna. Han verkar inte ens hört talats om banter och tar sålunda allting på ordagrant allvar. Därefter ger han oss en tes där det är begränsande att vara fysiskt stark och stryktålig och befriande att vara svag och vek. Det här skulle jag kalla typisk negativism. Det finns inget bra med att vara svag och vek men enligt Katz är detta bra eftersom då är man mot det konventionella.

Därefter frågar Katz ”Where do boys learn this?” Här kommer skuldfavoriten. ”The powerful and pervasive media system which defines manhood as connected with dominance, power and control

Ok, så innan massmedia (en relativt ny uppfinning) fanns så var det alltså andra mer friare mansideal som gällde? Tillåt mig starkt tvivla på detta. Även om du beger dig till ett samhälle där de inte har TV så ser du män för vilka det är viktigt att vara fysiskt starka och självständiga. Hur förklarar Katz detta? Inte alls, han tar inte ens upp tiden före TV.

Istället så försöker han blanda bort korten genom att dra in en annan lika dåligt underbyggd teori. Nämligen hur etniska grupper framställs i media. Han börjar med Latinos och kritiserar hur de nästan alltid framställs som boxare. Men vad vi ser är inte nån som spelar boxare, utan en riktig boxare från en sportkanal. Sedan går han till asiater och kritiserar att de oproportionerligt ofta är kampsportare eller gangsters i filmer.

När man kritiserar mansrollen blir det tydligen ok att vara ignorant gällande andra kulturer.

Oproportionerligt enligt vad? Vad Katz är van med gäller ju bara USA. Han visar scener från en kinesisk film. Vet han ens att asiater nästan alltid visades som svaga komiska figurer tidigare och att Bruce Lee ville visa världen en helt annan sorts asiat, en som de kunde vara stolta över i hemlandet? Vad Katz anser är förtryck var Bruce Lees dröm. Att asiater hade starka aktiva roller som visade deras traditioner.

I sin iver att representera färgade grupper så glömmer han att det inte handlar om vad han anser är normalt. Det handlar om vad de själva anser.  Han bedömer kampsporters roll i asiatiska filmer efter hur proportionerliga de är i hans eget land och han missar helt att kineser vanligen framställdes som konstiga komiska snubbar. Något som ändrades av Bruce Lee som i sin tur satte fart på karriären för Jackie Chan (som hade en liten roll i samma film – Enter The Dragon)

Samma sak gäller Jet Li, han är hjälte i 40 kampsportsfilmer, skurk i en enda. Gissa vilken som Katz väljer som representativ för hur Jet Li framställs? Just det, den enda där han är skurk såklart. Katz gör inget som helst representativt urval. Han tar den enstaka scen som passar in på det han pratar om och hoppas väl helt enkelt vi inte skall känna till vilka övriga filmer personen ifråga gjort.

Mest utmärkande för Katz är att han tar våld (som i sig inte är direkt vanligt ) och associerar detta sedan till våldsbrott (som är ännu mindre vanligt)

Katz påstår Media skapat en kulturell norm där det är normalt med våld och påstår sedan det finns en koppling mellan att vara en man och att vara våldsam. Observera detta är en glidning igen. Ingen av killarna han pratade med sade någonsin det är manligt att vara våldsam (lyssna på tough, tough, tough-sekvensen, inte ett ord om våld).

Det är något Katz hittar på genom att dra nån sekund våld från filmer som Dödligt Vapen 4 och säga ”Just de där sekunderna visade vad som är manligt” Vad har han för belägg för att det som är manligt inte desto mer är buddy-cop-sekvenserna som faktiskt utmärker filmens genre? Han ber oss bedöma fem sekunder av en film utan att ta den minsta hänsyn till filmens handling.

Styrka blir våld – våld blir kriminalitet – så ser Katz värld ut. Att styrka vanligen inte är våld och våld i sig vanligen inte är brottsligt ignoreras.

Inte nog med att killarna som pratar om fysisk styrka skall kopplas till våldsamheter. Våld i sig skall dessutom kopplas till kriminalitet. Katz drar upp ett gäng staplar på helt irrelevanta brottsliga handlingar och hävdar sedan grundlöst att det inte är anti-male att koppla dessa till problem med maskulinitet.

Som om det inte räcker så avslutar han med att på basis av en ung kvinnas tyckande utnämnda det som killarna beskrivit som det normalt manliga som en fasad. Det äkta är enligt Katz den lilla tid killen är med den tjejen. Precis allt annat är en ”front” Hmm det kunde ju vara tvärtom att starka killar faktiskt lärt sig spela mjukisar med tjejer eftersom tjejer tenderar tycka det är gulligt om den normalt tuffa starka killen visar just henne en annan soft sida.

Att en kille skulle anpassa sitt beteende efter sin flickvän faller tydligen inte mansforskaren in, nej han tar för givet att hur en kille beter sig de sekunder han är med tjejen är den sanna bilden, resten av tiden en fasad. Katz till och med pratar om hur fasaden är det han är med om hela tiden i sitt arbete med killar. För Katz är vanligheten hos något inte viktigt.

Det normala beteendet hos killar är vad Katz kallar en fasad. Vilket inte alls är konstigt för det är ju just så som Katz ville se killar och maskulinitet. Precis som sekvensen i Oz som nämndes i del 1. Katz mansideal är en kille som är svag, vek och ynklig. Hans ”forskning” handlar om att hitta sätt att pressa in fler killar i den normen.

Banter: The purpose of banter may at first appear to be an offensive affront to the other person’s face. However, people engaging in such a conversation are often signaling that they are comfortable enough in each others’ company to be able to say such things without causing offense.

Negativism: En av de bärande tankarna är att utanförskapet har blivit mainstream. Att vara normöverskridande har blivit den högsta normen, oavsett resultatet av detta överskridande.


4 kommentarer »

 1. Vilket nonsens. Alltså ”mansforskningen” som du skriver om. Bra analys.
  Jag förstår inte vad som driver dem. Vad håller såna som Katz på med egentligen?

  För övrigt hade jag just ett träningspass ägnat åt slag, sparkar och vikter. Åt helsike med Katz! 🙂

  Kommentar av Joakim Eng — november 19, 2009 @ 9:23 e m

 2. Joakim Eng:

  ”Vilket nonsens. Alltså ”mansforskningen” som du skriver om. Bra analys.”

  Tack, Mansforskningen (som egentligen är en del av både genusvetenskap och sociologi) är nonsens ja men att ignorera den och kalla den nonsens har bara gett dess anhängare fritt spelrum att sprida sina påståenden i maktens rum.

  ”Jag förstår inte vad som driver dem. Vad håller såna som Katz på med egentligen?”

  Det är en av mina poänger. Att analyserna är så dåliga och uttalandena så absurda är hur konstigt det än kan tyckas en av orsakerna till att ingen säger ifrån. Man vill tro att forskningen handlar om fakta men i grund och botten är det en form av politisk aktivism.

  Det är politisk förändring som driver personer som Katz. Om du lyssnar på det han säger om svarta och asiater så ser du tydligt den agenda som han representerar. Skulle någon grupp skilja sig i beteende från det han representerar så avfärdas detta med påståenden om den falska verklighet de skall leva i.

  ”För övrigt hade jag just ett träningspass ägnat åt slag, sparkar och vikter. Åt helsike med Katz!”

  Faran med personer som Katz (mansforskare finns i Sverige också, och de har politisk inflytande sedan länge) är inte att han kan hindra dig träna. Faran med personer som katz är att de beskriver det som något dåligt för samhället och pressar fram restriktioner.

  Det budskap som Katz representerar är att dina val är viktiga för samhället och därmed kan du inte tillåtas välja själv. Hans redskap för att uppnå sådana restriktioner är att få det att verka som om det finns en koppling mellan den kultur du tillhör och kriminella dåd som exempelvis (som kommer i nästa del) skolskjutningar som samhället skall förhindra.

  En vis man sade ”den som byter bort frihet mot trygghet får ingetdera”

  Hur obegriplligt det än kan tyckas är det exakt vad som håller på att inträffa.

  Kommentar av Erik — november 20, 2009 @ 9:25 f m

 3. När jag kallade det nonsens menade jag inte att du ska ignorera det. Det är bra att du belyser det här.

  ”En vis man sade ”den som byter bort frihet mot trygghet får ingetdera”

  Hur obegriplligt det än kan tyckas är det exakt vad som håller på att inträffa.”

  Så ter sig saken även för mig.

  Kommentar av Joakim Eng — november 20, 2009 @ 12:18 e m

 4. […] mer mansforskning eller rättare sagt ”jakten på sätt att associera normalt manligt beteende med onormalt […]

  Pingback av Välkommen till en rundtur av Aktivarum « Aktivarum — april 3, 2010 @ 2:49 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: