Aktivarum

Summering av strukturer | juli 22, 2009

Förutsättningen för att ett begrepp skall betyda någonting för oss är att vi vet vad det är och inte är. Om något kan betyda vad som helst kan vi lika gärna kalla det nonsens.

Orsaken jag nu i tidigare inlägg beskrivit de olika begreppen normal, norm och strukturer är inte att lära ut vad dessa saker är för någonting. Poängen med dessa texter är att många redan har vinklad kunskap om vad dessa saker var för någonting och denna kunskap var i sig i vägen för förmågan att korrekt analysera omvärlden. Kunskaperna på detta ämne var som ett fullt vattenglas. Innan man hällt ut innehållet så fanns det inte plats för någon ny kunskap. Tror man att strukturer förklarar någonting så lägger man vanligen inte märke till första regeln:

Strukturer kan inte ge några förklaringar, bara beskrivningar. Kunskap man redan tror sig ha söker man vanligen inte efter. Av denna orsak så leder diskussioner om strukturer till okunskap om vad som orsakade de valen hos människor från första början. Strukturer kan översättas effekten av gjorda val, därmed får vi den andra regeln:

Effekt förklarar inte orsak. När vi vet vad effekten av valen blir vet vi ingenting om varför de valen blir valda i den omfattningen. Först när vi vet vi saknar någonting kan vi välja att börja söka. Därmed kan vi börja söka svaren på orsakerna till att saker blir som de blir.


1 kommentar »

 1. […] generell, normer och strukturer skulle förekomma ofta var det smidigare att skriva en separat förklaring istället för att upprepa oss i varje inlägg. Dessa första inlägg byggde sålunda grunden för […]

  Pingback av Välkommen till en rundtur av Aktivarum « Aktivarum — april 1, 2010 @ 1:58 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: