Aktivarum

Att styra reglerna | juli 22, 2009

Företrädare för den åsiktslikriktning som finns idag reagerar förutsägbart när åsiktsmonopolet hotas.

Vem sätter reglerna för debatten? I en Svd-artikel publicerad igår så kritiseras tendensen att skriva kollektiva upprop. Författare av artikeln är en litteraturkritiker som försöker motivera kritiken med att han anser det ”speglar flockmentalitet” Men när man synar artikeln närmare upptäcker man snabbt att för det första ges inga belägg för detta påstående. För det andra så byter artikeln snabbt spår för att attackera vad som kallas ”grova generaliseringar” istället.

Detta synbarligen på ingen grund alls annat än att de är just generaliseringar.

Man kunde tro att en kritiker vid en svensk dagstidning som attackerar generaliseringar skriver vad som är fel med dem och hur den rätta bilden skulle se ut men faktum är att författaren inte ger några som helst alternativ till vad denne kritiserar. Det verkar snarare vara så att denne är emot själva idén med generaliserande beskrivningar av någon form. Reglerna för debatten verkar alltså vara att man skall stå för ingen egen bild av saker men föra kritiska resonemang mot andras bild. Men vem är det som bestämt det är så det skall se ut tro?


3 kommentarer »

 1. Har man inget bra själv att komma med så är det en lätt väg att kritisera och skriva klatchiga slagord. Människan letar alltid efter genvägar. Här rubbar artikeln han kritiserar hans egen världsbild, men han förmår inte hitta saklig kritik. Mr Magnus Eriksson är inte någon Steven Pinker direkt. Kanske därför han just blev Kulturkritiker. Hoppas han i fortsättningen inte kritiserar politik utan istället håller sig till musik, film och teater.

  Kommentar av NN — juli 22, 2009 @ 2:03 e m

 2. Eriksson är nog upprörd över sakfrågorna, med tanke på ordvalet. SVD Brännpunkt bryúkar ju också ha debattinlägg med flera undertecknare med skiftande bakgrund 🙂

  Kommentar av Tanja Bergkvist — juli 22, 2009 @ 7:57 e m

 3. […] så kom det första ”riktiga” inlägget. En kommentar angående en nyhetsartikel som försökte utmåla samarbete och generaliseringar som något […]

  Pingback av Välkommen till en rundtur av Aktivarum « Aktivarum — april 1, 2010 @ 1:58 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  aktivarum@gmail.com

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 1 383 andra följare

  Arkiv

%d bloggare gillar detta: