Aktivarum

Vems definitioner gäller? | juli 22, 2009

Kampanjen som försöker ändra betydelsen av ord som generalisering och normal skapar enbart förvirring.

Vad ord betyder bör ha utgångsläge i hur de används. En säng är en säng. Ett intressant fenomen på sistone är att en mängd ord inom vissa kontexter har huxflux getts nya definitioner fast de flesta människor fortfarandeanvänder de gamla definitionerna. Ta exempelvis ordet normal. Jag frågade ett antal personer i min närhet vad normal betyder.

Jag fick svaret att normal betyder vad som är vanligast förekommande och att hänvisa till en beskrivning av detta kallas för en generaliseringEtt exempel på detta skulle vara påståendet sängar är rektangulära som alltså hänvisar till att de flesta sängar per defintion ser likadana ut. Det betyder inte det inte finns sängar som är runda, det betyder det runda formatet inte är utmärkande för sängar. En rund säng är fortfarande lika mycket en säng, men forftarande är en normal säng inte rund.

Detta går förstås att testa genom att man besöker IKEA eller liknande ställe där det finns många sängar. De flesta ser ut på samma sätt. Detta hindrar ingen från att bygga eller köpa en säng som ser ut på ett annat sätt. Det är helt upp till var och en hurdan säng de vill ha och hur gärna (vilket påverkar hur mycket de är beredda att betala) men om man talar för vad som är utmärkande för en säng eller vad som är normalsängen så blir svaret rektangulär. Ordet normal skall alltså inte som vissa tycks tro förväxlas med ordet norm.


1 kommentar »

 1. […] började med att skriva om definitioner. Då vi visste ord som normal, generell, normer och strukturer skulle förekomma ofta var det […]

  Pingback av Välkommen till en rundtur av Aktivarum « Aktivarum — april 1, 2010 @ 1:58 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: