Aktivarum

Genusfällan ger män hög lön | oktober 9, 2009

Vad är det egentligen som man menar när man pratar om en genusfälla? Är det påtvingat förtryck eller har människor bara olika prioriteringar i livet?

Den offentliga debatten handlar idag en hel del om relationers interna ekonomi. Statsvetaren Bo Rothstein har skrivit en del på detta ämne förr i tiden och vi skall titta på hans funderingar lite senare här på bloggen. Det kan dock vara intressant att titta på följande fall i dagens SvD.se under rubriken fråga psykologen innan man diskuterar varför relationerna så ofta ser ut som de gör. En ung kvinna skriver in till Rahme och uttrycker sin oro för att hamna i en sk genusfälla. Så här lyder förutsättningarna för resonemanget.

”Jag och min pojkvän har båda nyligen avslutat studier för att börja arbeta. Jag är humanist och han är ekonom. Jag är utåtriktad, känslig och hetlevrad. Han är hänsynsfull, lyssnande, seriös och konflikträdd. Mitt jobb är flexibelt, kreativt och roligt och jag älskar det. Han har ett högavlönat jobb med långa dagar och stora krav på sig där han mer eller mindre vantrivs.”

Vem är det egentligen som är den gynnade i denna relation?

Enligt den offentliga debatten så har mannen mest pengar och makt. Visst är det så i detta fall men beror detta på hans flickvän diskriminerats av arbetsgivare? Nej de har helt olika yrkesförutsättningar. Innebär detta att hennes pojkvän drog en vinstlott medan hon gick på en nitlott? Uttrycker hon att hon skulle vilja byta med sin pojkvän? Inte alls, det enda hon säger i den riktningen är att hon tycker det är jobbigt lägenheten är hans och inte hennes. Å andra sidan är det bevisligen för att han har det jobbigt på arbetet som lägenheten är hans.

Så bägge har det jobbigt för att kunna leva i en sådan lägenhet. Hon för att det är jobbigt att inte ha råd med den, han för att det är jobbigt att få råd med den. Enligt många politiker och journalister så är han en vinnare i samhällets ögon. Men nu undrar jag, kära läsare är han en vinnare i era ögon? Observera även psykologens svar. Där finns flera normerande uppmaningar om hur hon tycker saker bör vara som helt saknar angiven motivering.


Publicerat i Allmänt
Tags:

8 kommentarer »

 1. Ok, jag öppnar med följande citat av Madeleine Gauffin Rahme som ju enligt SVD är *psykodynamiskt utbildad psykolog och psykoterapeut som bor i Uppsala.*

  Den uppenbart genusdrillade *psykodynamiskt utbildade psykologen* skriver:

  ”Det finns naturligtvis ingen given mall för detta men man bör undvika att hamna i de stereotypa könsstrukturerna som bland annat innebär att mannen står för inköp av kapitalvaror och kvinnan köper mat.”

  *Stereotypa könsstrukturerna* – Monstruös feministfloskelbingo redan i *den psykodynamiska psykologens* inledning! =)

  Man kan således här lära sig att det enligt den *psykodynamiskt utbildade psykologen* _inte_ finns någon given mall, bortsett då från den *andra* givna mallen, här given av den *psykodynamiskt utbildade psykologen*, nämligen mallen att: ”undvika att hamna i de stereotypa könsstrukturerna som bland annat innebär att mannen står för inköp av kapitalvaror och kvinnan köper mat”.

  Kommentar av Logitech — oktober 9, 2009 @ 6:38 e m

 2. Ok, nästa mening: ”Tjänar din vän mycket mer än du bör han väl också betala något mer för era gemensamma kostnader eller på annat sätt bidra mer.”

  *Om han tjänar mer bör han bidra mer. För att?

  *Eller på annat sätt bidra mer. För att?

  *Om han tjänar mindre, ska han då följaktligen bidra då mindre?

  *Eller då på annat sätt bidra. Mindre?

  Så? Var får denna brutalt efterblivna skojare sina babian-teoretiska men eminenta tomte-tips ifrån? Hur fan fick/vem fan gav dåren möjlighet att publicera denna Kalle-Anka-smörja via SVD? Så kriminellt inkompetenta ”tänkare” bör inte ens rådgiva sig själva. Inte heller sitt husdjur. Än mindre förgylla sin egen CV med ett epitet ens i likhet med något i stil med -psykolog. Vad sägs om titeln: Pinsam Genushöna.

  Kommentar av Dive_Deep — oktober 9, 2009 @ 9:17 e m

 3. Det som fascinerade mig med psykologens svar är att hon först skriver det inte finns några mallar för att sedan beskriva just mallar. Och när hon beskriver mallarna är det ju inte ”jag tycker” mallar utan tvärtom mallar hon beskriver som helt självklara. Och helt utan motivation. Vad mallarna är till ”för att” göra framgår inte precis som påtalas ovan.

  Kommentar av Erik — oktober 11, 2009 @ 9:25 f m

 4. Ja det är anmärkningsvärt att svaret huvudsakligen handlar om pengar, men så är ju också marxistgenusideologin en materialistisk ideologi.

  Jag ser du bytt utseende på bloggen Erik, snyggt! 🙂

  Kommentar av Tanja Bergkvist — oktober 13, 2009 @ 1:14 e m

 5. Kul du gillar det Tanja, tackar 🙂

  Kommentar av Erik — oktober 13, 2009 @ 5:19 e m

 6. […] cirkelresonemang. När vi ändå var inne å jämställdhet passade vi på att kommentera hur genusfällan ger män hög lön (men sämre livskvalitet). Vid denna tidpunkt bytte bloggen även utseende till […]

  Pingback av Välkommen till en rundtur av Aktivarum « Aktivarum — april 1, 2010 @ 1:59 e m

 7. […] För samma arbete? Nej jag trodde väl det. Lägg märke till hur allt fler feminister droppar att hävda kvinnor får sämre lön för samma arbete. Nu är de arga för att de saker som kvinnor är intresserade av att jobba med inte ger lika hög lön som de mindre attraktiva jobb män oftare valt. […]

  Pingback av Expressens Johanna Reimers likställer fotbollsprestationer med sexuella relationer | Aktivarum — juli 8, 2013 @ 7:37 e m

 8. […] För det tredje så lever män och kvinnor påfallande ofta i en relationsform som kallas familj där man delar på saker och där sålunda den ena, minst karriärdrivna (som framgår ovan, oftast kvinnan) har en klart högre levnadsstandard än hennes egna lön motsvarar. Om man exempelvis påstår Elin Nordegren hade låg levnadsstandard som fru till Tiger Woods gör man sig till allmänt åtlöje. För vardagsexempel se frågan om Genusfällan. […]

  Pingback av Jämställdhetsskatt? Umeå Kommun paketerar om Schymans Mansskatt | Genusdebatten — februari 26, 2015 @ 2:01 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: